Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Τ'Αρχοντόσπιτό μας!!

Το σπίτι που μεγάλωσα και μ'εχει σημαδέψει θέλω να σας παρουσιάσω.
Ήταν ένα νεοκλασικό αρχοντικό απ'τα χαρακτηριστικά της Ερμούπολης στη τοποθεσία Βαπόρια.
Οταν 7χρονών μια καλοκαιρινή μέρα καθώς μετακομίσαμε από Πέραμα αντικρίσαμε το σπίτι που θα μας στέγαζε με τα 4 αδέρφια μου μείναμε κατάπληκτοι.
Ένα τεράστιο σπίτι σε τόσο μικρή απόσταση από την θάλασσα..Σαν τρελά αρχίσαμε να κυνηγιόμαστε στα μεγάλα ευρύχωρα δωμάτια δεν χoρταίναμε τη θέα απ'τα παράθυρα του σαλονιού!Ήταν τόσο μεγάλο και ο ήλιος το έλουζε απ'τα μεγάλα παράθυρα.
Μας ξάφνιασε το υπερβολικό ύψος ήταν 2όροφο(δίπατο) και το ύψος εσωτερικά των δωματίων θα'φτανε και τα 3μέτρα.
Και η μητέρα το αγάπησε απ'την πρώτη στιγμή ευάερο και ευήλιο έλεγε και της έδινε άλλο αέρα καθώς καμάρωνε που ήταν στην πιο αριστοκρατική περιοχή της πόλης.

Η πρόσοψη με μεγάλες μαρμαρόπετρες  λοξευμένες στην εξωτερική όψη.Πιο πλούσια διέφερε απ'τις υπόλοιπες όψεις του σπιτιού που ήταν απλά σοβαντισμένες.
4μαρμάρινα σκαλιά στρογγυλεμένα στις άκρες και η εξώπορτα ξύλινη βαριά ταμπλαδωτή φάνταζε πανύψηλη με φεγγίτη και σιδεριά στο επάνω τμήμα.
Ένα μπρούτζινο χτυπητήρι(ρόπτρο)  γυναικείο χέρι με μια μπάλα τη στόλιζε και η μπρούτζινη κλειδαριά με ένα τεράστιο κλειδί.


Μια λεπτομέρεια που μου'κανε από μικρή εντύπωση ήταν μια σιδερένια λάμα διαμορφωμένη εξω απ'την εξόπορτα ωστε να καθαρίζουν οι επισκέπτες και ιδιοκτήτες τα παπούτσια τους απ'΄τις λάσπες.













Κάθε νεοκλασικό έχει την δική του ταυτότητα κανένα δεν μοιάζει με άλλο το κάθε ένα ξεχωριστό στην πόλη έτσι ήταν και το δικό μας χαρακτηριστικό του στοιχείο τα
παράθυρα του κάτω ορόφου που έβλεπαν στον δρόμο πανύψηλα χωρίς εξωτερικά μπατζούρια με σιδεριές σφυρήλατες με υπέροχα σχέδια.Όπως και το ορθογώνιο μπαλκόνι που πατούσε σε απλά φουρούσια χωρίς διακόσμηση.





Μια μαρμάρινη ταινία χωρίς λεπτομέρειες χώριζε τους ορόφους.


Τα μπατζούρια ξύλινα γερμανικά στα παράθυρα του επάνω ορόφου.Και όλα τα παράθυρα είχαν και εσωτερικά ταμπλαδωτά παντζούρια για ν'αποφεύγεται ο ήλιος.
Ήταν κτισμένο από λιθόκτιστους τοίχους πάχους 50-60 εκ. Οι τοίχοι του σπιτιού ήταν πέτρινοι ή τσατμάδες (τοίχοι με ξυλοδεσιές) σοβαντισμένοι εξωτερικά..Η στέγη των επάνω ορόφων ήταν σπαθωτή με κεραμίδια.Πάνω από το σανίδωμα με τράβες και ταβανοσανίδες στρώνονταν φύκια για μόνωση αργιλόχωμα και τέλος θηραϊκή γή που καταβρεχόταν και χτυπιόταν με κόπανο.Αυτά τα δωμάτια λέγονταν σπαθωτά και ήταν 2 στον επάνω όροφο που δεν τα χρησιμοποιούσαμε παρά σαν αποθηκευτικούς χώρους.
Οι εσωτερικοί του τοίχοι ήταν "μπαγδατί" σοβαντισμένος τοίχος με ξύλινο σκελετό 4ο εκ.Δύσκολα άκουγες τις συζητήσεις απ'το διπλανό δωμάτιο.
Στο εσωτερικό του ένας διάδρομος 12μ χώριζε τα δωμάτια δεξιά και αριστερά.
Τα πατώματα ξύλινα με δοκάρια (τράβες) όπως και τα ταβάνια και βαμμένα σε μπέζ-καφέ λαδομπογιά.
Μία μικρή κουζίνα με μαρμάρινες πλάκες σε γκρί και άσπρο χρώμα μέσα υπήρχε η στέρνα που καταλάμβανε όλο το χώρο της κουζίνας.
Κύριο γνώρισμα του νησιού είναι η κατασκευή των στερνών λόγω έλλειψης νερού κρίνεται απαραίτητη η στέρνα σε κάθε σπίτι που αποθηκεύει όλο το νερό απ'τις ταράτσες του χειμώνα για να γίνει η λάτρα του σπιτιού.
Υπήρχε λοιπόν η στέρνα με το άνοιγμα της χαμηλά το καπάκι μπρούτζινο και επάνω του καθόταν πάντα ένας "σίγκλος" ένα κουβάς σιδερένιος δεμένος με σχοινί 20μέτρα περίπου και στο ταβάνι ένα ράουλο για να γίνεται πιο εύκολο το ανέβασμα.Μία λευκή πετσέτα με χειροποίητη δαντέλα της μάνας σκέπαζε τον σίγκλο.
Το ανέβασμα του νερού γινόταν καθημερινή συνήθεια καθώς δεν υπήρχε δίκτυο παρά ένα βρυσάκι μεγάλης χωρητικότητας κατασκευή του μπαμπά που εξυπηρετούσε μόνο στο πλύσιμο των χεριών. Κρεμασμένο επάνω στον μαρμάρινο γκρί μεγάλο νεροχύτη.Μπροστά στο παράθυρο της κουζίνας που έβλεπε στον δρόμο και ήταν καλυμμένο με σιδεριές!
Και η κάθε σταγόνα πολύτιμη εκεί μάθαμε να εκτιμάμε το νερό γιατί η αλόγιστη χρήση του σήμαινε και επώδυνη γυμναστική.Όλα τα παιδιά αποκτήσαμε γυμνασμένες πλάτες.
Αργότερα το ντεπόζιτο με το βρυσάκι αντικατέστησε μία βρύση με εξωτερική σωλήνα από το παράθυρο και μας διευκόλυνε αρκετά αλλά η μεγαλύτερη λάτρα γινόταν πάντα με βρόχινο στερνίσιο νερό.
Ένα τύπου τζάκι που καθόταν το μάτι για το μαγείρεμα και ίσα ένα τραπέζι για 3άτομα έπαιρνε μόνο καθώς χώρο έπιανε το και το πλυντήριο.Ενα ΠΙΤΣΟΣ που άνοιγε από πάνω και του'βαζες εσύ νερό μόνο γύριζε και έβγαζε νερά.
Η τουαλέτα πιο μικρή ισα 1άτομο καθιστό έπαιρνε άντε και άλλο ένα όρθιο.Τόσο μεγάλο σπίτι μειονεκτούσε εκεί.
Μια πιατοθήκη εξωτερική στόλιζε την κουζίνα καθώς είχαν και οι πέντε σειρές φαρδιά ολόλευκη δαντέλα απ'΄τα χρυσά χεράκια της μαμάς.
Και οι κουρτίνες ολόλευκες πλεκτές σ'ολα τα παράθυρα έκλεβαν την παράσταση και τα συγχαρητήρια για την δεξιοτεχνία της!
Η μισή κουζίνα ήταν διαμορφωμένο πατάρι με ξύλινο πάτωμα και κάγκελα για ν'αερίζεται!
Απέναντι στην κουζίνα ήταν η τραπεζαρία μεγάλη με 2μεγάλα παράθυρα και οροφογραφία ήταν ζωγραφισμένη όλη η οροφή σε απίθανα χρώματα ένα κλήμα ζωγραφισμένο και λουλούδια καθώςν και 2-3 πουλάκια χρωματιστά μας έκαναν παρέα για χρόνια.
Δίπλα το νεανικό μας δώμάτιο με παράθυρο που έβλεπε στην αυλή. Κάτω ένα ψηφιδωτό από βότσαλα άσπρα και μαύρα ένας δικέφαλος αετός είχε ξεμείνει και το νούμερο 1832φαίνεται ήταν η χρονολογία που είχε χτιστεί τα άλλα σχέδια είχαν χαλάσει απ'τα χρόνια.


(κλίκ για μεγένθυνση)
Και στο τέλος του διαδρόμου ήταν το τεράστιο σαλόνι με 4 μεγάλα παράθυρα τα 2έβλεπαν στην αυλή και τ'αλλα δύο στην Τήνο έβλεπαν τη θάλασσα και αγναντεύαμε το πέλαγος και χαιρετούσαμε καράβι κάθε φορά που έμπαινε στο λιμάνι από Πειραιά.Εκεί περνούσαμε τις περισσότερες ώρες μας καθώς είχαμε και την T.V μία ασπρόμαυρη που έπαιζε πάντα με χιόνια γιατί δεν έπιανε ποτέ καλό σήμα.
Δίπλα ήταν το δωμάτιο των γονιών και αυτό μεγάλο με παράθυρο που έβλεπε θάλασσα.
Άλλο ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα ήταν το "σκοτεινό" απέναντι απ'το δικό μας,και μία ξύλινη σκάλα οδηγούσε στα επάνω "σπαθωτά" 2δωμάτια,και στην ταράτσα.
Όλο το σαλόνι και η κάμαρα των γονιών ήταν η ταράτσα του σπιτιού που μάζευε το νερό της στέρνας μέ ένα ψηλό πετρόχτιστο στηθαίο μας απομόνωνε τελείως.Εκεί κοιμόμασταν τους καύσωνες με θέα τ'αστέρια εκεί απομονώμουν για διάβασμα με μαγιό τις μέρες των διαγωνισμών.

Μια σιδερένια σφυρήλατη πόρτα με σχέδια οδηγούσε στούς 2 κάτω ορόφους που δεν νοικιάζαμε και ήταν εγκαταλελειμμένοι και στην αυλή που φροντίζαμε κοτόπουλα για τα φρέσκα αυγά.

64 σχόλια:

  1. Το σπίτι πουλήθηκε αγοράστηκε από βιομήχανο ανακαινίστηκε και το σπουδαιότερο κράτησε όλα του τα στοιχεία δεσπόζει πιο "Αρχοντικό" από ποτέ!Οι πρώτες φωτό είναι με την ανακαινισμένη του πια μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαντικό να έχεις όμορφες "γεμάτες"παιδικές αναμνήσεις.Χαρισματική αφήγηση-περιγραφή γλυκιά μου.Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφο! Πραγματικά πολύ τυχερή που πέρασες σε μια τέτοια ατμόσφαιρα τα παιδικά σου χρόνια.. και εξακολουθείς να είσαι δίπλα στη θάλασσα! Πανέμορφο και το νησί, πολύ όμορφα :) Μπράβο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρα παρα πολυ ωραιο το σπιτι, και η παρουσιαση εντυπωσιακη. Οταν γραφεις Ζουζου πολλες φορες μεταφερεις τον αναγνωστη νοητα και ειναι σα να το βλεπει ζωντανο.
    Τα Βαπορια ειναι μια περιοχη της Ερμουπολης που δεν εχω δει απο κοντα απλα γιατι δεν ειχα ακουσει ή διαβασει κατι πριν ερθω.

    Ηθελα να σε ρωτησω ακριβως αυτο που απαντησες στο πρωτο σχολιο.
    (Κριμα που πουληθηκε)

    Καλο βραδυ!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ♥ANAZHTHΣH♥Είναι παράξενο αλλά έχω τόσο ζωντανές εικόνες των παιδικών χρόνων!Μέχρι λεπτομέρειες!Δεν έχει σημασία αν είναι καλές η ουσία είναι ότι είναι έχουν μείνει ανεξίτηλες!Λες ν'ανακαινίζονται και αυτές με τα χρόνια όπως το σπίτι!!:))

    Επίσης καλή μου με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ♥roadartist♥Ευτυχώς το περιβάλλον γενικά ήταν πανέμορφο!Ισως και'να'μουν τυχερή!

    Καλό βράδυ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ♥αντωνης ♥Είναι η πιο αριστοκρατική περιοχή της Ερμούπολης τα Βαπόρια!Είναι μετά τον Αγ.Νικόλαο πηγαίνοντας προς τον Αγ.Δημήτριο υπάρχουν υπέροχα νεοκλασικά κτήρια που έχουν γίνει ζεστές πανσιόν!

    Ήταν πολλά τα χρήματα για να ανακαινιστεί από μας.Πουλήθηκε σε πολύ καλή τιμή αλλά μετά πόσο κόστισε??

    Καλο σου βράδυ:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο σπίτι αρχοντικό, πώς είναι να το βλέπεις και να μη μπορείς να μπεις μέσα; Τουλάχιστον το έχουν αναδείξει χωρίς να χάσει τίποτε από την μοναδικότητά του.
    Να σαι καλά Ζουζού πανέμορφη ανάρτηση.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντε με συγκίνησες πάλι!!! βρε πως το έκανα εγώ αυτό; βλέποντας τη πρώτη φώτο,πως σκαρφάλωνα και έφτανα στο μπαλκόνι όταν το σκάγαμε με την
    άλλη αδελφή;βλέπω το ύψος και αναρωτιέμαι!! δεν υπήρχε αίσθηση φόβου! απλά τώρα δεν ξέρω αν θα το έκανα..... μπορεί και ναι, μιας και ξέρω τον τρόπο!!!
    Τι θυμήθηκα, αμ τα πλακάκια που έτριζαν και μας μαρτυρούσαν(μόλις ήρθαν αφεντικό σήκω)και η σκάλα άλλη κακίστρο μαρτυριάρα και αυτή???? μπράβο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το σπιτακι πανεμορφο!!! Και αυτη η φωτο με την λαμα για την λασπη μιλαμε με ταξιδεψε σε αλλες εποχες ...Ομορφες εποχες!!!!Καλο βραδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέτοιο μέταλλο στην αυλή έχει και το σπίτι της γιαγιάς μου στο χωριό.
    Τότε που όλοι οι δρόμοι ήταν χωματόδρομοι ήταν χρήσιμο.
    Είναι φανταστικό το αρχοντικό, μου θυμίζει τις ταινίες εποχής, κρίμα που δεν το έχετε ακόμη, μπορώ να καταλάβω πόσο έντονα συναισθήματα σε δένουν μ αυτό!

    Γλυκό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για πρώτη φορά μια περιγραφή αξίζει όσο χίλιες φωτογραφίες!!
    Έτσι θα περιέγραφα κι εγώ το πατρικό μου, που είχε την ίδια κατάληξη με το δικό σου.
    Είναι ωραίο να κρατάς αυτές τις αναμνήσεις, με γεγονότα που φαίνονται αδιανόητα στις επόμενες γενειές.
    Οι πρώτες φωτό λίγο σκοτεινές, στην τελευταία όμως, με extreme μεγέθυνση, διακρίνω μονοπάτι που πηγαίνει στη θάλασσα. Ή μήπως κάνω λάθος;
    Καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oντως εντυπωσιακο!Επειδή το χωριό μου ήταν λασποχώρι,η σιδερένια λάμα εξω απ'την πόρτα για να καθαρίζουμε τα παπούτσια ήταν απαραίτητη σ'όλα τα σπίτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ωραία!!!!
    Καταπληκτικό θέμα, υπέροχη παρουσίαση και ένα κείμενο που αναβλύζει αγάπη, ευαισθησία και νοσταλγία χωρίς να γίνεται ούτε στιγμή μελό!
    Καλό Σαββατοκύριακο πολυαγαπημένη μου!

    Υ.γ. Τα πιο μεγάλα ταξίδια τελικά τα κάνουμε όταν κλείσουμε για λίγο τα μάτια και θυμηθούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου αρέσει πολύ η γειτονία των Βαποριών και φέτος την περπάτησα ....ειδικά όταν περπατάς ξαφνικά εμφανίζεται ο Άγιος Νικόλας μέσα σ'όλα αυτά τα πανέμορφα σπίτια είναι κάτι μαγικό!

    την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Zoyzoy, πες καμια ενδεικτικη τιμη αγορας!

    Να ξέρω, άμα μου πέσει το Τζόκερ! :-)

    Βέβαια, εμεις οι στεριανοι θέλουμε και το πράσινό μας, και η αλήθεια είναι πως απ' τη Σύρο λείπουν καμια δεκαρια χιλιάδες δέντρα.

    Αλλα, άμα έρθω ως μόνιμος κάτοικος, θα τα φυτέψω εγω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα ΖΟΥΖΟΥ,
    Φαντάζομε το πόσο όμορφα και ανέμελα χρόνια θα πέρασες τότε εκεί,
    όπως και με τι ίσως λύπη τώρα θα ατενίζεις το σπίτι σου..

    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι όμορφο!Και η διήγηση υπέροχη!
    Κρυφά ταλέντα είσαστε ζουζού μου!
    Αφού οι φωτό είναι σούπερ να μην το ξαναπώ;Πάντως αν και είναι καθάρα δικά σας θέμα!Κρίμα που το πουλήσατε!
    Είναι παραμυθένιο!Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το'ξερα πως κάτι θα πάθω πάλι από τις πρώτες λέξεις της ανάρτησης χωρίς να δω τις φωτό.
    Τώρα τις χαζεύω σαν χάνος, είναι από τα σπίτια που λατρεύω που δεν διανοούμαι πως μπορεί ο κόσμος να ζει σε άλλα εκτός από τέτοια.
    Είσαι πολύ τυχερή Ελένη μου και όλο αυτό έχει λειτουργήσει πολύ όμορφα γύρω σου και επάνω σου.
    Να είσαι πάντα καλά να χαίρεσαι τα κεκτημένα σου.
    Γιατί όλα είναι κεκτημένα μας, ακόμα κι αυτά που φαίνονται να μας χαρίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Margo♥Ξέρεις πως λαχταρώ να μπω και να το εξερευνήσω μέχρι την πιο μικρή του κρυψώνα!
    Σ'ευχαριστώ καλή μου καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΦΟΥΛΗ♥Είχατε γίνει "εξπέρ" στις αποδράσεις ούτε φυλακισμένες να'σασταν τύφλα να'χει ο "Παλαιοκώστας" τέτοια ακρίβεια.
    Περασμένα μεγαλεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Iανος♥ Υπήρχαν πανέμορφα τέτοια σε πολλά σπίτια με σχέδια!Με τα βίας ανακάλυψα αυτό τα'βγαλαν φαίνεται γιατί σκόνταφταν δεν ξέρω τι έγιναν!
    Τι εποχές?????

    Καλό ΣΒΚ να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σταλαγματιά♥Μακάρι να'ταν δικό μας το νοικιάζαμε πάνω από 25χρόνια και είχαμε δεθεί μ'αυτό!

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τι όμορφο σπίτι, τι υπέροχη ανάρτηση, τόσο ωραίες αναμνήσεις..
    η λεπτομέρεια με το σίδερο και η στέρνα μου έκαναν πολύ εντύπωση
    καλό σ/κο, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πραγματικά πανέμορφο!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ ωραίο σπίτι....
    Αρχοντικό.
    Ένα τέτοιο σπίτι όλοι μας θα θέλαμε.
    Να πίνεις το καφεδάκι σου στο μπαλκόνι χαμένος στην ομορφιά της θάλασσας.
    Κρίμα που το πουλήσατε....
    Αλλά άμα δεν γινόταν αλλιώς, τι να κάνατε....
    Καλό Σ/Κ να έχεις zoyzoy.
    Καλή σου μέρα.
    Φιλιά βουνίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ♥ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ♥Πώς να μη δεθείς συναισθηματικά όταν έχεις περάσει τα καλύτερά σου χρόνια!
    Καλά διακρίνεις μονοπάτι όπως έχω γράψει και εδώ
    μας έβγαζε κατευθείαν στη θάλασσα όπου περνούσαμε ατέλειωτες ώρες!
    Εχεις δίκιο οι φωτό τραβήχτηκαν αργά με λίγο φως και δεν φαίνεται καλά το σπίτι όμως και στις 11,12 και 13 φαίνεται καλύτερα!
    Καλό υπόλοιπο ΣΒΚ και σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ♥VAD ♥Εμένα μου έκανε εντύπωση γιατί όλοι οι δρόμοι και τα σοκάκια ήταν πλακόστρωτα και δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης πιστεύω.
    Σε αγροτικές κατοικίες ασφαλώς και ήταν χρηστική!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ♥Καημός♥Χαίρομαι που σου άρεσε!
    Πραγματικά οι αναμνήσεις μας ζωντανεύουν και χωρίς φωτό δεν είναι περίεργο??

    Καλό ΣΒΚ φίλε μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ♥Και λοιπόν;E allora?♥Δικιά μας είσαι? Το γνωρίζεις το νησί βλέπω και πολύ καλά!!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. εργδημεργ ♥ Τώρα που ο φίλος μας ο Δανιήλ Καφές αναφέρθηκε στο νησί ούτε το Τζόκερ δεν θα σε φτάνει για αγορά:))

    Λείπουν δέντρα δεν λέω,όχι και χιλιάδες δεκαριά μπορεί:))

    Ελα εσύ και θα σε βοηθήσω για την ανανέωση του νησιού με δέντρα!
    Σαν προεκλογική υπόσχεση ακούγεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο.Πειραιώτης ♥Δεν λές τίποτα!
    Και το χειρότερο τώρα ξέρεις τι θέα έχω αν εξαιρέσεις τον κήπο!
    Πάντως θάλασσα ούτε με το κιάλι και ας είμαι τόσα χλμ κοντά της.

    Καλό ΣΒΚ καισε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ♥D.Angel♥Σ'ευχαριστώ γλυκιά μου!
    Θα'ταν υπέροχο να'ταν δικό μας!Αλλά δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να το συντηρούσαμε!
    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά και σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ♥Αστρο - Συμμορίτες ♥Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Να δώ πότε θα'ρθεις να σε ξεναγήσω σ'αυτές τις μοναδικές γειτονιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ♥thumbelina
    Σ'ευχαριστώ γλυκιά μου!Πράγματι η στέρνα μέσα στα σπίτια δεν την συναντάς όπου και όπου!

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά και σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ♥stavroulazerva ♥Χαίρομαι που σ'αρέσει!
    Φιλιά θαλασσινά και σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ♥Savvina ♥Απωθημένο θα μας μείνει ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα και ας μην είναι Νεοκλασικό!
    Καλό ΣΒΚ και σε σένα καλή μου με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλέ, τι ωραία που γράφεις… Αυτή την φορά έδωσες τα ρέστα σου!
    Και αφού πουλήθηκε, μετά πού πήγατε;
    Περιμένουμε ανάρτηση… μέχρι τις χαρές σας!
    Τα υπόλοιπα μετά είναι προσωπικό σας ζήτημα, αλλά πες μας τη συνέχεια… μετά την πώληση τι κάνατε…

    Γράφει και η Savina και ζηλεύει…. Μα κι εσύ είχες σπίτι κοντά στη θάλασσα και θέλησες να το πουλήσεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. καταπληκτικο το σπιτι
    αξεχαστες παιδικες αναμνησεις σε ενα ονειρεμενο χωρο με τις χιλιες δυο δυσκολιες δεν λεω αλλα πραγματικα ονειρεμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ♥ Άθεος♥Η ανάρτηση θα γίνει για την άλλη όψη του σπιτιού που μόνο εμείς ξέραμε!
    Υπομονή!
    Εγώ ήδη είχα φύγει πριν πουληθεί το σπίτι!Η οικογένεια σκόρπισε!Πάντα αναπολούσαμε τη Θέα και το μεγαλείο του σπιτιού.Ανάμεσα σε τσιμέντα και κολώνες στεγάστηκε η μητέρα με θέα τα χωράφια και τα βουνά.

    Εκείνη η υπέροχη Μεζονέτα που πουλιόταν ήταν κοντά στη θάλασσα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ♥γνωστος αγνωστος♥Και που να διαβάσεις και τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε και όμως εγώ τ'αγαπούσα και ας ήταν όπως ήταν!!

    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πανέμορφο αρχοντικό..

    πανέμορφες και οι αναμνήσεις σου εκεί που τις περιγράφεις τόσο όμορφα όπως πάντα..

    πάντως, την λάμα έξω απο το σπίτι, την είχαν και για να δένουν τα ζώα (γαϊδουρια-άλογα) οι επισκέπτες..
    πρόσεξες οτι είχε τρύπες;
    συνήθως είχαν όλες.. ακόμη και με σχέδια όπως είπες..

    καλησπέρα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ.ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΖΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΜΕ!!!
    ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Πανέμορφα όλα, τι όμορφες αναμνήσεις, τι αρχοντιά όντως... Πάλι καλά ο βιομήχανος εκτίμησε την αξία και κράτησε αυτή την ομορφιά!

    Έχεις ταλέντο στην αφήγηση - γραφή το ξέρεις?

    Καλά να περνάτε, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τυχερή σε ζηλεύω. Η αχιτεκτονική των νεοκλασικών είναι η αγαπημένη μου. Ειδικά τα μικρά μπαλκόνια είναι όλα τα λεφτά καθώς και τα διακοσμητικά αετώματα. Είσαι δηλαδή μια αρχοντοπούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πανέμορφο σπίτι πρέπει να ήταν!!!
    Φοβερές εικόνες και ακόμα πιο τέλεια περιγραφή!!!

    Ένιωσα να σουλατσάρω μέσα στο σπίτι,πηγαίνοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο και βλέποντας από τα παράθυρα την ομορφιά του δρόμου και της θάλασσας!

    Να είσαι καλά που με πήρες μαζί σου!!!

    Φιλιά και καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ♥Ευρύνοος ♥Τόσο χαμηλά τα ζώα??
    Θα ψάξω να βρώ και άλλα να δώ αν είχαν τρύπες αλλά και στην πόλη ζώα??
    Μου ακούγεται κάπως.

    Καλή εβδομάδα να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ♥JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS ♥Ναί φίλε μου μόνο που έκανα την Σταχτοπούτα όχι την Αρχοντοπούλα!Σε επόμενο θα δείς και θα καταλάβεις!!

    Καλή εβδομάδα να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ♥hackaday♥Είναι πανέμορφα και λειτουργικά όταν είναι σε καλή κατάσταση.
    Ναι Αρχοντο-πούλα είμαι μόνο πετάς το πρώτο συνθετικό και κρατάς το δεύτερο!Υπομονή ως την επόμενη ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ♥Selena ♥Σ'ευχαριστώ μικρή μου για τα καλά σου λόγια!Θα μείνει αξέχαστο καθώς και τα βιώματά μου σ'αυτό!!

    Καλό σου βράδυ με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. A Casa “ D'IRENE” , Τι έβαλες ?? γιατί μας γυρνάς τόσο στο παρελθόν?? ποπωωωω μου θυμίζεις τις εφηβικές συναντήσεις μα τα πάρτυ τa αμόρε μας και πολλά άλλα . .

    Να είσαι καλά που μας πήγες στο παρελθόν του σήμερα...
    Η Συγκίνηση είναι μεγάλη να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αυτό το τραγούδι το'χω συνδέσει με το σπίτι μου!Θυμίζει και τα δικά μου νεανικά χρόνια αυτό το παθιάρικο μπλούζ.

    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αλλά βλέπω και κάτι άλλο ενα πόνο, δεν θα ήθελα να συνεχίσω.

    Ηρεμία και ευχάριστες αναμνήσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αν και η επιλογή του (πανέμορφου κατά τα άλλα) μελαγχολικού τραγουδιού, είναι λιγάκι "άστοχη" γιατί μιλάει για ένα "ειδικό" σπίτι, "το σπίτι της Ρένας" που σίγουρα δεν έχει να κάνει τίποτε με την ανάρτησή σου.
    Όμορφα σπίτια, που σήμερα ολοένα και λιγοστεύουν αφήνοντας χώρο για τσιμεντένια θηρία.
    Φιλιά Ζουζούνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΤΕΛΕΙΟ?? ΤΕ-ΛΕΙ-Ο? ΤΕΛΕΙΟ!
    Δεν υπάρχουν αυτά τα σπίτια! Πρόπερσι που επισκέφτηκα το νησί σας, τα σπίτια ήταν από τα λίγα που πραγματικά μου άρεσαν! Ένα τέτοιο θέλωωωωω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Moυ αρέσουν πολυ αυτά τα σπίτια, εχουν κάτι απο ατμόσφαιρα παλιά, αρχοντική όμως και εναν αέρα ξεχωριστό.
    Τα σίδερα πάνω στην πέτρα πολύ όμορφα κι επίσης λατρεύω τα ρόπτρα.
    Ειλικρινά δεν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη και πιο αναλυτική παρουσίαση σε ενα τέτοιο θέμα.
    Μπράβο για τον κόπο που έκανες να γράψεις όλο αυτό και να το μοιραστείς με τόσους άλλους ανθρώπους.
    Εχω την εντύπωση πια οτι αν ερθω εκει θα τοβρω με βάση τις "οδηγίες" σου χαχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Πανέμορφο, πανέμορφο σπίτι και ακόμα πιο υπέροχα τα παιδικά χρόνια, να τα περνάς μέσα σε ένα τέτοιο θαυμάσιο χώρο. Αχ κι αυτή η θάλασσα απέναντι!
    Υπερτυχερή μου Ζουζού!
    Τώρα καταλαβαίνω γιατί γράφεις τόσο όμορφα: Τόσες παραστάσεις!

    Φιλιά πολλά για καλό μήνα Ζουζού μου.

    Υ.Γ. Τα διαγεγραμμένα σχόλια παραπάνω έγιναν γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά με τη σύνδεση εδώ που όλο μου κοβόταν και δεν ολοκλήρωνα ό,τι έγραφα, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ♥AATON ♥Οχχ!!Σοβαρά για τέτοιο σπίτι μιλάει είδες για να μη "κατέχω" ιταλικά??
    Καλά που το διευκρίνισες να μη παρεξηγηθούμε Νικόλα!
    Πάντως είναι πανέμορφο τραγουδάκι!!

    Καλό Μήνα να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ♥Αμερικλάνος ♥Ολοι το θέλουμε να φύγουμε απ'το τσιμέντο που μας πνίγει πιά!!

    Καλό σου Μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ♥tzonakos♥Πλάκα θα'χει να το επισκεφτείς κιόλας και'γω να το χαλβαδιάζω απ'εξω!!

    Οσο για τον αέρα στην επόμενη θα πάρεις αρκετό!χα!χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ♥Μελίτη ♥Λές να φταίει ο Θαλασσινός αέρας που'μου'χει πάρει τα μυαλά από τότε?χα!χα!
    Πάντως ήταν μαγευτικό και η τοποθεσία του!!

    Υ.Γ Δεν πειράζει Μελίτη μου το'χω πάθει και'γω αρκετές φορές!
    Καλό μήνα με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top