Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Η Αρχόντισσα των Κυκλάδων !

"...τον δε Χρόνον ποιήσαι
εκ του γόνου εαυτού
πύρ και πνεύμα και ύδωρ.."

Φερεκύδης


Οταν αντίκρισα σε ηλικία 7ετών τους βραχότοπους αυτού του γυμνού νησιού ανυποψίαστη οτι θα γινόταν η δεύτερη πατρίδα μου δεν μου έκανε και μεγάλη εντύπωση.Το ίδιο πιστεύω νιώθει και κάθε επισκέπτης του νησιού, το μάτι του περιμένει να δει ένα ταπεινό λιμανάκι υποδοχής λιγοστών ανθρώπων.
Η Σύρα ή Σύρος το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων.Σε έκταση είναι το 11ο κατά σειρά Κυκλαδονήσι.
Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, μόνο 3,5h από τον Πειραιά.
Το όνομά της Σουρ ή Οσούρα η Σύρα σημαίνει βραχώδης .
Στο έπος Οδύσσεια από τον Όμηρο πρωτογίνεται γνωστή η Σύρος
«Συρίη λένε ένα νησί –αν τόχεις ακουστά σου –
Στην Ορτυγία πιο ψηλά στο γύρισμα του ήλιου,
Όχι πυκνοκατοίκητο, μα καρποφόρο μέρος ….»
Είναι τα λόγια που λέει ο Εύμαιος (πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα)
Όταν τον επισκέπτεται μεταμορφωμένος σε ζητιάνο
Ο πιο παλιός μύθος που αναφέρεται στη Σύρα είναι ο μύθος του Κοιράνου που μνημονεύεται σε αρχιλόχεια επιγραφή.Σ'αυτόν εδώ γίνεται λόγος για τον ομώνυμο βασιλιά του νησιού,που έζησε όπως φαίνεται κατά τους πρώτους ιστορικούς χρόνους.Ο Κοίρανος που στις διάφορες παραλλαγές του μύθου η πατρίδα του είναι αμφιλεγόμενη,ναυάγησε στ'ανοιχτά της Παροναξίας και διασώθηκε στην πλάτη ενός δελφινιού που τον μετέφερε στη Σύρα.Άνθρωπος προικισμένος με πολλές αρετές,έγινε σεβαστός από τους Σύριους που για πολλά χρόνια μετά,επεδείκνυαν προς τιμή του το "Κοιράνειον άντρον" δηλαδή τη σπηλιά όπου κατέφυγε μετά τη θαλάσσια περιπέτειά του.

Όταν πλησιάσετε με το πλοίο το λιμάνι θα ακούσετε τον χαρακτηριστικό καλωσόρισμα απʼτο ξωκλήσι του Αι Δημήτρη και κατόπιν θα αντικρίσετε:

Δυο λόφους με τους μεγαλοπρεπείς ναούς τους στην κορυφή τους δεξιά η ορθόδοξη Ανάσταση και αριστερά ο καθολική επισκοπή Σαν –Τζωρτζ αδελφωμένοι Καθολικοί και Ορθόδοξοι δίνουν τα χέρια Θεός είναι ένας!!!
Μπαίνοντας στο λιμάνι σας υποδέχεται μια πόλη λαμπερή αμφιθεατικά χτισμένη που απλώνεται μέχρι την ακροθαλασσιά...Στο πρόσωπο της Ερμούπολης η μεγαλοπρέπεια διαδέχεται το ως τώρα λιτό και άγριο κυκλαδίτικο τοπίο!
Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα της αφιερωμένη στον Κερδώο αλλά και Λόγιο Θεό Ερμή στα μέσα του περασμένου αιώνα είναι το μεγαλύτερο ναυτιλιακό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Χώρας.
Ο περιηγητής Θεόφιλος Γκοτιέ που επισκέφτηκε το νησί θα γράψει μεταξύ άλλων: «Η Σύρος ….είναι περίπου ο ομφαλός της Ελλάδας πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς. Ποιος αλήθεια θα φανταζόταν ότι θα συναντούσε τον κόσμο αυτό φυτεμένο σένα βραχονήσι του Αιγαίου!» παρέχει τα πάντα για τον επισκέπτη .

Κατά την περιήγηση σας θα σας μαγέψει με τα μεγαλοπρεπή νεοκλασικά της κτίρια:
Δημαρχείο ολομάρμαρη πρόσοψη,έργο του Τσίλερ,
Θέατρο Απόλλων
μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου. Στη συνοικία Βαπόρια ενα από τα λαμπρότερα δείγματα της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (συνοικία όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια ) που δεν θα τα συναντήστε σε κανένα κυκλαδονήσι!
Τις επιβλητικές ορθόδοξες εκκλησίες της : Αγ Νικόλαος ο μεγαλύτερος της Μεσογείου στην εποχή του
Κοίμηση της Θεοτόκου φιλοξενεί την ομώνυμη εικόνα της Πανάγιας που φιλοτέχνησε ο Δομ. Θεοτοκόπουλος ή Ell Greco.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήριος η πρώτη εκκλησία που φτιάχνουν οι πρόσφυγες από τη σφαγή της Χίου και την αφιερώνουν στον Σωτήρα που τους έσωσε από τη σφαγή μέχρι σήμερα είναι η Μητρόπολη των Ορθοδόξων, το τέμπλο της είναι πανομοιότυπο ολοσκάλιστο μʼαυτό της Παναγίας της Τήνου. Θα θαυμάσετε το 1ο Δημόσιο Γυμνάσιο της Ελεύθερης Ελλάδας με πρώτο γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα (μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους) όπου αποφοίτησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος
Πίσω στον κονικό λόφο η Ανω Σύρα προσφέρει την αίσθηση ενός πιο μακρινού παρελθόντος.Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην Άνω Σύρο η πρώτη πόλη! Μικρή γραφική μεσαιωνική πολιτειούλα, ιδρύθηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα.

Το κάθε παλιό της σπίτι κι η κάθε εκκλησιά της είναι μνημείο 700χρονων ο μοναδικός Μεσαιωνικός οικισμός με ζωή χωρίς θορύβους και καυσαέρια αφού τα «στεάδια» όπως τα λένε (μικρά δρομάκια ) εξυπηρετούν μόνο τους ανθρώπους.
Θα απολαύσετε τη θεά από κει πάνω το Αιγαίο στα πόδια σας θα νιώσετε κυρίαρχοι του νησιού, καταλαβαίνεις γιατί κτίστηκε αυτή η πόλη τόσο ψηλά μακριά από τους τότε εισβολείς και πειρατές!!
Μέσα σε 1.20 λεπτά μπορείτε να γυρίσετε το νησί με αμάξι η μηχανή καθώς η μικρή έκταση σας επιτρέπει ομαλή και άνετη οδήγηση στα παραλιακά χωριά του, στο νότιο τμήμα του γιατί το βόρειο είναι αραιό κατοικημένο. Στα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται στη περιοχή Χαλανριανη η ακρόπολη «Καστρί» όπου ο Χρήστος Τσούντας κάνει ανασκαφές και φέρνει στο φως το καλλίτερο και το πιο χαρακτηριστικό δείγμα οργανωμένου, πλουσίου συνοικισμού κοντά στη θάλασσα. Ανάμεσα στο πλήθος των τάφων ανακαλύπτει το περίφημα Συριανά κάτοπτρα από σκούρο πηλό, (Τυγανόσχημα) δείγμα του Κυκλαδικού πολιτισμού εποχή «Σύρος –Κέρος» που μεγαλούργησε 2χιλιετιες περίπου χάνεται στα βάθη της προϊστορίας.Πατρίδα των Φερεκύδη (αρχαίος φιλόσοφος) Βικέλα, Σουρή, Εμ.Ροΐδη, Βαμβακάρη, Μάνου Ελευθερίου.
Ενα σημαντικό και μοιραίο μέρος της ζωής του πέρασε στη Σύρο ο μεγάλος φιλόσοφος και διδάσκαλος του Γένους Θεόφιλος Καΐρης που καταδικάστηκε για τις ιδέες του ως αιρετικός και βρήκε τραγικό τέλος στις συριανές φυλακές (Λαζαρέτα)

Η Σύρος μπορεί να προσφέρει ποιοτικό τουρισμό με τα ατελείωτα μνημεία της αλλά και έντονη νυκτερινή ζωή. Στα μπαράκια της μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας ενώ το Καζίνο της περιμένει τους πιο τολμηρούς. Οι παραλιακές της ταβέρνες προσφέρουν καθαρή προσεγμένη νησιώτικη κουζίνα.
Συνδυάζει κοσμοπολίτικες παραλίες αλλά και πεντακάθαρες μοναχικές για τους λίγους! Ίσως φανεί κουραστική για σας η ιστορική αναφορά κι όμως δυσκολεύτηκα πολύ για να κάνω αυτή την περίληψη είναι τόση μεγάλη η ιστορία της που για μένα φαντάζει φτωχή αυτή η αναφορά. Διάλεξα τα «διαμάντια» της ιστορικά και φωτογραφικά ας με συγχωρήσουν οι ειδικοί αν παράβλεψα άλλα σημαντικότερα.
Και τέλος δεν θα μπορούσα να κλείσω την ανάρτησή μου χωρίς τον ύμνο του Βαμβακάρη.

35 σχόλια:

  1. Σύρος μαγευτικό νησί εχω έρθει αρκετες φορές
    με ωραίους κολπίσκους παραλίες αλλά και μέσα η συρα πολύ ωραια.....
    καλά έκανες ωραία η εκδρομούλα νάσαι καλά
    και η τραγουδάρα του μάρκου....σπέσιαλ
    ε...να έβαζες και κανά λουκουμάκι καμιά χαλβαδοπιτα...θάταν το τέλειο...χιχι
    ευχαριστω πολύ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο και μαγευτικό,
    η κάθε γωνιά,
    το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού.
    Οι φωτογραφίες μιλούν μόνες τους τα δικά μου λόγια τι να που!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους κατάλαβα σε ποιό νησί βρίσκεσαι :)
    Εχω γυρίσει πολλά κυκλαδίτικα νησιά, όλα σχεδόν και κατι λίγα ειναι που δεν πήγα ακόμα.
    Η Σύρος ειναι ξεχωριστή, μοναδική.
    Εχει αυτο το κάτι διαφορετικό κι επιπλέον εχει πλήρη ζωή, μπορείς να ζήσεις εκεί.
    Ειχα μείνει κάποτε στον Γαλησσά, πανέμορφα ηταν.
    Αυτο με τις μοναχικές παραλίες με ξετρελλαίνει, ετσι κι αλλιώς δεν πάω σε πολυκοσμία.
    Η πόλη της Σύρου μεσα, ειναι απο τα μέρη που μπορώ να καθίσω με τις ωρες να χαζεύω την θάλασσα απολαυστικά.
    Καλημερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. περσι πηγα και περασα πολυ ομορφα ...αν και εμεινα ενα 3μερο αλλα προλαβα να δω αρκετα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. homemade♥Δυστυχώς είναι το μόνο που δεν μπορώ να βάλω.Βλέπω λάτρης του Βαμβακάρη!!
    Anastasia♥Χαίρομαι που σου άρεσε!Πράγματι είναι οι ωραιότερες φωτογραφίες.
    tzonakos♥Όπως τα λες είναι με όλες τις υπηρεσίες ελάχιστες βέβαια επιλογές διασκέδασης αλλά δεν έχει να ζηλέψει από τις μεγαλουπόλεις και πολλά.
    skouliki ♥Τελικά όλη τη΄ν ξέρετε και την έχετε επισκεφτεί αυτό είναι πολύ ευχάριστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ.ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ.ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και'συ μας έχεις επισκεπτεί?Ελπίζω να έχεις καλές αναμνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφη η αναφορά σου στην πατρίδα σου.. Εχω πάει δυο φορές και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις."Αρχονταρίκι" "Θαλάμη" και τόσα άλλα μαγαζιά με υπέροχο φαγητό ! Κάθε βράδυ, πηγαίναμε πρώτα στο δημαρχείο να κάνει "αυτοκινητάκια" ο μικρός μου γιος.. Τι μου θύμισες.. Να'σαι καλά και πες μου κανένα στέκι για όταν (σύντομα) θα ξαναβρεθώ στην όμορφη Σύρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μας ξενάγησες υπέροχα
    στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
    γλυκό Αρμενάκι μου..

    Να είσαι καλά
    και να μας χαρίζεις πάντα
    τόσο όμορφα ταξίδια..

    Τη θερμή καλησπέρα μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. AETOS♥Πολλή αγαπητή η Σύρος βλέπω στο διαδίκτυο.Την επόμενη φορά που θα'ρθεις μην λησμονήσεις να πας στο "Σαν Μιχάλη" βόρεια του νησιού μετά την ΄Ανω Σύρο υπάρχει μια πανοραμική Ταβέρνα με μαγευτική θέα το Αιγαίο και σπιτική κουζίνα το "Πλακόστρωτο" είμαι σίγουρη ότι θα μείνεις κατενθουσιασμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τάκης Τσαντήλας♥Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Ανταποδίδω την καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ αρχοντική η Σύρος, με μεγάλους καπετανέους πολύ όμορφα αρχοντικά και πολλά σκαλοπάτια… Οσοι με γνωρίζουν ξέρουν πόσο αντιπαθώ τα σκαλοπάτια παρόλα που είναι της μοίρας μου να τα ανεβαίνω… Θα μπορούσα να μείνω στην Σύρο και νομίζω ότι αυτό λέει πολλά από μόνο του… Είναι πραγματικά πολύ όμορφη… Καλημέρα…

    Lykos
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λόγω δουλειάς (παλιότερα) ταξίδευα παντού...
    Μαγεμένος έμεινα απ' τη Σύρα.
    Δε μ' άρεσαν ποτέ παραλίες και πλατσουρίσματα.
    Λάτρευα ν' ακούω, να νιώθω την ειρηνική συνύπαρξη γης και θάλασσας...
    Περνούσα όλη τη μέρα μου βολτάροντας στα σοκάκια της πόλης και πίνοντας καφέ στους "Χαλανδριανούς".
    Το σούρουπο καθόμουν στο τελωνείο κοιτώντας στο Νεώριο.
    Από τις ελάχιστες φορές που ένιωσα οικείος
    σ' έναν τόπο...
    Σ' ευχαριστώ που μου ζωντάνεψες μνήμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. hearts;tsopanishearts;Χαίρομαι που είναι και σε σένα αγαπητό το νησί.Τα σκαλοπάτια δυστυχώς δεν μπορούμε να τ'αποφύγουμε στη ζωή μας γιατί μας οδηγούν στο στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ένα γελαστό απόγευμα"♥Τι να πω?Δεν το περίμενα ότι θα ήταν ήδη γνωστό στους περισσότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εχω έρθει,άλλωστε είμαι από διπλανό νησί!!
    Είναι όμορφη και αρχοντική και πάνω απ' όλα είναι ευτυχία να ζει κανείς εκεί, που τα έχει και τα συνδυάζει όλα.
    Ωραίο το αφιέρωμα, αν δεν παινέψει κανείς και το σπίτι του!

    Φιλιά πολλά!

    Astrocat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αλίμονο μια πόρτα είμαστε Astrocat!
    Το βραβειάκι σου το πήρες?
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το νησί σου το επισκέφτηκα πέρσι και μαγεύτηκα! Δεν θα αργήσω να ξαναέρθω! Έχει ταυτόχρονα μια αρχοντιά και μια γήινη λαϊκότητα και φυσικά ζεστούς ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα είπες όλα!Ευχαριστώ δεν έχω τίποτα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μια φούντωση, μια φλόγα,
    Έχω απόψε στην καρδιά,
    Λες και μάγια μούχεις κάνει
    Φραγκισυριανή γλυκιά...

    Υπέροχη η ανάρτησή σου, με ταξίδεψες νοερά. Την σύρο την έχω δεί μόνο από το πλοίο όταν πρόπερσι το καλοκαίρι είχα πάει Νάξο και το καράβι έκανε στάση εκεί. Με μάγεψε τόσο πολλή η θέα της Ερμούπολης των λόφων και όλων όσων περιγράφεις, που αν δεν είχα κλείσει και προπληρώσει τα δωμάτια στη Νάξο και δεν ήμουν και με παρέα σου ομολογώ θα κατέβαινα! Σίγουρα ένας από τους τόπους που θέλω να επισκεφτώ

    Υπέροχη ανάρτηση zoyzoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. διόρθωση σόρρι :)

    1. Φραγκοσυριανή γλυκιά...

    2. Την Σύρο (κεφαλαία) την έχω δεί μόνο από το πλοίο... κλ.π


    Έκτορας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. popo iperoxo prepei na einai!!den exo er8ei pote!!exo akousei omos ta kalitera!!!poli omorfi anartisi!filia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. zamanftou♥Ευκαιρία να τη γνωρίσεις και από κοντά τώρα που ξέρεις κάποια πράγματα.Και η Νάξος υπέροχη άλλη ομορφιά.
    Leviathan ♥Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια να που έπιασε τόπο η ανάρτηση γιατί οι περισσότεροι γνώριζαν το νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πάτα στην πάνω ανάρτηση στα ροζ γράμματα.Και θα το δεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. KALHSPERA STHN OMORFH SURA,ETSI DEN THN LETE,KATARXIN KALOS SE BRIKA KAI KALHMERA APO TO MONAXO,EKANA 2 XRONIA STH SURA,STH SXOLH GIA NONOKOMES,MIPOS GNORIZOMASTE ,DOULEUA STOU HLEIA,DISTIXOS PERASA PRIN 2 XRONIA KAI DEN UPARXEI POIA,TO TASO TON KSERIS-TON BAGELA0-TON KOSTA ME TO FAST FOUD,PERIMENO APANTISI KAI TA LEME

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. molemou♥Καλώς ήρθες στο armenaki απ'το μακρινό Μόναχο.Αν λες για το μπαρ του Ηλία δυστυχώς έχει κλείσει αρκετά χρόνια.Ήταν απ΄τα καλύτερα της εποχής.Πιθανόν να γνωρίζω τα άτομα που μου λες αλλά σκέτα ονόματα δεν μου λένε και πολλά.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φέτος έχετε και το καμάρι σας τον Φοίνικα Σύρου στην Α1 κατηγορία βόλλεϊ ανδρών.
    Χαίρομαι πολυ γι αυτό το σπάνιο πράγμα, ενας σύλλογος νησιού να ειναι στην πρώτη κατηγορία κάποιων αθλημάτων.
    Ευχομαι επιτυχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλά ζούμε μεγάλες στιγμές!!Έχουμε φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες ομάδες Βόλεϊ,άσε από παίχτες περιττό να σου πω ζήτημα είναι αν παίζει ένας ντόπιος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δύσκολο σε Α' κατηγορία να παίζουν πολλοί ντόπιοι. Συνήθως παίρνουν ξένους, κατι απίθανους, αλλα μόνο ετσι μπορούν να ανταγωνιστούν κολοσσούς με μεγάλους προϋπολογισμούς.
    Η Ορεστιάδα για πολλά χρόνια ηταν γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όχι μόνο επειδη ειναι ακριτικό μέρος αλλα πολυ για την ομάδα βόλλεϊ της.
    Η επαρχία πρέπει να ανέβει, να αναδειχθεί, να προσεχθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εχω ξαναπει οτι το νησι σου ειναι πολυ αγαπημενο, την πρωτη φορα που πηγα ημουν τοσο μαγεμενος που ετρεχα για καμια ωρα μεσα στα στενα της Ερμουπολης και δεν σταματαγα.
    (για οσους με ξερουν, δεν ειναι και το πιο ευκολο πραγμα του κοσμου να τρεχω τοση ωρα)

    Η θεα των δυο λοφων και της Ερμουπολης στη μεση βλεποντας απο το καραβι ειναι το κατι αλλο.
    Αλλά εμενα εκεινο που μου αρεσει επισης ειναι και οι ανθρωποι της. Εκπεμπουν μια αρχοντια.

    Πολυ ομορφο το κειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αυτό με κάνει να νοιώθω ακόμα πιο υπερήφανη για το νησί μου.
    Σ'ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top