Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Τσικνοπέμπτη ....ε και.!!!!

Χ

θες Τσικνοπέμπτη η τελευταία ημέρα κρεατοφαγίας της εβδομάδας κατά την διάρκεια της Κρεατινής εβδομάδας. Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι, ακόμα και οι πιο φτωχοί μιας κοινότητας, πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος επάνω του ώστε ο καπνός, η τσίκνα, να γεμίσει την ατμόσφαιρα και οι άλλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν αυτή τη μέρα. Έτσι πήρε το όνομά της η Τσικνοπέμπτη.Απο που προήλθε ούτε ο Γκούκλης ήξερε να με διαφωτίσει!

Όρεξη δεν είχα, αν και είχα ρεπό (πράγμα σπάνιο για μένα μέρα γιορτής)ωστόσο επειδή η μέρα το καλούσε μετά βίας άφησα το Blogging λούστηκα,λίγο αφρό στα μαλλιά να πάρουν τη φυσική τους φόρμα.Πάντα απέφευγα να αφιερώνω τον χρόνο μου για τρίχες...
Φόρεσα ένα τζηνάκι ένα πουλόβερ ένα ελαφρύ μακιγιάζ,λίγο άρωμα αυτό ήταν που μου έφτιαξε λίγο την διάθεση, έβαλα και το χοντρό μπουφάν και έτοιμη σε χρόνο dt.
Στην πλατεία παιδάκια ντυμένα αψηφώντας το κρύο ήταν μαζεμένα και έπαιζαν με τους αφρούς.
Σε μια εξέδρα ένα συγκρότημα έπαιζε "latin" μουσική.
Πρέπει να το "είχαν δαγκώσει, απ΄το κρύο" έκαναν έκλυση για ζεστό τσάι απ΄τα μικρόφωνα, να μπορέσουν να κρατήσουν ζεστή την ατμόσφαιρα.
Κοριτσόπουλα θέλοντας να δείξουν τα πρώιμα προσόντα τους μπέρδεψαν τις ζώνες με τις φούστες ντυμένες άλλες καλόγριες emo-trendy και'γω δεν ξέρω τι άλλο, λικνίζονταν υπό τους ήχους της μουσικής.
Εγώ απαθής νόμιζα ότι παρακολουθούσα από οθόνη τη ζωή μου χωρίς να συμμετέχω.
Το κρύο ξύριζε κανονικά και αποφασίσαμε να κάτσουμε σε κάποια ταβερνίτσα να "τσικνίσουμε" σύμφωνα με το έθιμο.Γυρίσαμε 5-6 μα στάθηκε αδύνατο να βρούμε.
Στην πόλη οι ταβέρνες μετρώνται στα δάχτυλα.Μα στην αναζήτησή μας μια "τσίκνα" μας έσπασε την μύτη...Σ'ενα στενό είχε βγάλει την ψησταριά της έξω απ΄την ταβερνίτσα και έψηνε "κοψίδια,παιδάκια".
Το μαγαζάκι μικρό ίσα-ίσα 10τραπέζια εξυπηρετούσε ευτυχώς υπήρχε ένα άδειο. Οι μεζέδες σπιτικοί η γυναίκα πανέξυπνη εξυπηρετική ακούραστη να σερβίρει να ψήνει να βγάζει λογαριασμούς είχε στην επίβλεψή της όλο το μαγαζί.Η ώρα πέρασε και γυρίσαμε στο σπίτι ζαλισμένοι απ΄το κρασί και πρησμένοι απ΄ το φαγητό.
Και γυρίζοντας αναπολούσα "τα ωραία χρόνια"....
Τότε που Τσικνοπέμπτες ανοίγαμε το "χρονοντούλαπο" και ντυνόμασταν ότι βρίσκαμε και μας έκανε.Οι άντρες ντύνονταν πόρνες,καλόγριες με γυναικεία εσώρουχα (ποιός άντρας δεν έχει βάλει απόκριες??)και οι γυναίκες φαντάροι,κουτσαβάκια και ότι μπορούσε να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά μας.
Κάναμε επισκέψεις σε γνωστά σπίτια μας άνοιγαν χωρίς να ξέρουν ποιοι ήμασταν αν δεν μας γνώριζαν μπορεί και να μην αποκαλύπταμε τα πρόσωπά μας πίναμε ένα ποτό και συνεχίζαμε τις πλάκες.
Γέλια,κέφια χαρές ποτά και πάνω απ΄όλα διασκέδαση πράγμα που χάνεται σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου.Όλα έχουν γίνει τυποποιημένα ανούσια,έχει χαθεί η ανεμελιά ποιος θα ανοίξει σήμερα την πόρτα του σε μασκαρά??



21 σχόλια:

  1. ΟΙ ΦΩΤΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ.ΠΑΛΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ.ΣΙΓΑ -ΣΙΓΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τρομερές φωτογραφίες.Αυτή με τη σατέν ρόμπα η το μωρό με την τρίχα κοτσίδα άπαιχτες να σε καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστευτες οι φωτογραφίες,
    ατή είναι η ουσία των αποκριών όταν η παρέα έχει κέφια.
    Περνάς υπέροχα και το θυμάσαι παντοτινά.
    Εχθές πράγματι έκανε πάρα πολύ κρύο. Όσοι τολμήσαμε και βγήκαμε το νιώσαμε έντονα.
    Βιαστικά και τρέχοντας μπήκαμε στο μαγαζί που θέλαμε και κάθε που άνοιγε η πόρτα ένιωθες το κρυο να διαπερνά κάθε σου ίνα.
    Εμείς δεν πήγαμε για φαί αλλά σε μασκέ πάρτυ που είδα απίστευτες εμφανίσεις και γέλασα πολύ.
    Ιδιαίτερα με κάποιους τολμηρούς που παρά το τσουχτερό κρύο ντύθηκαν με κοντά μανίκια και χωρίς μπουφάν.


    Να έχεις ένα όμορφο βραδυ
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ετσι κιαλιώς σήμερα το αγχος και η καθημερηνότητα δεν μας αφήνει να χαρούμε πολλα πράγματα ποσο μάλον που η γιορτή είναι για φαγητό και μάλιστα κρέας που τρώμε κάθε μέρα και θα τρώμε και τις άλες μέρες παλιά 40 μέρες
    δεν ξανατρώγανε και γι αυτό το ρίχνανε έξω
    καλή σου νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παλιές καλές εποχές,όπου η σάτυρα ήταν αυθόρμητη και πηγαία,λόγω των ημερών.Στις μέρες μας δυστυχώς,έχουμε μπερδέψει πολλά πράγματα και όπως όλα,ακόμα και αυτά τα έθιμα ειδικά στις μεγάλες πόλεις καταντούν γελοία.
    Όλα έχουν γίνει ρουτίνα,χωρίς πρωτοτυπία,μέσα στο άγχος της καθημερινότητας.
    Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό ΣΚ Ελένη μου
    με τον εκφραστικό και όμορφο λόγο σου..
    Οι φωτογραφίες θαυμάσιες.. Να είσαι καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS♥Ήταν πιο αθώα πιο αυθεντικά τα γλέντια όχι στημένα με το τίποτα στηνόταν γλέντι τρικούβερτο.Τι σύμπτωση να βάλουμε την ιδια εικόνα ούτε συνεννοημένοι να'μασταν!!
    ΦΟΥΛΗ &hearts Ναι,ο μπέμπης είχε πρόωρη ανάπτυξη και αυξημένη τριχοφυΐα χα!χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Anastasia♥Καλά έκανες αυτά αξίζει να τα ζεις αν δεν ντυθείς τις απόκριες δεν καταλαβαίνεις, το φαγητό το βρίσκεις κάθε μέρα.Πάντα τέτοια σου εύχομαι και καλό ΣΒΚ!!
    Γιάννης Παππάς ♥Ακολουθούσε η νηστεία γιαυτό είχε αξία η κατανάλωση του κρέατος σήμερα πράγματι δεν έχει νόημα.Έχεις δίκιο με τόσο άγχος που να βρεθεί η όρεξη για ξεφάντωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ♥ NANTIA-BAD RELIGION 7
    Πράγματι έχουν γίνει απόμακρα κρύα τα έθιμά μας αυτά καλό είναι όμως να τα αναβιώσουμε γιατί έτσι κινδυνεύουν να χαθούν.Καλά να περάσεις φιλάκια @@@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. hi im from indonesia wanna give u smile and hope u get all the best in ur life..

    visit 5setia'o9
    www.5setia.blogspot.com

    link exchange pliss

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. coffeeSeed
    Welcome in myblogg.Chairomai exchanged smiles and greetings.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τάκης Τσαντήλας♥Πολύ ευγενικό εκ μέρους σου να με διαβάζεις ποιητή μου. Καλό ΣΒΚ να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τσικνοπέμπτη :
    Η μέρα που γυρνάς κατάκοπος απο την δουλειά και αφου τσιμπήσεις κατι, νωρίς το βραδάκι θυμάσαι τα απλωμένα στο μπαλκόνι, βγαίνεις να τα μαζέψεις, και η τσίκνα σου σπάει τη μύτη και το συκώτι, για να θυμηθείς οτι ειναι Τσικνοπέμπτη και δεν κανόνισες τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ετσι την πέρασες? Καημένε, ευτυχώς που είχες βάλει πλυντήριο δηλαδή την προηγούμενη γιατί αλλιώς ούτε που θα το θυμώσουν!!!Πάντα όμως υπάρχουν οι φίλοι που κανονίζουν για μας, ο Βρασίδας δεν έκανε κάτι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. MOU 8IMISES TORA MIA XRONIA STO PIANO BAR(UPARXI AKOMA?)TO TI POIOTA KAI KSEFANTOMA EMEIS PIGAME NTI8IKAME OLI NOSOKOMI(TI ALLO)OSO GIA TO AN ANIGAME TIS PORTES NA SKEFTIS EMENA STO SPITI MOU STHN ELLADA EKEINI THN MERA KLIDONOUNE KAI THN EKSOPORTA;KALHMERA KAI KALA NA PERNATE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mε το Βρασίδα το κάναμε χτες ΤσικνοΠαρασκευή.
    Εχει πει θα βάλει και θεμα, κατσε να δω μηπως το βαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. molemou♥Υπάρχει μόνο με άλλο όνομα και ασιατική διακόσμηση κάτι το διαφορετικό για το νησί.Εχεις καλές αναμνήσεις απ'το νησί!!Καλό ΣΒΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. PARA POLI KALES KAI ME THN PROTH EUKERIA 8A THN EPISKEFTO KAI PALI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. κούκλες κούκλες....είχαν ξυριστει καλέ...
    χαχαχαχα...πολύ καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. skouliki♥Κινέζικη την έκανες την Τσικνοπέμπτη??
    homemade ♥Μα είδες δεν πρόλαβαν να κάνουν χαλάουα και φαίνεται η τρίχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top