Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Στο Ηράκλειο!!

Τ
ην τελευταία μέρα της παραμονής μας στην Κρήτη την αφιερώσαμε στο Ηράκλειο. Οι παλαιότερες επισκέψεις μου στην πόλη αυτή, με είχαν απογοητεύσει.Ένα απρόσωπο τεράστιο λιμάνι θυμόμουν με το ενετικό φρούριο Κούλε σύμβολο του και μια πόλη σκέτη κομφούζιο,υπερβολική κίνηση ,μια τσιμεντούπολη χωρίς πράσινο σχετικά βρώμικη θα'λεγα, Και είπαμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Περπατώντας την όντως άρχισα ν'αναθεωρώ την γνώμη που είχα σχηματίσει γιαυτήν.
Παρατήρησα τη μεγάλη Χανιόπορτα και είδα ότι:Το Ηράκλειο ζώνεται από τα πελώρια μεσαιωνικά τείχη του, που τα προστάτευαν από τους εχθρούς και ανάδειξαν την πρωτεύουσα στην πιο καλά οχυρωμένη πολιτεία της Μεσογείου. 21 χρόνια άντεξε με τα τείχη της την πολιορκία των Τούρκων, που πήραν τελικά την πόλη ύστερα από προδοσία Βενετσιάνου Μηχανικού, που τους έβαλε νύχτα, από μυστική είσοδο, μέσα στο Ηράκλειο.

Γνώρισα τις κύριες 3πύλες της Πόλης!

Περπατήσαμε την οδός Δαιδάλου ένα πλακόστρωτο πεζόδρομο με γραφεία, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα χαζέψαμε τα δισκοπωλεία τα περισσότερα συγκεντρωμένα στο Ηράκλειο. Ξαφνιάστηκα όταν έμαθα ότι η οδός Δαιδάλου που πήρε το όνομα της από τον Δαίδαλο, τον ιδιοφυή πολυτεχνίτη και σύμβολο της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης στους μινωικούς μύθους. Είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ηρακλείου από την εποχή της πρώτης κατοίκησης, καθώς πιστεύεται ότι ο πρώτος οικισμός είχε αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή.Δηλαδή την ίδια οδό περπάταγαν και οι πρόγονοί μου Η οδός Δαιδάλου εκτείνεται παράλληλα με το αραβο-βυζαντινό τείχος (9ος-10ος μ.Χ. αιώνας), δηλαδή την παλαιότερη οχύρωση της πόλη.

Ο δρόμος οδηγεί στα Λιοντάρια (Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου) είναι η πλατεία με την Κρήνη Μοροζίνι, το περίτεχνο ενετικό συντριβάνι με τα 4 λιοντάρια, που από το στόμα τους αναβλύζει νερό.Η κρήνη με τα λιοντάρια είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία που κληροδότησαν οι Ενετοί στο Ηράκλειο.


Χαζεύοντας στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου τον ομορφότερο δρόμο του Ηρακλείου οπου τ'ονομά της οφείλεται σε ένα τραγικό γεγονός, όταν στις 25 Αυγούστου 1898, ημέρα εορτής του Αγίου Τίτου, εξαγριωμένος όχλος μουσουλμάνων κατέσφαξε πλήθος άμαχων χριστιανών και μαζί 17 Άγγλους στρατιώτες και τον πρόξενο της Αγγλίας Λυσίμαχο Καλοκαιρινό. Η άλογη αυτή πράξη βίας ευαισθητοποίησε τις Μεγάλες Δυνάμεις, ώστε να πραγματοποιηθεί μερικά χρόνια αργότερα (1913) η ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.
Μπροστά μας πρόβαλε η περίφημη ενετική Λότζια το κομψότερο βενετσιάνικο μνημείο στην Κρήτη, διαβάζω:Τα πολιτικά και κοινωνικά ήθη των Ενετών επέβαλαν την ανέγερση ενός δημόσιου κτιρίου στο Ηράκλειο, όπου θα συνεδρίαζαν οι ευγενείς, οι άρχοντες και οι φεουδάρχες για να πάρουν αποφάσεις σε ζητήματα που αφορούσαν την οικονομική και εμπορική ζωή του τόπου. Παράλληλα λειτουργούσε και ως χώρος συναντήσεως και ψυχαγωγίας τους, με σημερινούς όρους κάτι αντίστοιχο με τη Λέσχη Αξιωματικών

Χτίστηκε απ'τον από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι,το 1626-28 , αυτόν που επίσης έχτισε την κρήνη με τα λιοντάρια (κρήνη Μοροζίνι) στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. Επιβλητικό κτήριο Αρχιτεκτονικά συνδυάζει με εξαιρετική μαεστρία δωρικό ρυθμό για το ισόγειο και ιωνικό για τον όροφο, ενώ μορφολογικά φαίνεται ότι μιμείται τη Βασιλική του Palladio στη Vicenza, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντική ήταν για τους ενετούς η πόλη του Ηρακλείου.

Στην ίδια οδό 25 Αυγούστου που είναι πεζόδρομος και είναι ο δρόμος με τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια στο Ηράκλειο, στεγάζουν τράπεζες, ταξιδιωτικά γραφεία και μαγαζιά με τουριστικά είδη,συναντήσαμε τον ναό του Αγίου Τίτου περισσότερο η περιέργεια μ'εκανε να μπώ μη γνωρίζοντας την ιστορία του.

Ο Άγιος Τίτος ήταν μαθητής του Αποστόλου Παύλου και πρώτος επίσκοπος Κρήτης. Η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στο όνομά του ήταν αυτή στην παλιά πρωτεύουσα Γόρτυνα, που στέγαζε και τη μητρόπολη του νησιού μέχρι την καταστροφή της από σεισμό και τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τους Άραβες (828) από τη Γόρτυνα στο Χάνδακα (Ηράκλειο).>Στο νέο ναό μετέφεραν την κάρα του Αγίου Τίτου.

Χαζέψαμε την αγορά της μια απέραντη αγορά για όλα τα γούστα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ'την πρωτεύουσα.


Θαυμάσαμε την μνημειώδη κρήνη Μπέμπο. Το όνομά της πήρε από τον ενετό Γενικό Προβλεπτή Κρήτης Gian Matteo Bembo, ο οποίος την έχτισε το 1552-1554. Τότε ήταν η πρώτη φορά που οι Ηρακλειώτες είδαν τρεχούμενο νερό στην πόλη, γεγονός που σηματοδοτεί την αξία της κρήνης.

Αποτελείται από έναν κρουνό και μία μικρή ορθογώνια δεξαμενή. Πάνω από τον κρουνό έχει τοποθετηθεί ένα ακέφαλο άγαλμα Ρωμαίου αξιωματούχου από την περιοχή της Ιεράπετρας, στη Νοτιοανατολική Κρήτη, ενώ το όλο μνημείο κοσμείται με οικόσημα ενετικών οικογενειών. Όταν κατασκευάστηκε πρόσφερε λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης, και αναφέρεται ότι τροφοδοτούσε τους πολίτες με 1.000 βαρέλια νερό ημερησίως.
Σίγουρα έχει πολλά περισσότερα να θαυμάσεις το Ηράκλειο αλλά αυτά που γνώρισα  μ'εκαναν να το αγαπήσω και να το δώ μ'αλλο μάτι όπως και να το κάνουμε η ιστορία μας δένει!!


Παίρνω τις καλύτερες εντυπώσεις απ'αυτή την πόλη και απ'την Κρήτη τους απίθανους μεζέδες
και το γενναιόδωρο κέρασμά τους  με την παγωμένη ρακί!
 Στην υγεία σας!!

36 σχόλια:

  1. Μα να μην πας στο τάφο του Καζαντζάκη...
    Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογώ,ήταν μεγάλη απερισκεψία μου!
    θα επανορθώσω την επόμενη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όμορφα αυτά που μας έμαθες ,μα εγώ ξέρεις! θα σταθώ στις τελευταίες φώτο, άντε καλύτερα στην προ τελευταία!!!
    Αδυναμίες της λιχούδος!!!
    καταπληκτικά όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια η περιγραφή (πάλι).
    Έπρεπε όμως να πας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, για να δεις το "ζεύγος ενωτίων", από ατόφιο χρυσάφι, με τον αγκυλωτό Σταυρό (σβάστικα, που λένε).
    Για να μη κοκορεύονται οι Γερμανοί, αυτά τα σκουλαρίκια τα φορούσε κάποια κυρία χιλιάδες χρόνια πριν.
    Δυστυχώς δεν μπόρεσα να τα φωτογραφήσω τότε, γιατί κράτησαν τις μηχανές μου στην είσοδο!!
    Να'σαι καλά και να ξαναπάτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. iperoxes kai pali oi fotos!!! kai kirios i last one!!!!! :) kali evdomada!!! :) kiss! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαταπληκτικη παρουσιαση Ζουζου, και οι φωτογραφιες πολυ ωραιες!!!

    Λειπουν κανα δυο μερη που αξιζουν επισης να επισκεφθει κανεις (το ενα ειναι ο ταφος του Καζαντζακη, για τη θεα που εχει απο κει), αλλά ποσα να προλαβεις σε μια μερα;

    Ενα ειναι σιγουρο, το Ηρακλειο πλεον δεν εχει να ζηλεψει τιποτα απο τις άλλες μεγαλες πολεις της χωρας μας.
    Και κατα τη γνωμη μου ειναι απο τις πιο ομορφες πολεις που εχουμε. Αναφερομαι και συγκρινω παντοτε τις πολεις που εχουν ιδιο μεγεθος (οπως το Ηρακλειο, την Πατρα, τη Λαρισα κλπ). Δεν συγκρινω μηλα με πορτοκαλια.

    Και φυσικα η αγορα του εχει τα παντα.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ποσες φορες εχω παει ηρακλειο καμια φορα δεν αξιωθηκα να παω να δω αυτα
    μονο στην ρακι εμενα.. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτική όπως πάντα!

    τέλειες φωτογραφίες..

    σε ένα θα σταθώ μονάχα..
    ο Μοροζίνι ήταν ο ίδιος που βομβάρδισε τον Παρθενώνα;

    εξάντλησε τις δημιουργικές του ανησυχίες στην Κρήτη και ήρθε στην Αττική με κακές διαθέσεις;
    προφανώς συνωνυμία..

    διότι ο Μοροζίνι που βομβάρδισε τον Παρθενώνα γεννήθηκε το 1619, άρα δύσκολο να πρόκειται για το ίδιο άτομο..

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=56393

    είδες τελικά οτι το όνομα δέν έχει σημασία αλλά ο χαρακτήρας..

    καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και είναι ο ίδιος.
      Φραντσέσκο Μοροζίνι ιλ Πελοπονεζίακο
      Υπάρχει και μουσείο για κείνον στη Βενετία.
      Τελευταίος Δούκας της Κρήτης.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και κυρίως για την πληροφόρηση!

      Καλώς ήρθες στ'αρμενάκι!

      Διαγραφή
  9. Είναι πολύ όμορφη πόλη,την επόμενη φορά βάλε στο πρόγραμμα το αρχαιολογικο μουσειο είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά το νεο μουσείο της Ακρόπολης...αξίζει και πολύ μάλιστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχες φωτο και τόσες πληροφορίες.
    Να είμαι ειλικρινής περισσότερο μου άρεσαν οι αγορές και τα φαγητά, χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαρισούμε για το όμορφο αφιέρωμα στην πόλη μας!
    Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια το Ηράκλειο έχει αλλάξει προς το καλύτερο αλλά σε εκείνο το κομμάτι που δεν έδειξες στις φωτογραφίες!
    Ο βόρειος παραλιακός άξονας έχει διαμορφωθεί και αν και ακόμα τα έργα είναι υπό εξέλιξη, ήδη η πόλη άρχισε να "βλέπει" θάλασσα και οι Ηρακλειώτες απολαμβάνουν τις βόλτες τους στην παραλιακή, όλο και πιο συχνά με τα ποδήλατά τους, αφού έχουμε πλέον και ποδηλατόδρομο!
    Έχουμε λοιπόν και λέμε: φιλοξενία, καλό φαγητό, μια πολή που ομορφαίνει στο κέντρο της Κρήτης, ότι πρέπει για εφαλτήριο διακοπών και εκδρομών στο νησί!
    Σας έπεισα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την επόμενη φορά που θα έρθεις ελπίζω να το πάρω είδηση έγκαιρα και να τα πούμε από κοντά! Την αγάπη μου και καλό καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ♥ΦΟΥΛΗ
    Και καλά θα κάνεις αν μάθεις και την τιμή αυτής της πιατέλας θα τρέχεις να την απολαύσεις!
    Μόνο 15ευρώ ναί,ναί μόνο:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ♥ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
    Ελα. η τελευταία είναι θα ησυχάσετε!
    Το είχα επισκεφτεί πρίν 5χρόνια και είχα μείνει άναυδη.Απαγορευόταν και τότε οι φωτογραφίες μόνο κάτι καρτ-ποστάλ έχω ενθύμια!

    Και'συ να περνάς καλά στα ταξίδια σου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ♥Leviathan
    Και'συ εκεί κόλλησες στη last one!

    Στην υγειά σου καλό απόγευμα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ♥αντωνης
    Αν δεν έχεις κάποιον να σου προτείνει 2πράγματα εστω ένα τουριστικό οδηγό δεν κάνεις τίποτα όπου και αν πας!

    Τώρα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!Δεν έχω πάει σε Πάτρα και Λάρισα αλλά και μόνο σαν λιμάνι αξίζει πολλά!

    Καλό απόγευμα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ♥γνωστος αγνωστος
    Και'συ στη "last-one" να πάρεις αγκαζέ την Φούλη!
    Ολα χρειάζονται:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ♥Ευρύνοος
    Λες να'ταν κανένας πρόγονός του??
    Κοίτα που "μ'αναψες" και βρήκα ότι και ο λεγάμενος είχε επιτεθεί και στην Κρήτη
    Καλό "παιδάκι" ήταν του λόγου του:))

    Καλό απόγευμα και σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ♥VAD
    Κακώς το παρέλειψα στο πόστ το είχα επισκεφτεί πριν 5ετία μη γνωρίζοντας πως να καλύψω τον ελεύθερο χρόνο μου και είχα εντυπωσιαστεί όντως!

    Καλά μπάνια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ♥efi
    Εσένα σε δικαιολογώ σαν ντομάτα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ♥Ενεσούλα
    Δεν έριχνες σίρμα νωρίτερα να σε γνωρίσω κοπέλα μου!!

    Ναι έχεις δίκιο ήθελα να επισκεφτώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απ'αυτό το κομμάτι αλλά δεν πρόλαβα.
    Πραγματικά πρίν 5ετία που το είχα έρθει έχει βελτιωθεί πάρα πολύ.
    Αυτό το κομμάτι μου θυμίζει την παραλιακή του Ρεθύμνου!

    Εγώ είμαι πεισμένη έτσι και αλλιώς 1μήνα τους έχω ζαλίσει με την Κρήτη.

    Φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ♥Hellenic Potion
    Γιατί όχι??
    Φοβάμαι πως θα γίνει 2η πατρίδα μας:))

    Καλά να περνάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ όμορφα όλα!
    Ειδικά η παγωμένη ρακή έτσι;;;
    Αστειεύομαι!
    Φιλιά πολλά γλυκιά μου!
    Να περνάς όμορφα
    Σμουατς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φαντάζομε
    το πόσο υπέροχα πέρασες στην Κρήτη, σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση και την περιγραφή που μας έκανες και πού μέσω των εικόνων σου ταξιδέψαμε και εμείς μαζί σου. Βέβαια ζήλεψα λίγο τα θαλασσινά και ποιό πολύ την ρακί!!  ;-)
    Την καλησπέρα μου από τον Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. D.Angel ♥
    Μην αστειεύεσαι καθόλου τώρα που καίγομαι... ξέρεις πως το λαχταρώ αυτό το παγωμένο μπουκαλάκι!!

    Πολλές,πολλές δροσιές να'χεις και φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο.Πειραιώτης ♥
    Τελικά αυτή η ρακί έκλεψε καρδιές!
    Και'μια "σφιχτή παγωμένη μπύρα" το ίδιο αποτέλεσμα φέρνει:))

    Σ'ευχαριστώ δροσερό απόγευμα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. έχω κοπελιά ρατσί εδώ από το Ηράκλειο :)

    καλησπέρα
    χχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ως Ηρακλειώτης θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις:

    1. Η πρώτη φώτο δεν είναι η Χανιόπορτα. Η Χανιόπορτα είναι η πύλη έξω από την οποία βρίσκεται το Στάδιο Ελευθερίας. Η φωτογραφία σου δείχνει την τρίτη κατά σειρά είσοδο στην (παλιά) πολή μετά τη Χανιόπορτα και το κομμένο μπεντένι :)

    2. Σε γενικές γραμμές, ένα χάλι μαύρο είναι το Ηράκλειο! Καμία σχέση με Ρέθυμνο ή Χανιά. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ελπίζω μόνο να μην ξέχασες να πας Ουτοπία.

    Μόνο αυτό ελπίζω.

    Κάνει την καλύτερη σοκολάτα. Σε όλη τη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ♥Και λοιπόν;E allora?
    Φτιάσε ένα μεζεδάκι και'ρχομαι να την πιούμε.

    Αντε Κακομίτσα μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ♥CsLaKoNaS
    Καλώς ήρθες στο armenaki κατ'αρχήν!
    Δεν φταίω εγώ όποτε περνούσα απο'κει Χανιόπορτα μου την έλεγαν τι να σου κάνω η γυναίκα!

    Οτι θμίζει λίγο Πειραιά με την κίνηση θυμίζει,αλλά έχει πολλά υπέρ.

    Δεν ήξερες να μπείς 1μήνα πρίν τώρα θα το'χω υπ'οψιν μου για την επόμενη φορά!

    Χάρηκα για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ κατατοπιστικό το οδοιπορικό. Βέβαια, αν έλειπαν αυτά τα εντελώς ακαλαίσθητα σύγρονα κτήρια (πολυκατοικίες) το Ηράκλειο θα ήταν καλλίτερο. Δυστυχώς τα τείχη του δεν εμπόδισαν την κατάληψή του από τους ...'Ελληνες. Αυτή είναι η δυστυχία! Αν υπήρχε συνέχεια με Μινωίτες θα ήταν καλλίτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ♥Heliotypon ♥
    Πάντως έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια!Καμία σχέση με την άχαρη βρώμικη πόλη που πρωτογνώρισα!

    Ποιά πόλη έμεινε παρθένα με τον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό όλες βιάστηκαν βάναυσα απ'τους εισβολείς τους Τούρκους και Φράγκους να μην αναφέρω τους σύγχρονους ΕΛΛΗΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top