Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τηγανητά ψάρια με ...κάππαρη!!

Τελευταία έχω μια εμμονή για αναζήτηση των παραδοσιακών και κυρίως τοπικών συνταγών.
Αν και 'γω δεν είχα σχέση με την παράδοση. Βρεθήκαμε στο νησί μικρά χωρίς κανένα συγγενή εσωτερικοί μετανάστες.Παπούδες,γιαγιάδες και λυπούς συγγενείς δεν είχαμε εδώ ώστε να μας γνωρίσουν παραδοσιακές συνταγές, ακόμα και οικογενειακές που κρατάνε από γενιά σε γενιά.
Η μητέρα 3-4φίλες που είχε και μπαινόβγαιναν στο σπίτι αντάλαζαν κανένα σχέδιο δαντέλας ή κανένα μοτίφ που είχε μανία με το πλέξιμο.Από μαγειρική δεν έψαχνε νέες ή τοπικές συνταγές ό,τι ήξερε και υποστήριζε ότι ήταν οι καλύτερες μάλιστα.
Αφού έζησα και μεγάλωσα στο νησί θεωρώ καθήκον μου να μάθω και κυρίως να υιοθετήσω ντόπιες συνταγές ώστε να περάσουν και σε επόμενες γενιές.Μετά λύπης μου βλέπω ότι κανένα εστιατόριο ή ταβέρνα στο νησί δεν προωθεί τέτοιες συνταγές το αντίθετο μάλιστα έχουν κατακλύσει οι διεθνείς και ξενόφερτες.
Όπου και αν βρεθώ ρωτώ μεγάλες γυναίκες συνταγές που μπορεί να'χουν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Έτσι είχα ακούσει από την κουμπάρα μου βέρα "Απανωχωρίτισσα" για μια σάλτσα που έφτιαχνε η μαμά της τα ψάρια με κάππαρη στον πατέρα της και τρελαινόταν.Εκείνη δεν τα πλησίαζε γιατί είναι πολύ ιδιότροπη στα φαγητά.
Και καθώς που έμειναν φρέσκα τηγανητά ψαράκια απ'την προηγούμενη σκέφτηκα εκείνη τη συνταγή της "Φράγκας" γιαγιάς.
Όταν την είδα λοιπόν της ζήτησα να μου την πει.
Εκείνη χταμπίστηκε όταν τη ρώτησα (κάτι τέτοια μου λέει και με στέλνει αδιάβαστη)γιατί ξέρει ότι ο καπετάνιος δεν συνηθίζει άλλες γεύσεις από τις κλασσικές.
Εγώ όμως που έχω Αφροδίτη (όπου και οι γεύσεις εκτός από ομορφιά) στον Κριό αναζητώ για νέες και διαφορετικές γεύσεις,εκείνος κλασσικές (Αφροδίτη στον Υδροχόο) παραμένει σταθερός στις γεύσεις που ξέρει.
Απαραίτητα ψάρια τηγανισμένα και κρύα ακόμα καλύτερα.

κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1φλτζ.κάππαρη ξερή που την έχουμε αφήσει στο νερό να ξαλμυρίσει τουλάχιστον 5ώρες πρίν
ντομάτες αποφλοιωμένες.
Ευκαιρία όσοι δεν γνωρίζετε να γνωρίσετε και την κάππαρη με τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο να ξανθίνει μαζί και την κάππαρη.

Προσθέτουμε την ντομάτα αφού την έχουμε αλέσει στο multi.

Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα ώσπου πιει τα υγρά της, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη καθόλου αλάτι γιατί η κάππαρη όσο και να την ξεπλύναμε κρατάει αλάτι και λίγο πιπέρι.
Περιχύνουμε πάνω στα τηγανητά ψάρια και γλεντάμε τα ψάρια χωρίς μαχαιροπίρουνο και με αρκετό ψωμάκι για πα....ρες!
Είναι μια υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα που περνάει στα ψάρια μέχρι το κόκκαλο και τους δίνει μια μοναδική γεύση.
Στο μεταξύ η κάππαρη έχει δώσει ένα μοναδικό άρωμα στο σπίτι όσο βράζει που σου σπάει τη μύτη.
Κάτι ήξεραν οι παλιές και αξιοποιούσαν μ'αυτό τον τρόπο τα ψάρια της προηγούμενης μέρας.
Κάτι που ίσως πρέπει να μάθουμε στις μέρες μας δεν συμφωνείτε??

26 σχόλια:

  1. Καλώς σε βρήκα !!!!! Διάβασα τη συνταγή σου με ενδιαφέρον-πρέπει να είναι πεντανόστιμη !!!!
    Μου αρέσουν πολύ οι παραδοσιακές
    συνταγές !!!!!!!
    Θα χαρώ πολύ αν με επισκεφτείς κι εσύ !
    Νίκη
    nikiad.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Νίκη στ'αρμενάκι!
      Είναι πράγματι πεντανόστιμη να τη δοκιμάσεις,

      και βέβαια θα σ'επισκεφτώ!

      Σου'ρχομαι φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. καλησπέρα, μας καλεσες, εφτιαξες τα ψαρακια σου, μας εσπασες την μυτη και μας εκανες να μας τεχουν τα σαλια... και τελικα μειναμε να φανταζόμαστε την γευση...
    καλη ορεξη........
    Για μας κανενα ψαρακι δεν περισσευει;;;χαχαχαχαχαχ
    Χωρις πλακα θα το δοκιμασω, μοιαζει απιθανη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει τον κόπο δοκίμασέ την θα με θυμηθείς!!

      Και φώναξέ με να δω αν την πέτυχες:))

      Διαγραφή
  3. εξεραιτική συνταγή.. και διαφορετική για τα ψαρακια.. πάντα αξιοποιούσαν οι παλιες γυναικες Αρμενακι μου οτι περίσευε απο την προηγούμενη μερα... και αυτή η συνταγούλα σου δίνει την ευκαιρία να τα δοκιμασεις... ωραιες γευσεις.. νισιώτικες και ελληνικες πολύ καλά κανεις και τις βρίσκεις ..φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δει πόσο θα εκτιμήσουμε εκείνες τις μαμαδίστικες συνταγές στις μέρες μας.Τώρα που πρέπει να μετράμε και το παραμικρό έξοδο!

      Φιλιά θαλασσινά γλυκιά μου!

      Διαγραφή
  4. Απ'όλο αυτό να κρατήσω την ...κάππαρη; Έχω τσακωθεί με τα ψάρια! Παρ'όλο που ξέρω τη διατροφική τους αξία!
    Φιλιά στέλνω ,,,,δροσερά! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα τα ψαράκια να τα'χεις βγάλει απ'τη διατροφή σου.
      Να σου πω και στα θαλασσινά θα πηγαίνει υπέροχα,καλαμάρια,σουπιές αν τα τρώς!

      Φιλιά θαλασσινά και απο'μενα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία η ιδέα σου Ζουζού μου!
    Ψάρια βέβαια δεν περισσεύουν για την επόμενη μέρα, γιατί αγοράζονται με ακρίβεια (στην ποσότητα και στην τιμή)! Η σάλτσα πάντως φαίνεται πεντανόστιμη, οπότε θα δοκιμαστεί σε ζεστό ψάρι...
    Φιλιά πολλά & περιμένουμε κι άλλες συνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη νομίζεςι και'γω ψαρεύω κατά παραγγελία πόσα τρώμε τόσα,αρα τόσα καθαρίζω.Αυτά υπολογίστηκαν και για το νέο ζευγάρι αλλά τελικά δεν ήρθαν οπότε ξέμειναν:))

      Εχω έτοιμες κάποιες...

      Φιλάκια και απο'μενα γλυκιά μου!

      Διαγραφή
  6. Τόση κάππαρη μάζεψα φέτος με τα χεράκια μου!
    Χάθηκε να βάλεις την ανάρτηση σου νωρίτερα να κάνω την έκπληξη;
    Τις φιλούρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει να'ναι έτοιμη σε άρμη!
      Και τώρα δεν είναι αργά,ψαράκια ακόμα υπάρχουν αρκετά
      Με σαβρίδια είναι υπέροχη!

      Φιλιά θαλασσινά και απο'μενα!

      Διαγραφή
  7. Καλή ακούγεται η σάλτσα. Και η κάπαρη είναι η αγαπημένη μου! Την άλλη σάλτσα για τα μπαρμπούνια ειδικά, τη "σαβόρο" την ξέρεις; Με την τομάτα, λάδι, λίγο σκόρδο, δάφνη, ξύδι και δεντρολίβανο. Πολύ καλή. Δοκίμασέ την Όλα τα υλικά σε δόσεις κατά την κρίση σου τα βάζεις σε τηγάνι και τα βράζεις μαζί μέχρι να πήξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω το "Σαβόρε" διαφορετικά απ'οτι το γράφεις και ήθελα να βάλω και αυτή αλλά δεν είχα φωτό!

      Τα υλικά που γράφεις όλα είναι εκτός την τομάτα.Εδώ την κάνουν άσπρη και με ό,τι ψάρι θέλεις σαβρίδι,κολιούς κ.α.Εμένα μ'αρέσει πολύ!
      Θα σου αρέσει και λευκή!

      Διαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω με το Αριστάκι έχω τσακωθεί με τα ψάρια προ πολλού αλλά την σαλτσούλα με την κάπαρη την κρατώ και θα την ταιριάξω με κάτι άλλο.
    Φιλιά πολλά θαλασσινό κορίτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως θέλεις γλυκιά μου!
      Θα βρεις να τη συνδυάσεις ανάλογα με τα γούστα σου!

      Και απο'μενα γλυκιά μου!

      Διαγραφή
  9. Μισό κιλό κάππαρη την εβδομάδα τρώω Ζουζούκα μου και ποτέ δεν σκέφτηκα να τη βάλω σε σάλτσα! Πολύ ωραία συνταγή, θα τη δοκιμάσω το συντομότερο!

    Σε φιλώ θαλασσινό μου κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Μαίρη μου τότε πρέπει να ξέρεις τις θεραπευτικές τις ιδιότητες που οι περισσότεροι αγνοούμε!

      Να τη βάλεις γιατί να μην τη βάλεις είναι υπέροχη με τα ψαράκια!

      Φιλιά θαλασσινά για καλό ΣΒΚ!

      Διαγραφή
  10. Γεια σου, βρε Zoyzoy με τις συνταγές σου!
    (Όπως ξέρεις, εγώ καμία σχέση με ψαράκια -και κάπαρη!-, αλλά η συνταγή σου, πήγε κατευθείαν στη μαμά μου που ενθουσιάστηκε!)
    ;-)
    Σε φιλώ πολύ-πολύ!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και'συ δεν τρώς ψαράκια ?? Η 3η στη λίστα:))

      Τουλάχιστον θα την εκτιμήσει η μητέρα!

      Φιλάκια πολλά γλυκιά μου!!!

      Διαγραφή
  11. Καλοφάγωτα να είναι τα ψαράκια που βγάζετε τυχερούληδες. Και χωρίς την κάπαρη καλά είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι έγινες εσύ??

      Σε χάσαμε!!

      Καλά είναι όταν τίναι φρέσκα για την επόμενη θέλουν μια ιδιαίτερη περιποίηση:))

      Διαγραφή
  12. Ποσο καιρο εχω να πατησω στο σπιτακι σου ζουζου μου ουτε που θυμαμαι..
    Εμεις τα τρωμε και τα ψαρια και μας αρεσουν οι παραδοσιακες συνταγες...και μολις ειδα αυτη την ωραιοτατη σαλτσουλα με την καπαρη που επισης τρωμε λεω εδω ειμαστε..θα την δοκιμασω ζουζου μου με την 1η ευκαιρια ..
    Να εισαι παντα καλα,πολλα πολλα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτήν την εποχή έχουμε χαθεί απ'την μπλοκόσφαιρα!
      Τις συνταγές σου όμως και'γω δεν τις χάνω σ'επισκέπτομαι τακτικά!

      Και απο'μενα πολλά φιλιά και καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. χα!χα!
      Είσαι δηλαδή απ'τους τυχερούς αυτού του καλοκαιριού!

      Διαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top