Άκρως καλοκαιρινό φρούτο το σύκο καταφέρνουμε και το απολαμβάνουμε τους χειμερινούς μήνες σαν μαρμελάδα ή ακόμα και ξερά.
Για να κρατήσω αυτό το "Αυγουστιάτικο δώρο" να συνοδεύσει το τσιπουράκι μας τις κρύες νύχτες αναπολώντας τις γεύσεις και τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις αποφάσισα να τα φτιάξω όπως τα λέμε εδώ "παστελαριές" και έχουν μια ιδιαίτερη μεταχείριση.
Σε παλαιότερη προσπάθεια είχα μια αποτυχία βγήκαν μαύρα σαν το χρέος που έχουμε στην Ε.Ε .
Αφού πήρα τις πληροφορίες μου μέσα απ' το διαδίκτυο ζήτησα και τις οδηγίες μιας φίλης, που η μητέρα της είναι παλιά και καλή παραδοσιακή μαγείρισσα, για σιγουριά.
Και το e-mail έγραφε κατά λέξη :
-Λοιπον παιρνεις τα συκα απο το δεντρο,
τα κλεβεις καλυτερα για να γινουν πιο νοστιμα,
τα πλένεις και τα αφηνεις στο ηλιο να στεγνωσουν
απο ολες τις πλευρες,
μην βαλεις αντιληακο λαδι...
δεν τους ταιριαζει,..
ανοιγεις στα δυο το καθε συκο
και το κολλας με αλλο
α.. το βουτας πρωτα στην εσωτερικη του πλευρα
σε σουσαμι με κανελα.
τα πιεζεις να κολλησουν καλα,
μην βαλεις κολα,
τα βαζεις σε χαμηλο φουρνο ...
ηλεκτρικο οχι χαμηλο χτιστο
αυτον που απο πανω εχει καρβουνα για μπαρ-μπε-κιου..
100βαθμους για να παρουν χρωμα..
Δυστυχως η μαμα μου ολα τα κανει με το ματι
και δεν ξερει χρονο..
τα κρυβει οταν κρυωσουν σε κουτι μεταλικο..
αυτο απο τα μπισκοτα ,
αφου εχουμε φαει τα μπισκοτα, και βαζει και φυλλα δαφνης...
σαν κινεζικο τυχερο μπισκοτακι θα ειναι μετα ..
μονο που το ρητο θα μας τον λεει η Δαφνη... οχι η Μποκοτα..
αυτη ειναι της γιουροβιζιον..
μα που πηγε το μυαλο σου???
ευχομαι ελπιζω και θελω να σε βοηθησα.
φιλακια δροσερα
Έτσι λοιπόν ακολούθησα τις οδηγίες μόνο που δεν τα έκλεψα αλλά είχα άφθονα από αγαπητό φίλο που δεν τ' αξιοποιεί.
Τ'αφησα στον ήλιο αρκετές μέρες να στεγνώσουν.
Θυμήθηκα τις ταράτσες των σπιτιών στην πατρίδα της μητέρας (Εύβοια) τις λιγοστές φορές που έχω επισκεφτεί,ήταν στολισμένα για μέρες
Μετά τα φούρνισα να ξεραθούν σε σιγανό φούρνο 100 βαθμούς.Τα άνοιξα στη μέση τους έβαλα ξηρούς καρπούς(αμύγδαλα,καρύδια,σουσάμι)και λίγο γαρύφαλλο.
Τα πάτησα δυο,δυο καλά να κολλήσουν όπως έλεγαν οι οδηγίες και τα ξανάβαλα στο φούρνο να ψηθούν με τους ξηρούς καρπούς για λίγα λεπτά.
Όταν κρύωσαν τα ράντισα με λίγο τσίπουρο και τα'βαλα σε μεταλλικό κουτί με δαφνόφυλλα για να μην μαμουνιάσουν.
Να σας τρατάρω ένα τσιπουράκι με παστελαριές??
Αντε στην υγειά σας!
Σε παλαιότερη προσπάθεια είχα μια αποτυχία βγήκαν μαύρα σαν το χρέος που έχουμε στην Ε.Ε .
Αφού πήρα τις πληροφορίες μου μέσα απ' το διαδίκτυο ζήτησα και τις οδηγίες μιας φίλης, που η μητέρα της είναι παλιά και καλή παραδοσιακή μαγείρισσα, για σιγουριά.
Και το e-mail έγραφε κατά λέξη :
-Λοιπον παιρνεις τα συκα απο το δεντρο,
τα κλεβεις καλυτερα για να γινουν πιο νοστιμα,
τα πλένεις και τα αφηνεις στο ηλιο να στεγνωσουν
απο ολες τις πλευρες,
μην βαλεις αντιληακο λαδι...
δεν τους ταιριαζει,..
ανοιγεις στα δυο το καθε συκο
και το κολλας με αλλο
α.. το βουτας πρωτα στην εσωτερικη του πλευρα
σε σουσαμι με κανελα.
τα πιεζεις να κολλησουν καλα,
μην βαλεις κολα,
τα βαζεις σε χαμηλο φουρνο ...
ηλεκτρικο οχι χαμηλο χτιστο
αυτον που απο πανω εχει καρβουνα για μπαρ-μπε-κιου..
100βαθμους για να παρουν χρωμα..
Δυστυχως η μαμα μου ολα τα κανει με το ματι
και δεν ξερει χρονο..
τα κρυβει οταν κρυωσουν σε κουτι μεταλικο..
αυτο απο τα μπισκοτα ,
αφου εχουμε φαει τα μπισκοτα, και βαζει και φυλλα δαφνης...
σαν κινεζικο τυχερο μπισκοτακι θα ειναι μετα ..
μονο που το ρητο θα μας τον λεει η Δαφνη... οχι η Μποκοτα..
αυτη ειναι της γιουροβιζιον..
μα που πηγε το μυαλο σου???
ευχομαι ελπιζω και θελω να σε βοηθησα.
φιλακια δροσερα
Έτσι λοιπόν ακολούθησα τις οδηγίες μόνο που δεν τα έκλεψα αλλά είχα άφθονα από αγαπητό φίλο που δεν τ' αξιοποιεί.
Τ'αφησα στον ήλιο αρκετές μέρες να στεγνώσουν.
Θυμήθηκα τις ταράτσες των σπιτιών στην πατρίδα της μητέρας (Εύβοια) τις λιγοστές φορές που έχω επισκεφτεί,ήταν στολισμένα για μέρες
Τα πάτησα δυο,δυο καλά να κολλήσουν όπως έλεγαν οι οδηγίες και τα ξανάβαλα στο φούρνο να ψηθούν με τους ξηρούς καρπούς για λίγα λεπτά.
Όταν κρύωσαν τα ράντισα με λίγο τσίπουρο και τα'βαλα σε μεταλλικό κουτί με δαφνόφυλλα για να μην μαμουνιάσουν.
Να σας τρατάρω ένα τσιπουράκι με παστελαριές??
Αντε στην υγειά σας!
Τι υπέροχη συνταγή, Ζουζού μου !!! (και με πολύ χιούμορ !!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την αποθηκεύσω οπωσδήποτε !!!! Μου άρεσε η προσθήκη του τσίπουρου στο τέλος - θα τους δίνει υπέροχο άρωμα !!! Θα πάρω ένα-λατρεύω τα σύκα !!!
Πολλά φιλιά !!!
Είναι πράγματι υπέροχα αν βάλεις και κανέλα εγώ έχω θέμα με την κανέλα γιαυτό και έβαλα γαρύφαλο,
Διαγραφήκαι όσο μου αρέσει:))
Άξιζε να δημοσιεύσω την συνταγή της και'γω τρελάθηκα
με τον τρόπο που τα γράφει!
υπεροχα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλοφάγωτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
κι εγω εφτιαξα φετος και μαλιστα αρκετα......
να σαι καλα, καλησπέρα!
Θα καλοπεράσουμε δηλαδή τον χειμώνα:))
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ επίσης!
Μαζί τα φάγαμε!... Τα σύκα τα κλεμμένα, τα δαφνομυρωμένα!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία εκδοχή συνταγής Ζουζού μου!
Πολύ την απόλαυσα!
Αν έχεις σύκα δοκίμασε τα του χρόνου είναι φανταστικά!
ΔιαγραφήΜα είδες η φιλενάδα ταλέντο:))
Καλέ τι φανταστική συνταγή είναι αυτή απο όλες τις απόψεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη κρατήσω ζουζου και θα την φτιάξω κάποια στιγμή σίγουρα!
Φιλιά πολλά θαλασσινό κορίτσι!
Χαίρομαι που σ'αρέσει Ελενα μου
Διαγραφήνα την φτιάξεις θα ξετρελαθείς και να βάλεις
κανέλα αντί γαρύφαλλο θα'ναι φανταστικά!
Φιλιά θαλασσινά γλυκιά μου!
Αχ, μπράβο βρε Zoyzoy!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανα είναι!!!
;-)
Φιλάκιααααααααα!!!
Εσύ τα γνωρίζεις και σ'αυτήν την εκδοχή τα σύκα:))
ΔιαγραφήΦιλιά και από μέναα!!!
zoyzoy τα λάτρεψα τα σύκα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα φανταστείς ότι εγώ δεν τρώω σύκα αλλά για τα αποξηραμένα τρελαίνομαι.
Αν δε,είναι και πασπαλισμένα με ξυρούς καρπούς όπως τα δικά σου χαλάω άμα και που λάχει και την δίαιτα που μόλις ξεκίνησα.
Για τέτοια λατρεία μιλάμε!
Τις φιλούρες μου
Να; τα φτιάξεις στην Άνδρο θα'χετε αρκετά το καλοκαίρι!
ΔιαγραφήΑσε μ'αυτές τις δίαιτες δεν μπορούμε να ησυχάσουμε,
πριν το καλοκαίρι,μετά το καλοκαίρι πρίν τις γιορτές μετά να χάσουμε τα κιλά
των γιορτών συνέχεια σε περιορισμό είμαστε:((
Θα μου πεις όταν τελειώσεις πως πήγε η δίαιτα:))
Φιλιά θαλασσινά και απο'μενα!
Aπολαυστικό το μέηλ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα και το αποτέλεσμα της ...συγκόλλησης σύκων δείχνει τουλάχιστον πολύ ιδιαίτερο.
Θα ήθελα να δοκιμάσω μερικά.
xa!xa! Ναι η συγκόλληση είναι που κάνει την διαφορά!
ΔιαγραφήΤις βρίσκεις και σε είδη με ντόπια προϊόντα αυτές τις παστελαριές
για την επόμενη φορά που θα'ρθεις:))
Απαπα ! Εσύ έχεις βαλθεί να μας παχύνεις! :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφήνω την αγάπη μου...απόλαυσα τη μουσικούλα σου (υπέροχο το νέο κομμάτι)
και φεύγω :)
Φιλάκια!
Έχεις δίκιο δεν είναι να καλομαθαίνουμε στο φαγητό γιατί μας περιμένουν δύσκολες μέρες!
ΔιαγραφήΤο κομμάτι ι λίγο μελαγχολικό αλλά όμορφο!!
Φιλιά θαλασσινά και απο'μενα!!
Ζουζούκα μου καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ διασκέδασα με τη συνταγή, φαίνεται ότι είναι έξω καρδιά η φίλη σου!
Τα χεράκια σου τα έφτιαξαν πολύ ωραία, λατρεύω τα σύκα!
Καλοφάγωτα να είναι γλυκιά μου!
Φιλάκια πολλά!!!
Έχει πολλύ πλάκα αυτό το κορίτσι πράγματι,σκέτο πειραχτήρι κρίμα που δεν μου γράφει εδώ!
ΔιαγραφήΕίναι φανταστικά να κρατήσεις τη συνταγή να τα φτιάξεις
Σ'ευχαριστώ και απο'μενα πολλά φιλάκια γλυκά!
Προχτές το βράδυ σε θυμήθηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόλαυσα την Αρβανιτάκη και την ορχήστρα των Κυκλάδων, που είναι μουσικοί από τη Σύρο με μαέστρο τον Νίκο Κυπουργό, που κι αυτός μένει τα τελευταία χρόνια στο νησί! Μια υπέροχη βραδιά, όπως υπέροχες μου φαίνονται κι οι παραδοσιακές δημιουργίες σου!
Τις καλημέρες μου με... τ' απαραίτητα πρωινά κι ευδιάθετα!
Ησουν την Τετάρτη στο Ηρώδειο??
ΔιαγραφήΔιάβασα για την αναφορά που έκανε η Αρβανιτάκη στο νησί μας http://www.syrostoday.gr/News/10362-Apotheosi-gia-tin-Orxistra-ton-Kukladon-sto-Hrodeio.aspx
Σ'ευχαριστώ και ανταποδίδω μεσημεριανά εξ'ισου ευχάριστα!!
Τον Κυπουργό τον απολαμβάνουμε σε υπέροχες συναυλίες όλο το καλοκαίρι που προσφέρει στο νησί μας.