Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Όταν τα σκουπίδια ..γίνονται ..προϊόντα!!

Σκοπός της επίσκεψής μου στην Τήνο δεν ήταν το προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη αλλά η επίσκεψη μιας ΚΟΙΝΣΕΠ(Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) στα πλαίσια της πρακτικής ενός σεμιναρίου που παρακολούθησα μαζί με άλλους 23περίπου ανέργους του νησιού σχετικά με την δράση και ίδρυση μια τέτοιας επιχείρησης.
Αφού ο καπιταλισμός κατέστρεψε τους δύο βασικούς τομείς της κοινωνικής οικονομίας τον ιδιωτικό και δημόσιο με όσα μέσα μπορούσε η Ε.Ε ανακάλυψε ένα τρίτο τομέα την «αλληλέγγυα οικονομία». Αυτη η οικονομία στηρίζεται σε κοινές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, η υπεροχή του ατόμου έναντι του κεφαλαίου, η κοινωνική υπευθυνότητα, η δημοκρατική λήψη αποφάσεων και κυρίως το γεγονός ότι τους συμμετέχοντες δεν τους καθοδηγεί το κέρδος, αλλά τα κέρδη επανεπενδύονται προς όφελος της επιχείρησης και της κοινωνίας.
Είναι ένας διαφορετικός τρόπος του "επιχειρείν" με γνώμονα το γενικό συμφέρον, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική διάσταση και τη δημοκρατική λειτουργία.
Αυτές οι επιχειρήσεις πρωτοεμφανίστηκαν στην Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια και είναι οι μόνες που δεν επηρεάστηκαν απ'την οικονομική κρίση.
Και ενώ το ΕΣΠΑ επενδύει για την ίδρυση και κατάρτιση των ανέργων πάνω σ'αυτές στη χώρα μας το θεσμικό πλαίσιο είναι ακόμα ανύπαρκτο για να λειτουργήσουν τέτοιες επιχειρήσεις.
Μια τέτοια επιχείρηση έχει δημιουργηθεί εδώ και 5-6μήνες στο διπλανό νησί στην τοποθεσία Κελιά που δραστηριοποιείται πάνω στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων την συγκέντρωση δηλαδή των ανακυκλώσιμων υλικών,και όχι μόνο.

Μας υποδέχτηκε θερμά ένας μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ δημοτικός σύμβουλος του νησιού και πρώην δήμαρχος και μας ξενάγησε στο χώρο.

Στον ανοικτό χώρο όπου  συλλέγονται τα πιο ανθεκτικά προϊόντα πια και όχι απόβλητα και ομαδοποιούνται ανάλογα.
Πλαστικά μπουκάλια,ανάλογα την ποιότητα τους.
Και οικιακά λάδια για βιοντίζελ.
Πληροφορηθήκαμε ότι είναι το πιο ακριβό προϊόν.Στην Ελλάδα δεν αφήνουν οι πετρέλαιοβιομηχανίες ακόμα την παρασκευή του γιαυτό και εξάγεται στη Γαλλία.
Ενώ σε εσωτερικό χώρο συλλέγονται τα χαρτιά με 3κατηγορίες,ανάλογα με την ποιότητα του χαρτιού.

Τα αλουμίνια,οι σακούλες.Βασική προϋπόθεση να είναι τα προϊόντα καθαρά και χωρίς υπολείμματα τροφών ετοιμα για ανακύκλωση.

Τα προϊόντα αφού διαχωριστούν μπαίνουν στην πρέσα να μειωθεί ο όγκος τους .

Συσκευάζονται σε παλέτες και μεταφέρονται στην Αθήνα.
Το σημαντικό είναι ότι μ'αυτήν την προσπάθεια μειώνονται απορρίμματα και έχουν ευαισθητοποιηθεί αρκετά οι κάτοικοι ώστε φέρνουν εκείνοι τα προϊόντα τους σ'αυτό το χώρο έτσι ελαχιστοποιείται και το κόστος περισυλλογής τους.

Κρατήσαμε τα θετικά της ανακύκλωσης ότι μπορούμε να παρατείνομε το χρόνο ζωής ενός προϊόντος και συνάμα προστατεύουμε το περιβάλλον.

Στη συνέχεια στην αίθουσα του τοπικού συμβουλίου μας κέρασαν τα τοπικά αμυγδαλωτά και μας ανέλυσαν τις δραστηριότητες της επιχείρησης καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.
Επικροτήσαμε όλοι αυτή την προσπάθεια των μελών κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος με τις υπηρεσίες που προσφέρει και ευχόμαστε στο μέλλον ν'αυξηθούν οι ανάγκες της επιχείρησης ώστε να απασχολήσουν περισσότερους ανέργους.

18 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Ζουζού. Μπράβο στους ανθρώπους που ξεκίνησαν αυτή την κίνηση και καλή επιτυχία να έχουν! Οι φωτογραφίες και το υλικό σου είναι πολύ κατατοπιστικά για το πώς διαχειρίζονται τα σκουπίδια.
    Φιλιά στη δαιμόνια ρεπόρτερ :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω Μαρία μου να συνεχίσουν και άλλοι αυτοί την δραστηριότητα.
      Βέβαια αν σκεφτείς ότι από παραγωγική χώρα μας ωθούν στην συγκομιδή αποβλήτων για να επιβιώσουμε σού'ρχεται να τραβάς τα μαλλιά σου.
      Μου θυμίζει κάποια έργα επιστημονικής φαντασίας τύπου Mantrix που έχουν χαθεί τα πάντα και μόνο απ'τους σωρούς σκουπιδιών βρίσκουν οι εναπομείναντες να επιβιώσουν.
      Τουλάχιστον να μη φτάσουμε μέχρι εκεί εφ'οσον θα αξιοποιούμε στο έπακρο τα απόβλητα μας.

      Να'σαι καλά γλυκιά μου
      και απο'μενα πολλά φιλάκια!!

      Διαγραφή
  2. Άλλο σχόλιο ήθελα να γράψω με τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που μοιράστηκες μαζί μας και μου "πετάς" τα αμυγδαλωτά μετά και με "στέλνεις" αδιάβαστη!!!
    Όοοοοοχι, γλυκιά μου: Είμαι δυνατή εγώ! Δεν λυγίζω!!!
    Αποχωρώ με ψηλά το κεφάλι!!
    (Ειλικρινά νομίζω πως έχω το άρωμα από το ανθόνερο στη μύτη!!!)
    Φιλάκια, Zoyzoy μου!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα!χα! Εσύ με τ'αμυγδαλωτά εγώ πάλι λατρεύω εκείνα τα

      Μελετίνια"" τους που είναι τέλεια και φυσικά λύγισα και πήρα μαζί μου :))

      Και απο'μενα μικρή μου!

      Πολλά πολλά γλυκάααααααααααααα!



      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον και μπράβο σε αυτούς που το κάνουν zoyzoy!
    Σε ευχαριστούμε που μας το έδειξες!
    Μακάρι να ασχολιόταν λίγο το κράτος και να βοηθούσε τέτοιες ενέργειες!!
    Θα είχαμε τόσο μεγάλο όφελος αλλά δεν το καταλαβαίνουν!
    Φιλιά πολλά θαλασσινό κορίτσι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως το λες Ελενά μου το κράτος αδιαφορεί σε τέτοιες προσπάθειες και ειδικά ο δήμος δεν έχει προσφέρει το παραμικρό σ'αυτήν την επιχείρηση περισσότερη βοήθεια έχει δεχτεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις και απ'τους Οικολόγους!

      Και από μένα
      φιλιά θαλασσινά
      για καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Zoyzoy είναι εξαιρετικές αυτές οι προσπάθειες και μπράβο σου που είσαι ευαισθητοποιημένη και συμμετέχεις.

    Η ανακύκλωση είναι μια κρίσιμη δράση που δυστυχώς δεν έχει τύχει ακόμα της αποδοχής και της εμπέδωσης που πρέπει από την κοινωνία μας. Η έλλειψη παιδείας είναι και σ' αυτό τον σημαντικό και πολυσήμαντα κερδοφόρο τομέα οφθαλμοφανής.

    Μακάρι να προχωρήσει και στην Άνδρο και σ' όλα τα νησιά και τη χώρα αυτή η πρωτοβουλία. Θα είναι σωτήρια. Και να σου πω κάτι; Ας πάρουμε και σαν πολίτες τέτοιες πρωτοβουλίες στα χέρια μας κι ας τις κάνουμε τοπικές υποθέσεις (με τη βοήθεια Δήμου και Περιφέρειας ίσως), αξίζει!

    Ενθουσιώδη για την πρωτοβουλία και χαρούμενα για καλό Σαββατοκύριακο!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και'γω τις βρίσκω ενδιαφέρουσες και καινοτόμες αυτό που δεν συμφωνώ είναι να μην είναι απ'τους λίγους τρόπους που μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε σ'αυτή τη χώρα για να επιβιώσουμε.

      Με αρκετή όμως παιδεία απ'ολους μας θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα για το καλό αυτής της ταλαίπωρης πατρίδας.

      Δυστυχώς οι φορείς είναι έξω απ'αυτές τις προσπάθειες πρέπει μόνοι μας να κάνουμε κάτι για να δούμε αποτελέσματα.

      Ανταποδίδω τα χαρούμενα για ένα εύχάριστο ΣΒΚ!

      Διαγραφή
  5. Μπορεί να μην ήταν τάμα όμως εκπληρώθηκε, εκεί, αυτό που ήθελες. Εν μέρει μέσα ήμουν. Και πάλι σου εύχομαι τα καλύτερα σε ό,τι κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε βεβαιώ και γονατιστή να ξεκινήσω απο'δω να πάω στην Τήνο τα όνειρά μου δεν εκπληρώνονται με την τωρινή κατάσταση της χώρας.
      Σ'ευχαριστώ όμως για τις ευχές !!

      Διαγραφή
  6. Γίνονται όλα αυτά στην γλυκιά μας πατρίδα;
    Δεν ενημερώνεις και τους Ανδριώτες που πήξαν στο σκουπίδι και υποψιάζομαι οτι η προσεκτική διαλογή που κάνω στα σκουπίδια και τα διαχωρίζω σε ανακυκλώσιμα μάλλον πάει στον βρόντο καθότι μπορεί να τοποθέτησαν κάδους ανακύκλωσης σε κάποιες περιοχές,δεν είμαι σίγουρη όμως ότι ξέρουν τι να τα κάνουν.
    Με χαροποίησε πάντως η πρωτοβουλία των Τηνιακών στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Κάθε προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα είναι καλοδεχούμενη γιατί γίναμε η χώρα των σκουπιδιών.
    Μου έλεγε φίλος από βόρεια χώρα ότι δεν θα έρθουν του χρόνου στην Ελλάδα γιατί έχουν πάθει την πλάκα με το σκουπίδια που γέμισαν τον τόπο και κανείς δεν νοιάζεται για την συλλογή τους.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γνωρίζεις ότι το νησί μας έρχεται πρώτο στην ανακύκλωση σκουπιδιών??
      Σε μια συζήτηση με δημοτικό σύμβουλο είχαμε ακριβώς το ίδιο θέμα γιατί βλέπουμε φορτηγά που τα συλλέγουν όλα μαζί.Ελεγε λοιπόν αυτός ότι η διαλογή γίνεται στην Αθήνα που τα στέλνουν και όχι εδώ.
      Πρέπει οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούμε και όχι η διοίκηση αν εμείς δεν ξεκινήσουμε θα πνιγούμε σε λίγα χρόνια στα ίδια μας τα σκουπίδια!
      Εχουν δίκιο οι τουρίστες μας μετά θέλουμε τουρισμό και ανάπτυξη!
      Μήπως να μετακομίσω Ανδρο θα'χει αρκετό ψωμί για ανακύκλωση αφού μου λες ότι πνιγόσαστε στα σκουπίδια:))

      Φιλούρες γλυκές!

      Διαγραφή
  7. Συγχαρητήρια και σ' αυτούς τους ανθρώπους αλλά και σε σένα που μας παρουσίασες την εξαιρετική τους δουλειά Ζουζούκα μου!
    Αυτή σου η ανάρτηση θα πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους σε κάθε Δήμο.
    Μήπως να τη στείλεις για να δούμε το φιλότιμό τους; Το απορριματοφόρο τα μαζεύει, τσάμπα οι ειδικοί κάδοι...

    Πολλά φιλάκια σου στέλνω αγαπημένη μου, καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να προβληματιστούν αλλά αυτοί μόνο το τομάρι τους σκέπτονται και τίποτα άλλο.
      Αυτό που είδα είναι ότι μπορεί κάποιος να βγάλει "ψωμί" απ'αυτή τη δουλειά συνάμα προσφέρει πολλά περισσότερα στο περιβάλλον.
      Φαντάσου τι βγάζουν οι εταιρείες που έχουν αυτές τις επιχειρήσεις!

      Καλή εβδομάδα εύχομαι με πολλά
      φιλιά θαλασσινά!

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστούμε για την ωραία παρουσίαση και τα καλά λόγια των φίλων του blog και θα θέλαμε να σας πούμε ότι είμαστε διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σας για τη δημιουργία μιας ανάλογης ΚΟΙΝΣΕΠ στη Σύρο και στην Άνδρο. Η δημιουργία μιας τέτοιας ΚΟΙΝΣΕΠ στα νησιά σας μπορεί να φέρει από τα προϊόντα ανακύκλωσης των απορριμμάτων σας κέρδος -θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία! Θα χαρούμε πολύ να συνεισφέρουμε -αφιλοκερδώς- την τεχνογνωσία μας.

    Για την ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή -Κελλιά Τήνου,
    Δημήτρης Πολιτόπουλος Αρμάος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς ευχαριστούμε για την υπέροχη φιλοξενία και ενημέρωση.
      Μακάρι να'χαμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε και στο νησί μας μια τέτοια κοινωνική επιχείρηση δυστυχώς τη ανακύκλωση έχει αναλάβει ιδιώτης με αρκετά κεφάλαια και θα'ταν εντελώς ανώφελο να βρεθούμε αντίπαλοι για λιγοστές θέσεις εργασίας!
      Εύχομαι το παράδειγμά σας να αντιγράψουν άλλα νησιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη!


      Με εκτίμηση!

      Διαγραφή
    2. Η δημιουργία μιας ΚΟΙΝΣΕΠ βασίζεται σε λίγα χρήματα και τη διάθεση και προσφορά πολλών ανθρώπων, δηλαδή της κοινωνίας. Το ό,τι υπάρχει ιδιώτης που διαχειρίζεται την ανακύκλωση δεν αποκλείει την ύπαρξη παράλληλης δρατηριότητας από την κοινωνία.
      Στην Τήνο υπάρχουν, εκτός από μας, 4 ιδιωτικές επιχιερήσεις -με μεγάλα κεφάλαια- που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο. Αυτό δεν μας απέτρεψε στο να δημιουργήσουμε τον Συνεταιρισμό μας, τα αποτελέσματα του οποίου είδατε ήδη.
      Αν σε κάθε νησί δημιουργούσαμε μια ΚΟΙΝΣΕΠ οι λιγοστές θέσεις εργασίας θα γίνονταν εκατοντάδες. Αυτή είναι η δύναμη της κοινωνίας.

      Δημήτρης

      Διαγραφή
    3. Αυτό που εντόπισα και το συζήτησα με τον κύριο που μας ξενάγησε ήταν ότι εσείς όντας εργαζόμενοι δημιουργήσατε την κοινσεπ και προσφέρατε εργασία σε ένα άτομο.
      Εμείς 15 άνεργοι έχω την εντύπωση ότι δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε μόνο απ'αυτήν την δραστηριότητα και συνάμα απέναντι στον μεγαλο ιδιώτη.
      Είναι περισσότερες οι δικές μας ανάγκες να καλύψουμε προσωπικές και συνάμα κοινωνικές!

      Διαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top