Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Γεμιστά Ορφανά!!

Συνταγές δεν είχα σκοπό να βάλω ποτέ στο armenaki γιατί θέλω να ξεχνιέμαι εδώ μέσα!
Υποσχέθηκα όμως στον ξενιτεμένο Αμερικλάνο να του δείξω πως φτιάχνω εύκολα τα γεμιστά, ώστε να γευτεί χωρίς πολύ κόπο λίγο από Ελλάδα.
Και επειδή ο λόγος μου είναι συμβόλαιο πάμε ...
Διαλέγουμε ώριμες στρογγυλές ντομάτες τις πλένουμε και πάντα μαζί γεμίζω κέρατα τις προτιμώ απ'΄τις πράσινες takboleΟχι γιαυτό που νομίζεις είναι πιο εύπεπτες!
Τις αραδιάζω στο ταψί !

Πάντα με τον κοτσάνι προς τα κάτω,δεν ξέρω γιατί κάθονται πιο καλά έτσι!
Και ξεκινώ με το ειδικό εργαλείο ή με μικρό κουταλάκι το άδειασμα.

Αφού τις αδειάσουμε όλες, 1/2 κουταλάκι ζάχαρη σε κάθε ντομάτα όπως είναι άδεια για να μη ξινίζουν.

Κόβω ένα μεγάλο κρεμμύδι στον κόφτη ή στο μούλτι ή στον τρίφτη τέλος πάντων!

Προσθέτω την σάρκα της τομάτας που αδειάσαμε αφού κρατήσω 1 1/2 ποτήρι για το τέλος!

Λίγο μαϊντανό φρέσκο και δυόσμο!Κόβω απ΄την γλάστρα πάντα αλλά κάνει την ίδια δουλειά και ο αποξηραμένος δυόσμος.

Αλατι-πιπέρι και πάλι ζάχαρη.



Πλένω 2 με 2, 1/2 κούπες ρύζι νυχάκι!Το πλένω για να φύγει η κόλα του ρυζιού πάντα το πλένω όπου και αν το βάλω.

Και το προσθέτω στο μείγμα αρωματικών και ντομάτας

Προσθέτω λάδι στο μείγμα.

Και αρχίζω το γέμισμα με κουτάλι



Κόβω πατάτες κυδωνάτες και όπου υπάρχει κενό καλύπτω μ'αυτές.

Χτυπάω την ντομάτα που κράτησα για το τέλος με αλάτι,πιπέρι και πάλι λίγη ζάχαρη.
και περιχύνω τα γεμιστά!

Περιχύνω με αρκετό λάδι τα γεμιστά!

Φρυγανιά τριμμένη πάνω στα καπάκια!

Και η τελευταία πινελιά για τον καμβά μας το τριμμένο τυράκι!

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C γύρω στις 2ώρες!
Και καλή σας όρεξη!

Κανένας δεν ξέρει να μαγειρεύει απ'την κοιλιά της μάνας του.
Στα 18 μου από τις Αλγεβρες και τα Εργαστήρια βρέθηκα να παλεύω καθημερινά με τα κατσαρολικά και τα τηγάνια για να αποδείξω την ικανότητά μου στην μαγειρική που η μόνη επαφή μου μέχρι τότε ήταν καμιά μακαρονάδα και ένα κέηκ.
Ο οδηγός μαγειρικής τότε ήταν καθημερινό μου Ευαγγέλιο.
Κάθε φορά διάβαζα και μαγείρευα.Ώσπου την 4η φορά που είχα φτιάξει τα γεμιστά λέω καλά είναι δεν είναι και Τριγωνομετρία δεν τον έχεις ανάγκη τα υλικά τα ξέρεις πια!
Όταν τρώγαμε το φαγητό ήταν τελείως άνοστο κάτι έλλειπε!Τότε κατάλαβα ότι δεν είχα βάλει καθόλου λάδιgigil.
Το πάθημα μου έγινε μάθημα από τότε τα κολυμπάω στο λάδι!
Δεν χρειάζεται γνώση κέφι καιαγάπη γιαυτό που κάνεις θέλει!


45 σχόλια:

  1. Αν και είναι "λίγο" εκτός εποχής το βρίσκω υπέροχο!Μπράβο Zoyzoy μου τρέχουν τα σάλια!Τα φτιάχνω κι εγώ ορφανά αλλά με λίγο κουκουνάρι και σταφίδες μέσα!Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΝ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ.ΠΕΙΝΑΩ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΔΥ.ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΡΗΓΟΡΑ.ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ.
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aπίστευτα λαχταριστή ανάρτηση!
    Μοσχοβόλισαν μέχρις εδώ!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν θέλεις το πιστεύεις, το πρωϊ γεμιστά θα φτιάξω
    Καλό σου ξημέρωμα,

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σούπερ.
    Μου τρέχουν τα σάλια.
    Πεινάω και ειναι 2.05 τη νύχτα !
    Λοιπον κι εγω ετσι τα φτιάχνω με εξαίρεση την φρυγανιά και το τυρί απο πάνω αλλα δε θυμάμαι αν βάζω ζάχαρη !
    Μιάμμμμ ... :)

    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε ζουζου νομιζα οτι μπηκα σε πρωιναδικο την ωρα της μαγειρικης αφου σκεφτομουν τωρα θα πεταχθει η Βεφα!
    Αντε βρε καλοφαγωτα!!!Φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό μου λέει και η μαμά μου πως δεν θέλει γνώση αλλά διάθεση και όρεξη αλλά εγώ που :)
    Εντάξει είναι που τα βρίσκω και έτοιμα οπότε γιατί να ζοριστώ :))

    Άντε και καλή μας όρεξη :))
    Καλό σ/κ αρμενάκι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι τα κάνω και εγώ με τη διαφορά ότι τσιγαρίζω τα υλικά...
    Καλημερα από ένα βροχερό Κορυδαλλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα καλύτερα γεμιστά γίνονται με κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ♥D.Angel ♥Εχεις δίκιο αλλά με τα Ανοιξιάτικα Χριστούγεννα που κάναμε κοκκίνησαν και οι ντομάτες τις βρήκα σε καλή τιμή και ευκαιρία ν'αποτιξονούθε λίγο!
    Και μένα μ'αρέσουν με σταφίδες όμως δεν τις τρώνε όλοι στο σπίτι!!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ♥JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS ♥Για σένα όλο το ταψί χαλάλι!
    Καλό ΣΒΚ να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ♥marianaonice♥Δεν τις πάω αυτές τις αναρτήσεις γιατί και την όρεξη σου ανοίγουν και δουλειές..(θέλεις να το φτιάξεις αμέσως!)

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί δηλαδή βρε zoyzoy όχι συνταγές;
    κι εμείς πώς θα μάθουμε δηλαδή;
    άσε που η Τέχνη της μαγειρικής είναι πολιτισμός και παράδοση του κάθε λαού..

    δές το απο αυτή την άποψη :)

    καλό Σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ♥ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ♥Καλή επιτυχία!
    Οτι πρέπει για ν'αποφύγουμε λίγο το κρέας μπούχτησα πιά!!

    Φιλί θαλασσινό σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ♥tzonakos ♥Τζόνυ εσένα δεν μπορώ να σε φανταστώ στην κουζίνα!
    Μα καθόλου!!Εχω άδικο??

    Επίσης καλό ΣΒΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ♥Iανος♥Τι να κάνω μου'καψε την καρδιά που τα λαχταρούσε τόσο ο μικρός που είπα χαλάλι του να του δείξω να τα φτιάχνει!
    Εσύ μη κοιτάς!Εσύ θέλεις φαγητό του μυαλού!

    Καλό ΣΒΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αδικο εχεις :)
    Μια χαρά μαγειρεύω.
    Απλά πολλές φορές βαριέμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ♥Σταλαγματιά ♥Καλά κάνεις μωρέ γιατί να ζορίζεσαι όταν θα χρειαστεί να δείξεις τις ικανότητές σου θα μάθεις όπως μάθαμε όλες!
    Αν αγαπάς τον άνθρωπό σου θα θέλεις σίγουρα να τον ευχαριστήσεις με τα καλύτερα φαγητά!

    Φιλί θαλασσινό και καλό ΣΒκ και σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ♥ΦΟΥΛΗ ♥==\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\Αυτά είναι τα καμώματα της Ομορφούλας πάνω στο πληκτρολόγιο σου στέλνει φιλιά!
    Μαρί γιατί παιδεύεσαι αφού ωμές μπαίνουν και οι ντομάτες και ψήνονται τόσες ώρες γιατί χαλάς το χρόνο σου απ'το λάπι-τόπι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ♥Άθεος♥Πράγματι να βάλεις μέσα και φέτα τριμμένη "κόλαση"!
    Τρεεελαίνομαι για πιπεριές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ♥Ευρύνοος♥Ειδικά εσύ δεν έχεις ανάγκη!Εμείς μαθαίνουμε σπό σένα! αυτό το "Μαντί"
    ήταν ιεροτελεστία δεν είναι φαγητό!

    Γιατί κυκλοφορούν 1000άδες συνταγές στο διαδίκτυο και πιστεύω ότι είναι ανούσιο να βάζω 1000ειπωμένα πράγματα!

    Καλά να περάσετε!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ♥tzonakos ♥Πολλές φορές??ή πάντα??
    Δεν το'χουν όλοι οι άντρες και πόσο μάλλον ένας Τοξότης στη κουζίνα νοιώθει σαν λιοντάρι στο κλουβί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Mουσσακά εχω φτιάξει μια φορά στη ζωή μου αλλα καλός ηταν.
    Γεμιστά δεκα φορές ... τελος πάντων αμα με πιάσει όρεξη γίνεται βομβαρδισμένο τοπίο η κουζίνα αλλα μετά γλείφεις τα δάχτυλα σου, αρκει να ανεχτείς τα τρελά υλικά που χρησιμοποιώ, βαλσάμικο ξύδι, μπέηκον, λιαστές ντομάτες, και λοιπά ασυνήθιστα παραματάκια.
    Α και σαλάτες, εδω ο salad-TzoN.
    Φιλιά στη θάλασά σας εκει, ανταριασμένη θα ναι, μόλις γύρισα και ψήνω κρέας στα κάρβουνα για μαμ :) ... πάω να μη μου καούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βλέπω μπαίνεις δυναμικά αν μπεις στην κουζίνα και με "γκουρμέ" γεύσεις μ'εκπλήσεις!
    Χάλια καιρός απ'το πρωί βροχή άστα βράστα!
    Κάρβουνα μωρέ με βροχή??
    Καλή όρεξη:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεμιστά είναι αγαπημένο φαγητό,το καλοκαίρι το φτιάχνω συχνά αλλά γεμίζω και κολοκύθια (στρογγυλά και μακρόστενα),μελιτζάνα και κρεμμύδι!

    καλοφάγωτα γιαμ γιαμ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μύρισε καλοκαίρι με τις νοστιμιές που έκανες!!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αα το αγαπημένο μου φαγητό.. και επειδή είμαστε τρία τέταρτα δρόμος το καλοκαιράκι θα σου στείλω ντομάτες από τον κήπο μου να τα φτιάξεις.. άλλο φαγητό θαρρείς πως είναι.
    Πω πω τα λιμπίστηκα και δεν είναι και η εποχή τους..
    Καλή Κυριακή Ζουζού μου
    Φιλιάααααα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. απο τα αγαπημενα μου φαγητα
    αυτο που δεν ηξερα ηταν η φρυγανια που ριχνεις απο πανω ..

    ο λογος ποιος ειναι ?
    βγαινει πιο νοστιμο ετσι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πω πω πω!!! Τι λιχουδιές είναι αυτές Ζουζού μου που βλέπω; Αχ μου άνοιξες την όρεξη!
    Θα πω της μαμας μου αύριο να κάνει γεμιστά!!!

    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πόσο μου αρέσουν τα γεμιστά!!!!!
    Τα τρώω όλες τις εποχές και με κιμά και χωρίς, αν πετύχω βέβαια καλές ντομάτες.
    Να είσαι καλά zoyzoy.
    Καλή Κυριακή να έχεις.
    Πολλά βουνίσια φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ♥Και λοιπόν;E allora?♥Τα κολοκυθάκια τρελαίνομαι στην κατσαρόλα αυγολέμονο τώρα που βγήκε και η καινούριο σχήμα στρόγγυλο πιο εύκολα γίνονται.Και κρεμμύδι γεμίζεις?Εχω ακούσει μα δεν το'χω δοκιμάσει ποτέ!

    Καλή Κυριακή με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ♥stavroulazerva ♥Πράγματι τα'χουμε συνδέσει με το καλοκαίρι τα γεμιστά και παγωμένα απ'το ψυγείο πιο ωραία!

    Καλή Κυριακή με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ♥Margo♥Α!εσύ έχεις πέσει στην παραγωγή δυναμικά βλέπω.Εγώ κήπο έχω, μα χρόνο δεν έχω!Κάτι μπρόκολα βάλαμε για το χειμώνα μα οι σαλίγκαροι πιο πολλοί απ'το χώμα δεν άφησαν τίποτα μόνο φύλλα έμειναν μπρόκολα γιόκ.

    Θα περιμένω φιλιά θαλασσινά κοντινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ♥Skouliki♥Η φρυγανιά τραβάει τα υγρά απ'την ντομάτα τώρα με το τυρί τριμμένο δένει μια χαρά στα καπάκια!

    Φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ♥Μελίτη ♥Αφού φροντίζει η μαμά για το φαγητό είσαι τυχερή!

    Θαλασσινά και καλή Κυριακή να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ♥Savvina ♥Με κιμά τα φτιάχνει η μαμά εκ Πειραιά εγώ έμαθα τα Συριανά ορφανά με σταφίδες αλλά τις σταφίδες τις βάζω επιλεκτικά σε λίγα.

    Φιλιά θαλασσινά φιλενάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν είμαι και τόσο του ορφανοτροφείου. Χοιρινολάτρης βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εγώ μάλλον είμαι.
    Όμως μην ανησυχείς για τα δικά σου γούστα έχω λαχανοντολμάδες με χοιρινό κιμά αυγολέμονο να γλείφεις και τα δάχτυλά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλά ε, είσαι ΘΕΑ!!! θα τα κάνω αυτη τη βδομάδα κιόλας!!

    Κυρία, κυρία, πειράζει να βάλω και κιμά μέσα?? Είμαι σαρκοφάγο, τι να κάνω :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Βάλε αλλά να ξέρεις ότι θέλει ο κιμάς τσιγάρισμα με το κρεμμύδι γύρω στα 15 λεπτά να πιει όλο του το αίμα πρώτα και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά.
    Δεν χρειάζεται να βράσει και το ρύζι θα βράσει μέσα στις ντομάτες.
    Αντε καλή επιτυχία και θέλω εντυπώσεις μη σου πω φωτό να δω τα έργα σου!
    Εννοείται πρίν το φας όχι μετά:lol:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πρόταση: Πρόσθεσε μαύρες σταφίδες στο μίγμα, αφού τις μουσκέψεις, για λίγη ώρα, σε ζεστό νερό για να φουσκώσουν. Δίνουν μιά υπέροχη γλύκα στο μίγμα! προσωπικά σχεδόν δεν πλησιάζω τα γεμιστά χωρίς σταφίδες και δεν τα αγγίζω αν τυχόν έχουν κιμά (χωρίς να είμαι veg)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Και'μένα μ'αρέσουν τρομερά με τις σταφίδες δίνουν μια υπέροχη γεύση.
    Αλλά για χατίρι των υπολοίπων στην οικογένεια τις στερούμαι και'γω!
    Και'γω τα προτιμώ τα ορφανά γεμιστά απ'αυτά με τον κιμά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σήμερα αποφάσισα να κάνω γεμιστά, έψαξα στο γκουγκλ την ανάρτησή σου, σημείωσα τα υλικά και έφυγα για ψώνια! Θα σου στείλω και φωτογραφία αυτή τη φορά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τι να σου πω νωρίς το θυμήθηκες κοντά 2χρόνια είναι:))

    Ευτυχώς που η ανάρτηση κρατά 1η θέση στον Γκούγκλη και την βρήκες εύκολα!

    Αντε καλή επιτυχία και θέλω ανάρτηση με φωτό είπαμε πριν τα φας:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top