Την συνταγή σας την είχα υποσχεθεί και πάντα κρατάω το λόγο μου.
Φυσικά και δεν είναι ο Πώλ του βίντεο αλλά 3 μεγαλύτερα Παυλάκια που ήταν αρκετό καιρό στην κατάψυξη να σιτέψουν σ'αυτό το μέγεθος!
Πρώτη μας δουλειά να καθαρίσουμε τα χταπόδια.
Αυτά που πέρνετε κατεψυγμένα ασφαλώς και δεν χρειάζονται καθάρισμα τα περισσότερα είναι έτοιμα.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για το καθάρισμα ,την κουκούλα γυρίζουμε ανάποδα και αφαιρούμε προσεκτικά τον " λολό" είναι το μελάνι του χταποδιού σε μια μεμβράνη.
Και τα τρία χταποδάκια ήταν ανέραστα αυγά δεν βρήκα στην κουκούλα οπότε δεν πρόλαβαν να χαρούν την μία και μοναδική τους φορά!
Κρίμα!
Μην την πατήσετε και σεις σαν ένα Λοχαγό του άντρα μου τότε που ήταν φαντάρος ζήτησε άδεια απο
Έδεσσα να'ρθει μετά 3μήνες στο νησί.
Ο Λοχαγός του 'δωσε με την προϋπόθεση να του φέρει ένα χταπόδι να δοκιμάσει και αυτός αυτόν το μεζέ που τόσα είχε ακούσει.
Χειμώνας ήταν, ο πατέρας όμως έπεφτε σε κάθε καλοσύνη έτσι έκανε ένα χταπόδι γύρω στα 3κιλά το πάγωσε το πήγε στον Λοχαγό του.
Μετά 2μέρες τον ρωτάει:
-Καλό το χταπόδι Λοχαγέ μου το φχαριστήθηκες?
-Ασε ρε Συριανέ ωραίο ήταν αλλά για να το καθαρίσει η γυναίκα μου της βγήκε η πίστη.
-Γιατί Λοχαγέ μου καθαρισμένο ήταν!
-Τι λες ρε Συριανέ για να βγάλει όλες αυτές τις βεντούζε ξέρει πόσες ώρες της πήρε?
-Κόκκαλο ο Συριανός!
Έτοιμα λοιπόν τα χταπόδια καθαρισμένα.τον "λολό" τον κρατάμε να τον κάνουμε μεζέ μόνο του.
Όπως είναι πλυμένα καθαρισμένα τα βάζω στη χύτρα σκέτα χωρίς νερό!Σκεπάζω τη χύτρα και αφήνω να σιγοβράσουν γύρω στα 20λεπτά απ'την ώρα που θα αρχίσει το σφύριγμα η βαλβίδα.
Μετά τα βγάζω κρατώ το ζωμό που έχουν βγάλει και κόβω το χταπόδι.
Έτσι κόβεται πιο εύκολα και δεν μυρίζεις αυτή τη βαριά μυρωδιά του.
Στο μεταξύ βάζω στην κατσαρόλα κρεμμύδι ψιλοκομμένο με 2κουταλιές νερό να νεροκαρβουδιστεί.Έτσιγίνεται πιο εύπεπτο το φαγητό.
Αφού πιει το νεράκι του προσθέτω το λάδι του ίσα να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας.
Αφού πάρει χρώμα, όχι να καεί προσθέτω το χταπόδι κομμένο να σωταριστεί με το κρεμμύδι και του προσθέτω τα μυρωδικά.2φύλλα φρέσκια δάφνη είναι αρκετά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Και τέλος το κρασάκι 1ποτηράκι κόκκινο ξηρό.
Στο μεταξύ έχω ξεφλουδίσει σε καυτό νερό για 3-4λεπτά τις φρέσκες ντομάτες.
Και η παρέμβασή μου σ'αυτή τη συνταγή είναι η προσθήκη μιας πιπεριάς κέρατο ψιλοκομμένη!
Οι πιπεριές είναι η αδυναμία μου και όπου με παίρνει δεν τις ξεχνώ.
Σ'αυτο το φαγητό δεν βάζουμε καθόλου αλάτι,
Το χταπόδι έχει αρκετό και δεν χρειάζεται..
Αλλά μια πρέζα ζάχαρη για να σπάσει την ξινίλα της ντομάτας χρειάζεται.
Προσθέτω και τις ντομάτες αφού τις περάσω στο μούλτι το ζωμό του χταποδιού που κράτησα.
2-3ποτήρια νερό και αφού αρχίσει να βράζει ρίχνω την πάστα.
1/2κιλό κοφτό χοντρό αφήνω να βράσει με ανοιχτή την χύτρα για να το ελέγχω.
Τον "λολό" τον βάζουμε σ'ενα τηγανάκι με λίγο λάδι όταν πιεί το νερά του και αρχίζει να τσιτσιρίζει τον σβήνουμε με λίγο ξίδι.
Και μ'ενα τσιπουράκι ή ουζάκι ελάτε για βούτες!
Και καλή σας όρεξη!
Καλή σας όρεξη, αλλά δεν θα πάρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίποτα σε κρεατικό, δεν έχει το Menu?
♥ Gaurakos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα το πιστέψεις η επόμενη είναι ΓΑΥΡΟΣ μαρινάτος!
Δεν κάνω πλάκα θα πάρεις:))
Δεν τρώω θαλασινά γενικώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα σοβαρά θα φας γαύρο; Τστστστστ
Κάθομαι στο λαιμό ρε συ! Μην κοιτάς που δεν έχω κοκκαλα. Χαχαχαχα
:))
καλα καθησε και εβγαλε ολες τις βεντουζες???
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα!!!
εγω το θελω στην ψησταρια.....
Βρε άκαρδη!Βρε άσπλαχνη!Καταβρόχθισες 3 συνονόματα μου Παυλακια? Ντροπή σου! Πάω να βάλω πένθος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να ξεπαγώνουν τα θαλασσινά απο την κατάψυξη !!!! τώρα βουρ στο ψητό και ποιος με πιάνει...........
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία μας τα είπες. Τα ήξερα βέβαια, αλλά ότι τρώγεται και η σακούλα το μελάνι (λολός) ούτε που το φανταζόμουν, παρόλο ότι έχω ακούσει ότι κάποιοι βράζουν το χταπόδι στο μελάνι του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίος ο Πώλ όπως και να τον φτιάξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μυρωδιες ειναι αυτες ;;;
Με εκανες να πεινασω !!!!
Μμμμμ.... νοστιμιές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φτιάχνω γιατί πολύ μας αρέσει
Αααα.. θα σε μαλώσω... άλλο πράγμα το μελάνι που είναι ...καρακατάμαυρο και άλλο ο λολός που είναι σε καφετί χρωμα και όντως είναι πολύ νόστιμος μεζές.
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
μμμμμμ αυτό το πιατάκι με το κοφτό περίσσεψε;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες τις βεντούζες ε;;;Χμ!!!χαχαχα
Αχ!! Χταποδάκι με μακαρονάκι κοπτόν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα με τους νοτιάδες, βάλε ταπεράκι στου πελάου την αγκαλιά και θα το περιμένω!!
Ωστε η βουνίσια έβγαλε όλες τις βεντούζες;;;;;;
Καλό βράδυ!!
πολυαγαπημένο φαγητό που δεν έχω αξιωθεί ποτε να φτιάξω!!!!καιρός είναι θα μου πεις :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ
χχχ
Τι σου φταινε τα..Πωλάκια;Επρεπε να βαλεις τον Πωλ,μας επρηξε όλο το καλοκαιρι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία συνταγή..
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημένη θα έλεγα..
τα χταπόδια να βρούμε γιατί εκεί που έχουν πάει οι τιμές, μόνο με ψάρεμα τα "πιάνει" κανείς..
χαχα
καλό βράδυ :)
Πω πω...
ΑπάντησηΔιαγραφήσου είναι εύκολο να το φτιάξεις & να το στείλεις??
μου άνοιξε η όρεξη!!
Ευτυχως διαβασα τη συνταγη φαγωμενος, αν και για μας το χταποδι ειναι ειδος πολυτελειας...
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ Θ ΑΡΧΙΣΕΙ ΟΜΟΡΦΑ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΚΑΗΜΕΝΑ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙΑ:)))))ΑΠΟΝΗ.
♥Gaurakos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε "φάω" στην ώρα σου!
Που θα πάει θα κάτσει καμιά στραβή και για σας:))
♥γνωστος αγνωστος♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι το Ουφο!
Καλά για την ψησταριά είναι τα πολύ μεγάλα να'χουν ψαχνό και ζουμί!
♥Iανος♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν φταίω εγώ αυτά μπερδεύονται στα πόδια μου:))
Μην το παίρνεις προσωπικά μπορεί να'ταν και Πετράκια λέμε τώρα:))
Έρχομαι να δώ πως το πήρες :))
♥ΦΟΥΛΗ ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που'χεις ελεύθερο κανόνισε για τσιπουροκατανύξεις:))
♥ Άθεος ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιθανόν να τ'αφήνουν ακαθάριστο!
Εμένα προσωπικά μ'αηδιάζει αυτό το χρώμα με το χταπόδι!
♥ tzonakos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ο άτιμος!Αξίζει πολλά!!
♥Ελευθερία ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα πάρε μεζέ!Μη σου τρέχουν τα σάλια!
♥ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα γλαρένια μου μέσα στο λολό δεν βρίσκεται και η σακούλα με το μελάνι?
Αυτή σπάει και γίνεται μαύρος και άραχλος!
Πολύ γλυκιές οι γλαρένιες σου αγκαλιές θα σε επισκεπτώ σύντομα!
Φιλιά θαλασσινά απο μένα!!
πωλ 1 πάρε δυο χταποδάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήο δεύτερος αν δεν εχεις βοήθεια στο σπίτι, είναι όλα τα λεφτά....πωλ2
♥Ανταίος ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια σας είναι να πιείτε στην υγειά μου!
Και'γω τρελάθηκα όταν το άκουσα!
♥ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγινε! κάτσε στο λιμάνι σε 4-5μέρες αν κρατήσει η νοτιαδούρα θα το'χεις!
Μωρέ το ξύρισε κανονικά η Βλάχα!
Καλή εβδομάδα να'χεις!
♥Και λοιπόν;E allora? ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθαρή Δευτέρα δεν λείπει απ'το τραπέζι και τη Μ.Εβδομάδα με τις νηστείες!
Να το φτιάξεις!
Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!
♥VAD ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που τους το'σκασε και ήρθε στα νερά μας έτσι και τον πετύχω δεν θα τη γλιτώσει να'σαι σίγουρος:))
♥ Ευρύνοος♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την πείνα που θα πέσει το χειμώνα μέχρι τα παγάκια θα μαγειρέψουμε να'σαι σίγουρος:))
Καλή εβδομάδα να'χεις!
♥ Vangel Greko♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμέ!Θα στείλω 2ταπεράκια Πειραιάς βολεύει γιατί τ'αλλο πάει Θεσσαλονίκη :))
♥αντωνης ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι όπως έχει πάει η τιμή του ποιός να το πλησιάσει??
Καλή εβδομάδα να'χεις:))
♥ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως και για μένα άσχημη προβλέπεται!
Δεν τα πειράζω εγώ αυτά μπερδεύονται στα πόδια μου!
Οχι και άπονη, φαντάσου να τα χτυπούσα κιόλας στα βράχια!
Τα βάζω κατάψυξη να κοιμηθούν ήσυχα!
Καλή εβδομάδα να'χεις !
♥ ΦΟΥΛΗ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά το 2ο το θέλωωωωω επειγόντως :))
παρ-το γιαυτο χτυπιέμαι τόση ώρα να στα στείλω, έκανα και δυο μαλακίτσες διέγραψέ τα δια παντός
ΑπάντησηΔιαγραφήΣλουρπ μου τρεξαν τα σάλια
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα!!!! Καταπληκτικός τίτλος.... και τι θα κάνουν οι Γερμανοί χωρίς πωλ, ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου πω κάτι που δεν ξέρω πως θα σου φανεί..... μου αρέσει το χταπόδι πάρα πολύ, στα κάρβουνα, ξυδάτο, βρασμένο.... όπως να είναι εκτός από κοκκινιστό είτε με μακαρόνι κοφτό είτε με κρεμμύδια......
Δεν μπορώ να το φάω με τίποτα, μου αρέσει όμως η γαριδομακαρονάδα ή αστακομακαρονάδα ή ότιδήποτε άλλο .... τώρα αυτό δεν ξέρω πως να το εξηγήσω.....
Πάντως ο τρόπος που το μαγειρεύεις εσύ μου ακούγεται καλύτερος από τον κλασσικό που δοκίμασα εγώ και δεν μου άρεσε....
Φιλιά πολλά!!!!! Καλή εβδομάδα!!!!
Παρολο που δε συμπαθώ ψαρια και θαλασσινα, αυτο το πιάτο το πατάω κάτω!
ΑπάντησηΔιαγραφήμιαμ μιαμ
καλημερα
♥ bear ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε ολόκληρο το πιάτο μην έχουμε προβλήματα:))
♥stavroulazerva ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει εξήγηση!Είναι κάποια φαγητά που μας αηδιάζουν πιθανόν άσχημες εμπειρίες απ'την πρώτη επαφή μαζί τους!
Πάντως είναι νοστιμότατο και ελαφρύτερο μ'αυτό τον τρόπο!
Να'σαι καλά καλή σου μέρα!
♥(Cou) Coula ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα ρε! όλο ανατροπές είσαι!
Καλή μέρα να'χεις!
0:30 το πρωί, μετά από τον υπνάκο εμπρός στην TV, μου άνοιξε η όρεξη διαβάζοντας τη συνταγή! Ευτυχώς και δεν είχα στην κατάψυξη χταπόδι, γιατί θα το ξενυχντούσα μαγειρέυοντας! Πάντως το βάζω στο πρόγραμμα για το σ/κ.!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ...ναί ΣΒΚ όχι νυχτιάτικα να σου κάτσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάν'το στιφάδο αφού το γουστάρεις περισσότερο μ'ενα κόκκινο δυνατό κρασί!
Καλή επιτυχία :))