Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Πωλ.. με το κοφτό!


Την συνταγή σας την είχα υποσχεθεί και πάντα κρατάω το λόγο μου.
Φυσικά και δεν είναι ο Πώλ του βίντεο αλλά 3 μεγαλύτερα Παυλάκια που ήταν αρκετό καιρό στην κατάψυξη να σιτέψουν σ'αυτό το μέγεθος!

Πρώτη μας δουλειά να καθαρίσουμε τα χταπόδια.
Αυτά που πέρνετε κατεψυγμένα ασφαλώς και δεν χρειάζονται καθάρισμα τα περισσότερα  είναι έτοιμα.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για το καθάρισμα ,την κουκούλα γυρίζουμε ανάποδα και αφαιρούμε προσεκτικά τον " λολό" είναι το μελάνι του χταποδιού σε μια μεμβράνη.
Και τα τρία χταποδάκια ήταν ανέραστα αυγά δεν βρήκα στην κουκούλα οπότε δεν πρόλαβαν να χαρούν την μία και μοναδική τους φορά!
Κρίμα!


Μην την πατήσετε και σεις σαν ένα Λοχαγό του άντρα μου τότε που ήταν φαντάρος ζήτησε άδεια απο
Έδεσσα να'ρθει μετά 3μήνες στο νησί.
Ο Λοχαγός του 'δωσε με την προϋπόθεση να του φέρει ένα χταπόδι να δοκιμάσει και αυτός αυτόν το μεζέ που τόσα είχε ακούσει.
Χειμώνας ήταν, ο πατέρας όμως έπεφτε σε κάθε καλοσύνη έτσι  έκανε ένα χταπόδι γύρω στα 3κιλά το πάγωσε το πήγε στον Λοχαγό του.
Μετά 2μέρες τον ρωτάει:
-Καλό το χταπόδι Λοχαγέ μου το φχαριστήθηκες?
-Ασε ρε Συριανέ ωραίο ήταν αλλά για να το καθαρίσει η γυναίκα μου της βγήκε η πίστη.
-Γιατί Λοχαγέ μου καθαρισμένο ήταν!
-Τι λες ρε Συριανέ για να βγάλει όλες αυτές τις βεντούζε ξέρει πόσες ώρες της πήρε?
-Κόκκαλο ο Συριανός!
Έτοιμα λοιπόν τα χταπόδια καθαρισμένα.τον "λολό" τον κρατάμε να τον κάνουμε μεζέ μόνο του.

Όπως είναι πλυμένα καθαρισμένα τα βάζω στη χύτρα σκέτα χωρίς νερό!Σκεπάζω τη χύτρα και αφήνω να σιγοβράσουν γύρω στα 20λεπτά  απ'την ώρα που θα αρχίσει το σφύριγμα η βαλβίδα.
Μετά τα βγάζω κρατώ το ζωμό που έχουν βγάλει και κόβω το χταπόδι.
Έτσι κόβεται πιο εύκολα και δεν μυρίζεις αυτή τη βαριά μυρωδιά του.


Στο μεταξύ βάζω στην κατσαρόλα κρεμμύδι ψιλοκομμένο με 2κουταλιές νερό να νεροκαρβουδιστεί.Έτσιγίνεται πιο εύπεπτο το φαγητό.


Αφού πιει το νεράκι του προσθέτω το λάδι του ίσα να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας.
Αφού πάρει χρώμα, όχι να καεί προσθέτω το χταπόδι κομμένο να σωταριστεί με το κρεμμύδι και του προσθέτω τα μυρωδικά.2φύλλα φρέσκια δάφνη είναι αρκετά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Και τέλος το κρασάκι 1ποτηράκι κόκκινο ξηρό.




Στο μεταξύ έχω ξεφλουδίσει σε καυτό νερό για 3-4λεπτά τις φρέσκες ντομάτες.
Και η παρέμβασή μου  σ'αυτή τη συνταγή είναι η προσθήκη μιας πιπεριάς κέρατο ψιλοκομμένη!
Οι πιπεριές είναι η αδυναμία μου και όπου με παίρνει δεν τις ξεχνώ.
Σ'αυτο το φαγητό δεν βάζουμε καθόλου αλάτι,
Το χταπόδι έχει αρκετό και δεν χρειάζεται..
Αλλά μια πρέζα ζάχαρη για να σπάσει την ξινίλα της ντομάτας χρειάζεται.

Προσθέτω και τις ντομάτες αφού τις περάσω στο μούλτι το ζωμό του χταποδιού που κράτησα.
2-3ποτήρια νερό και αφού αρχίσει να βράζει ρίχνω την πάστα.
1/2κιλό κοφτό χοντρό αφήνω να βράσει με ανοιχτή την χύτρα για να το ελέγχω.


Τον "λολό" τον βάζουμε σ'ενα τηγανάκι με λίγο λάδι όταν πιεί το νερά του και αρχίζει να τσιτσιρίζει τον σβήνουμε με λίγο ξίδι.
Και μ'ενα τσιπουράκι ή ουζάκι ελάτε για βούτες!


Και καλή σας όρεξη!

45 σχόλια:

  1. Καλή σας όρεξη, αλλά δεν θα πάρω.
    Τίποτα σε κρεατικό, δεν έχει το Menu?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gaurakos ♥
    Δεν θα το πιστέψεις η επόμενη είναι ΓΑΥΡΟΣ μαρινάτος!
    Δεν κάνω πλάκα θα πάρεις:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τρώω θαλασινά γενικώς.

    Τώρα σοβαρά θα φας γαύρο; Τστστστστ
    Κάθομαι στο λαιμό ρε συ! Μην κοιτάς που δεν έχω κοκκαλα. Χαχαχαχα
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλα καθησε και εβγαλε ολες τις βεντουζες???
    χαχαχα!!!
    εγω το θελω στην ψησταρια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε άκαρδη!Βρε άσπλαχνη!Καταβρόχθισες 3 συνονόματα μου Παυλακια? Ντροπή σου! Πάω να βάλω πένθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να ξεπαγώνουν τα θαλασσινά απο την κατάψυξη !!!! τώρα βουρ στο ψητό και ποιος με πιάνει...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία μας τα είπες. Τα ήξερα βέβαια, αλλά ότι τρώγεται και η σακούλα το μελάνι (λολός) ούτε που το φανταζόμουν, παρόλο ότι έχω ακούσει ότι κάποιοι βράζουν το χταπόδι στο μελάνι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίος ο Πώλ όπως και να τον φτιάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω...
    Τι μυρωδιες ειναι αυτες ;;;

    Με εκανες να πεινασω !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μμμμμ.... νοστιμιές...
    Το φτιάχνω γιατί πολύ μας αρέσει

    Αααα.. θα σε μαλώσω... άλλο πράγμα το μελάνι που είναι ...καρακατάμαυρο και άλλο ο λολός που είναι σε καφετί χρωμα και όντως είναι πολύ νόστιμος μεζές.


    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μμμμμμ αυτό το πιατάκι με το κοφτό περίσσεψε;;;;;

    Όλες τις βεντούζες ε;;;Χμ!!!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ!! Χταποδάκι με μακαρονάκι κοπτόν;
    Τώρα με τους νοτιάδες, βάλε ταπεράκι στου πελάου την αγκαλιά και θα το περιμένω!!
    Ωστε η βουνίσια έβγαλε όλες τις βεντούζες;;;;;;
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολυαγαπημένο φαγητό που δεν έχω αξιωθεί ποτε να φτιάξω!!!!καιρός είναι θα μου πεις :)))

    καλό βράδυ
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι σου φταινε τα..Πωλάκια;Επρεπε να βαλεις τον Πωλ,μας επρηξε όλο το καλοκαιρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία συνταγή..
    αγαπημένη θα έλεγα..

    τα χταπόδια να βρούμε γιατί εκεί που έχουν πάει οι τιμές, μόνο με ψάρεμα τα "πιάνει" κανείς..

    χαχα

    καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πω πω...

    σου είναι εύκολο να το φτιάξεις & να το στείλεις??

    μου άνοιξε η όρεξη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευτυχως διαβασα τη συνταγη φαγωμενος, αν και για μας το χταποδι ειναι ειδος πολυτελειας...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ Θ ΑΡΧΙΣΕΙ ΟΜΟΡΦΑ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
    ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΚΑΗΜΕΝΑ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙΑ:)))))ΑΠΟΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ♥Gaurakos
    Θα σε "φάω" στην ώρα σου!
    Που θα πάει θα κάτσει καμιά στραβή και για σας:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ♥γνωστος αγνωστος
    Ναι το Ουφο!
    Καλά για την ψησταριά είναι τα πολύ μεγάλα να'χουν ψαχνό και ζουμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ♥Iανος
    Δεν φταίω εγώ αυτά μπερδεύονται στα πόδια μου:))
    Μην το παίρνεις προσωπικά μπορεί να'ταν και Πετράκια λέμε τώρα:))

    Έρχομαι να δώ πως το πήρες :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ♥ΦΟΥΛΗ
    Τώρα που'χεις ελεύθερο κανόνισε για τσιπουροκατανύξεις:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ♥ Άθεος
    Πιθανόν να τ'αφήνουν ακαθάριστο!
    Εμένα προσωπικά μ'αηδιάζει αυτό το χρώμα με το χταπόδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ♥ tzonakos
    Ναι ο άτιμος!Αξίζει πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ♥Ελευθερία
    Ελα πάρε μεζέ!Μη σου τρέχουν τα σάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ♥ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
    Μα γλαρένια μου μέσα στο λολό δεν βρίσκεται και η σακούλα με το μελάνι?
    Αυτή σπάει και γίνεται μαύρος και άραχλος!

    Πολύ γλυκιές οι γλαρένιες σου αγκαλιές θα σε επισκεπτώ σύντομα!

    Φιλιά θαλασσινά απο μένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πωλ 1 πάρε δυο χταποδάκια
    ο δεύτερος αν δεν εχεις βοήθεια στο σπίτι, είναι όλα τα λεφτά....πωλ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ♥Ανταίος
    Για σας είναι να πιείτε στην υγειά μου!

    Και'γω τρελάθηκα όταν το άκουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ♥ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
    Έγινε! κάτσε στο λιμάνι σε 4-5μέρες αν κρατήσει η νοτιαδούρα θα το'χεις!

    Μωρέ το ξύρισε κανονικά η Βλάχα!

    Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ♥Και λοιπόν;E allora?
    Καθαρή Δευτέρα δεν λείπει απ'το τραπέζι και τη Μ.Εβδομάδα με τις νηστείες!

    Να το φτιάξεις!

    Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ♥VAD
    Τώρα που τους το'σκασε και ήρθε στα νερά μας έτσι και τον πετύχω δεν θα τη γλιτώσει να'σαι σίγουρος:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ♥ Ευρύνοος
    Με την πείνα που θα πέσει το χειμώνα μέχρι τα παγάκια θα μαγειρέψουμε να'σαι σίγουρος:))

    Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ♥ Vangel Greko
    Αμέ!Θα στείλω 2ταπεράκια Πειραιάς βολεύει γιατί τ'αλλο πάει Θεσσαλονίκη :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ♥αντωνης
    Η αλήθεια είναι όπως έχει πάει η τιμή του ποιός να το πλησιάσει??

    Καλή εβδομάδα να'χεις:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ♥ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Οντως και για μένα άσχημη προβλέπεται!

    Δεν τα πειράζω εγώ αυτά μπερδεύονται στα πόδια μου!
    Οχι και άπονη, φαντάσου να τα χτυπούσα κιόλας στα βράχια!
    Τα βάζω κατάψυξη να κοιμηθούν ήσυχα!

    Καλή εβδομάδα να'χεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ♥ ΦΟΥΛΗ
    Καλά το 2ο το θέλωωωωω επειγόντως :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. παρ-το γιαυτο χτυπιέμαι τόση ώρα να στα στείλω, έκανα και δυο μαλακίτσες διέγραψέ τα δια παντός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. χαχαχα!!!! Καταπληκτικός τίτλος.... και τι θα κάνουν οι Γερμανοί χωρίς πωλ, ε;
    Θα σου πω κάτι που δεν ξέρω πως θα σου φανεί..... μου αρέσει το χταπόδι πάρα πολύ, στα κάρβουνα, ξυδάτο, βρασμένο.... όπως να είναι εκτός από κοκκινιστό είτε με μακαρόνι κοφτό είτε με κρεμμύδια......
    Δεν μπορώ να το φάω με τίποτα, μου αρέσει όμως η γαριδομακαρονάδα ή αστακομακαρονάδα ή ότιδήποτε άλλο .... τώρα αυτό δεν ξέρω πως να το εξηγήσω.....
    Πάντως ο τρόπος που το μαγειρεύεις εσύ μου ακούγεται καλύτερος από τον κλασσικό που δοκίμασα εγώ και δεν μου άρεσε....
    Φιλιά πολλά!!!!! Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Παρολο που δε συμπαθώ ψαρια και θαλασσινα, αυτο το πιάτο το πατάω κάτω!

    μιαμ μιαμ

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ♥ bear
    Πάρε ολόκληρο το πιάτο μην έχουμε προβλήματα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ♥stavroulazerva
    Δεν υπάρχει εξήγηση!Είναι κάποια φαγητά που μας αηδιάζουν πιθανόν άσχημες εμπειρίες απ'την πρώτη επαφή μαζί τους!
    Πάντως είναι νοστιμότατο και ελαφρύτερο μ'αυτό τον τρόπο!

    Να'σαι καλά καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ♥(Cou) Coula
    Ελα ρε! όλο ανατροπές είσαι!

    Καλή μέρα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. 0:30 το πρωί, μετά από τον υπνάκο εμπρός στην TV, μου άνοιξε η όρεξη διαβάζοντας τη συνταγή! Ευτυχώς και δεν είχα στην κατάψυξη χταπόδι, γιατί θα το ξενυχντούσα μαγειρέυοντας! Πάντως το βάζω στο πρόγραμμα για το σ/κ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ε...ναί ΣΒΚ όχι νυχτιάτικα να σου κάτσει!
    Και κάν'το στιφάδο αφού το γουστάρεις περισσότερο μ'ενα κόκκινο δυνατό κρασί!

    Καλή επιτυχία :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top