Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

Και....Αστακομακαρονάδα..!!

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σ'εποχές που δεν έχουμε ψωμί να φάμε το τυρί μας θα μου δινόταν η ευκαιρία να δοκιμάσω αυτό το οστρακόδερμο που τόσο ντόρος γίνεται στα νησιά αυτήν την εποχή.
Εδώ βέβαια πάει, δεν έχουμε μακαρόνια να κάνουμε την αστακομακαρονάδα γιατί ας είναι καλά ο ψαράς και τα παραγάδια του εγώ δεν θα θυσίαζα ποτέ τόσο μεγάλο ποσό για ένα τέτοιο πιάτο.

Μπορεί να'χουμε ακριβά γούστα αλλά με ένα ξερό και κουτσουρεμένο μεροκάματο έχουμε μάθει ν'απλώνουμε το χεράκι μας όπου φτάνει το καλαθάκι μας.
Εφ'οσον ο μεγάλος γιος αναγκαστικά άλλαξε επάγγελμα και ασχολείται με το ψάρεμα πήρε υπόσχεση απ'το αφεντικό του ένα τραπέζι με αστακομακαρονάδα εφ'οσον δεν την είχε δοκιμάσει ποτέ του.


Η υπόσχεση κρατούσε μήνες εναν έναν τα μάζευε από τα παραγάδια τα αστακουδάκια και όλο του'λεγε άντε και άλλον ένα σήμερα αλλά δεν αποφάσιζε να τα βάλει στο καζάνι.
Να τους πουλήσει, δεν μπορούσε λόγω μεγέθους να τους αφήσει πάλι μέσα, δεν του'κανε καρδιά οπότε πέρασαν και 4μήνες ώσπου να γίνει μια καλή μαγεριά.
Ώσπου ένα Σάββατο μου ανακοίνωσε ότι αύριο θα'ρθει ο Ν... να μαγειρέψει τους αστακούς...
Καλώς να ορίσει του απάντησα και ετοίμασα την κουζίνα για την μεγάλη μάχη.
Έβαλε το νερό να βράζει στη πιο μεγάλη κατσαρόλα και τους έβαλε μέσα  για περίπου 40λεπτά με μόνο αλάτι!
Όλο το σπίτι και η γειτονιά είχε πλημμυρίσει απ'την μυρωδιά του βρασμένου αστακού.
Εγώ δεν σταματούσα να τους τραβώ φωτό γιατί δεν πιστεύω να ξαναδώ στη ζωή μου άλλους σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς.
Στο μεταξύ τσιγάρισε 1μεγάλο κρεμμύδι με 2σκελίδες σκόρδο που του ψιλόκοψα έσβησε με ούζο πρόσθεσε χυμό φρέσκιας τομάτας 1φύλο δάφνης,αλάτι,πιπέρι φρεσκοκομένο και τέλος αρκετό βασιλικό ώστε να γίνει μια πηχτή ωραία σάλτσα.
Καθάρισε τους αστακούς και κράτησε την ψύχα τους χώρια.
Στο ζωμό που έβρασαν οι αστακοί βράσαμε τα μακαρόνια προσθέτοντας λίγο αλάτι.
Αφού σουρώσαμε τα μακαρόνια τα "παντρέψαμε" με τη σάλτσα που είχαμε φτιάξει προσθέσαμε και την ψίχα του αστακού και τ'αφήσαμε ίσα να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Το αποτέλεσμα ήταν θεσπέσιο
Ξετρύπωσα και ένα εκλεκτό κρασί "Μαλαγουζιά" που είχα από δώρο για να τιμήσουμε τον "Σεφ- Ψαρά"και το υπέροχο πιάτο του!
Στο τέλος του γεύματος γυρίζει ο γιος έτσι απλάκωτος όπως είναι και λέει στον ψαρά.
-Ε..να σου τώρα που ολοκλήρωσα τις γευστικές μου εμπειρίες δεν τρελάθηκα, θα προτιμούσα μια μακαρονάδα με κιμά !

Κόκκαλο ο Ν...ς!

35 σχόλια:

  1. αυτά είναι γεύματα!!! εύχομαι σύντομα να το επαναλάβετε. Καλό μεσημέρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χλωμό το κόβω!
      Μετά τις ευχές τις my sister :))

      Φιλιά θαλασσινά για μια δροσερή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. °º♡
    °.¸♡
    º° ♫♡彡° ·.
    Até as fotografias estão saborosas!...
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    •.¸¸°♡彡°¸¸.•

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σου πω την αληθεια...κι εγω μια φορα δοκιμασα και συμφωνω πως θα προτιμουσα τα μακαρονια με κιμα!
    Ομως καλο ειναι να δοκιμαζουμε, τα παντα, οσο ακομη μπορουμε...

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οικονομική και'συ σαν τον γιο !
      Χωρίς ακριβά γούστα:))

      Οσο μπορούμε και όσο έχουμε να λες καλύτερα:))

      Καλή εβδομάδα να'χουμε με φιλιά θαλασσινά!

      Διαγραφή
  4. Προτιμώ τα μακαρόνια με κιμά.
    Καλή εμπειρία όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα τα μακαρόνια με τον κιμά τα βρίσκω σχεδόν κάθε εβδομάδα αυτά αν τα βρώ τα τσακίζω!

      Αυτή η Σελήνη στον Λέοντα κάνει ζημιές:))

      Διαγραφή
    2. Προφανέστατο ! Μακαρόνια με αστακό περιμένεις, νηστεμένο μακαρόνι χωρίς ούτε κιμά προκύπτει !
      Α ρε κρίση !! Πάω για σουβλάκι !!

      Διαγραφή
  5. Εχω να φάω πάνω από 15 χρόνια,τους επιανε ο πατερας μου.Εγω από θαλασσινα με ζυμαρικά προτιμω γαριδες,μυδια,κυδωνια,χτενια κτλ ....βεβαια αν με κερασεις ή να μου κανεις το τραπεζι με αστακο ή καραβιδες δε θα σου πω οχι.Αν πάλι με ρωτησεις ποιο ειναι το αγαπημενο φαγητο ή τι να μου φτιαχνες θα σου'λεγα:πατατες τηγανιτες,αυγα ματια (αλλα χωριάτικα και ναι καταλαβαινω τη διαφοεα) και μια σαλατα χωριατικη :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι πατάτες οι τηγανιτές και τα μάτια των παιδικών μας χρόνων και ποιός δεν τ'αποζητά!
      Με αυτά μάτια μεγαλώσαμε ήταν το fast-food της εποχής μας και ολόφρεσκα απ'τις κότες μας!
      Που να τα βρείς τώρα??

      Αν μου ξανακάνει το τραπέζι θα σου σφυρίξω να'ρθεις:))

      Φιλια θαλασσινά για καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. καλό καλοκαιρι......
    περισσεψε κανενα πιατακι;;; οχι τιποτα αλλο αλλα για να λεμε κι εμεις οτι φαγαμε αστακομακαρονάδα!!!!!!!!!!!!!
    αντε εχεις το μεσον τωρα και θα τρως φρεσκους αστακους... εμεις μπορουμε να σας σερβιρουμε φρεσκο τιποτα... κλαψ!!
    καλο απογευμα.... με εκανες και πεινασα περισσοτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχετε τα μαστιχόδεντρα που δίνουν αυτό το σπάνιο άρωμα!

      Θα με φιλέψεις με μαστίχα(ποτό) και θα σου κρύψω ένα καλό όταν θα μου ξαναδώσει ο ψαράς:))
      Δεν πιστεύω να υπάρχει και 2η φορά όλα τα καλά γίνονται μόνο 1!

      Εύχομαι τα καλύτερα για σένα!

      Διαγραφή
  7. Και μόνο ο τίτλος μοσχομύρισε τον τόπο. Λατρευω τους συνοιλίκους του γαρίδες , καραβίδες αλλά αύτον ακριβοθόρυτο τον έχω. Μιά φορά που εργαζόμουν σε τουριστικό γραφείο μας είχαν κάνει δεξίωση σε κρουαζιερόποιο από την πλοιοκτήτρια εταιρία και ο μπουφές συμπεριλάμβανεκαι τη χάρη του αλλά από τότε πάνε τόσες 10ετίες που δεν θυμάμαι την γεύση του. Δεν τον έχω ξεγράψει και βρίσκουμε φρέσκους εδώ όταν το αποφασίσουμε αλλά να δούμε πότε. 33Ευρουδάκια έχει εδώ. Είναι που στις γιορτές κια τα γενέθλια ξεπορτίζουμε και δεν τον έχω γιά καθημερινη. Εύχομαι αρμενάκι μου να μπλεχτούν κι άλλοι στα δίχτυα σας μαζί με άλλες τύχες. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι και για καθημερινή κατανάλωση αυτό το πιάτο και ειδικά την εποχή που διανύουμε!
      Πιστεύω πολλοί θα ξεχάσουν την γεύση του και άλλοι δεν θα'χουν την τύχη ούτε να δοκιμάσου όπως μας κατάντησαν!

      Χλωμό το βλέπω για άλλη φορά αλλά ας ελπίζουμε ποτέ δεν ξέρεις τι "μέκλει γενέσθαι":))

      Να'σαι καλά πολύχρονη και ευτυχισμένη
      με πολλά πολλά φιλιά θαλασσινά!

      Διαγραφή
  8. Καλέ γειτόνισσα κανένα μεζεδάκι κι απο ΄δω δεν έχει φάτε μάτια ψάρια μόνο;Καλά τέλειο να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστως αν έρθει και 2ος μποναμάς θα σας τον μοιράσω:))

      Διαγραφή
  9. όλοι ζητάτε μεζεδάκι εεε,εδώ δεν πήρα μυρωδιά εγώ που είμαι και του σογιού ,την επόμενη που θα έχετε και τους βράσετε να είναι όλοι άδειοι....
    μονοφαγάδες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολο με την καλή κουβέντα στο στόμα εσύ:((

      Διαγραφή
  10. Λοιπον...
    Για τους κακομοιρους στεργιανους...Που προτιμανε τα μακαρονια με..Κιμα...!!
    Ενταξει ρε παιδια...!!
    Δεν μπορουμε να ειμαστε ολοι θαλασσινοι...
    Να μας αρεσει η "κακαβια" πιο πολυ απο την...Κρεατοσουπα...!!

    Η θαλασσα δινει..Λεπτες γευσεις...!!
    Και τα..Μεταξωτα βρακια...Θελουν και την..καταλληλη ανατποκριση...!!!

    Παντως..

    Ακουσα..οτι στις καινουργιες..."φυτειες" της "αειφορου αλιειας"...
    Θα τρωμε σε λιγο και..Αστακους με..Λιγα ΕΒΡΩ...!!

    Μεγαλωμενους σε..μεγαλες γυαλες...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως γιαυτό δε μας πάνε οι αστακοί Μαχαίρη μου δεν φοράμε μεταξωτά βρακιά:))

      Καλά από χειμώνα να δεις κάτι αστακοί που θα μας δαγκώνουν καθημερινώς και δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε κιόλας:))


      Και του χρόνου να'μαστε καλά να τους ξαναδούμε έστω σε φωτό:))

      Διαγραφή
  11. Εμείς οι εκκλησιαστικοί λόγω της νηστείας του 15αύγουστου αναγκαζόμαστε να τρώμε κάθε μέρα αστακομακαρονάδα!
    Αμάν πια... μπαφιάσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σας δουλεύουν οι θαλασσινοί τό'χουμε εμπεδώσει πια:))

      Με το μαλακό μη σας κάτσει κανένα μουστάκι στο λαιμό:))

      Διαγραφή
  12. Καλέ zoyzoy ο..... Ν έβραζε τους αστακούς για 40 λεπτά και δεν του σκλήρυναν(οι αστακοί,βεβαίως,βεβαίως);
    Αφού ο χρόνος που απαιτείται για το βράσιμο ενός κιλού αστακού είναι γύρω στα 20 λεπτά. Για κάθε έξτρα μισόκιλο προσθέτουμε άλλα 5 λεπτά. Πόσα κιλά ήταν αυτοί οι αστακούληδες;
    Μερικοί τον βράζουν μόνο 5 λεπτά.
    Εμείς τα παλιά τα χρόνια που ήταν παχιές η αγελάδες, βράσαμε έναν αστακό για μισή ώρα,και ψάχναμε μετά να βρούμε το......τσιτσί του!
    Καλύτερα να βράζαμε την παχιά αγελάδα,παρά τον αστακό.
    Περιμένω εξηγήσεις απο μια θαλασσινή ,εγώ η βλάχα η στεριανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα ίσως να'ταν και 30λεπτά και να'χεις δίκιο,ολόκληρο Σεφ έχεις δίπλα σου ξέρει!
      Πάντως παραπάνω λεπτά τους άφησε γιατί μην ξεχνάς ότι ήταν και 3στην κατσαρόλα!
      Η ουσία είναι ότι πρέπει να βράζει τον νερό όταν θα τον βάλεις μέσα να μη σου αδειάσει!
      Δεν συγκράτησα και τον χρόνο!
      Αν μου ξανατύχει θα πάρω ακριβέστερες οδηγίες και θα ενημερώσω.


      Φιλιά θαλασσινά!

      Διαγραφή
  13. Πάνε λίγα καλοκαίρια που φάγαμε αστακομακαρονάδα και θυμάμαι πως δεν ενθουσιάστηκα..

    μάλλον υπερεκτιμημένο πιάτο είναι θα έλεγα..

    αντιθέτως η γαριδομακαρονάδα είναι υπέροχη (για τα δικά μου γούστα βεβαίως)..
    ειδικά αν συγκρίνουμε σχέση τιμής/πιάτου..

    καλή χώνεψη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά οι περισσότεροι έχετε δοκιμάσει τέτοια "γκορμεδιά" βλέπω!
      Και'γω της ίδιας γνώμης είμαι ότι η γαριδομακαρονάδα είναι σκάλες ανώτερη και έχεις τη δυνατότητα να την απολαύσεις και στο σπίτι όποτε θέλεις χωρίς να σου πάρουν τα "σώβρακα"


      Και του χρόνου να'μαστε καλά!

      Διαγραφή
  14. Nαι,βρε,ειχα και στο χωριό μου αστακομακαροναδα και θα μου λειψει τωρα!!!Ούτε καν ξεραμε μακαροναδα με κιμα,μονο με σκετη σάλτσα,ασε,θα μου λειψει η αστακομακαρονάς:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε στας Αιγύπτους την δοκιμάσατε που είναι πιο οικονομικά εκεί???

      Θα μας μείνουν οι φωτό να βλέπουμε πως είναι και αυτό το οστρακόδερμο.
      Και να σκεφτείς ότι πολλά επώνυμα παχύδερμα αυτήν την εποχή τα τσακίζουν ανελέητα!

      Διαγραφή
  15. Στην Αλόννησο και στο Πόρτο Χέλι έφαγα τις καλύτερες αστακομακαρονάδες, όμως δεν θα πω ότι τρελαίνομαι.
    Πιστεύω ότι το φαγητό αυτό έχει φτιάξει "όνομα"
    Αν τα βρίσκεις έτοιμα όμως είναι νόστιμα.

    Χρόνια Πολλά με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι το πιάτο που σου δίνει υψος όταν το παραγγέλνεις όπως και να το κάνουμε, αλλά όταν πληρώνεις σου πέφτουν τα μαλλιά!

      Μακάρι να μας δίναν που και πού έτσι για τα μάτια:))


      Να'σαι καλά και του Χρόνου!

      Διαγραφή
  16. Υπέροχο το πιάτο σου!!! εύγε!!! Χρόνια πολλά μέρα που είναι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου να'μαστε όλοι καλά!

      Φιλιά θαλασσινά!

      Διαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top