Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

3ήμερο στην Πάρο! (α)

Μια εξόρμηση έξω απ'τα νερά του επιχείρησε τ'armenaki στο κοντινό και αγαπημένο νησί την Πάρο. Με μελαγχολικό ουρανό και ένα Βοριά έντασης 6μποφόρ συντροφιά την αισιοδοξία και την ελπίδα για ξεκούραση και ανανέωση φτάσαμε στο πανέμορφο νησί σε 1ώρα.
Το λιμάνι μας υποδέχεται με τα κατάλευκα σπιτάκια του τον μεγαλοπρεπή ναό της Παροικιάς και στολίδι του νησιού "Κατοπιλιανή".


Τ'ονομά της σύμφωνα με την ιστορία οφείλει στον Πάρο αρχηγό μιας ομάδας κυνηγημένων Αρκάδων από τους Δωριείς στις αρχές της 1ης χιλιετηρίδας την περίοδο που έκαναν επιθέσεις στην κεντρική Πελοπόννησο που σώζονται απο την καταδίωξη φθάνοντας στην ιωνική τότε νήσο Μινώα.Μετονομάσθηκε σε Πάρο από τ'ονομα του αρχηγού των Αρκάδων αποίκων.
Το αρχαιότερο χρονικό που έχει βρεθεί έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στα ελληνικά. Είχε γραφτεί σε μάρμαρο, από άγνωστο συγγραφέα και σώζονται δύο από τα τρία κομμάτια τα οποία έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί (ένα χάθηκε στην Αγγλία, αλλά είχε ευτυχώς δημοσιευτεί το 1629 στο Λονδίνο), το ένα στην Οξφόρδη και το άλλο στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου.
Το περίφημο Πάριο Χρονικό
Έμεινα έκπληκτη απ'τα ιστορικά αξιοθέατα που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη της.
Αξιοθέατα που ανακάλυψα με χάρτη και που δεν βρήκα με ιδιαίτερη ευκολία χάρη στην ελλειπή σήμανση τους.

Εξω απ'την Παροικιά το Ασκληπείο μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Πάρο, με καταπληκτική θέα προς το ανοιχτό Αιγαίο, βρίσκονται τα ερείπια του ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό, το θεό της Ιατρικής.

Το Ασκληπιείο,
είναι σκαρφαλωμένο στο λόφο της Αγίας Άννας, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά ότι οι αρχαίοι Έλληνες, δεν έχτιζαν όπου κι όπου τα λατρευτικά ιερά τους, αλλά επέλεγαν πάντοτε την πλέον ιδανική θέση.
Γνωρίζοντας ότι εδώ βρίσκονται τόσο τα ερείπια του υπαίθριου λατρευτικού ιερού, που είναι γνωστό ως Ασκληπιείο όσο και τα ίχνη του Πύθειου, του ναού που ήταν αφιερωμένος στον Πύθειο Απόλλωνα

Εξάλλου βρίσκονται παντού γύρω μας, λαξευμένα στο κατάλευκο μάρμαρο της Πάρου, αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού, όπως τα κομμάτια από τις δωρικές κολώνες.
Ο οικίσκος που στέκεται ψηλά πάνω από το ιερό, μας ξεγελά αλλά είναι σχετικά πρόσφατο οικοδόμημα και δεν έχει την παραμικρή σχέση με το Ασκληπιείο.

Ένας άλλος χώρος που πραγματικά δυσκολευτήκαμε να τον βρούμε είναι το Δήλειο μια επιγραφή πριν 8χλμ και "τρέχα γύρευε"!
Χρειάστηκε αρκετή επιμονή προκειμένου να εντοπίσουμε το Δήλειο, το ναό, που ήταν αφιερωμένος στο Δήλειο Απόλλωνα.

Το Δήλειο είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και βρίσκεται σε νοητή ευθεία με το ιερό νησί της Δήλου.Η πανοραμική θέα προς το καταγάλανο Αιγαίο Πέλαγος, είναι μοναδική!

Στην κορυφή του λόφου τα ερείπια του ναού του Δήλειου Απόλλωνα, κολώνες και αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία αποτελούσαν τον περίβολο του ιερού, καθώς και ίχνη ενός ακόμη ναού, αφιερωμένου στην αδελφή του, θεά Άρτεμη. Στην ίδια τοποθεσία είχε χτιστεί κι ένας μικρός χώρος για συμπόσια.

Τέλος αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη ενός νεκροταφείου, των κυκλαδικών χρόνων, περίπου της 3ης χιλ. π.Χ.


Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου Β.Α. της Παροικιάς, δίπλα στον δρόμο Παροικιάς - Νάουσας συναντάμε την παλαιοχριστιανική βασιλική των τριών εκκλησιών.Εδώ υπήρχε βυζαντινός ναός του 525 - 550 μ.Χ. στα ερείπια του οποίου κτίστηκαν αργότερα (17ο αι.) τρεις άλλες εκκλησίες. Πολλά από τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν για τον πρωτοχριστιανικό αυτό ναό (τρίκλιτη βασιλική) προέρχονταν από τα ερείπια αρχαίων ναών και οικοδομημάτων.


Ένας χώρος τελείως έρμαιο σε κάθε αρχαιοκάπηλο τα αρχαία μάρμαρα εκτεθειμένα χωρίς καμία περίφραξη και δίπλα ακριβώς σκουπιδοτενεκές που συμβολίζει την αξία που έχουν δώσει σ'αυτόν τον χώρο.

Στην επιγραφή διαβάζουμε για τον Αρχίλοχο

Ένας από τους εκπροσώπους της Αρχαίας Πάρου στο χώρο της ποίησης.Είναι ο περιφημότερος από τους ποιητές ιαμβογράφους της αρχαιότητας.Γεννήθηκε έζησε και έγραψε στην Πάρο τον 7ο αιώνα π.χ.Η οικογένεια του ήταν αριστοκρατική και ο πατέρας του ο Τελεσικλής ήταν ιδρυτής της πρώτης αποικίας των Παριανών στη Θάσο.Ανάμεσα στους πρώτους αποίκους της Θάσου ήταν και ο ποιητής Αρχίλοχος.Πνεύμα ανήσυχο, δεν μπόρεσε να σταθεί στην αποικία και γύρισε πίσω στην Πάρο.Στο νησί του αρραβωνιάστηκε τη Θεοβούλη,κόρη πλούσιου άρχοντα του νησιού. Την αγάπησε παράφορα αλλά τελικά δεν την έκανε ταίρι του γιατί δεν τον ήθελε ο.. πεθερός του.Ο Αρχίλοχος για να εκδικηθεί την οικογένεια της αγαπημένης του έγραφε εναντίον του στίχους τόσο φαρμακερούς που ανάγκασε κόρη και πεθερό να κρεμαστούν.
Ο ίδιος ήταν ποιητής θεόπνευστος παθιασμένος ενθουσιώδης, συνάμα και αθυρόστομος. Καυτηρίαζε πάντα την αδικία κα την φαυλότητα εχθρών και φίλων. Είχε νικήσει στους ποιητικούς ολυμπιακούς αγώνες. Σαν ποιητής -ιαμβογράφος κατατάσσεται δίπλα στον 'Όμηρο.
Είναι ο ηγέτης της λυρικής ποίησης.Ο Αρχίλοχος υπήρξε ο πρόδρομος των αρχαίων κωμωδιογράφων.Σήμερα πολύ λίγα απο τα ποιήματά του σώζονται.

Οι κάτοικοι φιλόξενοι και πρόθυμοι να σε ενημερώσουν για τα αρχαία του νησιού, μας είπαν για ένα σπήλαιο όπου ζούσε ο αρχαίος ποιητής.
Στην αναζήτησή μου για το σπήλαιό του μ'εφερε στο βοριότερο άκρο του λιμανιού στον φάρο ένα μικρό εκκλησάκι ο Αγιος Φωκάς μας περίμενε μια έκπληξη.

Ο άγιος γιόρταζε εκείνη την μέρα και λειτουργία με αρτοπλασία γινόταν προς τιμή του.
Προσκυνήσαμε και οι ντόπιοι μας πρόσφεραν λουκουμάδες ζεστούς που έφτιαξαν νοικοκυρές για τους προσκυνητές.
Μάταια ψάχναμε για το σπήλαιο καμία ένδειξη καμία ταμπέλα δεν μας οδηγούσε πουθενά φύγαμε απογοητευμένοιsedih


Όμως στο γυρισμό για τη Σύρο το καράβι περνούσε ακριβώς μπροστά απ'τον Αγιο Φωκά δίνοντάς μας την ευκαιρία να εντοπίσουμε την σπηλιά.


Πιστεύω πως αυτή πρέπει να'ναι εφ'οσον δεν υπάρχει άλλη διαμορφωμένη ανάλογα!
Ένας στίχος αναφερόμενος ο αρχαίος ποιητής στα καλοχτενισμένα μαλλιά της κεφαλής ωραίας γυναίκας που έβλεπε λέει τα εξής:
"ΚΑΤΕΣΚΙΑΖΕ ΩΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΕΝΑ Η ΚΟΜΗ " ΤΗΣ
Μετάφρενα είναι ο χώρος του ανθρώπινου κορμού μετά τα φρένα.
Τον εγκέφαλο δηλαδή, πίσω και κάτω από την κεφάλή
Τα μαλλιά της γυναίκας εκείνης λοιπόν, κρατούσαν στη σκιά των τους δύο ώμους και την πλάτη της, στο άνω οπίσθιο μέρος του κορμιού.

44 σχόλια:

 1. Αγαπημενο και πολυ ομορφο νησι η Παρος και πολυ ομορφο το α' μερος του αφιερωματος.

  Στη Ναουσα δεν πηγατε;;;


  Καλημερα!
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ λέω να σου κάνουμε όλοι εδω οι μπλογκερς τα έξοδα και να πηγαίνεις σε ενα νησί καθε Σαββατοκύριακο.
  Ουτε στα πιο ειδικα για τετοια θέματα περιοδικά δεν υπάρχουν οι εικόνες σου.
  Μπράβο για μια ακόμα φορά ρε καπετάνισσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. [[Ο Αρχίλοχος υπήρξε ο πρόδρομος των αρχαίων κωμωδιογράφων.]]Κάτι δηλαδή σα το Λαζόπουλο!!!


  ΥΓ Μαρί είπαμε να ξεκουραστείς, εσείς δεν αφήσατε ρούγα μα μήτε ραχούλα....ωραία είναι.
  Καλά και έχουμε κάποιους, σα και εσένα και μαθαίνουμε κάτι!!!!
  Εγώ στις διακοπές μου, δεν θέλω ταλαιπώρια, φαράγγι Σαμαριας(κρητη)
  απολιθωμένο δάσος (Μυτιλήνη),ούτε με συγκινούν τα αρχαία,εγώ θέλω νέα,χταποδακι ,τσιπουρακι κλπ.
  Άντε και η επόμενη ανάρτηση για Δήλες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ όμορφες εικόνες και αναφορές!!
  Αν κάποτε πάω στην Πάρο, τουλάχιστον θα ξέρω τι να πάω και να δω! Να είσαι καλά και καλά ταξίδια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ♥αντωνης♥Το πρώτο αφιέρωμα είναι στα αρχαία τα νεότερα και η πανέμορφη Νάουσα στο β' μέρος!

  Καλό βράδυ:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ♥Τhalassokrator
  Η καλύτερή μου θα ήταν ξέρεις πώς πετάω την σκούφια μου για ταξίδια??

  Σ΄ευχαριστώ κάπταιν!!
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ♥ΦΟΥΛΗ♥Ναι από δίπλα πέρασε ο Λαζόπουλος αλλά δεν ακούμπησε.lol
  Τον έτρεχα εγώ στ'αρχαία το πρωί και κείνος μου σέρνε νέα "μπινελίκια" αλλά και τα τσιπουράκια το βραδάκι στα παραλιακά απαραίτητα!
  Καλά ήταν!
  Την επόμενη φορά τα υπόλοιπα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ♥stavroulazerva ♥Καλώς ήρθες στο χώρο μου τουλάχιστον θα'σαι έτοιμη να τ'ανακαλύψεις γιατί δεν είναι και τόσο εμφανή οι πινακίδες για να σε οδηγήσουν μόνες τους!!

  Σε καλωσορίζω με φιλιά θαλασσινά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Απίστευτο!!
  Ήμουν κι εγώ εκεί ένα τριήμερο το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, στα πλαίσια ανταλλαγής πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και της 5ης Μικρασιατικής Συνάντησης!!
  Ακολούθησα το Αναγνωστήριο της Αγιάσου στις εκδηλώσεις του εκεί, ως προσκεκλημένου του συλλόγου Αγκαιριάς, έμεινα στην Αλυκή και έζησα απίστευτα όμορφες στιγμές.
  Είχα σκοπό να κάνω ανάρτηση σχετική μα με ...πρόλαβες!!
  Φαντάζεσαι να είμασταν στα ίδια σημεία??
  Φιλιά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ.ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΣΥ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ♥marianaonice♥χρές γύρισα ήταν του Αγ.Φωκά!Και όμως στην Αγκαιριά είδα τοιχοκολλημένη την αφίσα με την γιορτή Μικροασιατικής ένωσης την έγγραφε ήταν στις 14/9 και μάλιστα στεναχωρήθηκα που δεν μπόρεσα την προηγούμενη εβδομάδα να'μαι παρούσα στη γιορτή!
  Γιατί να μην αναδείξεις και'συ τις ομορφιές της με τα δικά σου άποψη.
  Αντε.. και περιμένω τις εμπειρίες σου απ'την γιορτή!
  Καλό βράδυ με Φιλιά θαλασσινά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ναι θα το κάνω, μα έπεσε πολλή δουλειά αυτό τον καιρό και μετά βίας κυκλοφορώ εδώ @μεσα!
  Θα γίνει ομως!
  Φιλιά!
  :))

  Την επόμενη φορά ελπίζω να συμπέσουμε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ♥JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS ♥Είναι μαγευτική και απέραντη σ΄ευχαριστώ καλό σου βράδυ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πολύ όμορφα αυτά τα μικρά ταξιδάκια. Βέβαια για τριήμερο το υλικό είναι πολύ μεγάλο και εξόχως κατατοπιστικό. Μπράβο Ζουζού, δε ξέρω τι δουλειά κάνεις όμως αυτή σου πάει πολύ:)
  Καλή σου νύχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. zoyzoy

  όπως πάντα απολαυστικές εικόνες..
  και κατατοπιστικό υλικό..

  μας ταξιδευεις μαζί σου..

  καληνύχτα με τρλς σπσμς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δεν έχω πάει ακόμη παρόλο που έφτασα πολύ κοντά (Νάξο) :)
  Και εκεί έχουν αρχαία να χαζεύεις για μήνες! Φαίνεται οτι κάτι πολύ καλό γινόταν στα μέρη σας τα αρχαία χρόνια, βάλε και Δήλο, Σαντορίνη και άλλα που προφανώς δε γνωρίζω! Απίστευτος καιρός απ'ότι βλέπω στις φωτογραφίες, εδώ στην Αθήνα έχει πιάσει το Φθινόπωρο για τα καλά.
  Χαίρομαι που περάσατε καλά.

  Φιλιά και χαιρετισμούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ωραία φάση! Πολυ ενδιαφέροντα όλα!

  Κι Ασκληπιείο με τα όλα του! Ξέρεις τί είναι αυτα τα βαθουλώματα στον τοίχο; Λέγονται "εγκοιμητήρια" και είναι για να κοιμούνται οι ασθενεις και να ονειρεύονται. Τί να ονειρεύονται; Είτε τον Απόλλωνα, είτε τον Ασκληπιο, είτε να δουν τη ζωη τους σε ρηπλέϋ... να καταλάβουν τα λάθη τους!

  (Έχει και στους Δελφους τέτοια, αλλα σε μέρος αρκετα μακρια απ' τον κυρίως αρχαιολογικο χώρο.)

  Αλήθεια, τί γίνεται εκείνος ο γραφικος μπάρμπας με τα πατομπούκαλα, στην Εκατονταπυλιανη; Ζει; (Εγω τον είχα δει το 1990.)

  ...Ο οποίος πέταξε την εξης καραφλιαστικη ανοησία: "Ένας ο Παρθενώνας, και μία η Εκατονταπυλιανη!"
  Προφανως είχε ακούσει ο έρμος τον Ορλάνδο να λέει ότι η Εκατονταπυλιανη και ο Παρθενώνας είναι οι μοναδικοι τετραμερεις ναοι σ' ελληνικο έδαφος, αλλα η σύγκριση σπάει κόκκαλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι με τα συγχαρητήρια και τα καλά λόγια. Να ξέρεις ότι είναι δεδομένα.
  Θέλω μόνο μια παράκληση να κάνω. Καταλαβαίνω το copyright των φωτογραφιών. Αλλά είναι κρίμα τέτοιες σπάνιες και "εκπαιδευτικές" φωτογραφίες να μην μπορούμε να τις απολαύσουμε πλήρως.
  Ίσως να μπορούσε να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος πιο διακριτικός ώστε και ο δικός σας κόπος να εξασφαλίζεται και εμείς να απολαμβάνουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. αγαπημενο μερος η παρος
  καλημερα

  ο γιωργος κανει εργολαβιες στις φωτο :) ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ♥Margo ♥Και να σκεφτείς ότι υπάρχει και β'μέρος έβαλα εδώ τα ιστορικά στοιχεία μετά τα φυσικά.Η δουλειά καμία σχέση ίσως είναι απωθημένο!
  Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
  Φιλιά γειτονικά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ♥Ευρύνοος♥Θέλω τις ανάλογες απ'την εκδρομή της Κυριακής γιατί "θα σκάσω" απ'τη ζήλια μου!
  Είπαμε εγώ θάλασσα εσύ βουνό και κάμπους!!

  Καλό βράδυ με φλ θλσσν!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ♥Έκτορας♥Και'γω θέλω πολύ να πάω Νάξο έχω ακούσει ότι είναι υπέροχη που θα μου πάει θα την εξερευνήσω και'αυτήν.Και Δήλος άλλο όνειρο!!
  Αν εξαιρέσεις το Βορειαδάκι των 6μποφόρ καλώς ήταν ο καιρός με αρκετή ζέστη στο επόμενο θα απολαύσεις και τις παραλίες της!

  Καλό σου βράδυ και φιλιά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ζουζου με την πρωτη ευκαιρια να πατε στη Ναξο, ειναι πολυ ομορφο νησι.

  Αλα τις, εβαλες και τα ωραια τραγουδια παλι.

  :)))))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ♥εργδημεργ ♥Εσύ ξέρεις πολλά για λέγε...
  και καλά καθιστούς τους έβαζαν να κοιμούνται ή αυτούς που "τα τίναζαν"
  τους ακουμπούσαν πας και ξυπνήσουν:))

  Δυστυχώς δεν πρόλαβα να πάω στην "Κατοπηλιανή" όμως στο επόμενο ταξίδι θα πάρω σβάρνα τις εκκλησίες της που είναι αναρίθμητες και αρκετά ενδιαφέρουσες!
  Τι περίμενες τώρα απ'τον πάππου να διακρίνει και λεπτομέρειες της συζήτησης έπιασε μόνο την πρώτη πρόταση!

  Καλό βράδυ να'χεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ♥Subtitle♥Καημέ μου(το προτιμώ)γνωρίζω ότι είναι αντιαισθητικό στις φωτό η υπογραφή Αλλά επειδή την έχω πατήσει και στις αρχές που βγήκα μου πήραν ολόκληρη την ανάρτηση και δεν λέει άλλος να "μνημονεύει με ξένα κόλλυβα" που λέμε εδώ όποια θέλεις πες μου να στη στείλω σε e-mail και καθαρή.

  Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
  καλό βράδυ με φιλιά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. ♥Skouliki♥Και που να δεις και το υπόλοιπο μέρος!!

  Λές να γίνει φωτογράφος??

  Καλό βράδυ με φιλιά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. ♥αντωνης♥Για φαντάσου να'ναι δίπλα μου και να μην έχω πάει!!
  Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρω στο εγγύς μέλλον!

  Πάρος χωρίς Πάριο δεν λέει:)))

  Φλ θλσσν!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Καλησπέρα zoyzoy.
  Καλώς σε βρίσκω στις θαλασσινές σου εξορμήσεις.
  Πολύ όμορφο το ταξίδι σου.
  Μου άρεσαν πολύ οι περιηγήσεις σου σε αρχαιολογικούς χώρους, καθότι είμαι λάτρης αυτών των χώρων.
  Πάντα τέτοια ταξίδια σου εύχομαι.
  Καλό σου βράδυ.
  Φιλιά βουνίσια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ομορφη βόλτα μας πήγες,να μην τελειώνουν ποτέ τα ταξιδια σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Αχ πόσο σε ζηλεύω ταξιδιάρα μου! Όποιος ζει στην Αθήνα, την πάτησε...
  Δύσκολα ξεγλιστράμε από δω.
  Φέρε μου γαλάζιο χρώμα και αέρα θαλασσινό, Θαλασσινή μου, να νιώθω πως είμαι εκεί, που έχεις την τύχη να πηγαίνεις!
  Τέλειες οι φωτό και ειδικά από τους αρχαιολογικούς χώρους...!

  Έχεις την αγάπη μου και πολλές-πολλές ευχές για πάντα τέτοια όμορφα ταξίδια!
  Φιλάκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Έ, ξέρω κάμποσα πράγματα!

  Όχι, ο καθένας κοιμόταν όπως γούσταρε. Επειδη είναι στενος ο χώρος λες για καθιστη στάση, έ; Χμ... νομίζω πως έβαζαν το κρεββάτι ή το στρώμα μπροστα, στο πάτωμα.

  Πάντως, στους Δελφους οι τοίχοι στις εσοχες αυτες έχουν ζωγραφισμένο απο ένα τεράστιο μάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Γειά σου φίλη μου. Σε ζηλεύω.. Να περνάς καλάς και να μας "ταξιδεύεις" έτσι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. ♥Savvina ♥Καλώς ήρθες πολύ χαίρομαι όταν έχω νέους αναγνώστες και περισσότερο γιατι όταν αρέσουν τα θέματα μου.

  Καλή σου μέρα με φιλιά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. ♥VaD♥Σ'ευχαριστώ!Μα είναι ελάχιστα και περιορισμένα:))

  Καλή σου μέρα με φιλιά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. ♥Μελίτη ♥Θα σου χαρίζω όσο μπορώ θαλασσινό αεράκι και γαλάζιο νερό να ξεχνιέσαι με τις φωτό και να ονειρεύεσαι!

  Σ'ευχαριστώ γλυκιά μου καλή σου μέρα και σένα με φιλιά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. ♥εργδημεργ ♥Εγώ νόμιζα ότι κοιμόντουσαν μέσα σ'αυτά τα κοιλώματα πάντως για κρεβάτι εκεί δεν χωρά!
  Το μάτι του Θεού ε που τους έβλεπε!
  ενδιαφέρον!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. ♥AETOS ♥Εγώ χαίρομαι που σε βλέπω έστω και εδώ και περιμένω και στο δικό σου σύντομα!

  Να περνάς καλά και σε περιμένω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Επειδή άργησα να εμφανιστώ νόμισες ότι θα έχανα την ανάρτηση;
  Εύγε!
  Τον περίμενες βέβαια τον έπαινο, αφού και η ίδια ξέρεις ότι τέτοιες αναρτήσεις δεν γράφονται απλά πίνοντας τον απογευματινό καφέ!
  Τώρα, αντιλαμβάνεσαι κι εσύ γιατί αγανακτώ με την ολιγωρία της πολιτείας!
  Έρμαια όλα τα αρχαία!
  Από παλιά, που τα κατέστρεφαν χριστιανοί μέχρι σήμερα που τα σκιάζει η αδιαφορία!
  Τουλάχιστον μια ανάρτηση, μπορεί και να περισώσει κάτι στο μέλλον!
  Και πάλι μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Και όμως σε περίμενα όχι για τους επαίνους ήξερα ότι θα την βρεις ενδιαφέρουσα!
  Πράγματι θα μπορούσα άνετα να πάρω ένα μάρμαρο απο κει έτσι να το'χω αναμνηστικό.
  Και που να δεις πόσα βρέθηκαν σε σπίτια Παριανών χτισμένα με μάρμαρα και τμήματα αρχιτεκτονημάτων και θρυμματισμένα γλυπτά.Στάβλοι χτισμένοι από αρχαία ανάγλυφα.Κορμός αγάλματος στην πόρα μια καλύβας ήταν το σκαλοπάτι για να ιππεύουν οι ένοικοι τα γαϊδούρια τους.Και πολλά άλλα που είχαν ανακαλύψει Βρετανοί περιηγητές στο νησί όπως ο Μαϊχάουζερ.Και που δεν ανέφερα για να μην κουράσω τους αναγνώστες!
  Δυστυχώς μόνο την Ακρόπολη φρουρούμε και φυλάμε σαν τα μάτια μας λες και τα υπόλοιπα δεν αξίζουν την εκτίμησή μας.
  Και εγώ Σ'ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου'δωσες ν'αναφέρω κάποια πράγματα!

  Καλό ΣΒΚ με φλ θλσσν!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες φιλενάδα!Εχω πάει παλιότερα και μ άρεσε πολύ το νησί!Φιλιά πολλά γλυκιά μου και καλό Σ/Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Τι ωραίες φωτογραφιες και τι ωραία μουσική!!!

  Το ζήλεψα αυτό το ταξίδι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. ♥Hellenic Potion ♥Ελπίζω να σου αρέσει και η συνέχεια!
  Καλό υπόλοιπο Κυριακής με φιλιά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. ♥KitsosMitsos♥Και οι δικές σου στην Πάρο εξ'ίσου ενδιαφέρουσες!
  Δες και τη συνέχεια θα σ'αρέσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top