Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Λαλάρια..



Λ
αλάρια εδώ στο νησί λέμε τα μεγάλα βότσαλα.Έκφραση που έχει μείνει απο τ'αρχαία χρόνια.Ίσως οι μοναδικοί Ελληνες που χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη για τα βότσαλα αναζήτηση μου στο Γκούκλη με οδήγησε μόνο σε παραλία της Σκιάθου μ'αυτό τ'ονομα



Η προέλευση της ρίζας πανάρχαια από το λάας=πέτρα.Την μυθολογία την λατρεύω γιατί οι αρχαίοι έλληνες μέσα απ'αυτή κατάφεραν να δώσουν και να προσθέσουν τον έμφυτο ορθολογισμό που έδιωξε όλα τα φανταστικά και μαγικά στοιχεία που υπήρχαν στο αρχικό παραμύθι.Ο μύθος του Δευκαλίωνα με μάγεψε .Νομίζω αξίζει να γνωρίσετε και σείς καθώς και την προέλευση της ρίζας των δικών μας λαλαριών.


Σύμφωνα με τον μύθο του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα γιό του Προμηθέα που ήταν βασιλιάς της Φθίας μιας θεσσαλικής πόλης και είχε νυμφευθεί την Πύρρα, κόρη του Επιμηθέα και της Πανδώρας, που οι θεοί την έπλασαν σαν πρώτη γυναίκα.
Επειδή οι θεοί ήθελαν να εξαφανίσουν το αμαρτωλό χάλκινο γένος για τις τόσες ασέβειές και ανομίες του,ο Δευκαλίων με συμβουλή του Προμηθέα κατασκεύασε μία κιβωτό και αφού έβαλε μέσα τρόφιμα μπήκε μέσα σ'αυτή μαζί με τη γυναίκα του ,την Πύρα ο Δίας τότε άρχισε να ρίχνει ραγδαία βροχή απ'τον ουρανό και κατέκλυσε τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, ώστε χάθηκαν όλοι οι άνθρωποι εκτός από πολύ λίγους που κατόρθωσαν να καταφύγουν στα πλησίον ψηλά όρη.
Ο Δευκαλίων έμεινε μέσα στην κιβωτό εννιά μέρες και εννιά νύχτες, όσο κράτησε η κατακλυσμική καταστροφή, ενώ η κιβωτός ακυβέρνητη ταξίδευε στο άγνωστο, πάνω στη θάλασσα που σχημάτισε ο κατακλυσμός. Όταν σταμάτησαν οι βροχές η κιβωτός προσέγγισε τον Παρνασσό και εκεί ο Δευκαλίων βγήκε έξω και έκανε θυσία στον Φύξιο Δία τον θεό προστάτη τον φυγάδων.
Ο δε Δίας του έστειλε τον Ερμή και του έδωσαν το δικαίωμα να εκλέξει ό,τι θέλει και ο Δίας θα ήταν πρόθυμος να του το χαρίσει. Ο Δευκαλίων τότε ζήτησε να του δημιουργηθούν άνθρωποι και τότε ο Δίας τον συμβούλευσε να πάρει πέτρες και να τις πετάξει πίσω του, πάνω από το κεφάλι του,
Έτσι, όσες πέτρες πέταξε ο Δευκαλίων έγιναν άντρες και όσες πέτρες πέταξε η Πύρρα έγιναν γυναίκες.


Πάνω στη δημιουργία αυτή του ανθρώπινου γένους, που ο μύθος αφηγήθηκε ο Απολλόδωρος θέλει τον Δία συμβουλάτορα στον Δευκαλίωνα, ο Οβίδιος την βασίζει σε κάποιον άλλο μύθο σύμφωνα με τον οποίο, για τη δημιουργία των ανθρώπων, ο Δευκαλίων και η Πύρρα ζήτησαν χρησμό από το γειτονικό μαντείο της Θέμιδος, που αργότερα έγινε γνωστό σαν μαντείο Δελφών.



Ο χρησμός που τους δόθηκε έλεγε πως έπρεπε να πετάξουν πίσω τους τα κόκαλα της μεγάλης μάνας. Η μεγάλη μάνα βέβαια ήταν η Πανδώρα, που σύμφωνα με τον παραπάνω μύθο ήταν και η πρώτη πλασμένη γυναίκα απ’τους θεούς. Η λύση όμως στο αίνιγμα αυτό ήταν πως έπρεπε να πετάξουν τα κόκαλα της μάνας γης, δηλαδή πέτρες και έτσι οι νέοι άνθρωποι προήλθαν από την αρχαιότερη μάνα, τη γη.
Η δημιουργία του νέου ανθρώπινου γένους είναι μια ενέργεια που σύμφωνα με τον μύθο, δόθηκε σαν συμβουλή από τους θεούς για να ξαναγεννηθεί το χαμένο, από τον κατακλυσμό, γένος της χάλκινης εποχής.
Έτσι μοιραία η πέτρα είναι για την μυθολογία, η δημιουργική πνοή της ζωής για το ανθρώπινο γένος, αντιπροσωπεύοντας την ανθρώπινη μορφή, και έτσι η αρχαία ονομασία της λάας, ήταν πολύ φυσικό να δίδει και ονομασία για το ανθρώπινο πλήθος με τη λέξη λαός


Σαν ζωογόνος δύναμη, λοιπόν η πέτρα λατρεύτηκε στην αρχαία Ελλάδα αφήνοντας πολλά παραδείγματα τέτοιας λατρείας στις δοξασίες και στις παραδώσεις της ελληνικής μυθολογίας.
Στον Όμηρο, κάπου βρίσκουμε την στερεότυπη ερώτηση:

"Δεν γεννήθηκες από βελανιδιά ή από πέτρα"

Μια ερώτηση που θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στην ιδέα πως ο άνθρωπος γεννήθηκε από δέντρα ή από πέτρες, βασιζόμενη η δεύτερη αναφορά στον μύθο του Δευκαλίωνα.


Τ’αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ.ΑΤΣΑΛΗ “O Κατακλυσμός του Δευκαλίωνος»

49 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι λέει ο Δεκαυλίων, άλλα εδώ έχει ότι λαλάρι θέλεις μαυρο, άσπρο ,γκρι,σε μπιζακι,κάθε παραλία έχει και άλλα χρώματα ,φοβερόοοο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίοι οι μύθοι, ωραίες και οι ανα-λύσεις..
    βλέπεις, όλα διαβάζονται και ερμηνεύονται, έτσι κι αλλιώς..
    ανάλογα την οπτική του καθενός..

    εύγε για την σημερινή σου ανάρτηση :)

    καλό βράδυ με τρλς σπσμς !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Δε γνώριζα περί λαλαριών.

    Υπέροχη, μαναδική και μαγευτική η Ελληνική μας γλώσσα. ΄Ολα έχουν την ετυμολογία τους και τις μακρινές τους ρίζες.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ♥ΦΟΥΛΗ ♥Μαρί κάνεις μπάνιο?? Εκεί δεν είναι λαλάρια είναι βότσαλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ♥Ευρύνοος ♥Σκεφτόμουν να το'βαζα στον kykeon τι λές?? Εχει θέση??

    Με μαγεύει η μυθολογία!Εχει πάντα κάτι να μας διδάξει είναι αστείρευτη.

    Καλό σου βράδυ με φλ θλσσν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήρθα και εγώ!!!!
    Τα κατάφερα να μπώ στην σελίδα σου τελικά!!!!!
    Η σημερινή σου ανάρτηση μου άρεσε πάρα πολύ.
    Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα.
    Να την βάλεις στην ΚΥΚΕΩΝ κοινωνία, θα χαρώ να την διαβάσω και από εκεί.
    Καλό σου βράδυ.
    Φιλιά βουνίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά έκανε ο Googlης και σε έστειλε στα Λαλάρια της Σκιάθου.
    Είναι η μόνη γνωστή τοποθεσία.
    Τα περί Ελληνικής Μυθολογίας, τα αγνοεί ο συγκεκριμένος κύριος, ίσως θέλοντας, για τους γνωστούς λόγους.
    Καλό βράδυ.

    ΥΓ: Έχω κάποια απάντηση στην ερώτηση σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφο μέρος τα Λαλάρια! Έχω πάει δις. Τη δεύτερη φορά βέβαια μας έπιασε ένα μπουρίνι και ψιλοκινδυνεύσαμε, αλλά χαλάλι!

    Όμορφος ο μύθος που μας έγραψες. Γενικά, ενώ οι μύθοι φαίνονται απλοϊκοί, έχουν όμορφους συμβολισμούς. Και δείχνουν τη διαχρονική αγωνία των ανθρώπων να εξηγήσουν αυτά που βλέπουν γύρω τους.

    Είναι όμορφος ο τρόπος δημιουργίας ενός βότσαλου! Δημιουργεί συνειρμούς...
    http://kotzabassakis.blogspot.com/2009/08/blog-post_20.html

    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γκρρρρ...Παραπονιάρα; με μαλώνεις που δεν σχολίασα το πρωί. Αν δεν με τραβήξει ένα θέμα να γράψω, το διαβάζω μεν, αλα δεν το σχολιάζω, το ξέρεις. Σάμπως κι εσυ δεν είσαι έτσι; γι αυτό και μ' αρέσεις. Θα σου πώ τώρα κι εγώ ένα δικό μου παράπονο. Όταν έκανα ένα βραβείο (δωράκι) σε όλους όσους είναι Follower μου, εσυ δεν καταδέχτηκες να το πάρεις. Αντε πές τώρα κάτι..χμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κοίτα να δεις!!
    ένας ολόκληρος μύθος πίσω από μια λέξη.
    Λατρεύω τους μύθους και ιδιαίτερα όταν έχουν σχέση με την θάλασσα.

    Καλό βράδυ ζουζού μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. παλι καλοκαίρι και θάλασα μύρισα και άκουσα εδώ..γι αυτό σε ευγνομονώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λαλάρια!!Υπέροχη παραλία!!Φοβερή θάλασσα...Δροσερες αναμνήσεις...Έχουμε πάειστα Λαλάρια μα για τον μύθο δεν τον ήξερε κανείς...το καραβάκι που μας πήγε ο καπετάνιος μας ανάφερε για διάφορες μυθοπλασίες ...ότι και καλά το όνομα το πήρε απο τα "ΛΙΛΙΑ"δηλ.απο τα στολίδια...επειδή είναι άσπρα και ωοειδή τα βότσαλα.κ.λ.π. μα για τούτον τον μύθο δεν μας είπε κανείς τίποτε.Πολύ όμορφος μύθος όπως και κάθε μύθος άλλωστε σε εξιτάρει το μυαλό και σε ταξιδεύει..σε παραμυθένιους κόσμους. Μπράβο Ζουζού μου!!!φιλάκια πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα!!!
    Σε ευχαριστούμε για την υπέροχη ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλαδή εσεις εκεί στο νησί,
    αντί να πειτε,
    θα μας πάρουν με τις πέτρες,
    λέτε,θα μας πάρουν με τα λαλάρια;:))

    Καλο μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ καλή ανάρτηση Ζουζού, είναι πολύ όμορφο να ξέρει κανείς την προέλευση στο κάθε όπως όταν ξέρεις τις ρίζες σου..
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επιτέλους αγαπητή μου!
    Με άφησε να κάνω σχόλιο που προσπαθώ μισή ώρα τώρα!
    Μου βγαίνει ένα χεράκι κιτρινοκόκκινο με θαυμαστικό σαν βόμβα και δεν μου ανοίγει τα σχόλια.
    Τώρα λοιπόν που με λυπήθηκε θέλω να πω πως κι εγώ γνωρίζω τα λαλάρια κι έχω μαζέψει ένα σκασμό στην Ανδρο για να φτιάξω κάτι που μόλις γίνει θα το βάλω κι εγώ σε φωτό! Αμ πώς!
    Φιλιά και καλό ζεστό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι μου θύμισες!!!

    Εκεί πριν από πολλά χρόνια έμαθα να κολυμπώ.. εκεί ήταν και ο πρώτος μου καυγάς.

    Εκεί πρωτοάκουσα και την λέξη Λαλάρια ..Εκεί έμαθα και μερικά Σκιαθίτικα..

    Πώς έμαθα μπάνιο? από κίνδυνο.
    Τότε σε ήμουν ηλικία 6 ετών τα μπρατσάκια δεν είχαν ανακαλυφθεί,

    Τότε υπήρχαν οι κολοκύθες συνδεδεμένες με ένα κουρέλι.
    που τiς περνούσες υπό μάλης και αυτές σε κρατούσαν στην επιφάνεια.
    Οσο κολυμπούσες πρόσθιο ήταν ιδανικές, αλλά εγώ ήθελα και ύπτιο τότε ξέφυγε η μία κολοκύθα και προκειμένου να πνιγώ μετά από αρκετή προσπάθεια και πίνοντας αρκετό θαλασσινό νερό κατάφερα και έμεινα στην επιφάνεια... έτσι έμαθα μπάνιο..

    Συνεχίζοντας τίς ανδραγαθίες τσακώθηκα με ένα συνομήλικο μου και εκεί άκουσα τα πρώτα Σκιαθίτικα..
    "Στούμπισε ένα παιδί στα λαλαρίδια και έγινε άμουρος"

    Μετάφραση :

    Πίεσε (έσπρωξε) ένα παιδί στα βότσαλα και έγινε άφαντος(καπνός, την κοπάνισε, κλπ).

    Να είσαι καλά που με πήγες τόσο πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπράβο ρε zoyzoy, έσκισες πάλι!
    Σωστά που στο κείμενο συνδέθηκε ο «λαός» με την «πέτρα» και φυσικά μέσα από το μύθο του Δευκαλίωνα. Πολλοί ξέρουν τον κλεψιμαίικο εβραϊκό μύθο του Νώε και αγνοούν τον ελληνικό!
    Λοιπόν zoyzoy, ο Δευκαλίων ονόμασε τον πρώτο του γιο Έλληνα, γιατί και το όνομα Ελλάς, από εκεί προέρχεται. Ελ είναι ο θεός του Φωτός, ο Ήλιος (ακούτε κάτι τρελούς που αναφέρονται τελευταία στους «ΕΛ» έτσι…). Ελλάς λοιπόν σημαίνει Φωτεινή Πέτρα, Λαμπερή πέτρα, Φωτισμένος λαός ίσως.
    Από το Ελ ή Ηλ κατά τους εβραίους που ονόμαζαν αρχικά τους θεούς και μετά τους Αγγέλους πέριξ του θεού (Μιχα-ήλ, Γαβρ-ήλ, Ραφα-ήλ). Αλλά και οι μουσουλμάνοι το ηλ ή αλ το χρησιμοποιούν σαν σύνθεση στα ιερά τους ονόματα, όπως Ισμα-ήλ, Αλ-λάχ.
    Οι Έλληνες λοιπόν ήταν οι πρώτοι! Όλοι οι άλλοι έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ένας μύθος που είχα ξεχάσει....
    Πανέμορφος... Ξέρεις ότι ο Χριστιανισμός έχει πολλά στοιχεία από την Αρχαία Ελληνική μυθολογία. Χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, απλά το αναφέρω.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ♥ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ♥Ειναι κρίμα να μην γνωρίζουμε τις ρίζες μας!Η μυθολογία είναι αστείρευτη σε πληροφορίες.

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά γλαρένια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ♥Savvina ♥Καλώς την! μα πως έτρωγες πόρτα απ'τ'αρμενάκι περίεργο!
    Θα προσπαθήσω να το βάλω!
    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ♥ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ ♥Δηλαδή και'κει λένε τα βότσαλα λαλάρια ή μόνο την παραλία!!

    Υ.Γ Σ'ευχαριστώ για την απάντηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ♥ikor ♥Φαντάζομαι η συγκεκριμένη παραλία να'ναι μεσ'τα βότσαλα και όχι με άμμο.

    Ξεχνιέται αυτό το ποστ?Είναι ευφυέστατο το'χα διαβάσει και με είχε συναρπάσει.

    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ♥AATON ♥Δεν το'κανα επίτηδες ίσως το'γραψες τις μέρες που έλειπα στην Πάρο πάντως δεν το είδα αν και έχω δηλώσει ότι δεν παίρνω βραβεία το δικό σου θα το'βαζα όπως και να'χε!!

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. συμφωνω με αναστασια

    πολυ ενδιαφερον ολη η ιστορια πισω απο μια λεξη

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ♥Αναστασία ♥Και'γω γιατί μας μεταφέρουν σε ανεξερεύνητους κόσμους που δεν φαντάζεται ανθρώπινος νους.

    Καλό ΣΒΚ και σε σένα γλυκιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ♥Aνεμος ♥Εδώ δεν θα σου λείψει η θάλασσα και το καλοκαίρι σίγουρα.

    Καλό ΣΒΚ να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ♥mar9659♥Και'γω μεγάλη τον άκουσα και έμεινα άναυδη ή μάλλον ήρθε και με βρήκε εκείνος!
    Καμιά φορά η μοίρα σε ρίχνει σε κάποια πράγματα επιμόνως!

    Χαίρομαι που σου άρεσε!
    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλσσσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ♥Καημός♥Αλήθεια σου άρεσε??

    Καλό ΣΒΚ να΄χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ♥VaD ♥Ακριβώς έτσι λένε αυτοί που μιλάνε τη βαριά Συριανή διάλεκτο.Εχουμε και δρόμο με τ'ονομα Λαλακιά ήταν ξεροπόταμος που μπαζόθηκε και έγινε η "λεοφόρος" της Σύρας ενώνει την Ερμούπολη με την Ανω-Σύρο.
    Και που να'κούσεις και άλλα θα "καραφλιάσεις"

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σήμερα έμαθα πράγματα που ούτε τα φανταζόμουν!
    Νάσαι καλά zoyzoy!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. H Ελληνική μυθολογία είναι ενα παγόσμιο στολίδι, κατα πολλούς μία ποιητική- λογοτεχνική - μεταφορά της πραγματικής μας ιστορίας.δεν είναι περίεργο που το Google την αγνοεί.
    Συγχαρητηρια θαλασσινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ♥Margo ♥Σ'ευχαριστώ καλή μου καλό ΣΒΚ και σε σένα με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ♥Αστρο - Συμμορίτες♥Πρέπει να σου δώσω κάρτα ελευθέρας να μπαίνεις χωρίς πρόβλημα τι φίλη είσαι??
    Ώστε γνωρίζετε και σεις την έκφραση λόγω γειτονίας φαίνεται!
    Αντε να καμαρώσω τα έργα σου ανυπομονώ!
    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά πάντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ♥Ο.Πειραιώτης ♥Καλώς όρισες στην παρέα μας.Χαίρομαι όταν βλέπω νέους αναγνώστες!!
    Απ'την Σκίαθο λοιπόν και ας δηλώνεις Πειραιώτης και γαύρος??

    Πάντως είναι βαριά η διάλεκτος τους.

    Ετσι μαθαίνεις καλύτερο από ανάγκη!
    Εμας μας έριχνε ο πατέρας-δύτης στα βαθιά και μας άφηνε ήξερε ότι το ένστικτο της επιβίωσης υπάρχει σε όλα τα εν ζωή όντα και ας στρίγκλιζε η μάνα μου!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ♥Άθεος♥Πες μου κιάλλα μ'αρέσει να μαθαίνω είναι μαγευτική η μυθολογία!
    Θα βάλεις στο χώρο σου όλο το κείμενο να το ρουφήξω??
    Και'γω αυτό σκέφτηκα για τον Νώε παραποίησαν οι εβραίοι τον μύθο όπως ήθελαν και αρκετούς που ίσως δεν γνωρίζουμε!

    Ασφαλώς και είμασταν πρώτοι τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε τελευταίοι!!
    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φλ θλσσν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ♥stavroulazerva ♥Σημαίνει πολλά οΆθεοςγνωρίζει πολλά απλώς εμείς κάνουμε τους "κινέζους"!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις καλή μου με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ♥Skouliki ♥Ολόκληρη ιστορία και πόσες άλλες δεν γνωρίζουμε??

    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ♥marianaonice♥Είναι μαγεία η μυθολογία μας και κακώς την αγνοούμε!

    Φιλιά θαλασσινά και καλό ΣΒΚ και σε σένα καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ♥Τhalassokrator ♥ Καπετάνιο εδώ την αγνοούμε εμείς σαν Ελληνες και αυτό είναι το εγκληματικό!!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Έχεις μοναδικό τρόπο να συνδυάζεις φωτογραφία, συναίσθημα, πληροφορία...Όλα αυτά μαζί!
    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σ'ευχαριστώ!Αυτό ακριβώς πληροφορία με φωτό τώρα για συναίσθημα δεν ξέρω τι βγαίνει!

    Καλό βράδυ Κυριακής να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ομμολογώ πως δεν είχα ιδέα!!!
    Μπράβο φιλενάδα!Ξεστραβώνομαι εδώ μέσα!Μαθαίνω!Φιλιά πολλά καλή μου
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο μύθος, δηλώνει επίσης και το αυτόχθονο των Ελλήνων. Πόσο όμορφα μιλάνε οι αιώνες και το παρελθόν μας! Με τι υπέροχες ιστορίες!

    Αγαπημένη μου Ζουζού, την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλή μέρα και καλή Εβδομάδα,

    Κατ΄αρχήν Σε ευχαριστώ για την συμπαράστασή σου,
    Τώρα σχετικά με το Πειραιώτης σε διαβεβαιώ ότι είμαι δύο και βάλε γενιές . Γεννηθείς "Εν Πειραιεί" όπως το μαθαίναμε τότε.
    Τώρα το πώς βρέθηκα (γιά ένα μήνα διακοπές) στην Σκιάθο είναι αλλη ιστορία, που ίσως την αναλύσω σε κάποια ευκαιρία.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ♥D.Angel♥Ανταλλάσσουμε γνώσεις μέσα απ'το blogging αυτό δεν είναι το ζητούμενο??

    Να'σαι καλά θαλασσινά και απο μένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ♥ Μελίτη ♥Είναι μαγευτικά όμορφη η μυθολογία μας.

    Καλή εβδομάδα να'χεις καλή μου με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ♥Ο.Πειραιώτης ♥Δεν κάνει τίποτα! απλώς χτύπησες φλέβα με αυτήν την ανάρτηση!
    Και'γω γεννηθείς "Εν Πειραιεί" είμαι αλλά δηλώνω Συριανή λόγω της κατοικίας μου πια αλλά "γαύρος" όχι!

    Καλή εβδομάδα να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top