Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

17εκατ.δολάρια (!!!) πουλήθηκε σε δημοπρασία Κυκλαδικό ειδώλιο!!

Ήταν 7 Δεκεμβρίου του 2010 όταν οι περισσότερες ελληνικές εφημερίδες, στις σελίδες τους για τα πολιτιστικά, έγραφαν με πηχυαίους τίτλους:"Ειδώλιο που εγκυμονεί...υποψίες" ή "Ένα σπάνιο αγαλματίδιο Κυκλαδικής Τέχνης, με εκτίμηση 3-εκατομμύρια δολάρια δημοπρατείται..." ή αλλη εφημερίδα:"Στην κορυφή των ακριβότερων έργων δημοπρασίας αρχαιοτήτων του οίκου Cristies με εκτίμηση 3-5 εκατ.δολάρια φιγουράρει Κυκλαδικό ειδώλιο."....
Στις 10 και 11Δεκεμβρίου του 2010,οι ίδιες ελληνικές εφημερίδες, εντυπωσιασμένες από το γεγονός(αυτή τη φορά και η τηλεόραση) αναφέρθηκαν σ'αυτή την μοναδική δημοπρασία αρχαιοτήτων.
Και πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία του οίκου Cristie's στη δημοπρασία το Κυκλαδικό ειδώλιο,καθώς αγοράστηκε για σχεδόν 17 εκατομμύρια δολάρια την ώρα που η ανώτατη αρχική του εκτίμηση ήταν εκατομμύρια δολάρια.Το ακριβές ποσό είναι 16.882.500 εκατ.δολάρια σχεδόν 17!!!
Αυτό είναι το Κυκλαδικό ειδώλιο
της εγκυμονούσας που
 έφτασε   τα 17εκτ.δολάρια


Κυκλαδικά Ειδώλια:
Η  πρώτη άνθιση της πλαστικής στην Ελλάδα.
Τα Κυκλαδικά ειδώλια (2.800-2.300) ήταν αφιερώματα των Κυκλαδιτών στους νεκρούς τους. Οσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα είναι όλα από παριανό μάρμαρο και κατά την γνώμη των αρχαιολόγων,
αποτελούν την μεγαλύτερη και πολυτιμότερη προσφορά του Κυκλαδικού Πολιτισμού στην Τέχνη.
Προσφορά πρωτοφανή μοναδική και ανεπανάληπτη ασταμάτητα για μια ολόκληρη χιλιετία.
Είναι πολλά τα μαρμάρινα ειδώλια που βρέθηκαν στους κυκλαδίτικους τάφους, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή φυσιογνωμία.
Ο Κυκλαδίτης καλλιτέχνης δεν διανοείται να φτιάξει ειδώλια από άλλο υλικό εκτός απ'το άφθαρτο κάτασπρο μάρμαρο.
Η γυναίκα στην κυκλαδική πλαστική είναι λεπτή και ανάλαφρη, με απαλό τον τονισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φύλλου.Σε μερικά ειδώλια υπάρχει το φούσκωμα της κοιλιάς,ίσως για να δηλώσει την μεγαλειώδη ώρα της κύησης,εξιδανικεύοντας την θηλυκή παρουσία.
Είναι η γυναικεία θεότητα που παραλληλίζεται με την μητέρα Γη.
Τα κυκλαδικά ειδώλια έχουν ποιότητα και υψηλής αισθητικής ομορφιάς.
Δικαιολογημένα οι ειδική ονόμασαν την Κυκλαδική πλαστική την πρώτη μεγάλη και σπουδαία πλαστική στην Ελλάδα και όχι μόνο "Πολιτισμός Κέρου-Σύρου(2800-2000π.χ) ".

Γυναικείο ειδώλιο από τα ωραιότερα των Κυκλάδων.
Φανερώνει εγκυμοσύνη.Σύρος-Χαλανριανή(2800-2300π.χ)
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου.
Ειδώλιο που "εγκυμονεί "...υποψίες.
Για την Ελλάδα η συγκεκριμένη αγοραπωλησία είχε ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί το ειδώλιο προέρχεται από το Αιγαίο,αλλά και επειδή στο ταξίδι του από την Ελλάδα προς τις ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού είχε περάσει από τα χέρια του εμπόρου έργων τέχνης Ρόμπιν Σάιμς που ήταν συνεργάτης του Έλληνα Χρήστου Μιχαηλίδη, γνωστοί και οι δύο από την υπόθεση Σχοινούσας.Φαίνεται, ότι ίσως υπάρχει και άλλο ειδώλιο αυτής της ποιότητας που μπορεί αργότερα να κάνει την εμφάνισή του σε άλλη δημοπρασία.

Οι μικρές άγνωστες,αλλά πολύτιμες Κυκλάδες
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ: Μια σταγόνα ύπαρξης μέσα στο πέλαγος λουσμένη από το φως του ήλιου.Αιώνες τώρα άντεξε το νησί μακριά από τον κόσμο.
Μέχρι πρίν λίγα χρόνια ζούσαν εκεί 108 κάτοικοι που αγωνίσθηκαν να μην ξεριζωθούν.Και τα κατάφεραν.Μάθανε ν'αγαπούν το νησί τους και αυτή η αγάπη γέμισε οράματα,έσπειρε ελπίδες και το σήμερα είναι καλλίτερο.
Οι πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει κανείς από την εγκυκλοπαίδεια είναι ελάχιστες λέξεις:
"Σχοινούσα, νήσις του Ν.Αιγαίου παρά τα Ν.παράλια της Νάξου μεταξύ Κουφονησιών και Ηρακλείας με έκταση 8,7 τετρ. χιλιόμετρα.Κάτοικοι 108.Ετέρα ονομασία Εχινούσα."Σήμερα οι κάτοικοι είναι γύρω στους 200.
Πανοραμική άποψη του κάβου του Αι-Βασίλη στη Σχοινούσα.Το κτήμα αρχίζει από τον μυχό του κόλπου και τον περιστερώνα
αριστερά και φτάνει ως την άκρη του ακρωτηρίου,δεξιά.

"Μουσείο" η βίλα της Σχοινούσας
Η πολυτελής βίλα που φιλοξενούσε εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Ένα..."Παγκόσμιο Κέντρο Τέχνης" δήλωνε ότι ήθελα να κατασκευάσει στη Σχοινούσα ο αρχαιοπώλης Χρήστος Μιχαηλίδης, που μαζί με τον Βρετανό Ρόμπιν Σαίμς,εθεωρούντο οι οργανωτές του μεγαλύτερου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης
που βρέθηκε στη βίλα.
Σήμερα ο Χρήστος Μιχαηλίδης δεν είναι πια στη ζωή.
Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο Χρ. Μιχαηλίδης αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην περιοχή Αι-Βασίλη μια ολόκληρη Χερσόνησο,όπου μαζί με τον Ρ.Σάιμς έχτισαν μια έπαυλη βίλα που θυμίζει ρωμαϊκό ανάκτορο.Η αλήθεια είναι ότι τα ρωμαϊκά ανάκτορα ωχριούν μπροστά σ'αυτό το μοναδικό κτίσμα, που φαίνεται μόνο από την πίσω πλευρά της πανέμορφης Σχοινούσας.Υπάρχει ακόμα εκεί, μεταξύ της Πάρου και της Νάξου, κοντά στα Κουφονήσια, "φωνάζει" από μακριά ότι είναι μέσα στη χλιδή.Το παλάτι σεβάστηκε απόλυτα το περιβάλλον,χτισμένο σε δυο επίπεδα μέσα στη γη και επάνω, έκρυβε για όλους τα μυστικά του.
Ειχαμε συναντήσει σε ενα μας ταξίδι στην Σχοινούσα τον αρχιτέκτονα κ.Κ.Θ που σχεδίασε αυτό το εντυπωσιακό κτίσμα, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας "ξεναγήσει" στο χώρο πριν ακόμη ολοκληρωθεί,κατοικηθεί και φυσικά πολύ πρίν γίνει..."Μουσείο" διεθνούς αρχαιοκαπηλίας.
Έναν αρχαιολογικό θησαυρό αμύθητης αξίας με σπάνια αντικείμενα βρήκαν στον χώρο της βίλας.
Οι αρχαιολόγοι τα έχασαν από την αξία και τον πρωτόγνωρο όγκο των αρχαίων, που δεν είχαν ξανασυναντήσει στο παρελθόν σε άλλη περιοχή της χώρας.
Από κει και το υπέροχο Κυκλαδικό ειδώλιο, που στη Δημοπρασία του οίκου Cristie's "σκαρφάλωσε" στα 17 εκατομμύρια δολάρια.

Το άρθρο είναι της  αρχαιολόγου Μ.Ρώτα και δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα του νησιού μας "Κοινή Γνώμη" στις 15/2/2010

30 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Ζουζού!
    Προφανώς αυτό είναι το θέμα που μου είχες γράψει στο μπλογκ μου ότι θα ασχολιόσουν τις επομενες μέρες.
    Η αρχαιοκαπηλία δυστυχώς στην Ελλάδα δρούσε και δρα ανενόχλητα.
    ---
    Τελικώς τι απέγιναν όλοι αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρέθηκαν στην βίλα του Μιχαηλίδη?
    Ήρθαν στην κυριότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπη μου δεν ειναι περιεργο που ποτε δεν εκτιμαε κατι δικό μας οταν το εχουμε και το κανουν οι αλλοι για μας. αν ειχαμε παιδεια δνε θα ημασταν ετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι να σχολιάσω για το θέμα... πώς διάολο βρεθήκαν αυτά εκεί και με πια διαπιστευτήρια εκθέτονται;
    Δεν έχουν όλη εθνική συνείδηση όπως ο super-Μητσοτάκης για να τα αποκτήσουν ως εκ θαύματος και μετά να τα δωρίσουν στην Ελλάδα
    Άλλωστε το έχουμε ξαναπεί στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να έχεις συντεχνιακή ασυλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ:(ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η φήμη οτι το συγκεκριμένο ειδωλιο ειχε βρεθει σε...χωράφι της zoyzoy,η οποία τα κονομησε δεοντως, ελεγχεται ως αναληθής:)

    Καλησπέρα από Χαρτούμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως λέει και η love2love, παιδεία χρειάζεται, όμως και με παιδεία, αν δεν υπάρχει και η κρατική μέριμνα, πάντα οι επιτήδειοι θα βρίσκουν και θα τα κάνουν.
    Βλέπεις, σε χριστιανικές εκκλησίες που κτίστηκαν πάνω σε αρχαία ιερά, κίονες και μάρμαρα κοσμούν κακόγουστους τοίχους και συχνά βωμοί χρησιμοποιούνται σαν σκαμνί για την κολυμπήθρα του βαπτίσματος ή κίονες για να πατάει πάνω ο παπάς όταν ο γαμπρός είναι ψηλός και δεν τον φτάνει για να τον στεφανώσει!
    Μπανανία η χώρα των ρωμιών zoyzoy, μπανανία και άγιος ο θεός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πωπω τρελαίνομαι...Κάθε μέρα και καινούργια στο φως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kariatida62 ♥
    Τι να σου πω δεν έβγαλα άκρη απ'αυτά που βρήκα
    εδώ στο ΘΑ μείναμε μου φαίνεται!

    Κανόνισε μη σε μοσχοπουλήσουν και'σενα οι επιτήδειοι:))

    Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. love2love ♥
    Η παιδεία φταίει? Ή ότι η διαφθορά πάντα καλύπτεται με το χρήμα και δεν τιμωρείται κανένας όπως χρειάζεται!

    Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. geoaman ♥
    Εδώ θ'αρχίσει να τα πουλά η κυβέρνηση σε λίγο καιρό οι αετονύχηδες θα τ'αφήσουν στην θέση τους?

    Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS♥
    Όπως τα λες είναι είναι ικανοί και την μάνα τους να πουλήσουν για το χρήμα όχι μόνο την πατρίδα!

    Καλή εβδομάδα να'χεις:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. VAD ♥
    Αν βρισκόταν στο χωράφι μου τώρα θα σου ποστάριζα από
    εδώ ξαπλωμένη κάτω απ'τους Φοίνικες!

    Και θα σε καλούσα και μια ένα ρακί έτσι για παρέα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι να πει κανείς; Τι λειτουργεί σωστά σε αυτή τη χώρα για να λειτουργήσει η αρχαιολογία; Καμία προστασία της ιστορίας των πολύτιμων κειμηλίων της Ελληνικής αρχαιότητας. Όλοι οι "ξύπνιοι" εκμεταλλεύτηκαν την ανικανότητα και την αδιαφορία των αρχών.. κρίμα:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άθεος ♥
    Τότε τα αρχαία τα κατέστρεφαν για να μετατρέψουν τις δικές τους εκκλησίες έστω και με ιεροσυλία αλλά γινόντουσαν αν θες κειμήλια σε άλλους ναούς.
    Καμία σχέση με τους σημερινούς αρχαιοκάπηλους που τα ξεπουλούν για να φορτώσουν τις τσέπες και την απληστία τους!

    Μπανανία και βάλει για πολλά πολλά χρόνια ακόμα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. magda♥
    Είναι να μην τρελαίνεσαι κοπέλα μου!

    Φιλιά θαλασσινά και καλή εβδομάδα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Margo ♥
    Εύχομαι να'ναι αυτά το τελευταίο κρούσμα γιατί αλίμονό μας αν ξεπουλούν οι αετονύχηδες τον πλούτο μας κάτω απ'τα μάτια μας και'μεις τους θαυμάζουμε για τα κιλά χρυσό που λάμπει επάνω τους!

    Καλή εβδομάδα γλυκιά μου με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προσωπικά, αυτά τα ανέκφραστα ανθρωπάκια ποτέ μου δεν τα χώνεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μεγάλο θέμα άγγιξες Ζουζού μου!
    Τι να πρωτοσυζητήσει κανείς; Την κλεψιά των αρχαιοκαπήλων, την ανευθυνότητα των υπευθύνων, την παραλυσία των εκάστοτε κυβερνήσεων, ή την αναλγησία ημών των νεοελλήνων;
    Αμάθεια; Ανοησία; Πάντως είναι σίγουρο πως πάντα κάποιοι τρίτοι επωφελούνται από την αρχαία μας κληρονομιά που βγαίνει στο σφυρί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι να λέμε τώρα!
    Ρήμαξαν τη χώρα ποικιλοτρόπως τα λαμόγια!!
    Στο βωμό της τσέπης,όλα έχουν τη τιμή τους,πόσο μάλλον τα αρχαιολογικά ευρήματα της Πατρίδας που είναι περιζήτητα παγκοσμίως!
    Καλημέρα Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της χώρας μας και δυστυχώς έχει τόσο μεγάλο δικτύωμα που είναι αδύνατο να εξαρθρωθεί...ανθελληνισμός στο μεγαλείο του, τί να λέμε τώρα? καλά λέει κι η παραπάνω φίλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ασκαρδαμυκτί ♥
    Και όμως αυτά σ'αυτά τ'ανέκφραστα ανθρωπάκια όπως τα χαρακτηρίζεις οι Κυκλαδίτες ανέδειξαν τη μεγαλειότητα της μητρότητα.
    Εκείνοι ευαισθητοποιήθηκαν και θεοποίησαν τη γυναικεία φύση ανεβάζοντας στην θέση που της άξιζε.Θέση που πολλούς αιώνες αργότερα η θρησκεία μας της στέρησε χαρακτηρίζοντάς της το μιαρότερο πλάσμα απαγορεύοντας ακόμα και την είσοδο της σε ναούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μελίτη♥
    Ολα αυτά μαζί συνάδουν στο ξεπεσμό της χώρας μα και στο ξεπούλημα της.
    Δυστυχώς αυτοί οι επιτήδειοι που επωφελούνται είναι υπεράνω κάθε υποψίας και κανείς δεν τους αγγίζει ώστε να κάνουν τις ρεμούλες τους ανενόχλητοι!

    Φιλιά θαλασσινά φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΝΑΝΤΙΑ ♥
    Έτσι είναι μικρή μου δυστυχώς για όλους μας που δεν διαθέτουμε εθνική συνείδηση!

    Φιλιά θαλασσινά γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ღ oneiremataღ ♥
    Μα αν δεν τιμωρούνται παραδειγματικά για τους υπόλοιπους πως θα σταματήσουν!
    Είναι πολλά τα λεφτά !
    και δεν θα τ'αφήσουν εύκολα!

    Καλό απόγευμα
    με φιλιά θαλασσινά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα Ζουζουκα μου..εχω ιδιαιτερη ευαισθησία στο θέμα[οπως κι ολοι μας]και ειλικρινά εχω τα ιδια ερωτήματα με τους φίλους σου πιο πάνω...τι να πώ να ευχηθω να ειναι το τελευταιο γεγονος;;..μα το πολυ ευχολογιο μας εχει γινει δευτερη φύση ...τελος πάντων η εγγραφη σου ομως ηταν διδαχτικη κι ευχαριστούμε..καλό ξημέρωμα καλό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kαλημέρα, σε περιμένω από το Ψαρότοπο να παραλάβεις το δώρο σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φωτεινή ♥
    Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Πιστεύω τέτοια θέματα πρέπει να βγαίνουν στο φως γιαυτό και το αναδημοσίευσα!
    Πρέπει να'μαστε ευαισθητοποιημένοι για θέματα της Πατρίδας μας και υποψιασμένοι περισσότερο.

    Καλή σου μέρα με φιλιά θαλασσινά καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εγω δεν εχω τίποτα άλλο να πω απο το να παραθέσω την δήλωση του Μητσοτάκη μετά το σκάνδαλο με την συλλογή των αρχαίων της αγίας οικογένειας.
    Μην βάλετε τα κλάματα.

    «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί η συλλογή μας γίνεται κτήμα του λαού των Χανίων και της Κρήτης. Τη συλλογή αυτή τη δημιουργήσαμε η γυναίκα μου και εγώ με αγάπη και θυσίες, αλλά και με κόπο και θυσίες. Δεν μπορώ να αποκρύψω ότι μας στοίχισε η συλλογή και πολλές πικρίες, γιατί δεχτήκαμε τελείως αδικαιολόγητες επιθέσεις, αλλά κλείνει αυτή η δυσάρεστη σελίδα της ελληνικής πολιτικής ζωής.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. xristin ♥
    Πλάκα κάνεις?

    Υπήρχε τέτοιο θέμα??
    Τελικά έγινε δωρεά η πολιτιστική μας κληρονομιά στην Χώρα και όχι στα σαλόνια του επίτιμου?

    Τι μαθαίνει κανείς:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top