Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Καλαμάρια ...τηγανητά με υπέροχη τραγανή κρούστα...!


Αφού ο καιρός δεν μας αφήνει να ψαρέψουμε καλαμάρια λέω  να μαγειρέψουμε απ'αυτά που είχαμε πιάσει τότε!

Την επόμενη φορά θα σας περιγράψω το κρύο "της αρκούδας" που έφαγα στο τελευταίο μας ψάρεμα!
Ας ξεκινήσουμε απ'το καθάρισμα τους γιατί πιστεύω πολλοί δεν γνωρίζουν πως καθαρίζονται!

Κατ'αρχήν τραβάμε το κεφάλι με τα πλοκάμια και το αποχωρίζουμε απ'το σώμα του καλαμαριού!
Μαζί του φεύγουν και όλα τα "εντόσθια" μερικές φορές βρίσκουμε και αυγά μέσα σε μεμβράνη.
Τ'αυγα τ'αφήνω!
Προσέξτε πολλές φορές υπάρχουν και ψαράκια που είχε φάει το καλαμάρι θέλουν καλό πλύσιμο να φύγουν όλα τα υπολείμματα.
Αφαιρούμε το μαλακό κόκκαλο που υπάρχει στο κέντρο,είναι σαν ζελατίνη!
Εγώ αφαιρώ και την πέτσα του τραβώντας δυνατά! Σε πολλές συνταγές έχω δει να μην την βγάζουν πιστεύω ότι γίνεται σκληρό αν την αφήσω.
Αφήστε το νερό με πίεση να καθαρίσει καλά μέσα το σώμα του καλαμαριού κρατάει άμμο και θέλει καλό πλύσιμο.
Μου έχουν σερβίρει σε ντόπια ψαροταβέρνα γεμιστό καλαμάρι με ψαράκια που είχαν μείνει στην κοιλιά και είχαν βρομίσει!
Σαφώς και μου το αντικατέστησε ζητώντας μου συνεχώς συγνώμη για την ατυχία τους!
Και τώρα το καλαμάρι μας είναι έτοιμο!
Απ'το υπόλοιπο του καλαμαριού κρατώ τα πλοκάμια του καλαμαριού βγάζω το στόμα του βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο!
Αφού τα καθαρίσω όλα τα κόβω ροδέλες χοντρές στο ίδιο περίπου μέγεθος για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Τ'αφείνω στο σουρωτήρι 2-3ώρες στο ψυγείο να στραγγίξουν καλά να μην έχουν ούτε ίχνος νερού!
Αυτό είναι και το μυστικό για να μη σας τσιστιρίζουν και πετούν λάδια τριγύρω στην κουζίνα.
Έχω ανακατέψει 2κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό 4κουταλιές αλεύρι,2κουταλιές καλαμποκάλευρο και 1/2κουταλάκι κάρυ!
Τ'αλευρώνω τα τινάζω καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα τηγανίζω σε καυτό λάδι σε μέτρια όχι δυνατή φωτιά.
Μην διανοειθείς να τ'αφήσεις να φύγεις, το τηγάνι θέλει να'σαι απίκο!
Μόλις πάρουν κατάξανθο χρώμα τα γυρίζουμε απ'την άλλη τ'αφείνουμε άλλα 5λεπτά σε μέτρια φωτιά και αναλόγως τα γούστα μας τα βγάζουμε.
Με το συγκεκριμένο μείγμα που τ'αλευρώνω κάνουν μια υπέροχη τραγανή και πικάντικη κρούστα,δεν τα ξεροψήνω.
Τα σερβίρω μόνο με λεμόνι χωρίς ίχνος αλάτι είναι πεντανόστιμα γλυκά και τραγανά.
Κοπιάστε!!!

47 σχόλια:

  1. Αααα! Στο σιμιγδάλι και στο καλαμποκάλευρο, κρύβεται λοιπόν το μυστικό!

    Νάσαι καλά Ζουζούκα μαγείρισσα των Κυκλάδων, να μας μαθαίνεις τα μυστικά των τηγανιών σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπον...με την πρωτη ευκαιρια τα δοκιμαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. °º✿
    ✿✿

    Nunca comi lula, mas parece deliciosa!!!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil

    º° ✿ ✿⊱╮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμ.... εχω καιρό να φάω!!!
    Καλά που μου τα θύμησες!
    Θα κάνω τις δοκιμές μου
    κι εύχομαι να μην ανατιναξω
    την κουζίνα χα χα χα χα
    Καλό Σ/Κ
    Φιλιά πολλάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μμμμ μυριζει μανουλα!!!

    Ζεστα τηγανητα καλαμαρια, χορτα του βουνου και ντοπιο μπρουσκο κρασι!!!

    Κι αστον κοσμο να φωναζει κι οτι θελει ας πει.

    Καλο Σ/Κ κουμπαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μμμμμ μοσχοβόλισε το τόπος και χωρίς λάδια παρακαλώ:)
    Αυτόοοο είναι το μυστικό για να μη πετάνε λάδι:)
    Να είσαι καλά καπετάνισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΖΟΥΖΟΥ ΜΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!!!
    ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!!ΑΝΤΕ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άχου τρελαίνομαι για τηγανιτά καλαμαράκια!!! απίστευτη λιχουδιά. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί δεν έφερες μυρωδιά χθες; καλά, θα μου πεις το μαύρο χαβιάρι που σου έβγαλα ήταν πιο σικ,αλλά εγώ ξερογλείφομαι τώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κοριτσάκι.....
    τι μας κάνεις τώρα;;;;;
    Φαίνονται πεντανόστιμα και έχω και μια πείνα η γυναίκα..... χαχαχαχα!!!!
    Η συμβουλή για την κρούστα, καταπληκτική!!!!! Την κρατώ!!!!
    Φιλιά από την παγωμένη Δράμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eσεις δεν πρόκειται να πεινάσετε με τίποτα, καλά είναι υπέροχα! Σαν να έφτασε μέχρι εδώ η μυρωδιά τους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kariatida62 ❤
    Με αυτά τα υλικά γίνονται τραγανά και μυρωδάτα μπορείς να παραλείψεις το κάρυ αλλά πάντα σε μέτρια φωτιά για να γίνουν μαλακά και δεν τ'αφήνουμε να τηγανιστούν πολύ!

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ε.Μ.Σ. ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΙΟΥ❤
    Αξίζει το κόπο να δείς που θα ξετρελαθείς:))

    Καλό ΣΒΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Magia da Inês ❤


    Para tentar é fantástico!

    Beijos da Grécia frutos do mar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. D.Angel ❤
    Αν είναι στεγνά τα καλαμάρια και όχι καυτό πολύ το λάδι μη σε νοιάζει τίποτα δεν έχεις φόβο!
    Αλλιώς ζήτα απ'την πυροσβεστική να σε φυλάει όσο να τελειώσεις το τηγάνισμα:))

    Καλή επιτυχία με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kaliakouda ❤
    Ετσι! ετσι Κουμπάρε!
    Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!

    Κανένα παπί έκανες με τα κρύα??

    Καλά να περάσεις και'συ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Thalassenia❤
    Είναι σημαντικό να μην έχουν νερά γενικά όλα τα τηγανιτά άλλοι λένε να ρίχνεις 1πρέζα αλάτι στο λάδι πριν κάψει δεν το'χω δοκιμάσει να δω αν δουλεύει!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Effie's Sweet Home Designs ❤
    Εσύ τι κάνεις τέτοια ώρα και δεν κοιμάσαι??(4:16 π.μ.)
    Σ'επισα να ξενυχτάς??

    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. mahler76 ❤
    Είναι απίθανα δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που να λέει όχι σε τέτοια μεζεδάκια!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΦΟΥΛΗ ❤
    Ε...ναί το δικό σου τραπέζι ήταν πολύ "γκουρμέ" δεν πήγαινε το καλαμάρι μη λέμε ότι θέλουμε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. stavroulazerva ❤
    Χα!χα! Σας άνοιξα την όρεξη??
    Μόνο που μ'αυτό το ψοφόκρυο δεν πάνε καλύτερα δοκίμασε μια σουπίτσα και άστα για πιο ζεστές μέρες!

    Φιλιά θαλασσινά για καλό ΣΒΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Roadartist❤
    Δεν έχεις και άδικο όλο και κάτι θα μας δώσει η θάλασσα και το βουνό!

    Να'σαι καλά κοπέλα μου!
    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πες του Γιώργη, αντί να τραβάει φώτος να βάλει κανένα χεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ωραία τα μυστικά σου Ζουζού μου θα τα φτιάξω οπωσδήποτε έτσι την επόμενη φορά. Έχω καλαμαράκια που έπιασε ο μπαμπάς μου. Όταν τρως όμως τέτοια καλαμαράκια μπορείς μετά να φας αυτά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ;

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. α....θα σου κάμω την εκπληξη..μου αρέσουν τα μαλάκια...η φουλη απαγορεύεται να σχολιάσει κατι άλλο..χαχαχα....ετσι λοιπόν μαγειρεμένα τόσο καλά ορμώ επάνω τους...μμμμμ...και ουζάκι...
    πουσαι κορίτσι μεχρι εδώ γιατί τα άλλα μπρρρρ..που πιάνεις ....δεν....

    ναστε καλά καλοφάγωτα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ❤ Ασκαρδαμυκτί
    Τι??
    Άλλαξε η θεωρία σου για τις γυναίκες??

    Κάνει τις "χοντρές" δουλειές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ❤ Margo
    Καμία σχέση πραγματικά εγώ δεν αγοράζω σχεδόν ποτέ απ'αυτά πάντα βρίσκονται 2-3 στην κατάψυξη απ'αυτά που βγάζουμε.

    Τα χειρότερα είναι αυτά που τρώμε στις ταβέρνες πασαλειμμένα με σόδα που πραγματικά δεν καταλαβαίνεις αν τρως καλαμάρι ή σαπούνι!

    Να τα φτιάξεις να μου πεις!
    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ❤ homemade
    Α!!τα μαλάκια:))
    Την επόμενη φορά θα σου'χω ένα καλό!
    Να δεις που θα σ'αρέσει:))

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. τελεια φαινονται!!!!!παιρνω τη μεριδουλα μου την ωραια και μεγαλη:)) και φευγω αφηνοντας ευχες για καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πόσο καιρό έχω να φάω καλαμάρια :)) Ήρθα μετά από τόσο καιρό και μου άνοιξες την όρεξη :)
    περίσσεψε καμιά μερίδα;

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. º°❤
    °º✿
    º° ✿ ✿⊱╮
    BOA SEMANA, AMIGA!!!
    Com tudo de bom!!!
    Beijinhos do Brasil.

    º° ✿ ✿⊱╮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μιάμ, σούπερ :)
    Δεν εχω καθαρίσει μόνος καλαμάρι ποτέ.
    Το τηγανητό θέλει προσοχή να μην γίνει ξερό και σκληρό, οταν ειναι μαλακό είναι απίθανο.
    Και μου αρέσει πολύ το γεμιστό, αλλα αγοράζω γκαταμπψυγμένα, δεν εχω ψαρέψει ποτέ καλαμάρι. Εναν καλαμαρότοπο που ξέρω κι αυτος ειναι Χίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS ❤
    Καλά κάνεις:))

    Καλή εβδομάδα να'χεις
    με θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Και λοιπόν;E allora?❤
    Ετσι!
    Πιστεύω το αλάτι τους χαλάει πολύ την γεύση!

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σταλαγματιά❤
    Ολα δικά σου!
    Προκειμένου να σε κρατήσω αρκετό καιρό μαζί μας:))

    Τα θαλασσινά μου για καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Magia da Inês❤


    Καλή εβδομάδα να'χουμε φίλη μου!

    Φιλιά θαλασσινά απ'την παγωμένη Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. tzonakos❤
    Τώρα που ξέρεις να τα καθαρίζεις θ'αγοράσεις και απ'την λαϊκή φρέσκα να'δεις την διαφορά!

    Την επόμενη φορά θα σου μαγειρέψω γεμιστά να σε καλέσω:))

    Κράτα μυστικό τον τόπο στην Χίο δεν ξέρεις μπορεί να βρεθείς κανένα Σεπτέμβρη να ψαρέψεις να'δεις τι κέφι που κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μαλιστα μας ανοιξες παλι την ορεξη!!!
    και πως να κοπιασω με τοσα μποφορ;;;Παλι με το σαλιο να τρεχει θα μεινω!!! ΦΙλιααααααααααααααα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μπράβο, κατατοπιστική ανάρτηση και λιχουδάτη όπως πάντα, όταν μας γράφεις για ψάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρες πολλές, ...νόστιμες σαν τα καλαμάριά σου! ...Κι ας μην είναι και φρέσκα!!!

    Δηλαδή εμείς εδώ πάνω που 12 μήνες τρώμε κατεψυγμένα πάθαμε κάτι!

    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Iανος ❤
    Χα!χα!
    Ελα μη γκρινιάζεις θα στα χρωστώ όταν έλθεις:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ευ αγωνίζεσθαι ❤
    Δεν είπα ότι πάθατε τίποτα!
    Αλλωστε έχετε συνηθίσει σε "κατεψυγμένες θερμοκρασίες" όπως αυτές τις μέρες!

    Πές μου πόσο χιόνι έχετε να ζηλέψω:))

    Θαλασσινά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μα απο ποιον θα μαθω καλιτερα πως να τα τηγανιζω παρα απο αυτην που τα ψαρευει κι ολας. Το Σαββατο παω να βρω καλαμαρακια ναι εχει κι εδω καμμια φορα, για να τα κανω οπως περιγραφεις. Ευχαριστωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη αν σου αρέσουν τα πικάντικα θα ξετρελαθείς!

      Καλή επιτυχία εύχομαι!

      Διαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top