Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ένα.. εκμεκ κανταΐφι...για την Τσικνοπέμπτη..!!

Μ πορεί να μην μπορούμε λόγω "στριμώγματος" μεγάλου λέμε, να το "τσικνίσουμε" όπως παλιά. Φέτος είναι και το θέμα της ανάρρωσης που μου δίνει απαγορευτικό ή μάλλον καλύτερα. βρήκα την καλύτερη δικαιολογία να μεμψιμοιρώ για τα χάλια μου,μας ότι θέλεις βάλε!
Αλλά είπαμε δεν είμαι και ανάπηρη, στην ανάρρωση είμαι!
Έπειτα εδώ και 15μέρες έχω τρελαθεί στη σούπες νισάφι πια, όσο για ψητά και λουκούλια γεύματα δεν μου επιτρέπει το στομάχι ακόμα, αλλά ένα γλυκάκι το λαχταρώ σαν τρελή!
Αν μου μπει εμένα κάτι, δεν μου βγαίνει ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα.
Και το εκμέκ κανταΐφι μου στριφογύριζε μέρες και δεν μ'αφηνε να κοιμηθώ ήσυχη!
Βρήκα ευκαιρία και το ταξίδι του γιου στην Κρήτη οπότε και ξεκίνησα με την κρέμα πατισερί πρώτα.
Κατ'αρχήν κοπάνισα 2σταγόνες μαστίχα Χίου με 2κουταλιές ζάχαρη στο γουδί.
Θα το κτυπούσα στο multi άλλα μ'αφησε ένα ωραίο μεσημέρι με το τυρί ατριφτο και το μηχάνημα να μουγκρίζει άγρια.! Έτσι κατέφυγα στις παλιές καλές μεθόδους!
Έβαλα στην κατσαρόλα να ζεσταίνει 1και1/4 του λίτρου γάλα!
Στο μεταξύ σ'ενα μπώλ χτύπησα 1αβγό και 4κρόκους, 1κούπα ζάχαρη, 100γραμ.κορν, φλάουρ,και 1κούπα γάλα κρύο.
Τέλος ανακάτεψα μαζί και 2βανίλιες μαζί με τη μαστίχα που κοπάνισα με τη ζάχαρη.
Όταν άρχισε να βράζει το γάλα πρόσθεση το μείγμα αυγών,κορν φλάουρ και άρχισα να ανακατεύω με το σύρμα να μην πιάσει η κρέμα.
Όταν άρχισε να κάνει φουσκάλες η κρέμα έσβησα τη φωτιά και την άφησα να πήξει.
Στο μεταξύ πήρα τη συσκευασία το φύλλο κανταΐφι και άρχισα να τη σουρωμαδώ ν'αφρατέψει.
Το χώρισα σε 2ταψάκια και πρόσθεσα κομματάκια βούτυρο το μισό σε βάρος του φύλλου.Δηλαδή εγώ για 500γραμ.φύλο χρειάστηκα 250γραμ.βούτυρο.
Τα έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν στους 180C για 25-30'.
Όπως ήταν ζεστά πάτησα το φύλλο να σπάσει και να καλύψει ομοιόμορφα το ταψάκι και τ'αφησα να κρυώσουν.
Στο μεταξύ έβαλα σε κατσαρόλα 2ποτήρια ζάχαρη με 2ποτήρια νερό 3κουτ.χυμό λεμονιού και 1φλούδα λεμονιού να βράσουν για 5'.
Σε τηγάνι καθαρό καβούρδισα 1φλιτζ.αμύγδαλα τα κοπάνισα με το γουδί.
Αφού έβρασε το σιρόπι περέχυσα το σιρόπι σε κρύο το φύλλο.
Από πάνω πασπάλισα με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.
Έστρωσα και την κρέμα που είχε στο μεταξύ κρυώσει και τ'αφησα στο ψυγείο να πήξει το γλυκό.
Στο μεταξύ χτύπησα ένα κουτί φυτική σαντιγύ Εrmol που είχα στο ψυγείο να παγώσει με 1κουτί ζαχαρούχο γάλα.
Σε λίγα λεπτά είχα μια ομοιόμορφη παχιά σαντιγύ!
Την άπλωσα πάνω απ' το γλυκό έκανα σχέδια με το πιρούνι και πασπάλισα καβουρντισμένο φιστίκι.
Το άλλο ταψάκι ταξίδεψε για Κρήτη ελπίζω μην πάει σε μορφή σούπας!
Τολμήστε το αξίζει το χρόνο και τον κόπο είναι πλούσιο για ξεχωριστές στιγμές!!

Καλή Τσικνοπέμπτη και του χρόνου καλύτερα!!

43 σχόλια:

  1. Mετά από ένα τραπέζι στο οποίο δεν ευχαριστήθηκα κανένα γλυκό, έρχομαι να πάρω ένα λαχταριστό κομματάκι απ' το δικό σου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσο θέλεις θα σε γλυκάνει σίγουρα και από θερμίδες
      άστα..!!

      Χρόνια μας πολλά
      να μας χαίρονται!!

      Διαγραφή
  2. Παναγιά μου!
    Αυτό το εκμεκ κανταΐφι έχει πολύ δουλειά zoyzoy μου,αλλά το αποτέλεσμα είναι φανταστικό.
    Χαίρομαι που σιγά,σιγά αποκτάς διάθεση να κάνεις πράγματα που αγαπάς.
    Φιλάκια zoyzoy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δουλειά δεν λες τίποτα κουράστηκα και στο τέλος
      ο καπετάνιος δεν εκτίμησε την τέχνη μου
      που τον μετέφερα νοερά σε ασιάτικα μονοπάτια και
      ξεχωριστές γεύσεις να τον μαγεύουν!(Κάπως έτσι δεν αναλύουν οι γευσιγνώστες:))
      Μόνο το στομάχι του ένιωσε να βαραίνει ασήκωτα
      μετά την κατανάλωσή του:))

      Τι σου είναι οι άντρες!

      Να'σαι καλά κούκλα μου
      πολύχρονη για σήμερα και κάθε μέρα!

      Διαγραφή
  3. Το ζαχαρο σου το κυτταξες;;;
    ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΙΤΤΑΞΕΙΣ...!!!

    Φαε κει περα το γλυκο..Κι ασε τους γιατρους να κουρευονται...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δικό μου μια χαρά, αντέχει τέτοιες
      υπερεκτιμημένες δόσεις του συζύγου
      δεν αντέχει:))
      Μια,μια μας στερούν τις απολαύσεις οι γιατροί
      επίτηδες το κάνουν μου φαίνεται!

      Καλό ΠΣΚ εύχομαι!

      Διαγραφή
  4. Tέλειο τι να ξέρουν και αυτοί οι γιατροί για το τι μας κάνει καλό όταν είμαστε χαλια.
    Φαε το γλυκάκι σου και όλα καλά!
    Να ευχαριστηθεί η ψυχούλα πια συνταγή γιατρού το λέει.

    Και παρεμπιπτόντως φανταστικό ευχαριστούμε για το κέρασμα.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το'κανα αλλά τό'κανα!
      Δεν περίμενα οτι θα'ταν τόσο πλούσιο
      θα μου πεις με τόσα υλικά τι θα'βγαινε?

      Πάντως μ'ενα κομμάτι
      καλύπτεσαι για αρκετό χρονικό διάστημα:))

      Χρόνια μας πολλά
      για την σημερινή μέρα!

      Διαγραφή
  5. Ευωδιά Αιγαίου! Κρήτη!... Χίος!... Σύρος!...

    Και του χρόνου με υγεία, zoyzoy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως το λες
      ο συνδετικός κρίκος ήταν
      αλλά πολύ βαρύ για ευαίσθητους οργανισμούς:))

      Να'σαι καλά
      να χαίρεσαι τις γυναίκες της ζωής σου!

      Διαγραφή
  6. Τί γλυκό ξύπνημα που μου έκανες!!!
    Αχ, υπέροχο φαίνεται, κορίτσι μου!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω να σου ανοιξα την όρεξη
      και να ζητούσες ζαχαροπλαστείο πρωί-πρωί!

      Χρόνια μας πολλά
      για σήμερα και κάθε μέρα!

      Με πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Τώρα τι να σου πω σχετικά με την ανάρτησή σου…
    Όμως έχω να σου πω σχετικά με την ημέρα!
    Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ γλυκό!
      Ευχαριστώ
      να χαίρεσαι τις γυναίκες της ζωής σου!

      Διαγραφή
    2. Αντικατέστησες την παλιά διεύθυνση του blog μου με τη νέα;
      Μα το παλιό είναι... ζωντανό ακόμα. Σήμερα έκανα και νέα ανάρτηση!

      Διαγραφή
    3. Δεν νομίζω,έχω και τα δύο!
      Την είδα την ενημέρωση..

      Διαγραφή
  8. Το γλυκό σου υπέροχο !!! Οι λιχούδες Χρυσομέλισσες κεραστήκαμε και θα το φτιάξουμε οπωσδήποτε !!! Χρόνια πολλά και περαστικά σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθατε Χρυσομέλισσες στ'αρμενάκι!
      Από γλυκά άλλο τίποτα εδώ πέσατε σε γλυκατζού:))

      Ευχαριστώ για τις ευχές!
      Χρόνια πολλά για τη σημερινή μέρα και
      για κάθε μέρα!

      Διαγραφή
  9. ax το αγαπημένο μου γλυκό όταν ήμουν μικρός.. έπερνα το ταψάκι.. και το εξαφάνιζα με μιά ανάσα.. θα το κάνω κάποια στιγμή.. χωρίς τα ξηροκάρπια γιατι με ενοχλούν.. :) :)
    αχ τώρα είδα την περιπέτια.. καλή ανάρωση καλή μου.. :) :)
    καλησπέρα :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα άλλο γλυκάκι πήρε θέση στις προτιμήσεις σου?
      Σ'ευχαριστώ για τις ευχές
      να'σαι καλά!
      Χθές τυχαία πέρασα απ'το χώρο σου
      και είδα τις απαντήσεις σου
      που ήταν πρόσφατες:))

      Καλό ΣΒΚ να'χεις!

      Διαγραφή
    2. τελευταία κάνω μια τούρτα σοκκολατίνα πολύ λητή.. υπέροχη.. πριν το είχα ρίξει στα γαλακτομπούρεκα.. έχει ο καιρός γυρίσματα.. :) :)
      ναι μωρέ με καταπίεζε το θέμα του τελευταίου μου ποστ.. δυσκολεύομαι να το διαχειριστώ.. που θα μου πάει θα συνέλθω.. :) :)
      καληνυχτούδιαααα :) :)

      Διαγραφή
  10. πολύ ωραίο το εκμέκ σου μπράβο σου....
    βρε συ είδες η επέμβαση τελικά σε καλό μας βγαίνει λές να μας ταράξεις στα γλυκά ...αμήν παναγιά μου συριανή...χαχχααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα,που πήρες θάρρος:))
      Λέω να αρχίσω και κανένα μαγείρεμα απ'τα "μπλιαχ"
      καιρό έχει να μυρίσει θάλασσα εδώ μέσα:))


      Διαγραφή
  11. Kαλώς ήρθες επιτέλους στα "νερά" σου. Μου έλειψες. Κοίτα, εγώ δεν τα πάω καλά με τα γλυκά και το συγκεκριμένο, μόνο ως φωτογραφία το απολαμβάνω. Χαίρομαι και γλυκαίνομαι όμως που αναρρώνεις, που ξαναμπήκες στην κουζίνα σου και φτιάχνεις αγγέλους.
    Να'σαι καλά Ζουζού μου και γρήγορη ανάρρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ γλυκιά μου
      για τα καλά σου λόγια!
      Τώρα που μπήκα ενεργά στην κουζίνα
      θα φτιάξω και κάτι αλμυρό για σένα!
      Καλά κάνεις και δεν προτιμάς τα γλυκά
      γιατί εμείς που τα τρώμε "μας τρώνε" αυτά!

      Καλό ΣΒΚ εύχομαι
      με πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα και καλο Σ/Κ, άργησα να περάσω και μάλλον γλυκάκι δεν θα φαω!!!
    αντε καλες αποκριές να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην στεναχωριέσαι για όλους φτάνει:))

      Χαρούμενες απόκριες να'χουμε όλοι
      ευκαιρία να ξεχάσουμε λίγο τα προβλήματά μας!

      Διαγραφή
  13. Αχμ!!!!
    Ένα ταψάκι παρακαλώ για Αθήνα...χωρίς κορδέλες!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστουμε για την συνταγη Ζουζούνι μου..περαστκά και καλό Σαββατοκυριακο!!φιλακιαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινούλα μου εγώ ευχαριστώ κορίτσι μου!
      Να'σαι καλά
      καλή εβδομάδα να'χεις!

      Διαγραφή
  15. Eιχα πολυ καιρο να περασω και βλεπω οτι κατι εγινε και τωρα αναρρωνεις.Ευχομαι περαστικα και σιδερενια.Να εναι γλυκεια η ζωη σου σαν το υπεροχο γλυκο που εφτιαξες.Εννοειται οτι θα παρω λιγο για το δρομο αν εμεινε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε μου!
      Σήμερα έφυγε και το τελευταίο κομμάτι:))
      Ελπίζω να πρόλαβες!

      Διαγραφή
  16. Καλησπερα κουμπαρα.

    Ειδα κι επαθα να σε βρω καλε! Η COSCO μας την επεσε και στα blogs τωρα; :))

    Το πρωι σαν να σε πηρε το ματι μου να περιμενεις το mini bus εξω απο τα ΚΕΚ του ΝΕΩΡΙΟΥ, ειπα να σταματησω για μια καλημερα, αλλα η κινηση δεν με αφησε.

    Ελπιζω κι ευχομαι η αναρρωση σου να πηγαινει καλως.

    Χαιρετισματα στον Γιωργη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδες μας την έπεσαν και'δω οι κινέζοι!
      Πρέπει να ενημερώσω την παλιά μου διεύθυνση την πήραν οι κινέζοι πρέπει να με αναζητάτε στο armenakisyros.blogspot.gr

      Καλά με πήρε το μάτι σου!
      Δεν σταμάταγες να σε γνωρίσω:))
      Αφού με είδες όρθια μια χαρά είμαι

      Να'σαι καλά ευχαρίστως!

      Υ/Γ.Κατά λάθος έσβησα το πιο κάτω σχόλιο σου χωρίς να το διαβάσω αν δεν βαριέσαι ξαναγράψε το!

      Διαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χειρουργήθηκες τελικά κορίτσι μου, θυμάμαι που δεν έβρισκες καράβι, αεροπλάνο...
    Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση για να ψαρεύεις, να κάνεις πεζοπορίες στα βουνά!
    Σου στέλνω τις πιο εγκάρδιες ευχές μου, την αγάπη μου και τα φιλιά μου!
    Όσο για το γλυκάκι σου, τέλειο, γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ κοπέλα μου για τις γλυκές ευχές σου!
      Κοντά είμαι να πάρω πάλι τα βουνά σε 10μέρες θα πετάω:))

      Να'σαι και'συ καλά
      αυτές τις μέρες και'γω δεν
      κάθομαι πολλές ώρες για blogging
      και'γω χάσει τις υπέροχες διαδρομές σου!

      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  19. Μπελαλίδικο φαίνεται, δε μου περνούσε απ το μυαλό ποτέ να φτιάξω εκμέκ !
    Αλλα επειδή το λατρεύω, τυπώνω τη συνταγή σου και ξεκινάω.
    Φωτος απο την κατάσταση της κουζίνας μετά, θα λογοκριθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα καταφέρεις!
      Αν πας βήμα -βήμα θα δεις ότι δεν είναι δύσκολο.

      Ναι μία φωτό την θέλω μετά την παρασκευή του γλυκού να δώ τον "κακό χαμό"
      χα!χα!

      Αντε και καλή απόκρια εύχομαι!~

      Διαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top