Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Το Νεώριο στην ...εντατική!!

Η επιδείνωση της χρόνιας βρογχίτιδας του οικονομικού πνεύμονα (Νεωρίου ) του νησιού, ανησυχεί για άλλη μια φορά τους κατοίκους του νησιού αλλά κυρίως τους εργάτες του.

Οι βρόγχοι του σε αθλία κατάσταση πια χρήζουν άμεση βοήθεια εντατικής θεραπείας μετά το τελεσίγραφο του Ν.Ταβουλάρη προέδρου των ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για άλλη μια φορά απεγνωσμένοι βλέπουν τα γκρίζα σύννεφα της αβεβαιότητας και της μιζέριας να στέκονται ακίνητα πάνω απ'τα κεφάλια τους.
Πέρσι  είχα γράψει για το πρόβλημα που εμφανιζόταν τότε δειλά δειλά!
Ένα πρόβλημα που έμεινε να γίνει χρόνιο και να σαπίζει επηρεάζοντας δυσμενώς   την επιχείρηση και κυρίως τους εργαζόμενους που βλέπουν το ψωμί τους πια με το μακαρόνι.
Αφού οι επιχειρηματίες εδώ και 2χρόνια δίνουν έναντι αντί μισθούς για τα δεδουλευμένα τους.
Παγωμένοι οι εργαζόμενοι με μισούς μισθούς ν'ανταποκρίνονται στην ακρίβεια των αναγκαίων αγαθών και κυρίως των χαρατσιών που τους επέβαλαν οι "έξυπνοι" πολιτικοί.
Παγωμένη και η αγορά του νησιού που βλέπει τους πελάτες πια με τα κιάλια αφού η ανεργία και η ανέχεια έχει βάλει λουκέτα σε αρκετές τοπικές επιχειρήσεις.
Πολλοί εργαζόμενοι βλέποντας αυτή την κατάσταση επέλεξαν την συνταξιοδότηση ν'απαλαγούν απ'το αυτό άγχος της ανασφάλειας.
Έμειναν έτσι μετέωροι αφού οι εργοδότες ούτε τα δεδουλευμένα 1χρόνου δεν τους έδωσαν πόσο μάλλον την αποζημίωση που δικαιούνται.
Κατάντησαν  επαίτες στα λεφτά τους μπροστά στην αδιαλλαξία των εργοδοτών για εργάτες  που δούλευαν γιαυτούς και 30χρόνια.
Ιδρώτας και κόποι μια ζωής πάνω στους οποίους στήριξαν όνειρα και" θέλω χρονών" που η σκληρή ζωή δεν άφησε να υλοποιήσουν βλέπουν να εξατμίζονται μπροστά τους και να μη μπορούν ν'αντιδράσουν
Ένα καζάνι που βράζει η κοινωνία του νησιού με εργάτες που οδηγούνται στην εξαθλίωση και ένας οικονομικός πνεύμονας που ψυχορραγεί και οι επιχειρηματίες ζητούν πάλι την κρατική ένεση βάζοντας ασπίδα τους εργάτες.
Ένα έργο που παίζεται εδώ και 10ετίες εις βάρος του νησιού.
Και μου είναι αδιανόητο να πιστέψω πως δεν γνώριζαν οι ιθύνοντες για αισχρό σχέδιο της αποβιομηχάνισης του νησιού και κυρίως της χώρας όταν πριν 2χρόνια φρόντιζαν να κλείσουν αυτή τη συμφωνία με το κράτος.
Ήδη το κράτος φρόντισε να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων δίνοντάς τους ένα επίδομα 1.000 ευρώ βαφτίζοντας το "επίδομα απλήρωτων εργαζομένων". Πρωτοφανές ακούγεται επίδομα εργαζομένων σε μέρες κρίσης όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις διαρκώς.
Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει πάντα να'ναι το κράτος αρωγός σ'αυτήν την επιχείρηση.
Όταν οι ιδιώτες αγόρασαν το Ναυπηγείο φρόντισαν να χωρίσουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις απ'το Ναυπηγείο.
Αξιοποίησαν όλα τα ανοικτά πάρκινγκ του Νεωρίου με φτηνά υλικά σε πολυτελή διαμερίσματα και στις Ναυπηγικές εγκαταστάσεις λιγοστές ως τιποτένιες οι επενδύσεις που έκαναν.
Φυσικό και επόμενο είναι να βρίσκεται τώρα σε δυσμενή θέση με δεξαμενές που σαπίζουν τόσα χρόνια με αναγκαστική συντήρηση για να περνούν τους ελέγχους κάθε 4χρόνια.
Θα'πρεπε να παρακαλώ και'γω πολιτικούς και εργοδότες όπως τα Εργοστασιακά σωματεία και το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο που μόνο διακοσμητικός είναι ο ρόλος τους σ'αυτό το θρίλερ των απλήρωτων εργαζομένων όμως κάποιες αλήθειες πρέπει ν'ακουστούν.
Όλοι αναπολούμε τις μέρες που στο λιμάνι φάνταζαν πλοία ολόκληρες πολιτείες και περίμεναν σαν τις "σιτεμένες" κυρίες στα κομμωτήρια.
Ανέβαιναν στις δεξαμενές και κείνες αγκομαχούσαν να τα πάρουν στις πλάτες τους.
Τα ματσακόνια και οι τσιμπίδες έδιναν παλμό σ'ολη την πόλη καθώς ήταν σημάδι ότι η αγορά θα ζωντανέψει με τους μισθούς των εργατών, μπογιά και αμμοβολή ένα με  τον αέρα που ανάπνεαν, ιδρώτας και βαφή έδιναν το νέο χρώμα του σιδερένιου κολυμβητή που έπεφτε ανανεωμένος πάλι στη θάλασσα.
Τώρα σιγή στο Ναυπηγείο νεκρή και η αγορά του νησιού.
Ηφαίστειο που βράζει για άλλη μια φορά ολόκληρο το νησί και σε εξέχουσα θέση η απελπισία.

10 σχόλια:

  1. Συγνώμη αλλά αν δεν γίνετε όλοι μια γροθιά και να αναλάβετε την τύχη του τόπου σας στα χέρια σας, τότε είστε άξιοι της μοίρας σας, όπως ήμαστε και όλοι μας!!
    Καλημέρα και συγνώμη για τον τόνο, μα είμαι πολύ τσαντισμένος με όλους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείξε μου μια ομάδα που έμεινε ενωμένη για ένα σκοπό να σου πω μπράβο.
      Φαντάσου τώρα σε μια ολόκληρη κοινωνία που υπάρχουν πολλοί που ίσως επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση ή έχουν βλέψεις για το μέλλον και άλλους σκοπούς. Όπως έχεις καταλάβει την δύναμη δεν την έχουν οι πολλοί και αδύνατοι αλλά οι λίγοι και προύχοντες αυτοί κινούν τα νήματα ακόμα και τις χώρες σαν την Ελλαδίτσα μας και την Κύπρο.

      Μη ζητάς συγνώμη οι περισσότεροι την ίδια αγανάκτηση και οργή αισθανόμαστε τελευταία.

      Και του χρόνου γερός με μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις μέρες που έρχονται!

      Διαγραφή
  2. Μια από τα ίδια με του Ανταίου το σχόλιο.
    Εγώ το φώναζα από την αρχή, αλλά δεν με άκουγαν. Όσο τους αφήνουμε, τόσο θα μας κάνουν και χειρότερα, αφού τα αποδεχόμαστε και επί πλέον τους ψηφίζουμε και από πάνω!
    Εύχομαι καλά ξεμπερδέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοι ξέρουμε και κάνουμε επανάσταση μέσα από το διαδίκτυο με το να ρίχνουμε κορώνες ν'ατιδικούμε στα σχόλια,όσοι όμως πήραν τα λάβαρο στα χέρια αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ και την δικαιοσύνη για τρομοκρατική επίθεση.
      Στα λόγια είναι πανεύκολο να επαναστατείς στην πράξη όλοι δειλιάζουν δυστυχώς.
      Το καλύτερο όπλο έχουμε για επανάσταση την ψήφο μα και αυτή την ρίξαμε άδικα και επάνω μας!
      Ας ελπίσουμε ότι θα'ναι ξεμπερδέματα
      γιατί εγώ σε μπερδέματα και μάλιστα κακά το κόβω!!

      Διαγραφή
  3. Ακόμα θυμάμαι πολύ έντονα το κλείσιμο του Νεωρίου τη δεκαετία του '90. Πήγαινα 3η-4η δημοτικού τότε...
    Τώρα, ναι μεν ο μπαμπάς μου, έχει βγει σε σύνταξη (εργάτης ήταν, όχι κουστουμαρισμένος) αλλά ακόμα το ίδιο σφίξιμο με πιάνει στο στομάχι, με την σκέψη κ΄μόνο πως θα κλείσει το ναυπηγείο...
    Λογικό είναι, να λέμε πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι γενικότερα, αλλά με την ίδια λογική θα πρέπει να είναι ενωμένοι κ' οι υπάλληλοι στο χ κατάστημα καλλυντικών που κλείνει στην χ πόλη, ή οι υπάλληλοι στο ψ μαγαζί που κλείνει στην ψ πόλη.
    Αν ενωθούμε σαν μια γροθιά, κ' πάρουμε την τύχη του τόπου στα χέρια μας, δηλαδή, όπως διάβασα σε προηγούμενο σχόλιο, θα σώσουμε το ναυπηγείο κ' όλα αυτά τα μαγαζιά που είναι κλειστά στον πεζόδρομο κ' σε όλο το νησί???
    Δεν παραιτούμαι ούτε από τα πιστεύω μου, ούτε από την πίστη μου σε ανθρώπους, ιδέες κ.ο.κ, αλλά ειλικρινά, όσοι μας έφεραν σε αυτό το χάλι, νομίζω πως θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στο πολιτικό/κοινωνικό κτλ σκηνικό, γιατί απλά, συμφέροντα υπήρχαν κ' θα υπάρχουν πάντα... Και μακάρι να είμαι λάθος...
    Η επανάσταση του διαδικτύου, εμένα προσωπικά δεν μου λέει απολύτως τίποτα...
    Την αγάπη μας, Zoyzoy!!!
    (Άντε να πέσουν τα μποφώρ, να αρχίσουν οι... βαρκάδες, ε???)
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συντοπίτισσα βλέπεις έχεις βιώσει και'συ το κλείσιμο του Νεωρίου στην οικογένεια.Εκείνη την εποχή πήραν πολλοί οικογενειάρχες μια βαλίτσα και αναζήτησαν το μεροκάματο,Πειραιά,Ελευσίνα,Χαλκίδα αρκετοί και Ρουμανία τώρα που να τρέξουν που δεν υπάρχει ψωμί για κανέναν.
      Αυτό πιστεύω και'γω όλα γίνονται βάσει σχεδίου και οι χαμένες θέσεις εργασίας αναφέρονται ως παράπλευρες απώλειες χωρίς κανένα ίχνος ευθύνης από κανένα.

      Είναι αυτή η επανάσταση και ο αγώνας του διαδικτύου που χαρακτηρίζει την εποχή μας δυστυχώς μέχρι εκεί φτάνουμε οι περισσότεροι.

      Για να δούμε πότε θα πέσει το βαρκί!

      Φιλιά κοριτσάρα μου:))

      Διαγραφή
  4. με έπιασε τέτοια θλήψη χθες που ήλθα να διαβάσω.. και τετοια τσαντιλα.. που είπα να μη σχολιάσω πρώτος.. :) :)
    εγώ φταίω είπαμε.. αφού δεν έσπασα τα μούτρα όποιων έβλεπα να θέλουν να πλξρώνονται χωρίς ναδουλεύουν και να παράγουν κάτι χρήσημο.. και κορίδευαν κι τα "θύματα" που θέλαν να δουλεύουν.. εγώ φταίω.. :) :)
    καληνύχτες :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντού τα ίδια!Αυτές τις εικόνες συναντάμε παντού όπου υπάρχει συνδικαλισμός.Προσπαθούν να πάρουν θέσεις πουλώντας φούμαρα στους συναδέλφους αλλά στην ουσία τον εαυτούλη τους σκέφτονται πως θα περάσουν καλύτερα χωρίς να λερωθούν.
      Ποιος το περίμενε οτι θα'ρχοταν εποχή που δεν θα'χε νόημα η ύπαρξη των συνδικαλιστικών σωματείων??

      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Επίδομα απλήρωτων εργαζομένων ε;
    Η απόλυτη ξεφτίλα!
    Ζουζού πάρε το βαρκί σου και ξαμολήσου στ' ανοιχτά να πάρεις καθαρό αέρα. Ρούφα και για μας! Να καθαρίσει το μυαλό μας γιατί έχουμε πέσει στα τάρταρα της αναξιοπρέπειας και της εξαθλίωσης.
    Μπράβο για την αναφορά σου. Να μαθαίνουμε μεταξύ μας τι γίνεται εκτός των τειχών. Γιατί τέτοιες ειδήσεις, δεν κυκλοφορούν πλέον.
    Να'σαι καλά & καλά κουράγια να έχετε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προκειμένου να βουλώσουν στόματα είδες πως επινοούν και βρίσκουν λεφτά??
      Να δούμε πως θα καθαρίσουμε απ'αυτούς τους δυνάστες του μεροκάματου!

      Το βαρκί βρίσκεται στη στεριά "προς ανοικοδόμηση" θ'αργήσω να σαλπάρω μου φαίνεται και όσο ανοίγουν και οι μέρες γώ να δεις πως πέφτω στα τάρταρα!

      Σ'ευχαριστώ γλυκιά μου αλλά η υπομονή και το κουράγιο
      αρχίζει να εξαντλείται!

      Φιλιά ανοιξιάτικα!

      Διαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top