Αυτό το καλοκαίρι έχει βαλθεί να μας σπάσει τα νεύρα ο άνεμος.
Κοντεύει να φύγει ο Ιούλιος και δεν έχω βάλει το πόδι μου στο βαρκί γμτ μου!
Ήταν και οι κοινωνικές υποχρεώσεις αρχές καλοκαιριού όταν έκανε κάτι καλές μέρες εμείς δεν μπορούσαμε ν'αφήσουμε το γάμο για ψάρεμα!
Έτσι τώρα μετράμε τα κύματα πότε θα πάψει ο αγέρας να θαλασσοδέρνει το δεμένο βαρκί στο μουράγιο.
Ευτυχώς το νησί έχει όμορφες παραλίες τριγύρω και έτσι κάθε φορά αναλόγως τον καιρό διαλέγουμε και απάνεμη παραλία.Το υποβρύχιο ψάρεμα αυτές τις μέρες δίνει τη λύση για κανένα φρέσκο ψάρι.
Μια αρκετά μεγάλη χειλούτσα γύρω στο κιλό ήταν ό,τι έπρεπε για μια κακαβιά νησιώτικη.
Στην κακαβιά συνήθως βάζουμε πετρόψαρα (σπάρους,χάνους,σκορπίνες) όμως ο πατέρας μου υποστήριζε ότι όλα τα ψάρια κάνουν για κακαβιά και αν έχεις και 2-3 διαφορετικά είδη ακόμα καλύτερα γιατί δίνει το καθένα την δική του νοστιμιά.
Εγώ είχα αυτή τη φορά μόνο τη χειλούτσα.
Έκοψα σε τέταρτα 3-4μέτριες πατάτες
2καρότα και 2κρεμύδια χοντροκομένα
3-4κλονάρια σέλινο
Τα έβαλα στην κατσαρόλα να σωταριστούν με 1ποτήρι του κρασιού λάδι, και 2ντομάτες ξεφλουδισμένες με 1φύλλο δάφνης.
Πρόσθεσα το ψάρι αφού του'στειψα από πάνω το χυμό 2λεμονιών για να μη διαλύσει το κρέας του στο βράσιμο αλάτι χοντρό, πιπέρι και τέλος το νερό όσο να καλύψει το ψάρι.
Τ'αφησα να βράσει το ψάρι γύρω στα 15λεπτά το'βγαλα με τρυπητή κουτάλα και άφησα τα λαχανικά αλλα 10λεπτά.
Σέρβιρα τη σούπα χώρια σε βαθύ πιάτο!
Σ'αυτό το σημείο συνηθίζουν να περνούν στο μπλέντερ όλα τα λαχανικά και να γίνεται ένα χυλός αραιός.
Εμείς προτιμούμε να δαγκώνουμε τα λαχανικά καταλαβαίνουμε έτσι περισσότερο τη γεύση τους.
Πως τη λένε εκείνη την παροιμία:
"Φάτε μάτια ψάρια....."
Κοντεύει να φύγει ο Ιούλιος και δεν έχω βάλει το πόδι μου στο βαρκί γμτ μου!
Ήταν και οι κοινωνικές υποχρεώσεις αρχές καλοκαιριού όταν έκανε κάτι καλές μέρες εμείς δεν μπορούσαμε ν'αφήσουμε το γάμο για ψάρεμα!
Έτσι τώρα μετράμε τα κύματα πότε θα πάψει ο αγέρας να θαλασσοδέρνει το δεμένο βαρκί στο μουράγιο.
Ευτυχώς το νησί έχει όμορφες παραλίες τριγύρω και έτσι κάθε φορά αναλόγως τον καιρό διαλέγουμε και απάνεμη παραλία.Το υποβρύχιο ψάρεμα αυτές τις μέρες δίνει τη λύση για κανένα φρέσκο ψάρι.
Μια αρκετά μεγάλη χειλούτσα γύρω στο κιλό ήταν ό,τι έπρεπε για μια κακαβιά νησιώτικη.
Στην κακαβιά συνήθως βάζουμε πετρόψαρα (σπάρους,χάνους,σκορπίνες) όμως ο πατέρας μου υποστήριζε ότι όλα τα ψάρια κάνουν για κακαβιά και αν έχεις και 2-3 διαφορετικά είδη ακόμα καλύτερα γιατί δίνει το καθένα την δική του νοστιμιά.
Εγώ είχα αυτή τη φορά μόνο τη χειλούτσα.
Έκοψα σε τέταρτα 3-4μέτριες πατάτες
2καρότα και 2κρεμύδια χοντροκομένα
3-4κλονάρια σέλινο
Τα έβαλα στην κατσαρόλα να σωταριστούν με 1ποτήρι του κρασιού λάδι, και 2ντομάτες ξεφλουδισμένες με 1φύλλο δάφνης.
Πρόσθεσα το ψάρι αφού του'στειψα από πάνω το χυμό 2λεμονιών για να μη διαλύσει το κρέας του στο βράσιμο αλάτι χοντρό, πιπέρι και τέλος το νερό όσο να καλύψει το ψάρι.
Τ'αφησα να βράσει το ψάρι γύρω στα 15λεπτά το'βγαλα με τρυπητή κουτάλα και άφησα τα λαχανικά αλλα 10λεπτά.
Σέρβιρα τη σούπα χώρια σε βαθύ πιάτο!
Σ'αυτό το σημείο συνηθίζουν να περνούν στο μπλέντερ όλα τα λαχανικά και να γίνεται ένα χυλός αραιός.
Εμείς προτιμούμε να δαγκώνουμε τα λαχανικά καταλαβαίνουμε έτσι περισσότερο τη γεύση τους.
Πως τη λένε εκείνη την παροιμία:
"Φάτε μάτια ψάρια....."
Ό, τι πρέπει θα ήταν ένα πιάτο τώρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια, η σούπα κακαβιά τι σχέση έχει με το τελωνείο της Κακαβιάς;; χαχαχα
Σε χαιρετώ θαλασσινή χρυσοχέρα!! ;)
Λες να μαγειρεύτηκε εκεί για πρώτη φορά:))
ΔιαγραφήΧαιρετώ σε!
Aμάν,αριστουργημα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα πεις τίποτα!
ΔιαγραφήΚρίμα που δεν μπορώ να την κάνω συχνότερα!
Mια τέτοια σούπα και νεκρούς ανασταίνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχεις άδικο, είναι παντός καιρού!
ΔιαγραφήΚακαβιά και Πορτοκάλογλου! Όλα τα λεφτά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ζουζού με τα θαλασσινά σου!
Χαίρομαι που εκτιμάς και τις μουσικές μου επιλογές
Διαγραφήμαζί με τις μαγειρικές:))
Φιλιά θαλασσινά γλυκιά μου!
Πορτοκάλογλου, κακαβιά, θαλασσινό αεράκι, και zoyzoy!
ΑπάντησηΔιαγραφήOτι καλύτερο!
Φιλιά πολλά θαλασσινό κορίτσι!
χα!χα!Μ'αρέσει που έβαλες και μένα στο τέλος:))
ΔιαγραφήΚαι απο'μενα γλυκιά μου!
Θαλασσινά και δροσερά με 7μποφόρ!!
Exω κάτι χρόνια να φάω ψαρόσουπα,
ΑπάντησηΔιαγραφήκάτι πρέπει να κάνω γι αυτό.
Αντε να σταματήσει ο αέρας , δε μπορώ ουτε καπελλάκι να φορέσω μη μου το πάρει, ηλίαση έπαθα :))
Καλημέρα !
Και που να βρείς τώρα πετρόψαρα με τέτοιον αέρα.!!
ΔιαγραφήΥπομονή την άλλη εβδομάδα λέει θα σταματήσει
μήπως και σαλπάρουμε με το βαρκί,και δείς και'συ κανένα ψάρι έστω και από φωτό:))
Καλό απόγευμα να'χεις!
Χειλούτσα ψάρι δεν ήξερα Ζουζούκα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η σούπα σου χρυσοχέρα μου! Εγώ αλέθω λίγα λαχανικά για να είναι το ζουμάκι ελαφρά πηχτό, αφήνω όμως τα περισσότερα ολόκληρα όπως κι εσύ.
Καλή σου μέρα θαλασσινό κορίτσι μου, φιλάκια πολλά σου στέλνω με τους αέρηδες!
ΔιαγραφήΧειλού πιτσιλωτή είναι και κάνει για βραστό τώρα δεν ξέρω αν λέγεται και αλλιώς.
Η αλήθεια είναι ότι τα'θελε λίγο αλεσμένα τα λαχανικά να'ναι πιο πηχτή.
Εσύ και αν είσαι χρυσοχέρα με τις μερακλίδικες συνταγές που διαβάζω στις ιστορίες σου!
Καλή και δροσερή και για σένα
γιατί ακουσα ότι θα ζεστάνουν αρκετά
από αύριο οι μέρες!
Φιλάκια πλλλά!
.•°♡♡♫° ·.
ΑπάντησηΔιαγραφήSopa deliciosa! Imagino o aroma, o sabor do peixe!
Seu blog é literalmente, uma delícia!!!!
Beijinhos.
Brasil.•°
°。✿✿
Obrigado querida!
ΔιαγραφήMuitos beijos da bela Grécia!