Στην αναζήτησή μου για ντόπιες παραδοσιακές συνταγές κάπου πήρε το αφτί μου για το "Ντελαγκρατσιανό",και αυτό όχι από ντόπιες γιαγιάδες και παππούδες,
Πρώτη φορά το άκουσα σε μαγειρική εκπομπή και θέλησα να κάνω μια σχετική έρευνα γύρω απ'αυτό το φαγητό.
Προς απογοήτευσή μου κανένας γνωστός μου δεν γνώριζε τη συνταγή αν και έχω αρκετούς ντόπιους που κρατάνε γενιές πίσω. Ρώτησα και έξω απ'την πόλη στα χωριά αν γνωρίζουν το φαγητό μα δεν βρήκα τίποτα.
Τ'ονομά του μας παραπέμπει στο υπέροχο χωριό μας την Ντελαγκράτσια ή Ποσειδωνία.Προς απογοήτευσή μου κανένας γνωστός μου δεν γνώριζε τη συνταγή αν και έχω αρκετούς ντόπιους που κρατάνε γενιές πίσω. Ρώτησα και έξω απ'την πόλη στα χωριά αν γνωρίζουν το φαγητό μα δεν βρήκα τίποτα.
Σκέφτηκα ίσως είναι πολύ παλιά ντόπια συνταγή που με το πέρασμα των χρόνων έχει χαθεί άλλωστε οι κάτοικοι της Ερμούπολης ως γνωστόν ήταν πρόσφυγες των νησιών που καταστράφηκαν απ'τον Τουρκικό ζυγό ,Χίο,εξ'ου και Βροντάδο συνοικία μας όπου δεσπόζει η Ανάσταση.
Όπως Ψαριανά και Σεφριότικα υπήρχαν παλαιότερα αλλά και προσφυγικά αργότερα απ'την Μικρά Ασία.
Είχα απογοητευτεί όταν σε κάποιο σεμινάριο μαγειρικής που είχα συμμετάσχει πέφτει μπροστά μου η συνταγή με άλλες παραδοσιακές των Κυκλάδων και μένω μ...ας!
Πως γίνεται να την έχουν πολλοί διάσημοι σεφ στα κιτάπια τους και οι ντόπιοι να μην την γνωρίζουν??
Την πήρα λοιπόν και της άλλαξα τα φώτα να τη δοκιμάσω να την γνωρίσετε και σεις και άν σας αρέσει την κρατάτε.
Η δική μου παρέμβαση ήταν στα μυρωδικά η συνταγή χρησιμοποιούσε δάφνη,κανέλα,μπαχάρια εγώ αφαίρεσα αυτά και πρόσθεσα μαϊντανό,βασιλικό,δυόσμο.
Η δική μου παρέμβαση ήταν στα μυρωδικά η συνταγή χρησιμοποιούσε δάφνη,κανέλα,μπαχάρια εγώ αφαίρεσα αυτά και πρόσθεσα μαϊντανό,βασιλικό,δυόσμο.
Τα υλικά μας.
6-7μελιτζάνες χοντρές.
1κιλό ντομάτες ώριμες ή ντοματάκια ψιλοκομμένα.
2κρεμύδια ψιλοκομμένα
2-3σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1π.ν ελαιόλαδο
1μάτσο μαιντανό ψιλοκομμένο
λίγο βασιλικό φρέσκο και δυόσμο ψιλοκομμένο
1π.ν τυρί τριμμένο ή μείγμα από τυριά.
5αυγά
1/2π.ν γάλα
αλάτι ,πιπέρι.και λίγη ζάχαρη.
Κατ'αρχήν προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες εγώ τις βάζω στο χοντρό αλάτι για 1ώρα περίπου να ξεπικρίσουν.Τις ξεπλένω τις σκουπίζω καλά τις αλευρώνω και τις τηγανίζω
με το αλεύρωμα δεν πίνουν πολύ λάδι.
Έπειτα ξεκινώ την σάλτσα του φαγητού σοτάροντας τα κρεμμύδια και τέλος τα σκορδάκια.
Ρίχνω την ντομάτα όταν μαραθούν αφού πρώτα την έχω ξεφλουδίσει και περάσει απ'το μούλτι.
Αλατοπιπερώνω και 1κ.γ ζάχαρη.
Και αφού πιεί το ζουμί της προσθέτω τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το βασιλικό και σβήνω το μάτι.
Σ'ενα πυρέξ αραδιάζω τις φέτες μελιτζάνας πασπαλίζοντας με αρκετό τυρί τριμμένο.Εδώ πιθανόν οι ντόπιοι να χρησιμοποιούσαν το Σαν Μιχάλη.
Αλλά εμάς η τσέπη δεν το επιτρέπει αν και είναι προϊόν δικό μας.
Περιχύνω μια στρώση σάλτσας και πάλι τυρί τριμμένο μια στρώση μελιτζάνες τυρί,σάλτσα τυρί.
Στο τέλος χτυπάω τ'αυγά με το γάλα και περιχύνω από πάνω.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180 C για 35 λεπτά.
Ενα "φαμελίτικος" καλοκαιρινός ψευτομουσακάςμε λίγα υλικά που δεν στοιχίζει πολύ για όσους αγαπούν τις μελιτζάνες.
Ενα "φαμελίτικος" καλοκαιρινός ψευτομουσακάςμε λίγα υλικά που δεν στοιχίζει πολύ για όσους αγαπούν τις μελιτζάνες.
Το Ντελαγκρατζιανό σίγουρα επινοήθηκε από αγρότισσα που ήθελε να αξιοποιήσει τις μελιτζάνες του μπαξέ της εφ'οσον σ'ολα τ'αγροτικά σπίτια τ'αυγά και το τυρί υπήρχαν πάντα.
Τη συνταγή ήδη στην έκλεψα. Θα την δώσω στο γυναικάκι μου και αν το φτιάξει θα σου πω εντυπώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο περισσότερο τυρί βάλεις τόσο πιο νόστιμο θα γίνει!
ΔιαγραφήΚαλό φάγωτο!
Αμάν με κόλασες με το φαγητό αυτό. Δείχνει νοστιμότατο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν αγαπάς τις μελιτζάνες θα το λατρέψεις!
ΔιαγραφήΦιλιά νησιώτικα!
Λατρεύω τις μελιτζάνες !!!!! Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε !!!!! Φαίνεται υπέροχο !!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά !!!!!!!
Αφού τις λατρεύεις θα το λατρέψεις και αυτό το φαγάκι!
ΔιαγραφήΕλαφρύ και εύκολο νομίζω είναι!
Καλή επιτυχία εύχομαι!
Η συνταγή εκλάπη κι από μένα. Δεν έχω να τη δώσω κάπου, αλλά θα την φτιάξω το σαββατοκύριακο πάραυτα. Δεν ήξερα την εκδοχή με το αυγό και το αλεύρι, αλλά την έκανα συνήθως με στρώσεις μελιτζάνας και σάλτσας ντομάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την υπέροχη πρόταση και καλή μας όρεξη!
Φιλάκια πολλά Ζουζού μου!
Μαρία μου αν αντί τ'αυγά φτιάξεις μια ελαφριά μπεσαμέλ
Διαγραφήθα το αγαπήσουν καλύτερα οι δικοί σου.
Νομίζω μετ'αυγά είναι λίγο φτωχό!
Καλή επιτυχία να'χεις
πολλά φιλάκια !
Ωραία συνταγή zoyzoy.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως πρέπει να στρωθώ και εγώ και να πειραματιστώ;
Μπορεί να μην τόχω με την μαγειρική αλλά αυτή μοιάζει εύκολη.
Για να δούμε τι θα δούμε
Τις φιλούρες μου
Τόσο χρόνια στο διαδίκτυο που διαβάζεις συνταγές
Διαγραφήαπ'το κύκλο σου θα'πρεπε να'χες γίνει εξπέρ!
Αντε σου δίνω άλλο ένα χρόνο προθεσμία
να τελειοποιηθείς :))
Φιλιά θαλασσινά και απο'μενα!
Χι..χι.. όλες οι (κλέφρτες ) τρέξαμε για την συνταγή.. πραγματι δεν την ηξερα έτσι.. πολλες φορες εχω μελιτζάνες και δεν ξερω πως να τις κανω εκτος παραδωσιακα μουσακα και γιαχνί.. αυτή η συνταγή Ζουζού μου.. θα φτιαχτεί με την πρωτη ευκαιρια... μονο που εγώ θα βαλω αντι για βασιλικο δυόσμο.. πειραζει;; .. τον βασιλικός δεν ξερω γιατί δεν μπορώ να τον βάλω στα φαγητα.. κόλημα κ αυτό..έ;;. !!! ουτε την κανελα.... μου θυμήζουν γλυκό χι.χιχ. σε ευχαριστούμε άπαντες εδώ από οτι βλέπω ...για την συνταγή.. φιλακιααααααα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ρώτησες στο μπλοκ μου πόσο κοντα ειμαι στην θάλασσα 3 λεπτα δρομος.. όλο το καλοκαιρι την εχω απέναντι μου.. τον λόγο που δεν σου απαντησα εκεί θα τον μαθεις στις 11 του μηνα..χι.χι. σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες.. ξαναφιλώ.
ΔιαγραφήΡούλα μου στη συνταγή γράφω λίγο βασιλικό και δυόσμο και'γω το δυόσμο χρησιμοποιώ κατά κόρον το βασιλικό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες που έχω φρέσκο.
ΔιαγραφήΚαλά και η κανέλα για μένα είναι απαγορευμένη δια ροπάλου σε φαγητά και γλυκά βλέπεις ο σύζυγος έχει αλλεργία και'γω την στερούμαι που την λατρεύω!
Οκ θα κάνω υπομονή να μάθω τον λόγο:))
Την επόμενη φορά που θα'ρθω Κρήτη θα τα πούμε
και από κοντά υπόσχεση!!
Φιλάκια πολλά γλυκιά μου!
Αν και δεν είναι το καλύτερό μου οι μελιτζάνες φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως πολύ εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι δεν ήξεραν οι ντόπιοι την συνταγή.
Τέλος πάντων σε ευχαριστούμε που μας την έδειξες!
Πολλά πολλά φιλιά!
Εμένα να δεις που όπου και να ρωτώ κανείς δεν την ξέρει!
ΔιαγραφήΑν δεν σου αρέσουν πολύ οι μελιτζάνες θα σου προτείνω
αντί αυτά απο πάνω να κάνεις μια ελαφριά μπεσαμέλ να σου νοστιμίσουν
περισσότερο!
Φιλάκια πολλά και απο'μενα!
Πολύ ωραίο φαγάκι Ζουζούκα μου, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συνηθίζω στην απλή εκδοχή, με σαλτσούλα και τυράκι από πάνω αλλά με αυγά και γάλα δίνει σίγουρα άλλη γεύση!
Η Ποσειδωνία είναι από τις περιοχές που μου άρεσαν πολύ! Εκεί και στο Φοίνικα απολάμβανα τα μπανάκια μου!
Πολλά φιλάκια πρωινά σου στέλνω γλυκιά μου!
Ωραία εσύ έχεις και εικόνα απ'το χωριό που είναι το φαγάκι:))
ΔιαγραφήΕίναι όμορφο χωριό ο Φοίνικας αν και η παραλία του δεν είναι η καλύτερη για μπάνιο εν'τούτοις είναι φανταστική για απογευματινή βόλτα.
Και απο'μενα πολλά φιλάκια!
Τώρα καλή μου να σου πω ότι έχοντας αδυναμία στα μαγειρεμένα ζαρζαβατικά αυτή την συνταγή την κάνω χρόνια χωρίς να ξέρω πως την λένε ; Όταν με ρωτούσαν τι φαγητό έχουμε σήμερα, έλεγα μελιτζάνες με αυγά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όταν υπάρχουν και λιαστές ντοματούλες προσθέτω μερικές ανάμεσα στις μελιτζάνες :-))
Να που κάτι έμαθα σήμερα ...
Καλημέρα Ζουζού... να είσαι καλά με τις όμορφες γεύσεις σου :-))
Σοβαρά !!Για φαντάσου εγώ την ψάχνω στην Σύρα
Διαγραφήκαι αυτή βρίσκεται στην άκρη απο'που είσαι?? είπαμε?
Η αλήθεια είναι ότι στην συνταγή που είχα είχε
και πιπεριά ψιλοκομμένη και γιατί όχι
και ντομάτες αποξηραμένες ότι έχουμε
ταιριάζει στο φαγάκι αυτό.
Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη
πολλά φιλάκια απ'το νησί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θύμησες πολλά με τούτη τη συνταγή σου..
Ακόμα και πως πρέπει να την φτιάξω όσο κρατάει ακόμα το καλοκαίρι ..Και αυτή τη φορά θα φτιάξω την δική σου συνταγή ..Μια παρόμοια έφτιαχνε η γιαγιά μου αλλά με μελιτζάνες λαδερές που περίσσευαν απ την προηγούμενη ημέρα και όχι στον φούρνο αλλά στην κατσαρόλα ..Και κάτι άλλο.. Γράφεις:
" Αλλά εμάς η τσέπη δεν το επιτρέπει αν και είναι προϊόν δικό μας."
Αυτό μου δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα που δεν είναι της ώρας να τα αναλύσω..
Και δεν συμβαίνει μόνο με το τυρί αλλά με πολλά άλλα.
Και είναι τραγικό .. Δεν με νοιάζει αν θα φάω ποτέ το τυρί που λές...αλλά με νοιάζει το γιατί είναι απαγορευτικό για μένα ..
Αυτά τα λίγα με αγάπη..
και κάτι 'ασχετο που νομίζω στο έχω ξαναπεί ..
Έρχομαι με δυσκολία στην σελίδα σου γιατί είναι "βαριά " και αν δεν κολλήσει ο υπολογιστής μου , αργεί πολύ να φορτώσει..
Αν δεν γνωρίζεις εσύ ρώτησε να σου πούν μήπως φταίει η μεγάλη φωτό ( και πανέμορφη ) του φόντου σου σε συνδυασμό με τη μουσική που υπάρχει πάνω σύν τις φωτό που αναγκαστικά βάζουμε στο μπλόγκ μας ..Είναι κρίμα να μην μπορούν να σε παρακολουθούν περισσότεροι λόγω αυτού του προβλήματος..
Καλη σου μέρα ..
Ελίτσα μου πολύ χαίρομαι που σε βλέπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνω το πρόβλημα που έχεις με τη σελίδα μου γιαυτό κατάργησα τη μουσική μήπως την ελαφρύνω λίγο.Θα πρέπει να κάνω και κάποια μέρα καθαριότητα και'δω μέσα και να πετάξω κάθε άχρηστο java απ'τη sitebar.
Τώρα που το λες στην κατσαρόλα κάπου το είχα δει και'γω σε μια εκπομπή έλεγε
ότι η γιαγιά Συριανή το'φτιαχνε στην κατσαρόλα με αυγά τότε που οι φούρνοι άναβαν μόνο γιορτινές μέρες για πολλά φαγητά όλης της γειτονιάς.
Το Τυράκι μας θεσπέσιο σου το προτείνω
φέτος το πήγα σε μια Θεία "πεσκέσι "και έφαγα και'γω ένα κομματάκι
αλλά είναι φανταστικό!
Να'σαι καλά
πολλά φιλάκια σου στέλνω
για όμορφο ΣΒΚ!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν το πιστεύω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις σου απάντησα στο σχόλιό σου απ την άλλη σκέφτηκα : Να πάω στο μπλόγκ της Ζουζούς ή δεν θα μπορέσω !! Ήρθα τόσο άνετα και μου έκανε εντύπωση μέχρι που διάβασα το σχόλιο σου ότι έβγαλες τη μουσική !! Χαίρομαι πάρα πολύ !!
Χαχα!! Οχι που έβγαλες τη μουσική..αλλά που ήρθα εύκολα!!
Φιλιά πολλά!!!!!!!
Εχω φτιάξει την υπέροχη συνταγή σου εδώ και τριάντα χρόνια. Ακόμα θυμάμαι τη νοστιμιά της. Νά' σαι καλά που μου τη θύμισες. Μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που την γνωρίζεις.Αν και ζω στο νησί απ'τα 7μου χρόνια δηλαδή 50 :) δεν την έχω φάει ποτέ μου.Δυστυχώς οι ταβέρνες μας δεν κρατούν τις ντόπιες παραδοσιακές συνταγές και δουλεύουν περισσότερο με τις ίδιες που βρίσκεις παντού.Καλό είναι ξυπνάμε τις μνήμες μας με ωραίες γεύσεις.Τώρα μου έδωσες ιδέα ίσως αρχίζω και σκαλίζω παλιές συνταγές και ξαναγυρίσω στον blogging.
Διαγραφή