Οι Συριανοί είναι άνθρωποι ευγενικοί και πρόσχαροι.Οπως όλοι οι νησιώτες έχουν χαρακτήρα μαλακό,πάθη συγκρατημένα από την πολιτιστική αγωγή που τους χάρισε η γειτονιά της θάλασσας.
Οι βιολόγοι απόδειξαν πως η ζωή γεννήθηκε στο αλμυρό νερό,για να ξεστρατίσει αργότερα στη στεριά.Το ίδιο και οι κοινωνιολόγοι επιμένουν ότι ο χερσαίος άνθρωπος έγινε αμφίβιος και χίμηξε στη θάλασσα να βρει τον πολιτισμό.
Πως ό,τι ωραίο και ανώτερο κερδίσαμε, η θάλασσά μας το'δωσε: ο μεγάλος τούτος δρόμος της πανανθρώπινης επικοινωνίας, που ανοίγει τις πύλες της γνώσης. Πάνω στα κύματά της, δεν κυκλοφορεί μονάχα ο υλικός,μα και ο ηθικός πλούτος της γης.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και φέτος το πρόγραμμα των Καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στο νησί για τους "έχοντες" που θα μας επισκεφτούν καθώς και τους συμπολίτες μας.
Για 8η συνεχόμενη χρονιά ανοίγει την αυλαία του τη Δευτέρα 9/7 το μουσικό Φεστιβάλ Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο.
Η σπουδαία διοργάνωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν στο νησί για το καλοκαίρι του 2012 και αναμφισβήτητα ο προγραμματισμός
τους (9 έως και 22 Ιουλίου),προσδίδει μία ξεχωριστή νότα πολιτισμού και κουλτούρας
αφού μέσα από τις παραστάσεις όπερας, μπορούν, όσοι αγαπούν τη μουσική δημιουργία να κατανοήσουν τα βαθύτερα μηνύματα που εκπέμπονται,μέσω αυτής.
Σε αυτό το Φεστιβάλ θα εμφανιστούν περισσότεροι
από 400 καλλιτέχνες που ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο.
Μεταξύ αυτών και 19 χορωδίες από τις Η.Π.Α, τον Καναδά, τη Γαλλία, και την Ελλάδα. Προσκεκλημένοι μαέστροι, μουσικοί, χορευτές και ηθοποιοί από τις Η.Π.Α και τη Μεγάλη
Βρετανία, το πιάνο τρίο “New Zealand Chamber Soloists”, και πολλοί διακεκριμένοι σολίστ από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α και το Μεξικό θα συντροφέψουντο μουσικόφιλο κοινό που θα δώσει το “παρών”.
Η αξιέπαινη προσπάθεια του μαέστρου Πήτερ Τιμπόρις και όλων των συμμετεχόντων,
κρίνεται αξιοσημείωτη καθώς σε τόσο δύσκολους οικονομικά
καιρούς η προσφορά Πολιτισμού στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες που θα
προσέλθουν στο νησί είναιέμπρακτο δείγμα παιδείας.
Κεντρικός χώρος παραμένει το θέατρο Απόλλων, το Φεστιβάλ, όμως, αναπτύσσεται και σε άλλους δημόσιους χώρους της πόλης – την επιβλητική πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο περίφημο Δημαρχιακό Μέγαρο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη συνοικία «Βαπόρια».
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για όλους τους ενδιαφερόμενους!