Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Αγριότητα στα νησιά Faeroes

Δελφινοκτονία στις Φερόες της Δανίας


ΚΕΙΜΕΝΑ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΕΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ενας μικρός όρμος. Ενα χωριό μπροστά στη θάλασσα. Πίσω του πράσινες πλαγιές. Η θάλασσα όμως δεν είναι γαλάζια, ούτε μπλε. Κατακόκκινη είναι.

Κατακόκκινη από το αίμα. Των δελφινιών. Μακελειό. Μαζική σφαγή δελφινιών.

Αυτό το έγκλημα συμβαίνει τέτοιαν εποχή κάθε χρόνο.


Πού; Στα νησιά Φερόες, τα οποία ανήκουν στη Δανία. Μια σειρά από φωτογραφίες, η μία πιο φρικτή από την άλλη -δύσκολα αντέχει κανείς να τις δει- καταγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την ανθρώπινη θηριωδία. Τα δελφίνια στην περιοχή των νησιών Φερόες ανήκουν στην ποικιλία Calderon. Είναι από τα πιο έξυπνα και τους αρέσει πολύ να «πλησιάζουν» και να «ακολουθούν» τους ανθρώπους. Τι βλέπουμε όμως στις φρικτές φωτογραφίες; Οι ψαράδες με τις βάρκες έχουν παρασύρει και παγιδέψει τα δελφίνια στα αβαθή του όρμου, σχεδόν στην παραλία. Δεκάδες δελφίνια. Και εκεί, στα ρηχά, οι ψαράδες μαζί με άλλους «εθελοντές», όλοι πολύ νέοι, αρχίζουν το μακελειό. Δελφινοκτονία. Με γάντζους και λοστούς κομματιάζουν τα έρημα Calderon. Οργιο σφαγής. Στην κατακόκκινη ρηχή θάλασσα, δύσκολα ξεχωρίζεις τα σφαγιαζόμενα δελφίνια από τους σφαγείς τους. Ο άνθρωπος επιβεβαιώνει (άλλη μία φορά) τη φήμη του: στα χειρότερα τίποτε δεν συγκρίνεται με αυτόν. Το μακελειό όμως έχει και θεατές! Πολλούς μάλιστα. Κόσμος συγκεντρωμένος στην παραλία παρακολουθεί το έγκλημα, σχεδόν το απολαμβάνει. Οι φωτογραφίες έχουν απαθανατίσει οικογένειες, μη χειρότερα, μαζί τα μικρά παιδιά τους! Οι γονείς τα πήραν από το χέρι για να τους δείξουν και να μαθαίνουν. Θα μεγαλώσουν και πρέπει να ξέρουν, για να πάρουν σειρά... Η «δικαιολογία» της σφαγής των δελφινιών; Χαλάνε τα δίχτυα των ψαράδων. Μην ακούω βλακείες. Ωραίο πρόσχημα. Αυτό που συμβαίνει στις Φερόες της Δανίας είναι ένα ξέφρενο killers' πάρτι.

Εφ,"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ",17/10.2008

(Σ.Β.) Δεν ξέρει κανείς τι ν΄αξιολογήσει πρώτο και δεύτερο.Την τερατώδη πράξη της δελφινοκτονίας,ή την ανατριχιαστική πράξη των γονέων,να γαλουχούν εξ απαλών ονύχων τα βλαστάρια τους,στο μακέλεμα της Μάνας Φύσης!

.....................................

26 Ιανουαρίου 2009

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Jörg Leichtfried (PSE) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Θέμα: Φρικτή σφαγή δελφινιών και φαλαινών στη Δανία

Εδώ και χρόνια, στη Δανία, κράτος μέλος της ΕΕ, βασανίζονται και θανατώνονται με τον πιο επαίσχυντο τρόπο μαυροδέλφινα, ζιφιίδες και δελφίνια. Αυτό συμβαίνει ιδίως στις Νήσους Φερόε με πρόσχημα μια παράδοση των Βίκινγκ. Πολλές φορές προσελκύονται εκατοντάδες από αυτά τα ζώα σε έναν κόλπο, όπου τους ανοίγουν την κοιλιά όσο είναι ακόμα ζωντανά, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν αργά από την αιμορραγία. Με τον τρόπο αυτόν θανατώνονται ολόκληρες οικογένειες, πράγμα που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο και το απόθεμα γονιδίων των ειδών αυτών.

Οι Νήσοι Φερόε ανήκουν στο Βασίλειο της Δανίας και η Δανία τους χορηγεί επιδοτήσεις αντί να δώσει τέλος σε αυτήν τη σφαγή. Μολονότι οι κάτοικοι των νήσων αυτών είναι Δανοί και ζουν υπό τη δανική κυριαρχία, η Δανία παραπέμπει στην αυτοδιοίκηση και την πολιτισμική αυτονομία των εν λόγω νήσων ισχυριζόμενη ότι δεν πρόκειται για χώρα της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια.

1. Γνωρίζει η Επιτροπή την κατάσταση που περιγράφηκε ανωτέρω;

2. Είναι λογικό οι Νήσοι Φερόε να αντιμετωπίζονται ως τρίτη χώρα εκτός ΕΕ, ότι δηλαδή η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει κάτι ούτε δυνάμει της Σύμβασης της Βέρνης ούτε δυνάμει της Σύμβασης της Βόννης για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;

3. Πώς προτίθεται να ενεργήσει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση αυτών των βασανιστήριων ζώων που πραγματοποιούνται στη Δανία;


28 σχόλια:

  1. Η ανθρώπινη κτηνωδία στο μεγαλείο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σήμερα τα δελφίνια αυριο τι...?
    τι να σχολιασει κανεις για αυτα τα τέρατα...

    κρίμα για την εξελιξη του ανθρωπου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανατριχιαστικό το θέαμα, αποτρόπαιη ανθρώπινη πράξη ! Μη μου πείτε οτι ειναι "στοιχείο πολισμού" , οπως κάθε τι -το αντικειμενικά αρνητικό- ειναι "στοιχείο Δημοκρατίας" γιατί τότε δηλώνω οτι δεν ειμαι ουτε πολιτισμένος ειμαι, ουτε δημοκράτης....
    Πάντως, γλυκειά μου κυρία, συγχαρητήρια για την ανάρτηση που απευθύνεται μόνον σε ευαίσθητους...γιατί οι σκληροί-ή οι αποβλέποντες σε κέρδος- δεν καταλαβαίνουν τίποτα...
    Εδώ-κατά καιρούς-σκοτώνονται γυναικόπαιδα, τα δελφίνια θα τους στεναχωρούσαν ;..
    " Ομορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος...!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είδες Ζουζου που είχα δίκιο;;;;;;
    Είναι η δεύτερη φορά που το βλέπω,και πραγματικά τα συναισθήματά μου είναι κουβάρι.
    Από τη μια κλαίω και από την άλλη βρίζω.
    Αν έπιαναν οι κατάρες μου,δεν θα υπήρχε ούτε ένας κάτοικος σε αυτά τα νησια.
    Κάνοντας την βλοκοτσαρκα μου, πολλά blogs έχουν παρόμοια(για ζωα) θέματα,η εγώ εχω γίνει ευερέθιστη ,η οι άνθρωποι εύχομαι ξεφύγει, μα πολύ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντού όπου κι αν ρίξεις το βλέμμα, θα δείς κτηνωδία, απάθεια, θηριωδία, κακία, μίσος, θάνατο, αίμα, σκληρότητα..

    Αν αυτή εδώ δεν είναι η κόλαση, τότε δεν υπάρχει κανένας παράδεισος (ΑΑΤΟΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Ζουζου πολύ χαίρομαι που σου αρέσει η δουλειά που γίνεται στο blog μου. Θέμα σαν κι αυτό , σφαγή των δελφινιών , όχι μόνο δεν με πειράζει που το πήρες , αλλά νιώθω και ικανοποίηση που διακινείται και ευαισθητοποιεί όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
    Θα χαρώ να τα ξαναπούμε και σε επόμενες αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. SpiroSK ♠Καλώς όρισες!!
    Πραγματικά δεν έχω ξαναδεί χειρότερη κτηνωδία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. homemade♥Πως να μη σχολιάσεις αυτή την κτηνωδία σ'ενα άκακο ζώο από ένα λαό εκσυγχρονισμένο και πολιτισμένο νομίζω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΦΩΤΕΙΝΗ ♥Ελπίζω να σταματήσει μετά την ερώτηση που τέθηκε στην Ευρωπαική Επιτροπή αυτό το έγκλημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ι.Dinos ♥ Με τιμάτε με την επίσκεψή σας στο χώρο μου κάθε φορά και με σκλαβώνετε με την ευγένειά σας.Πραγματικά όταν παρακολουθούμε τέτοιες και χειρότερες σκηνές βίας του ανθρωπίνου γένους που ανήκουμε και γώ αναρωτιέμαι μήπως τελικά τα ζώα έχουν καλύτερα αισθήματα από μας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΦΟΥΛΗ ΜΟΥ♥ Είχες δίκιο!!Αποτρόπαιο έγκλημα κάνε εσύ την Βλοκότσαρκα σου και ενημέρωνέ με όσα δεν προλαβαίνω καθ΄ότι ο χρόνος μου περιορισμένος!!!!Ξέρεις εσύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. AATON ♥Χαίρομαι που βρήκες χρόνο να περάσεις και'απο μένα!!
    Εχεις δίκιο στην κόλαση ζούμε, όχι του Δάντη αυτή που κατασκευάζουν οι άλλοι για μας!!
    Φαντάσου τα παιδιά μας όταν θα μας πουν:"Σε τι κόσμο μπαμπά μ'έχεις φέρει να ζήσω" Που δεν θα'χουμε απάντηση να δώσουμε γιατί θα'χουν δίκιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. anemoria♠Αυτό το θέμα ήταν εφαλτήριο για να γνωρίσω το χώρο σου να'σαι σίγουρος ότι θα τα λέμε γιατί πραγματικά αξίζει.Σ'ευχαριστώ που ήρθες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απίστευτη θηριωδία! Οι "άνθρωποι" αυτοί μπορεί να έκλεισαν το φως τους για μια ώρα την περασμένη βδομάδα, πιστεύοντας ότι έσωσαν τη Γη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕΝΑΔΙΤΣΑ ΚΑΙΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ.. ΟΜΩΣ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ. ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ... ΝΤΡΟΠΗ!!!! ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ. ΤΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τά λόγια είναι περιτά,οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.
    Φρίκη,θηριωδία,κατάντια;
    Νά χαιρόμαστε το πολιτισμό μας και το είδος μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εύη Καφούρου ♥Κυκλαδίτισσα όντως έχουμε χαθεί!!Είναι τόσα που θέλουμε να κάνουμε και αδυνατούμε δυστυχώς.Εχει μεταδοθεί σε αρκετά Βλοκς γιατί είναι αποτρόπαια η πράξη των Δανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. NANTIA-BAD RELIGION 7 ♥Πραγματική κτηνωδία σε όλο της το μεγαλείο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ζουζού μου, καλή μου Ζουζού,
    ειλικρινά δεν άντεξα και με μεγάλη δυσκολία διάβασα αυτή σου την ανάρτηση. Μακάρι κάποιοι να είχαν το 1/10 της ευαισθησίας σου!
    Μακάρι τέτοιες εικόνες απανθρωπιάς να μην καταγράφονταν ποτέ.
    Το χειρότερο θηρίο του πλανήτη είναι ο άνθρωπος τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ενα πραγμα θα σου πω ελενη μου..
    Εαν τετοιοι μισανθρωποι λογίζονται για ΑΝΘΡΩΠΟΙ τοτε ΟΚ ας αυτοκτονησω να απαλλαχτω απο το σκατόκοσμο τούτο...
    Δες το ντοκιμαντερ Earthlings..Εαν δεν το εχεις δει μπορεις να το βρεις και στο blog μου..το εχω βάλει στα δεξια..
    Δες και ελα να τα πουμε..δεν κανουν μονο εκει στα δελφινια κακο..δες το ντοκιμαντερ και θα καταλαβεις..

    Δεν ειναι απανθρωπο μονο,...εγω τα εχω με ολο το κοσμο στη Δανια και στις αλλες χωρες που τετοιους μισανθρωπους δεν τους εξαφανιζει μονομιας..να τους σβησει απο το χαρτη..
    Τα λογια περισευουν ελένη μου,η κτηνωδια ζει και βασιλευει σε ολους τους τομείς..δεν θα πηγαινε στα ζωακια τα οποια κιολας ειναι δυσκολο να τους ανταποδωσουν τις πράξεις που ασκουν πάνω τους;

    Και συγχωρα που πηρα φόρα τωρα αλλα θα σκασω δε μπορω..
    Που ειναι ο Θεος ρε Ελενη;και η ερωτηση ειναι πολυ σοβαρη οσο ηλιθια και να ακουγεται...που είναι;που ειναι να προστατεψει ολα αυτα τα πλασματα;τοσα χρονια οταν αναρωτιομουνα τι φταινε τα παιδακια στην Αιθιποια και πεθαινουν ετσι,και ρωταγα που ειναι ο Θεος και ο Χριστος,μου είπε ενας παπας(..ακου ο μαλακας τι μου ειπε)..''Ο Θεανθρωπος θα προστεψει το ποιμνιον του,αυτοι τον εχουν απαρνηθει τον Χριστο μας,πως να τους βοηθησει;..''ακου τι ειπε ο μαλακας ο τραγόπαπας..κα ιερχομαι και σου λεω..τα ζωακια τι ειναι;πιστευουν στο ισλαμ και στο βουδα και αυτα για αυτο δε τα φροντιζει;

    Ας μου απαντησει καποιος στη χαζη και ηλιθια ερωτηση μου...
    Που ειναι ο Χριστος στην κτηνωδια που δεχονται τα ζωα;που;

    Γεια σου Ελενη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΩ ΠΩ!!ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΗΚΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΩΡΙΑ;ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΕΛΙΚΑ;ΧΑΘΗΚΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μελίτη♥Δυστυχώς,τέτοιες εικόνες συναντάμε καθημερινά στον πλανήτη μας και τις διαπράττομαι εμείς οι πολιτισμένοι άνθρωποι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Artistz ♥Εχεις δίκιο για τον Παπά κάτι τέτοιοι δεν πρέπει να εκπροσωπούν τον λόγο και το έργο του Θεού γιατί περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν.Η διδασκαλία του Χριστού δεν μπορεί να μεταδοθεί από πληρωμένους ιερείς.Νομίζω ότι ο καθένας μας φέρει μέσα του τον προσωπικό του Θεό.Κάνε αυτό που σου λέει η καρδιά σου αυτό που νομίζεις ότι σ'ευχαριστεί εσένα και τους άλλους είτε ζώα είναι ή ο συνάνθρωπός σου.Υπάρχει μεγάλη αδικία μακάρι να μπορούσαμε να την καταστρέψουμε ο πλανήτης μας θα'ταν παράδεισος.Ισως πρέπει να μαθαίνουμε απ'αυτές τις αδικίες και να δοκιμαζόμαστε δεν ξέρω!!
    Θα περάσω να δω το ντοκιμαντέρ κάποια στιγμή!
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS♥Δυστυχώς σε λίγο καιρό θα καταντήσουμε σαν τον αρχαίο Διογένη να βρούμε "άνρθωπο" οχι τίμιο αυτός έχει χαθεί από κείνα τα χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΟΥΛΙΑ ΤΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΨΑΡΙΑ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΤΕΡΙΑΖΟΥΝ.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΧΙ ΜΕ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ.
    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ KANEIΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΟΛΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top