Τ
ον γαύρο τον λατρεύω(το ψάρι φυσικά) γιατί με τους άλλους μάλλον εχθρικές είναι οι σχέσεις μου, σύμφωνα με την παράδοση κρατάει χρόνια η έχθρα μας!
Στο νησί δεν γνωρίζω γιατί δεν έχουμε το ψάρι, γιατί από γαύρους άφθονους και οργανωμένους με σύλλογο ακαδημία παιδιών κλπ.
Έτσι λοιπόν κάνουμε εισαγωγή απο Πειραιά (την πηγή του γαύρου) και 'γω δεν ξέρω που αλλού και όποτε τον βρω στην αγορά δεν χάνω την ευκαιρία να τον τιμήσω δεόντως.
Τον τρόπο που τον κάνω μαρινάτο επέλεξα να σας δείξω σήμερα.
Είναι πολύ εύκολο και μέσα σε 6ώρες είναι έτοιμο.
Το δικό μας "σούσι" λοιπόν!
Διαλέγω χοντρό γαύρο όσο πιο μεγάλο τόσο καλύτερα.
Του αφαιρώ το κεφάλι πιάνοντας και τη ραχοκοκαλιά και τραβώ(ξεσκίζω ) μέχρι κάτω στην ουρά έτσι παίρνω το καθαρό ψαχνό χωρίς κόκκαλο.
Τα πλένω και τ'αφήνω να στραγγίσουν!ον γαύρο τον λατρεύω(το ψάρι φυσικά) γιατί με τους άλλους μάλλον εχθρικές είναι οι σχέσεις μου, σύμφωνα με την παράδοση κρατάει χρόνια η έχθρα μας!
Στο νησί δεν γνωρίζω γιατί δεν έχουμε το ψάρι, γιατί από γαύρους άφθονους και οργανωμένους με σύλλογο ακαδημία παιδιών κλπ.
Έτσι λοιπόν κάνουμε εισαγωγή απο Πειραιά (την πηγή του γαύρου) και 'γω δεν ξέρω που αλλού και όποτε τον βρω στην αγορά δεν χάνω την ευκαιρία να τον τιμήσω δεόντως.
Τον τρόπο που τον κάνω μαρινάτο επέλεξα να σας δείξω σήμερα.
Είναι πολύ εύκολο και μέσα σε 6ώρες είναι έτοιμο.
Το δικό μας "σούσι" λοιπόν!
Διαλέγω χοντρό γαύρο όσο πιο μεγάλο τόσο καλύτερα.
Του αφαιρώ το κεφάλι πιάνοντας και τη ραχοκοκαλιά και τραβώ(ξεσκίζω ) μέχρι κάτω στην ουρά έτσι παίρνω το καθαρό ψαχνό χωρίς κόκκαλο.
Παίρνω χοντρό αλάτι και αλατίζω βάζοντας ανα σειρές σε μπολ!
Τ'αφήνω στο χοντρό αλάτι 2ώρες να ψηθούν.
Μετά τις 2ώρες τον ξεπλένω καλά τον στραγγίζω να φύγουν τα νερά του και τον βάζω πάλι στον μπόλ με ξίδι για άλλες 2ώρες!
Πάλι ξέπλυμα στράγγισμα καλό και τέλος στο μπόλ με ελαιόλαδο σκορδάκι ψιλοκομμένο αν θέλετε προσθέτετε και καυτερή πιπερίτσα!
Σε 2ώρες είναι έτοιμος για τσιπουράκι και τσιμπούσι τρικούβερτο.
Σ'αυτή την μορφή διαιρείται αρκετό διάστημα στο ψυγείο
Στο πλαστικό είναι 1κιλό .γαύρος φιλεταρισμένος και δεν του φαίνεται.
Δοκιμάστε το θα με θυμηθήτε είναι απίθανος μεζές!
Στην υγειά σας!
Και μην σκεφτείτε ότι η παραπάνω άνάρτηση επιλέγει για την χθεσινή ήτα των γαύρων. Ούτε να φανταστείτε ότι παρέμεινε στα αζήτητα περιμένοντας την ευκαιρία αυτή.Απλή σύμπτωση ήταν!!!
(Του αφαιρώ το κεφάλι πιάνοντας και τη ραχοκοκαλιά και τραβώ(ξεσκίζω ) μέχρι κάτω στην ουρά έτσι παίρνω το καθαρό ψαχνό χωρίς κόκκαλο),και το αίμα μου πίσω, θα έλεγα εγώ χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήσύμπτωση εεε? τυχαίο δεν νομίζω!!!!
το ξεσκίζω είναι ότι πρέπει για το χθεσινό αποτέλεσμα!!!
Mου άνοιξες την όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΧΙΙΙΙΙΙΙ!!! (βάλε στο μυαλό σου το στυλ του Βέγγου όταν λέει όχι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω αφιέρωση! Δεν το δέχομαι. Όρε γλέντια η οικογένεια χτες. :(
Τυχαίο αλλά ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου λες...μεχρι και το 2007 δεν ειχα φαει ποτε στη ζωη μου γαυρο και γενικα δεν ετρωγα ψαρια...κάποια στιγμή μια γυναίκα [γιατι όλους μια γυναίκα μας κάνει καλά τελικά] άρχισε ενα μεσσημερι με τσίπουρα να με ταϊζει γαυρο στο στόμα και τελικά απο τοτε τουλαχιστον 1 φορα την εβδομαδα τρωω ψαρια και φυσικα απο γαυρο....ΓΑΜΗΣΕ ΤΑ!!!!! Τη Συνταγη αυτη την εψαχνα καιρο και ευτυχως που την ανεβασες για να τη φτιαξω!!! Οταν τη φτιαξω θα σου στειλω εντυπωσεις και αποτελεσματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλω τσουπωτα στη μουρη σματς σμουτς
Σύμπτωση, πριν 5 μέρες έφτιαξα κι εγω γαύρο ετσι, απλά δεν του έβαλα πολυ αλάτι και τον άφησα μεσα στο ξύδι-λάδι, σκόρδο, μαϊντανό, 4 μέρες πριν τον φάω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για εξαιρετικό μεζέ.
Α, τον φτιάχνουμε συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε τσίπουρο και έφτασα!
Καλή όρεξη και στην υγειά μας!
♥ΦΟΥΛΗ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχαίο:))
Αντε να χαρούμε λίγο και'μεις οι Βαζέλες γιατί πολύ απο κάτω μας έχει πάρει:))
♥rena ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δίκιο είναι πολύ ορεκτικός!
Καλή Κυριακή να'χεις
με φιλιά θαλασσινά!!
♥Gaurakos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά αφού επιμένεις δεν χαλάω χατίρια λόγω nickname δική σου!
Μπα δεν είναι κανείς ποδοσφαιρόφιλος στην οικογένεια ούτε καν αθλητικά δεν βλέπουν!
♥Εργοδέκτης ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερο δεν θα'βρισκα!
Καλή Κυριακή!
♥Aunt Donna♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι έχανες τόσα χρόνια??
Περίμενες το τάισμα στο στόμα μου φαίνεται για να ξεκινήσεις:))
Την συγκεκριμένη την είχα δεί εδώ και χρόνια σε μια εκπομπή της ΕΤ1 και έγινε αγαπημένη μου.
Κανονικά επιβάλλεται το ψάρι στη διατροφή μας 2φορές την εβδομάδα στην Μεσογειακή διατροφή.
Εσύ λόγω επαγγέλματος θα το περιποιηθείς κατάλληλα!
Καλή επιτυχία να'χεις και απο μένα
φιλιά θαλασσινά!!
♥ tzonakos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού τον φτιάχνεις δοκίμασέ τον και έτσι τρώγεται την ίδια μέρα!
Εχεις δίκιο και ο μαϊντανός του ταιριάζει πολύ!
Υ.Γ Λυπάμαι γιαυτό που σου συνέβη που διάβασα στο Hack :((
Σ' ευχαριστώ πολυ, να σαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή♥Γιαγιά Αντιγόνη♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα στην υγειά σου Αντιγόνη τα πιο απλά είναι και τα πιο νόστιμα!
Καλό σου βράδυ με φιλιά θαλασσινά!
ΤΕΛΕΙΟΣ Ο ΓΑΥΡΟΣ!!!!!!ΠΕΙΝΑΩΩΩ ΤΩΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ.
Πολλές καλησπέρες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ....αυτή η όρεξη ανοίγει με τέτοιους μεζέδες!!!
Να φανταστείς γαύρο και σαρδέλα πόσο έχω φάει στη ζωή μου....απλά μου αρέσει τρελά,και ειδικάμε αυτόν τον τρόπο!!!!
Φιλιάαα πολλάαα!!!
Καλό μήνα!!!!
Πάντα τέτοια!!!
Αντιπαρερχομαι το βαρβαρο τροπο που φερθηκες στα αδερφια μου τα γαυρακια και στελνω τις καλυτερες ευχες μου για ενα ομορφο μηνα!!! πολλα φιλια!!! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας άλλος τρόπος είναι να τον βάλουμε παρέα αλάτι με ξύδι 2 ώρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον στραγγίζουμε χωρίς να τον πλύνουμε σε λάδι που έχουμε βάλει ψιλοκομμένο σκόρδο, καρότο και άνιθο.
Σλουρπ.
Στο τέλος τους μήνα που έρχεται, θα βράσουμε τσίπουρο.... να μια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε και τον μεζέ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!! Καλό βράδυ!!! Φιλιά από Δράμα!!!!
Νάμε και εγώ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ'ότι στενοχωρημένος από το χθεσινό αποτέλεσμα, τον γαύρο τον ξιδάτο δεν μπορούσα να τον αφήσω παραπονεμένο ετσι έβαλα Κανά δυό έως τέσσερα σφηνάκια ούζο για να πάν τα φαρμάκια κάτω (δεν πειράζει πάντως απόκτησε το πρωτάθλημα ενδιαφέρον ..)
Καλησπέρα από τον στενοχωρημένο Πειραιά!!
Όταν ο Μαρινάκης φύγει από Πρόεδρος του γαύρου, να μην ξαναφτιάξεις γαύρο-μαρινάτο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλή σύμπτωση εεεε;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλάααααααα
Γρήγορο και πολύ εύκολο πάντως!
Θα το δοκιμάσω!
Πολύ καλύτερο απ το ν αγοράζω κονσέρβες!
:)
Φιλιά πολλάαααααααα
Συστηνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους που τωρα ανακάλυψαν τη συνταγή,το διωρο ειναι το ελάχιστο,όσο περισσότερες ωρες τόσο καλύτερος γίνεται....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάντα συνοδεύει το τσιπουράκι,ε!
Εβίβα!
Καλο μήνα...
Να φανταστείς ότι πριν λίγα χρόνια, στο κοντινό μας τσιπουράδικο, μας σέρβιραν τέτοιο ξυδάτο γαύρο, λέγοντας ότι είναι σπεσιαλιτέ από τον Έβρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε τον για μεζέ και φέρνω τσίπουρο από κούμαρα, από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής....
Δεν έχει γαύρους η Σύρος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον δεν έχει "πέρασμα" το συγκεκριμένο είδος ψαριου.
Όταν έχει "πέρασμα", και άφθονο και φθηνο είναι το ψάρι. Πχ τοννάκια στην Αλόννησο και ξιφίες στην Κω.
Καλά που μου το θύμισες! Καιρό έχω να φάω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις ο γαύρος σου είναι έτοιμος, παίρνεις 2 ψαράκια ανά άτομο που θα φάει. Ετοιμάζεις πέννες και μόλις ψηθούν τις ξεπλένεις με νερό για να κρυώσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο λάδι που το ζεσταίνεις ελαφρά, ψιλοκόβεις σκόρδο και τα μαριναρισμένα σου γαυράκια. Μόλις αρχίζει να τσιτσιρίζει σβήνεις τη φωτιά. Δεν πρέπει να ψηθούν.
Ρίχνεις το μίγμα στα μακαρόνια, ανακατεύεις καλά και προσθέτεις ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόκκινο πικρό ραδίκι.
Είναι μια απολαυστική κρύα μακαρονάδα που μπορεί να συνοδεύσει πιάτα ψαριού.
Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!
♥JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα πάντα χαμόγελα και κέφι να χαρίζεις μικρούλη!!
♥eirini katsa♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα είναι και τα ωραιότερα ψάρια!
Καλό μήνα και σε σένα με
φιλιά θαλασσινά!!
♥Iανος♥
ΑπάντησηΔιαγραφήχα!χα!βάρβαρο έ??
Δεν πειράζει!!
Καλό μήνα να'χεις και για σένα ...
♥bear ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι μειώνεις το χρόνο!
Τρώγεται πιο σύντομα μα κρατάει έτσι καλύτερα??
Καλό μήνα με φιλιά θαλασσινά!!
Ρε συ κοπελιά γιατί κάθε φορά που σε διαβάζω μου ανοίγει η όρεξη & νιώθω πως πεινάω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι καλό να καθιερωθεί η αποστολή φαγητού από εκεί προς τα εδώ έτσι για να καλύπτεις & έμπρακτα τουλάχιστον!!
[ ξέρεις ο φοιτητής που δε θέλει να μαγειρέψει & τρώει από τη λέσχη είμαι!! :Ρ :Ρ ]
Επίσης αν θες, που θες ξεκινάμε & μαθήματα μαγειρικής εξ αποστάσεως!!
Είμαι ολιγαρκής πανάθεμα με!!
υγ. Καλό μήναααααα!!
Με χαμόγελο & αισιοδοξία!!
♥stavroulazerva♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πράγματα!
Να τον φτιάξετε και να περάσετε υπέροχα εύχομαι βάλε κανένα καραφάκι να κατέβει με βοριά προς τα 'δω!
Καλό μήνα εύχομαι
με φιλιά θαλασσινά!!
♥Ο.Πειραιώτης ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη μου κακιώνεις να χαρούμε και'μεις λίγο τα δύστυχα:))
Καλά του'κανες και'γω θα σου βάλω σε μεταγενέστερη και άλλο μεζέ αφιέρωση:))
Καλό μήνα να'χουμε!
♥ Ασκαρδαμυκτί ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου θα πεί όσο είναι εκεί θα χαιρόμαστε να τρώμε :)))
Καλό μήνα να'χεις!!
♥D.Angel ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ρε σύμπτωση τι να λέμε:))
Αν μάθεις το κόλπο να τον ξεκοκαλίζεις είναι πολύ εύκολο και γρήγορο να τον φτιάξεις φιλενάδα!
Τα θαλασσινά μου φιλιά !!
♥VAD♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνώστης και λάτρης του μεζέ βλέπω!
Στους τσιπουρομεζέδες σκίζεις ή μου φαίνεται??
Καλό μήνα να'χεις!!
♥ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάσου τώρα να έχει ο Εβρος γαύρος και μεις στις Κυκλάδες να εισάγουμε θέλουν πολύ ξύλο:))
Οκ ετοιμάζω τραπέζι:)
καλό μήνα να'χουμε!!
♥εργδημεργ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες ν'αφήσω σήματα τροχαίας όταν ταξιδεύω απο Πειραιά πας και αλλάξουν πορεία και τα βρίσκουμε φρέσκα και'μεις:))
♥KitsosMitsos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δοκιμάσεις και την συνταγή με τις πέννες που δίνει πιο κάτω ο Hellenic Potion εσένα πιάνουν τα χέρια σου!
♥Hellenic Potion ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου σ'ευχαριστώ,ξεφεύγει απ'τα συνηθισμένα ζυμαρικά!
Καλό μήνα να'χεις με θαλασσινά!!
♥Vangel Greko♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ εσείς οι φοιτητές!!
Ο γιός καθόταν και μαγείρευε γιατί βαριόταν να πάει στη φοιτητική εστία!
Ηταν μακριά βλέπεις και του'περνε πολύ ώρα έτσι έγινε εξπέρ στις μακαρονάδες!
Οκ.για τα μαθήματα εδώ φτάσαμε Αμερική στα Χανιά θα κωλώσουμε:))
Καλό μήνα να'χεις!!
Εμένα μ αρέσουν περιέργως τα σκουλήκια! :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τώρα, είναι ώρες να μας ξεμυαλίζεις και να μας βάζεις να... εκσιελώνουμε με τον ξυδάτο; Πού να τον βρω και πότε να τον φτιάξω τέτοια ώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή♥ aeroxeimarros ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι Κριός και γαύρος έπρεπε να το περιμένω :))
♥ Heliotypon♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου τρέχουν τα σάλια ε?
Σε 2μέρες να δείς τι θα πάθεις!
Ευτυχώς υπάρχει και στο εμπόριο για τους ανυπόμονους :))
Ζουζού, πεινάω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι στην ετοιμασία,μονο στο φάγωμα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σπεσιαλιστρια της οικογένειας,και οχι εγω,προτεινει όχι ανά δύο ωρες αλλαγή αλλά οκτω,με τη σειρά αλάτι,ξυδι,λεμόνι,λάδι...
♥ IonnKorr♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου άνοιξα την όρεξη:))
♥VAD ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές δεν είναι??
Δεν θα λιώσει ο γαύρος τόσες ώρες στ'αλάτσι που λέν'και οι Κρητικοί??
Τι γαύρος ρεεεεε οχι λαθος κανεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραιο καλοφαγοτο
ΑπάντησηΔιαγραφή♥ aeroxeimarros ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην μου πείς ότι είσαι "Βάζελος"??
♥ nansy♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!Ελα να πάρεις μεζέ!
α, αυτό όμως το κάνει η μανούλα μου και το τσακίζω πάντα. Άλλωστε το σκίσιμο του Γαύρου είναι λατρεμένη ασχολία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου φιλαράκου σου λές :P
ΑπάντησηΔιαγραφή