Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ημέρα της Γυναίκας σήμερα.

Αν και είμαι κατά των γιορτών και των τυμπανοκρουσιών ειδικά για τέτοια θέματα, ημέρα γυναίκας,γιορτή των ερωτευμένων και κολοκύθια με τη ρίγανη.
Και τρέχουν όλες οι δήθεν "καταπιεσμένες" γυναίκες στα κέντρα διασκέδασης να γιορτάσουν τη μέρα τους λες και άλλες μέρες δεν γιορτάζουν περιμένουν σήμερα!!
Μια φορά και'γω παντρεμένη βγήκα με γυναίκες μια τέτοια μέρα μετά από αρκετά χρόνια γάμου.Ένοιωθα ελεύθερη, χειραφετημένη λες και μου΄χαν κόψει τον ομ(φάλιο) λώρο βρέθηκα με μια γυναικοπαρέα της κλάσης μου (κυρίες παντρεμένες)σε μια ταβερνίτσα.Είπαμε,ήπιαμε έστι πέρασαν 3,1/2 ώρες μετά όμως άρχισα να βαριέμαι τι να πεις πια με γυναίκες απεχθάνομαι τις συζητήσεις για τις οδύνες του τοκετού τους.Προτιμώ ν'ακούω για τις εμπειρίες των αντρών στο Στρατό(όχι δεν είμαι ανδροπρεπείς)αλλά όλη αυτή η λεπτομερείς παρουσίαση των εμπειριών της γέννας με ανατριχιάζει.'Άλλωστε αν αρχίσουν και οι άντρες τις συζητήσεις με τα αθλητικά μου'ρχεται να κάνω χαρακίρι....είμαι τόσο γνώστης που αν και υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό δεν γνωρίζω ούτε ένα παίχτη.Άσε που πρόσφατα έμαθα οτι σε αγώνα βόλεϊ δεν υπάρχει ισοπαλία.
H foto είναι από εδώ
Λέγαμε λοιπόν πόσο έπληττα με τις γυναίκες στην 1η μου γυναικεία απόδραση!Θες και η συνήθεια 2=1 δεν ένοιωθα καλά χωρίς το 2τερο μου ήμισυ που τό'χω σε εκτίμηση ίσως σκεφτόμουν και την ανάκριση που με περίμενα πάντως δεν ήταν απ΄τις καλύτερες μου μέρες!!

Την 2η φορά αποφασίσαμε να πάμε μια τέτοια μέρα σε μια ταβέρνίτσα με ζωντανή μουσική. Μετά απ΄αυτήν την εμπειρία ορκίστηκα να μην ξαναβρώ γιατί έζησα την γυναικεία κατάντια τον απόλυτο εξευτελισμό.
Όλο το κέντρο κλεισμένο από γυναίκες μόνο σερβιτόροι υπήρχαν και οι ορχήστρα με τον τραγουδιστή.
Κάποιες Κυρίες νόμιζες ότι της αμόλησαν από κλουβί τέτοια έκτροπα στον τραγουδιστή δεν έχω ξαναδεί.Και μιλάμε για έναν ντόπιο Κύριο παντρεμένο!!Φαντάζομαι τι θα κάνουν στους επώνυμους Πλούταρχο,
Αυτήν την μέρα κανονικά πρέπει να την αφιερώσουμε στις γυναίκες εκείνες που σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία τόλμησαν να σπουδάσουν,υπέφεραν πολλές έχασαν τη ζωή τους επειδή τόλμησαν να εκφράσουν την γνώμη τους σε μια εποχή που θεωρούσαν τη γυναίκα κατώτερο ον.
Γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για το έργο τους τη δύναμη του μυαλού τους.Ένα αξιόλογο βιβλίο που αναφέρεται σ'αυτές τις γυναίκες και ανιχνεύει μαζί και το νήμα που τις συνδέει, να σταθούν αρωγοί στο δρόμο της δικής μας συνειδητότητας.
Είναι το "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟ"ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Τέτοιες γυναίκες είναι:

Διοτίμα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Διοτίμα
Ιέρεια από την αρχαία Μαντίνεια της Αρκαδίας, αναφέρεται στο πλατωνικό «Συμπόσιο» σαν σοφή γυναίκα, που δίδαξε στον Σωκράτη, κατά ομολογία του ίδιου τα μυστήρια του Έρωτος ως πόθου και ως κινήτρου για το ωραίο και το αληθινό. Γνώστρια της πυθαγόρειας αριθμοσοφίας, κατά τον Ξενοφώντα δεν ήταν άπειρη των πλέον δυσκολονόητων γεωμετρικών θεωρημάτων («ουκ άπειρος δυσσυνέτων διαγραμμάτων έστι»). Αλλά και ο Πρόκλος θεωρεί τη Διοτίμα "Πυθαγορική". Η Διοτίμα ήταν η ιέρεια εκείνη που έκανε τον καθαρμό των Αθηναίων μετά το λοιμό του 429 π.Χ.
Πιθανότατα μυθικό πρόσωπο, το όνομα Διοτίμα είναι σήμερα δηλωτικό φιλοσοφικών, επιστημονικών και κοινωνικών αναζητήσεων σε παγκόσμια κλίμακα (τις δεκαετίες ’70-90, ελληνικό φιλοσοφικό περιοδικό, σήμερα περιοδικό που εκδίδεται στην Τρίπολη της Αρκαδίας και αναφέρεται σε ιστορικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα).
Το όνομα Διοτίμα είναι επίσης δηλωτικό δράσεων για την ισότητα ανδρών και γυναικών: η Διοτίμα είναι η μόνη γυναίκα που συμμετέχει στο ανδροκρατούμενο Συμπόσιο.

Αθηναΐδα
Από την Live-Pedia.gr
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η πανέμορφη Αθηναία, κόρη του σοφιστή Λεοντίου, γεννήθηκε στα 402 και πέθανε στα 460 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ. Πολύ μορφωμένη και εξαιρετικά ευφυής, προκάλεσε το ενδιαφέρον της αδελφής του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου του Μικρού, Πουλχερίας, που θαυμάζοντας τα πνευματικά προσόντα και την ομορφιά της την προόρισε για γυναίκα του Θεοδοσίου.
Η Αθηναΐδα είχε φθάσει στην Κωνσταντινούπολη από την Αθήνα, για να ζητήσει ακρόαση από το νεαρό αυτοκράτορα και να τον παρακαλέσει να απονείμει δικαιοσύνη σ' αυτήν, εναντίον των δύο αδελφών της, που είχαν πάρει όλη την πατρική περιουσία, αφήνοντάς την πάμπτωχη.
Τον Ιούλιο του 421, ο Θεοδόσιος παντρεύτηκε την Αθηναΐδα, που προηγουμένως βαφτίστηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Ευδοκία.
Στα 423 στέφτηκε Αυγούστα και έγινε ισότιμη με την Πουλχερία. Πολύ γρήγορα οι δυο γυναίκες ήρθαν σε αντίθεση και η Αθηναΐδα κατόρθωσε να απομακρύνει την αδελφή του αυτοκράτορα από το παλάτι.
Επειδή η αυτοκράτειρα μαζί με το σύζυγό της, πήγε με το μέρος των αιρετικών μονοφυσιτών του Νεστορίου, συνάντησε την αντίδραση του πατριάρχη Κύριλλου της Αλεξάνδρειας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ευδοκία αναμείχτηκε σε διάφορες θλιβερές μηχανορραφίες και εγκλήματα που έγιναν στο παλάτι προσπαθώντας να αποκτήσει το θρόνο, όταν ήρθε σε πολιτική και θρησκευτική σύγκρουση με τον άνδρα της. Μετά το θάνατό του, η Ευδοκία μετάνιωσε και ξαναγύρισε στους κόλπους της ορθοδοξίας που την είχε απαρνηθεί. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε στη θρησκευτική ποίηση.

Υπάτια
Η καλή μου φίλη ΜελίτηΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ έχει κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχετική ανάρτηση.

25 σχόλια:

  1. καλημερα

    γελαω διοτι και εγω προτιμω να ακουω ιστοριες απο το στρατο καλυτερα αχαχχα

    δεν πιστευω σε γιορτες και νομιζω οτι πλεον εχουμε "ξεφυγει" κιολας με την τοσηηη ελευθερια ...αλλανταλον ειδαμε γιορτη και την γα.....σαμε χιχιιχ

    φιλακιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα zoyzoy,
    Έχεις απόλυτο δίκιο με τις κάθε είδους γιορτές και επετείους,έχουν καταντήσει ρουτίνα και ευκαιρία για τους εμπόρους.
    Οι γυναίκες γιορτάζουμε κάθε μέρα,δεν χρειαζόμαστε τις επετείους για να μας το υπενθυμίζουν,ούτε περιμένουμε τη συγκεκριμένη μέρα για να....τα σπάσουμε!!
    Πανάθα έ;Ομαδάρα μας!!
    Να σου πώ εγώ μερικούς παίκτες μας;
    Καραγκουνης,Γκάμπριελ,Ζιλμπερτο Σίλβα,Βύντρα,Μάντζιος...
    Άντε και μεθαύριο πρόκριση να σκάσουν οι γαύροι!!!
    Πολλά φιλια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Μπήκα να διαβάσω διστακτικά γιατί δεν είμαι και τόσο φαν αυτών των γιορτών αλλά το άρθρο σου με εξέπληξε ευχάριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ κάπως ετσι είχα περάσει δυο φορές που είχα βγει. Άσε που την άλλη μέρα είχαμε ανάκριση. ΣΎΖΥΓΟΣ:και δεν μου λες ποιος ήταν αυτός που σου μιλούσε;;;(έριχνε δίχτυα) και γω σαν ψάρι ΑΠΑΝΤΏ κάποιος που με ρώτησε κάτι(που στο διάολο μαζί τον είχα που το ξέρη)
    Αυτό πριν πολλά πολλά χρονια που τα παιδιά ήταν μικρά και όπως καταλαβαίνεις δεν βγαίναμε ούτε και σαν ζευγάρι(πάντα με τα παιδιά)και μόνο για κανένα καφέ.ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΈΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. skouliki♥Μα δεν είναι πιο ενδιαφέρουσες οι ιστορίες του Στρατού??
    Δεν έχω άδικό??
    Πανηγύρι το κάνανε το θέμα!!
    Καλή Κυριακή να'χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή ανάπτυξη και προσέγγιση του θέματος.
    Τελικά εμείς η γυναίκες που υποτίθεται γιορτάζουμε είμαστε και αυτές που την απορρίπτουμε.
    Να πω χρόνια πολλά;
    :)))
    Δεν έχω βγει ποτέ να γιορτάσω την συγκεκριμένη γιορτή και δεν νομίζω να το κάνω χωρίς να πιστεύω πως όποια θέλει και νομίζει πως της αρέσει δεν είναι σωστό να το κάνει.

    Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουδέποτε γιόρτασα τη συγκεκριμένη γιορτή, αλλά κατά έναν τρόπο που αφορά τη γυναικεία φύση και υπόσταση, θεωρώ πως πρέπει να τιμάται η γυναικεία προσφορά που είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
    Και μόνο η γέννηση και η έμμηνος ρύση είναι ασύλληπτα δρώμενα.
    Αλλωστε μην ξεχνάμε τη φράση Μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου, του πως είναι δυνατόν ένα πλάσμα που αιμορραγεί 5 μέρες το μήνα, να είναι τόσο ΔΥΝΑΤΟ!

    ΣΗΜ. Οι αρχαίες γυναίκες και ειδικά οι Σπαρτιάτισσες πρέπει να είναι αιώνιο παράδειγμα σε όλο τον πλανήτη.

    Astrocat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. hearts;NANTIA-BAD RELIGION 7hearts;Ευχαριστώ!να τους κάνω σκονάκι στην παλάμη γιατί όπως δεν συγκρατώ και ονόματα ρεζίλι γίνομαι!!Μόνο να σκάσουν??
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καημέ♥Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο να είναι αρεστή σε όλα τα γούστα.
    Καλή και ευχάριστη μέρα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΦΟΥΛΗ ♥Τότε με μικρά τα παιδιά κάναμε τις επαναστάσεις μας και τ'αφήσαμε στούς άντρες.Τώρα που μεγάλωσαν είδαμε ότι είναι ανοησία και η γιορτή και ο θεσμός όπως έχει καταντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Anastasia ♥Ασφαλώς και με συγκινούν όταν θα μου ευχηθούν σήμερα και ειδικά άντρες.Αλλά διαφωνώ με το νόημα που έχουν δώσει στη σημερινή της μορφή.Θα προτιμούσα μια γυναικοπαρέα σε μια θεατρική παράσταση ή σε μια προβολή έργου παρά σε ξεσάλωμα στα μπαράκια και στα κ-λάδικα!!
    Να'μαστε γερές για ν'αντέχουμε τις ιδιοτροπίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oι Αστρο - Συμμορίτες♥Σίγουρα υπερέχουμε από το ανδρικό φύλο μόνο τη δημιουργία της ζωής που προσφέρουμε δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.Φτάνει αυτό να μη γίνεται αιτία να υποτιμάμε το ανδρικό φύλο και να υπερεκτιμάμε τις αντοχές μας με αποτέλεσμα να χαλάμε τις σχέσεις μας απέναντί τους.
    Καλή σου Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά τά λές.
    Γιά νά μήν σοῦ βάλω «σεντόνι» σχόλιο, σέ προσκαλῶ στό blog πού διατηρῶ (http://epistiton.blogspot.com/).
    Ἔχω κάνει δυό καταχωρήσεις μέ τίτλους
    1) Επανάληψη καταχώρησης για τον φεμινισμό
    2) Γιορτή της γυναίκας; ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑΑ
    Ἐλπίζω νά τά διαβάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜιχάληςΚαλώς μας όρισες.Πάρα πολύ καλό το άρθρο σου βρήκα όμως ένα σημείο που δεν μου "χτύπησε" καλά και σου εξέφρασα την αντίθεσή μου.Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως χρησιμοποιείς δασείες και περισπωμένες στα γραπτά σου??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΄νομίζω ότι για την συγκεκριμένη γιορτή έθεσες τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν....
    στο μεταξύ...χρόνια σου πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. iperoxi i anartisi sou!!!eidika oi plirofories gia tin eudokia( etsi lene tin aderfi mou xexe) filiaaaa!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Ζουζού μου.
    Ποτέ δεν γιόρτασα τέτοιες γιορτές αν και σέβομαι απόλυτα το φύλο μας και το θεωρώ κόσμημα ως ύπαρξη.
    Πολύ την χάρηκα την ανάρτησή σου. Όχι μόνο γιατί εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά και για το ωραίο θέμα που ανέπτυξες τόσο προσεκτικά!
    :-)
    Φιλάκια πρωϊνά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. homemade♥Ευχαριστώ για
    τις ευχές σου να χαίρεσαι και'συ τις δικές σου!

    Leviathan ♥Βλέπω έχετε οικογενειακώς αρχαίοτατα Ελληνικά ονόματα να τη χαίρεσαι και το μωρό σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μελίτη♥Χαίρομαι να παίρνω θετικά σχόλια από αξιόλογα άτομα.
    Να'χεις μια καλή και γλυκιά μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.ΜΠΡΑΒΟ.ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. σε κάποιο σχόλιό σου ρώτησες για τα link στα σχόλια αν δε το έχεις βρεί πέρνα αποεδώ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS♥Δύσκολα μου βάζεις, αν ακούσεις τους στίχους μου θα τρέχεις.Ευχαριστώ για την πρόσκληση!!

    Γιάννης Παππάς♥Δεν έχω λόγια να σ'ευχαριστήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εχουμε και λεμε αγαπητη Ελένη..
    Εδω στην Ελλάδα εχουμε ανακαλύψει καταπληκτικές γιορτές..μονο εδώ θα μπορουσε να υπάρχει ημερα της γυναίκας και το υπέροχο κρατος ως ενδειξη τιμης θα τους εδινε την ελευθέρα στον ηλεκτρικο και στο μετρο(..οχι παιζουμε)..
    και αφου λοιπον έχουμε που εχουμε τετοιες ηλίθιες παραδόσεις αντι να φροντισουμε μεσα απο αυτες να κερδισουμε και κάτι τα κάνουμε και χειρότερα..

    ενα μόνο θα σου πω..πολυ ωραιο το Post σου με σημαντικες γυναίκες..παμε στο σήμερα όμως..

    Υπάρχει πιο σημαντικη γυναίκα ως παράδειγμα αγώνα και πίστης απο την κωνσταντινα Κούνεβα το τελευταιο καιρό?υπάρχει γύναικα που θα θυσιαζόταν ώστε να παλεύει για τα δικαιώματα όλων των εργαζομενων σε μία τέτοια χώρα?που έφαγε βιτριόλι στα ματια και την αναγκάσαν να το πιει κιολας,και αυτή να συνεχιζει απο το νοσοκομειο να δείχνει σε ολους μας το πραγματικό μας αγώνα σε αυτή τη κοινωνία?υπάρχει γυναικα που μαλλον δεν θα μπορεσει να ξαναμιλησει και θα βλεπει τον κόσμο με ενα μάτι πλέον και να λέει με ολη της τη ψυχή ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ?
    Και ειχαμε όλα τα καναλια,ολα τα sites τα διαδυκτιακά,ολα τα blogs να μιλάνε για οτιδηποτε άλλο(..εκτος απο τους γνώστους αγνωστους τους αναρχοαπλυτους)εκτος απο την κωνσταντινα.
    Ασφαλώς και υπάρχουν και αλλες γυναικες που παλευουν με κάθε μέσο σε αυτή τη κοινωνια και σε πολλα΄μετωπα(..ανθρωπίνων δικαιωματων ειδικότερα..)αλλά καμία δεν εφαγε βιτριολι στα μάτια και συνέχιζε να δίνει ακομα πιο πολυ δύναμη σε αυτή τη κολωχορα εδω..εγινε θυσια για ολους μας που δεν το αξιζουμε ,και εμεις τη ξεχασαμε..
    Βλεπεις η γυναικα του Ρουβα πλεον,η γυναικα του ανθρωπου που θα κρατησει στις πλάτες το φρόνημα της πατρίδας ειναι πιο σημαντικη απο τη Κωνσταντινα..
    Τι να πεις?για γελια και για κλαματα..οσο μεγαλωνω τοσο καταλαβαινω ποσο ψευτικος ειναι ολος ο κοσμος..ποσοι ψευτικοι ειναι ολοι τους..
    Η πετρα θα αποκτησει αλλη μορφη..να το θυμασαι..οσο παραγουν βία μέσω τετοιας συγκάλυψης και αδιαφοράις αξιων τοσο το μισος θα μεγαλωνει για αυτή τη χώρα και τους ανθρωπους που τη περιβάλουν..
    bye

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αντώνη σίγουρα οι σημερινές ηρωίδες είναι πολύ περισσότερες σε κάθε πόλη κάθε χώρα.Να σου πάρω τις μανάδες των Παλαιστινίων που δεν αγκαλιάσουν τ'αγγελούδια τους και θα τριγυρίζουν στους τάφους τους ή εκείνες που καταδικασμένες μια ζωή θα φροντίζουν ακρωτηριασμένα σώματα,πληγωμένες ψυχές.Ο πόνος είναι τεράστιος παντού και η αδικία κυνηγάει περισσότερο τη γυναίκα που καλείται να ξαναδώσει ζωή μέσα απ΄τις στάχτες.Είναι μεγάλη συζήτηση θα μας δοθεί η ευκαιρία να θέσουμε τις απόψεις μας.
    Θα περάσω κάποια στιγμή απ΄το νέο σου Μπλόκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top