Αυτό το φαγητό το'χω συνδέσει με τις σχολικές εκδρομές.
Όταν ήμουν μικρή και πηγαίναμε ολοήμερη με το σχολείο η μητέρα μου έφτιαχνε ντολμαδάκια απ'την προηγούμενη και τα'χω αγαπήσει ιδιαίτερα και'γω..Πώς συνδέονται οι γεύσεις με αναμνήσεις δεν είναι περίεργο κάθε γεύση κάθε μυρωδιά και μια ανάμνηση!
Τα φύλα απ'το κλίμα της αυλής συντηρήθηκαν σε πλαστικό μπουκάλι σύμφωνα με τις οδηγίες του συμπλόγκερ ."ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ"
Τα'πλυνα και τα ζεμάτισα όπως κάνουμε στα φρέσκα.
Το άρωμα και η φρεσκάδα τους διατηρήθηκαν 7ολόκληρους μήνες χωρίς να αλιωθούν παρά μόνο το πράσινο ζωηρό χρώμα τους έχασαν.
Στη γέμιση βάζω μοσχαρίσιο κιμά(ότι κομμάτι θέλετε δεν έχω προτίμηση)
1κρεμμύδι στον τρίφτη με τον κλασσικό τρόπο διατηρείται έτσι περισσότερο τ'αρωμα και η γεύση του.
1αυγό
Μαϊντανό και δυόσμο φρέσκο
αλάτι,πιπέρι
ρύζι νυχάκι καθαρισμένο και πλυμένο.
Εδώ πρόσθεσα λίγη πιπερόριζα(τζίτζερ) τριμμένη φρέσκια.
Στα λευκά φαγητά πάντα βάζω.
Ανακατεύω καλά και αφήνω στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά και σφίξει η γέμιση για ένα 1/2ωρο.
Στο μεταξύ έχουν κρυώσει και τα φύλα.
Η γέμιση έχει σφίξει και ξεκινώ το κέντημα(τύλιγμα)
Η μαμά είχε πρόβλημα με τα πόδια της και δεν μπορούσε να στέκεται ώρες για να φτιάξει τα ντολμαδάκια,έτσι έπαιρνε 2καρέκλες στη μια έβαζε την κατσαρόλα στην άλλη καθόταν έβαζε στα πόδια της τη γέμιση και τύλιγε χωρίς να κουράζεται.
Έλα όμως που έγινε και δική μου συνήθεια καθώς την έβλεπα νόμιζα ότι έτσι κάνουν όλοι και πάντα καθιστή φτιάχνω τα ντολμαδάκια χωρίς να κουράζομαι ιδιαίτερα.Κατά μάνα κατά κύρη που λένε!
Πάντα στο πάτο της κατσαρόλας βάζω ένα χοντρό κόκκαλο με μεδούλι όχι για να μην πιάσει το φαγητό αλλά έτσι δυναμώνει η γεύση και το κόκαλο το γλεντά μετά η Λίζα
Δεν χρησιμοποιώ ποτέ βιομηχανοποιημένους ζωμούς βοδινού και κότας που γνωρίζω τι συντηρητικά και τι χημικά περιέχουν.
Αραδιάζω στη σειρά τα ντολμαδάκια σαν στρατιωτάκια με τη χακί φορεσιά τους!
Προσθέτω νερό μέχρι να σκεπαστούν αλάτι,πιπέρι λάδι αρωματικό με δάφνη,βασιλικό και δυόσμο.
Μια ιδέα που υιοθέτησα απ'το φίλο στον ΨΑΡΟΤΟΠΟ
Τα σκεπάζω μ'ενα πιάτο να μην ανοίξουν στο βράσιμο κλείνω τη χύτρα και όταν αρχίσει να σφυρίζει τη χαμηλώνω στο 2για 40λεπτά.
Στο μεταξύ στίβω 2λεμόνια ξεχωρίζω 2αβγά τ'ασπράδια απ'τους κροκούς.
Και χτυπώ καλά τα 2άσπράδια ώσπου ν'ασπρίσουν.
Προσθέτω πρώτα το κροκάδια μετά το χυμό λεμονιού και τέλος λίγο ζουμάκι απ'το φαγητό!Δίνω τ'απαραίτητα ρουφηχτά φιλιά στ'αυγολέμονο αυτό απ'τη χαρά του δένει με τα ντολμαδάκια και γίνεται "μούρλια φαγάκι"!
Όταν είχα παλιά ένα "γκριφόν κανίς" στο σπίτι και ερχόταν η ώρα που έριχνα τ'αυγολέμονο άκουγε το "μούτσ-μούτσ" και ερχόταν τρέχοντας στα πόδια μου νομίζοντας ότι τον φωνάζω.
Καλημέρα,καλή εβδομάδα και καλή συνταγή για φτιάξιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου τράχουν τα σάλια και ξεκινώ αντιγραφή!!!!
Να είσαι καλά Ελένη μου!
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!!
Καλημέρα μάνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα κιλά έχει πάρει ο γιόκας σου;
Να είσαι καλά να μας "χορταίνεις"
Πολλά φιλιά..καλημέρα!!!
Αχ ρε μάνα ,έτσι τα τυλίγω και εγώ καθισμένη με 2 καρέκλες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήνοστιμότατα ,τι να λέμε τώρα...
Μη μου βάζεις ιδέες Δευτεριάτικα και δεν προλαβαίνει ο κιμάς να αποψυχθεί μέχρι το μεσημέρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχεράκιας ο μικρός, με τέτοια μαμά!
Καλή Εβδομάδα!
latreuo ta dolmadakia! Kai i mitera mou ta petixenei toooso kala! Kalimera kai kali evdomada! Filia!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή απολύθηκε το παιδί να πούμε καλός πολίτης? Εδώ δυσκολεύομαι να βρω φύλλα. Οχι οτι δεν υπάρχουν κλίματα. Ακόμα και μέσα στην πόλη οι περισσότερες αυλές έχουν και μερικές ρίζες αλλά δεν έχω καταφέρει να συντονιστώ 6 χρόνια τώρα να έχω τακτική προμήθεια. Ομως την ιδέα με το μπουκάλι θα την ερευνήσω. Από το γραφείο δεν μπορώ να το δω το λινκ αυτό. Φαντάσου τα σαίνια της εταιρίας μας το έχουν χαρακτηρίσει σαν Pornography και το έχουν μλοκάρει. Ετσι έχουν χαρακτηρίσει και το www.noikokyra.gr Ναι οι Ούγγροι έχουν περίεργη αντίληψη γιά το τί ακριβώς είναι πορνογραφία χαχαχα. Καλή μας βδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς,εδω στον τόπο μου,τα κάνουμε συνηθως στους γάμους.Οπότε όταν παντρευτω να είσαι έτοιμη να αναλαβεις δράση γιατι τα είδα πολυ πρώτα. Φανταζομαι ετσι θα ειναι και στην γευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα γλυκια μου ζουζου. ενα θα πω, πρωι πρωι μου ετρεχαν τα σαλια!! μιαμ μιαμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή♥ ΝΑΝΤΙΑ ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξτα και πές μου μετά τις εντυπώσεις σου!
Καλή επιτυχία με φιλιά θαλασσινά!
♥ Γιαγιά Αντιγόνη ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήχα!χα!Για 15μέρες 2κιλά τα'βαλε η αλήθεια είναι αλλά πάλι στην νηστεία θα πέσει μακριά μου:))
Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!
♥ ΦΟΥΛΗ ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά εγώ τρόμαξα να ξεμάθω να σιδερώνω καθιστή!
Τι είναι η συνήθεια τελικά!
♥ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς έχω πολύ κοντά χασάπη και ανα πάσα στιγμή ότι μου κατέβει το φτιάχνω επι τόπου!
Είδες κολπάκι για τα φύλλα πολύ πρώτο!
Σ'ευχαριστώ καλή εβδομάδα να'χεις!
♥ Leviathan♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι φοβερά και σε ποιόν δεν αρέσουν!
καλή εβδομάδα να'χουμε!
♥ Ginger♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά αυτοί απ'τους τίτλους τα χαρακτηρίζουν χωρίς να δούν το περιεχόμενο??
Κοίτα το λίνγκ είναι πολύ ενδιαφέρον ιστιολόγιο.
Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!
Το αγαπημένο μου , όταν ήμουν μικρός ,στην κουζίνα της γιαγιάς , ήταν ΄να βουτώ τα ξεραμένα κλιματόφυλλα στο βραστό νερό ! Πάντα με άφηνε να το κάνω , παρά το επικίνδυνο του πράγματος δηλ. να ζεματιστώ κι εγώ μαζί! Να τα βλέπω να μεταμορφώνονται από νεκρά και ξερά σε φρέσκα και ζωντανά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλη η δύναμη της αναγέννησης μέσα από ένα φαγητό..
Τι μου θύμισες τώρα ...
Να 'σαι καλά !
Αυτά είναι! Θα τα φάει όλα; Αν περισέψουν στείλε τίποτα και προς τα δω. Και είναι και με κιμά κιόλας. Επίσης μια και ο λόγος...και τα γεμιστά (μόνο τομάτες) πάλι με κιμά είναι ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις μονοήμερες εκδρομές με τα τάπερ από το σπίτι με φαγητά και εμάς η μάνα μας έτσι μας έκανε. Μια πίτσα σπιτική 3 δάχτυλα πάχος, κιοφτεδάκια, τυροπιτάκια και αναψυκτικά σε ένα σάκο. Τρέλα λέμε!
♥ geoaman ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανόνισε να βρείς καμιά μπλόγκερ και θα στα φτιάξω εγώ όνειρο για δωράκι :))
Καλή εβδομάδα να'χεις !
♥ patatoula ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε πατατούλα έπεσες και'συ σε ωραίο πόστ παχυντικό:))
Φιλιά θαλασσινά !
♥ anemoria♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεραμένα λές?Είχε άλλο τρόπο συντήρησης η γιαγιά?
Αυτά στο μπουκάλι χλωρά μένουν μόνο το χρώμα αλλάζει!
Μα η δημιουργία του φαγητού δεν είναι αναγέννηση τα απλά υλικά μεταμορφώνεις σε υπέροχα εδέσματα!!
Εγώ σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη!
♥ Gaurakos♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα βάλω και καμιά πιπεριά στα γεμιστά που'χω αδυναμία??
Ωραίες εποχές αξέχαστες με τα ταπεράκια μας και τα ομαδικά μας παιχνίδια!
Πού να δούν τέτοια τα σημερινά παιδιά!
Μας άνοιξες την όρεξη βραδιάτικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοκαιρινό φαγητό βέβαια, που με τρελαίνει με δροσερό γιαουρτάκι και όχι με άσπρες σάλτσες και αυγολέμονα!
Πότε θα μας κάνεις το τραπέζι;
Αν και θα προτιμούσα εκείνους τους φανταχτερούς ροζ μπαλάδες!
αυτα τα τρωω και εγω !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα δεν ξερω να τα φτιαχνω και ουτε θελω να μαθω διοτι θα με βαζουν συνεχεια με τοζορι να κανω ασε καλυτερα :))
Πω πωωω τι μου κάνεις τώρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου τρέχουν τα σάλια, δε με λυπάσαι κι είμαι σε δίαιτα;;;;
Φιλιά πολλά γλυκιά μου
Αυτό με το μουτς μουτς με το σκυλάκι σου όλα τα λεφτά!!!!
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMIAM MIAM
Να κάνω μια ξανθια κουλη ερώτηση; Θα την κάνω!
τι εννοείς ρύζι ΝΥΧΑΚΙ;
Δε σου γραφω που πηγε ο νους μου γιατι θα με παρεις στο ψιλό! Κι εσυ και η Φουλη κυριως! χαχαχα
Περιμενω απαντηση
Εκτός ότι μου τρέχουν τα σάλια, περιμένω και σχόλια στις αναρτήσεις μου (ειδικά σε μία που σε αναφέρω)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω και έχω να φάω καιρό!!
Τα σέβη μου!!
Έμεινε κανένα πιάτο και για μας;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα zoyzoy
Αντε και σε βλεπω στο μαστερ σεφ του χρονου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμεις κερκιδα!!! xi xi xi!!!
Πολλα φιλιαααα!!!
♥ Άθεος ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι'γω με την άνοιξη το'χω συνδέσει αυτό το φαγητό όσο για το γιαούρτι το απογειώνει!
Δεν με χαλάει ο συνδυασμός αυγολέμονου με γιουρτάκι.
Αν θέλεις μπαλάδες θα περιμένεις το καλοκαιράκι για τώρα μόνο κυνήγι,άντε και κανένα χορταράκι :))
♥Skouliki ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί βρε με το ζόρι άν κάνεις κάτι το κάνεις επειδή θέλεις να προσφέρεις.
Οπως με το μπανεράκι με το ζόρι μου το κάνες? λέγε γρήγορα:))
♥ D.Angel ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσχημη εποχή διάλεξες τώρα που κάνουν παρέλαση όλα τα γλυκά και τα ωραιότερα φαγητά??
Ναι ο φουκαράς όταν μ'ακουγε έτρεχε κουνάμενος συνάμενος νομίζοντας ότι θα βγεί βόλτα!
Φιλί θαλασσινό και απο'μενα!
♥ Coula ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρί τρελή ούτε τα στοιχειώδη είδη του ρυζιού δεν γνωρίζεις:))
Πάντως νύχια κομμένα δεν είναι!
Λοιπόν άκου και σημείωνε
τα ρύζια υπάρχουν σε
4 κύριες κατηγορίες.
1.Νυχάκι για γεμιστά,πιλάφι και'γω δεν ξέρω τι άλλο χρώματος άσπρο και ωμό και βρασμένο!
2.Καρολίνα και αυτό λευκό!
3.Γλασέ σπασμένο για σούπες και ρυζόγαλο
4.Αμερικάνικου τύπου κίτρινο που όταν βραστεί γίνεται και'αυτο άσπρο
Τα υπόλοιπα αρωματικά μας έρχονται απ'την ανατολή!
Ελπίζω να σε βοήθησα!
Φιλί θαλασσινό!
♥ Vangel Greko ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα ελπίζω ν'απολαμβάνεις τις σπιτικές λιχουδιές της μαμάς!
Εγώ θ'αναλάβω όταν κατέβεις με τα τάπερ:))
Καλά να περάσεις!
♥ Ανταίος ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΣάντα Χιόνια:))
Εχει για όλους τους καλούς φίλους!
Δεν λέω από τώρα καλές γιορτές ελπίζοντας να τα ξαναπούμε!
♥ Iανος ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτοί εκεί είναι όλοι τρελοί θα με φάνε με τα χασαπομάχαιρα:))
Και'από'μένα!
να με δει γυναικα να φτιαχνω ντολμαδακια .......;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι η μυρωδιά έφτασε μέχρι εδώ!!!! Νοστιμότατα φαίνονται πάντως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!! Φιλιά από τη χιονισμένη Δράμα!
καλό...
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ με 1/4 του κιμά τι να μαγειρέψω...
♥ γνωστος αγνωστος♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα γίνεις ο πιο περιζήτητος γαμπρός:))
♥stavroulazerva♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως!
Χιόνισε εκεί?
Εδώ μας έχει σαπίσει στη βροχή 2μέρες τώρα τ'απόγευμα έπεσε η θερμοκρασία αλλά χιόνια δεν πρόκειται να δούμε!
Φιλιά θαλασσινά!
♥ ποντίκι ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες στο χώρο μου!
Δοκιμή θα κάνεις 2πιάτα!