Εκτός απ'τα τσικνιστά και τις μασκαράτες την Τσικνοπέμπτη η παράδοση θέλει και γλυκά, όλη η χοληστερίνη στο μεγαλείο της δηλαδή.
Αυτό που συνηθίζω χρόνια τώρα να φτιάχνω αυτή τη μέρα είναι το γαλακτομπούρεκο έτσι και για φέτος δεν ξέφυγα απ'την παράδοση.
Η συνταγή έχει μεγάλη επιτυχία δοκιμασμένη χρόνια, τύφλα να'χει ο Γαλιφιανάκης!
Είναι το γλυκό που δεν έχω αγοράσει ποτέ γιατί το βρίσκω ανούσιο ν'αγοράζω κάτι με υλικά αμφιβόλου ποιότητας τι στιγμή που κάνω πολύ καλύτερο.
Βάζω σε κατσαρόλα 1,1/2 λίτρο γάλα με 1,1/2 ποτήρι ζάχαρη. Η συνταγή λέει 2 εγώ μείωσα για ευνόητους λόγους τη ζάχαρη και 1ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό όλα μαζί όπως είναι κρύο το γάλα δεν σβολιάζει έτσι.
Αφού αρχίσει και πήζει δεν την αφήνουμε να πιάσει εννοείται ανά τακτά διαστήματα ανακατεύω δεν την βάζω και μπαίνω στο Λάπι-τόπι (ξέχνα το τώρα μαγειρεύουμε αν θέλεις να φας γλυκό, γιατί @ γλυκό θα κάνεις).Προσθέτω το ξύσμα ενός λεμονιού και 1βανίλια για άρωμα.
Όταν μου πήξει σβήνω την φωτιά τελείως.
Ανακατεύω 3κρόκους αυγών με 2κουτ.ζάχαρη και προσθέτω στην κρέμα μου.
Ανακατεύοντας συνέχεια να πάει παντού και να πάρει ένα ξανθό χρώμα η κρέμα.
Την αφήνω για λίγο να κρυώσει.
Τώρα κάνε ένα τσιγάρο, πλύνε τα πιάτα σου, στο Λάπι-τόπι δεν στο συνιστώ θα ξεχαστείς και θα γίνει μπετόν -αρμέ η κρέμα.
Παίρνω απ'το πακέτο έτοιμο 1 φύλλο κρούστας για γλυκά όπως είναι ανοιχτό βουτυρώνω καλά το μισό και το διπλώνω και το στρώνω στο ταψάκι μου που έχω καλά βουτυρωμένο και αυτό.
Θα φτιάξω 2 μικρά ταψάκια για να στείλω το ένα "πεσκέσι"μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό 28 Νο για αυτά τα υλικά ή ένα ορθογώνιο πολύ μικρότερο απ'τη λαμαρίνα του φούρνου.
Βάζω άλλο ένα 2πλό φύλλο κάτω και ένα ολόκληρο το ανοίγω βουτυρώνω απλώνω την κρέμα επάνω του.Την στρώνω ομοιόμορφα την σκεπάζω με το άλλο μισό φύλλο.
Προσθέτω άλλα 2διπλά και βουτυρωμένα καλά
βάζω τις άκρες μέσα.
Χαράζω τέλος απαλά με το μαχαίρι το φύλλο σε ορθογώνια προσέχω να μην φτάσω ως την κρέμα.
Βουτυρώνω και πάλι καλά και τέλος ραντίζω με λίγο νεράκι τα φύλλα να μην μου σηκωθούν στο ψήσιμο.
Το ψήνω σε μέτριο φούρνο στον αέρα στους 180ο για 40περίπου λεπτά ώσπου να πάρει ένα χρώμα καστανόξανθο.
Στο μεταξύ βάζω να βράζει το σιρόπι: 1ποτήρι ζάχαρη 1ποτήρι νερό 1φλούδα λεμονιού και 1κουταλιά μέλι για 10λεπτά.
Όταν ψηθεί το γλυκό το σιροπιάζω με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνω να ποιεί το ζουμί του καμιά ώρα και το κόβω!
Αυτό που συνηθίζω χρόνια τώρα να φτιάχνω αυτή τη μέρα είναι το γαλακτομπούρεκο έτσι και για φέτος δεν ξέφυγα απ'την παράδοση.
Η συνταγή έχει μεγάλη επιτυχία δοκιμασμένη χρόνια, τύφλα να'χει ο Γαλιφιανάκης!
Είναι το γλυκό που δεν έχω αγοράσει ποτέ γιατί το βρίσκω ανούσιο ν'αγοράζω κάτι με υλικά αμφιβόλου ποιότητας τι στιγμή που κάνω πολύ καλύτερο.
Βάζω σε κατσαρόλα 1,1/2 λίτρο γάλα με 1,1/2 ποτήρι ζάχαρη. Η συνταγή λέει 2 εγώ μείωσα για ευνόητους λόγους τη ζάχαρη και 1ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό όλα μαζί όπως είναι κρύο το γάλα δεν σβολιάζει έτσι.
Αφού αρχίσει και πήζει δεν την αφήνουμε να πιάσει εννοείται ανά τακτά διαστήματα ανακατεύω δεν την βάζω και μπαίνω στο Λάπι-τόπι (ξέχνα το τώρα μαγειρεύουμε αν θέλεις να φας γλυκό, γιατί @ γλυκό θα κάνεις).Προσθέτω το ξύσμα ενός λεμονιού και 1βανίλια για άρωμα.
Όταν μου πήξει σβήνω την φωτιά τελείως.
Ανακατεύω 3κρόκους αυγών με 2κουτ.ζάχαρη και προσθέτω στην κρέμα μου.
Ανακατεύοντας συνέχεια να πάει παντού και να πάρει ένα ξανθό χρώμα η κρέμα.
Την αφήνω για λίγο να κρυώσει.
Τώρα κάνε ένα τσιγάρο, πλύνε τα πιάτα σου, στο Λάπι-τόπι δεν στο συνιστώ θα ξεχαστείς και θα γίνει μπετόν -αρμέ η κρέμα.
Παίρνω απ'το πακέτο έτοιμο 1 φύλλο κρούστας για γλυκά όπως είναι ανοιχτό βουτυρώνω καλά το μισό και το διπλώνω και το στρώνω στο ταψάκι μου που έχω καλά βουτυρωμένο και αυτό.
Θα φτιάξω 2 μικρά ταψάκια για να στείλω το ένα "πεσκέσι"μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό 28 Νο για αυτά τα υλικά ή ένα ορθογώνιο πολύ μικρότερο απ'τη λαμαρίνα του φούρνου.
Βάζω άλλο ένα 2πλό φύλλο κάτω και ένα ολόκληρο το ανοίγω βουτυρώνω απλώνω την κρέμα επάνω του.Την στρώνω ομοιόμορφα την σκεπάζω με το άλλο μισό φύλλο.
Προσθέτω άλλα 2διπλά και βουτυρωμένα καλά
βάζω τις άκρες μέσα.
Χαράζω τέλος απαλά με το μαχαίρι το φύλλο σε ορθογώνια προσέχω να μην φτάσω ως την κρέμα.
Βουτυρώνω και πάλι καλά και τέλος ραντίζω με λίγο νεράκι τα φύλλα να μην μου σηκωθούν στο ψήσιμο.
Το ψήνω σε μέτριο φούρνο στον αέρα στους 180ο για 40περίπου λεπτά ώσπου να πάρει ένα χρώμα καστανόξανθο.
Στο μεταξύ βάζω να βράζει το σιρόπι: 1ποτήρι ζάχαρη 1ποτήρι νερό 1φλούδα λεμονιού και 1κουταλιά μέλι για 10λεπτά.
Όταν ψηθεί το γλυκό το σιροπιάζω με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνω να ποιεί το ζουμί του καμιά ώρα και το κόβω!
Δοκιμάστε το και πείτε μου εντυπώσεις!
Άντε και καλές Απόκριες να'χουμε!
Άντε και καλές Απόκριες να'χουμε!
Και μια γαλιφιά από ντόπια γιαγιά.
-Ωραίο μαρί Λενιώ το γλυκό
-Μα ζάχαρη σε πετσάστα να βάλεις,έμορφα θα γένου.
Ωραίο μαρί Λενιώ το γλυκό
ΑπάντησηΔιαγραφή-Μα ζάχαρη σε πετσάστα να βάλεις,έμορφα θα γένου.
Τι γλώσσα είναι αυτή? Ετσι μιλούν οι Συριανές γιαγιές? χαχαχαχαχα!
Τι είναι η πετσάστα?
♥kariatida62 ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελάθηκες και'συ:))
Έτσι μιλούσαν οι παλιές στα χωριά αυτή η διάλεκτος χάνεται σιγά-σιγά αλλά αξίζει να καταγραφεί.
Θα ψάξω να βρώ και άλλες έχουν πολύ πλάκα!
Καλό ΠΣΚ με φιλιά θαλασσινά
Γεια στα χερια σου ζουζου μου,φαινεται οτι ειναι νοστιμοτατο...αχ αχ το ζηλεψα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο βραδυ να εχεις και καλο Σ/Κ.Φιλακια!!!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήωραίο γλυκό, από κείνα που μ' αρέσουν πολύ...η αλήθεια είναι πως ξέρω μαγαζί στην Αθήνα που το φτιάχνει κι είναι ...ο ειδικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά κι εγώ έχω μια συνταγή, απ΄τη μάνα μου, που όμως βάζει μισό-μισό το σιμιγδάλι χοντρό και ψιλό, αν θυμάμαι καλά, για να γίνεται πιο ελαφριά στη γεύση η κρέμα...βέβαια, δεν το ήξερα για γλυκό Τσικνοπέμπτης, αλλά καλή η ιδέα και πολύ ωραία η παρουσίαση όμως της συνταγής σου, όπως πάντα γλυκό μου αρμενάκι...
αλήθεια τί είναι η πετσάστα? δε μας ειπες...
φιλάκια πολλά
Αυτά είναι! Επιτέλους γλυκάκι και ωραία μουσική ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι γλυκάκι. Ζουζου, φτιάξε γλυκάκια, λέμεεεεεεεε! :))))))))
Φιλενάδα, δεν ξέρω και δεν θέλω να μάθω πως γίνεται... Αυτό που ξέρω είναι πως θα ετοιμάσεις μια δόση και μου την στέλνεις στην Κοζάνη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή..μην αναρωτιέσαι για την απόσταση! Υπάρχει μια εταιρεία courrier που μεταφέρει φαγητό σε όλη την Ελλάδα για φοιτητές. Λίγο μεγάλος είμαι για φοιτητής, δεν πειράζει όμως...
Μου τρέχουν τα σάλια Σάββατο βράδυ!!!! Καληνύχτα σας!
Σκέτη γλύκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά ρε Zoyzoy τι σιρόπι ρίχνεις μέσα, που και με την εικόνα του μόνο μερικοί την "ακούν";;;;
Ο Ευ Αγωνίζεσθαι μόνο που το είδε νόμιζε οτι είναι Σάββατο:)
Ασε μας βρε zoyzoy με τα ωραία σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω την ανάρτηση...και ΛΙΠΟΘΥΜΩ!!!!
Δεν αντέχω!!!
Τρελαίνομαι για γαλακτομπούρεκο!!!!
Φτιάχνει και ένα η μητέρα μου...την Τυρινή,την άλλη βδομάδα θα φτιάξει...
Θα της πω να φτιάξει το συγκεκριμένο,το δικό σου...
Τύφλα...που δεν κάνει να τρώμε γλυκά,οεο...!!!
Αλλιώς κάτι ταψιά...θα φεύγανε...
Φιλιάαα πολλάααα γλυκάααα γαλακτομπουρένιααα!!!!
:))
Οι.. γωνιακές μεριές μου αρέσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκά, μελένια φιλιά!
Ωραιααααααα!!!Που ειναι το κομμάτι μου???να σταλεί επειγοντως με courier!!!Φιλιααα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έφτιαξα Ζουζούκα μου, σήμερα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν από κανά μισάωρο το έκοψα έτσι καυτό όπως ήταν - δεν άντεχα να περιμένω να κρυώσει - και έφαγα!
Τέλειοοοοοοοοοοοο, απίστευτο γαλακτομπούρεκοοοοοο !!!
Η συνταγή σου δεν παίζεται.
Φυσικά την έγραψα σε ένα ειδικό τετράδιο που έχω όπου γράφω τις καλύτερες συνταγές.
Σ'ευχαριστώωωω.
Γλυκά φιλάκια σαν το γλυκάκι σου.
Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο, Ζουζού μου.
Τρώτε, τρώτε σιροπιαστά με κρέμες και με φύλα και μετά παραπονιέστε που γίνεστε σαν… γαλακτομπούρεκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ και να είχα έναν μπακλαβά…
…μας κόλασες πάλι zoyzoy!
♥gwgoyla ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ καλή μου και τα δικά σου χεράκια φτιάχνουν θαύματα!
Φιλιά θαλασσινά!
♥ ღ oneiremataღ ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠετσάτσα είναι τα πετσάκια ξέχασα να το γράψω στην Κάρυ πιο πάνω!
Να το φτιάξεις είναι υπέροχο γιατί δεν μπαίνουν ασπράδια στην κρέμα και γίνεται ελαφριά και αφράτη!
Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!
♥Gaurakos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΗταν παραγγελία του φίλου σου:))
Για να δω θα προλάβει να πάρει κομμάτι.
Καλό ΣΒΚ να'χεις:))
♥Ευ αγωνίζεσθαι ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα μεταφέρουν και φαγητά?
Οταν είχα φοιτητή έστελνα βέβαια στην Κρήτη στα "κλεφτά" γιατί δεν δέχονταν τότε.
Δεν θα σε πειράξει που θα'ναι κρύο φαντάζομαι:))
Καλό ΣΒΚ να'χεις:))
Ποιανού φίλου μου; Και στο γαλακτομπούρεκο φίλους δεν έχω! Θα του τρυπήσω το χέρι, με το πιρούνι! :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, τι όμορφο που το έκανες, συγχαρητήρια !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι χαριτωμένα έκλεισες το post, με της γιαγιάς τα Συριανά !!
Πρέπει να καταγραφούν αυτά, έχεις δίκιο !
Πολλά φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο
♥Gaurakos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφή:)) Θα το καταφέρεις ολόκληρο το ταψί?
Μετά θα γκρινιάζεις που δεν του'δωσες ούτε μπουκιά:p
♥kaliteros ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες:))
Τι σας κάνω για να μαζεύεστε!
Το μέλι είναι φαίνεται:))
Καλό ΣΒΚ να'χεις:))
♥eirini katsa ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τώρα δεν κάνει?
Είσαι και φοιτήτρια!
Τι να πούμε και'μεις που έχουμε και ένα θεματάκι :))
Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!
♥Γιαγιά Αντιγόνη♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι'γω τις γωνίες τρώω να'ναι και τραγανό το φύλλο όνειρο...
Φιλιά θαλασσινά Αντιγόνη μου!
♥Iανος ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το πάρεις μέσω e-mail :p
Μήπως να ξεκινούσα δικτυακό dilivery?
Καλό ΣΒΚ να'χεις!
♥Μελίτη ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε πρόλαβες?
Απίθανη είσαι!
Η αλήθεια είναι ότι ζεστό είναι όνειρο δεν σταματάς αν το'χεις μπροστά σου!
Καλοφάγωτο να'ναι!
Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά γλυκιά μου!
♥Άθεος ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες ο μπακλαβάς δεν παχαίνει?
Να σου πω τον προτιμώ τότε με καρύδια και βούτυρο φρέσκο να μοσχομυρίζει με το τραγανό του φύλλο!
Εσύ με κόλασες πάω να χτυπήσω το τελευταίο κομμάτι μου φαίνεται:))
♥magda ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποια στιγμή θα κάνω ένα πόστ με κάποιες ντοπιολαλιές που'χω βρεί!
Σ'ευχαριστώ καλή μου
Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!
Κόλλησα τα μούτρα μου στην οθόνη και από τα σιρόπια δεν μπορώ να ξεκολλήσωωω......
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ βρε ζουζού τι με κάνεις!!!!!!!!
Καλές Απόκριες!!!!! Φιλιά!!!!!!!
Σε παντρεύομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις χάρη που δεν είμαι εκεί,αλλά και να ήμουν άφησαν τίποτα τα λιγούρια; δεν νομίζω,μωρή τσιφούτο ας έβαζες το μαύρο ταψί του φούρνου!! ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά από Κορυδαλλό...έξω ακόμα!!
Τώρα το είδα και μου τρέχουν τα σάλια!!!! Περάσατε όμορφα ε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή:) :)
Φιλιά πολλάααααααααααααα
♥stavroulazerva ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά κανένας δεν το τρώει βλέπω:))
Καλές απόκριες να'χεις
με φιλιά θαλασσινά:))
♥Ασκαρδαμυκτί ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα θυσιάσεις την ελευθερία σου για ένα γαλακτομπούρεκο:))
Αφησε και'συ διεύθυνση να σου στείλω:))
♥ ΦΟΥΛΗ ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ήσουν εδώ θα χαιρόσουν το ταψάκι που σιρόπιασα το πήγα στην μάννα και έκαναν και τους δύσκολους:((
Οταν θα μπεις μέσα στον Κορυδαλό μπορεί να σου στείλω κανένα κομμάτι απ'εξω δεν στέλνω θα το χάσω:))
♥ D.Angel ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω παράπονο φέτος και τα γλυκά και τα ποτά μας όλα με υπερβολή!
Καλές απόκριες να'χεις με φιλιά θαλασσινά:))
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΗΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΓΛΥΚΑΚΙ.ΚΛΑΨ ΚΛΙΨ.ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΟΛΟ.
Τώρα μας άνοιξες την όρεξη και θα μας αφήσεις με το π. στο χέρι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σου πω βρε παιδί μου....
Φιλια
α, το π. είναι το πιρούνι
Χμ, έχω κάτι μήνες να φτιάξω. Αλλά το άλλο ΣΚ είμαστε καλεσμένοι στης κουμπάρας μου (Ουγγαρέζα) γιά φαγητό και θα της φτιάξω ταψάκι γαλακτομπούρεκο. Λοιπόν σ'αυτό το γλυκό όσο πορτοκάλι και να βάλω ποτέ δεν μου φαίνεται αρκετό. Μου άνοιξες την όρεξη γιά γλυκό τώρα. Καλή βδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου πω ότι χθες πήγα και αγόρασα ένα ταψάκι μπακλαβά, θα με πιστέψεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά εγώ για δώρο το πήρα, αλλά για να με κεράσουν το διάλεξα. Και γι αυτό, φταίει η ανάρτηση αυτή!
Τόσο καιρό με τα ψάρια, τώρα αρχίσανε και τα γλυκά!
Ωραίο φαίνεται ...
ΑπάντησηΔιαγραφήμου τρέχουν τα σάλια !!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ εύχομαι ...
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΗΕΣ και ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ !!!
ηρθα να παρω την μεριδα μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλακιααααααααααα....
Καλησπέρα Ελένη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή ! Το γαλακτομπούρεκό σου καταπληκτικό !
Καλύτερο απο το αντίστοιχο του πανευρωπαϊκής φήμης "Κοσμικού " της Αθήνας !
Να εισαι πάντα καλά να απολαμβάνουμε τις αναρτήσεις σου και τις σπιτικές συνταγές σου !
Καλη σου νύχτα και καλό μήνα !
♥ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα αν και 3μέρες καθυστερημένη μια βλάβη στο net με κράτησε μακριά.
Ποιος σου'πε ότι δεν έχει άλλο κομμάτι το καλύτερο για τον φιλαράκι μας:))
Καλά να περάσεις την τελευταία απόκρια!
♥ aougaros ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά κάνω και σας τρέχουν τα σάλια...
Καλέ το κατάλαβα τι άλλο θα μπορούσε να'ταν:))
Καλά να περνάς:))
♥ Ginger ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκτακτη σε βρίσκω και θα σου φύγει και η υποχρέωση με τον καλύτερο τρόπο!
Μάλλον στην πορτοκαλόπιτα θ'αναφέρεσαι για το πορτοκάλι πιστεύω!
Καλά να περάσεις με φιλιά θαλασσινά:))
♥ Άθεος ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος το παρόν θα βολευτείς με γλυκά και χόρτα ώσπου να πέσει το βαρκί στη θάλασσα και ν'αρχίσουμε τα ψάρια μετά:))
♥ Side21 ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια Άνοιξη βλέπω ν'αργεί ακόμα!
Να'σαι καλά και'γω εύχομαι καλή απόκρια να'χετε και με το καλό καλή Σαρακοστή!
♥ ta matia mou ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την !
καλά έκανες το μεγαλύτερο για σένα έχω φυλάξει!
Καλώς ήρθες με φιλιά θαλασσινά:))
♥ Ι.Dinos ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια!
Χαίρομαι που σε βλέπω απ'τα μέρη μου:))
Καλό μήνα και καλή απόκρια να'χουμε:))