Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σαλιγκάρια στιφάδο!!

Αφού πέρασε η τιμωρία τους 7μέρες νηστεία στον κουβά για αποτοξίνωση είπα να τους δώσω να καταλάβουν.
Και μιας και η μαγειρική φέτος έχει εισβάλει με το έτσι θέλω στις οθόνες μας
Μαγειρεύονται κάτι σολομοί κάτι καραβίδες με χαβιάρι κάτι φιλέτα με ανανάδες και'οτι φανταστεί το νοσηρό μυαλό του  κάθε υποψήφιου για να διεκδικήσει τα πολυπόθητα χρήματα, είπα να  βάλω και'γω  στο διαδίκτυο  συνταγές όχι τόσο εύκολες!
Και το μαγείρεμα των σαλιγκαριών απαιτεί αρκετό χρόνο και κόπο μπορώ να πω.Μπελαλίδικο φαγητό το αποκαλούν εδώ και δεν έχουν άδικο.
Ξεκινάμε με καλό πλύσιμο ώσπου να βγεί καθαρό το νερό.
Και να'τα έτοιμα για να τα εκδικηθώ για την απόδραση.
5νερά τα έπλυνα στην αυλή ποτίζοντας τα λουλούδια με το νερό μιας και έχουμε γενικά πρόβλημα στο νησί.
Σ'αυτό το σημείο τους βάζω 1κουταλάκι αλάτι και τα αφείνω.
Αυτά αρχίζουν και σφυρίζουν και βγάζουν όλα τα σάλια τους!
Τα ξεπλένω με πολλά νερά ώσπου να καθαρίσουν απ'τα σιχαμερά σάλια!


Βάζω κρύο νερό και τα βάζω στην κατσαρόλα τ'αφήνω μέσα για κανένα 1/2ώρο να βγάλουν κεφάλι!

Μετά ανοίγω το μάτι στο σιγανό να συνηθίζουν τη φωτιά και τη δυναμώνω στο φούλ !
Τα ξαφρίζω καλά και τ'αφήνω να βράσουν γύρω στην 1/2ώρα με 1-2κλαδάκια θυμάρι και 1κ.αλάτι.

Αφού βράσουν τα στραγγίζω και κρατώ το νερό που έβρασαν θα το χρειαστώ αργότερα.
Και τώρα αρχίζει η δυσκολότερη εργασία για το μαγείρεμά τους.

Παίρνω ένα μαχαίρι με δοντάκια και αρχίζω το "ξεκόλιασμα" κόψιμο του κεντρικού κελύφους για να'ναι πιο εύκολα για φάγωμα.
Τα μεγάλα "Καράβολους" και σκληρά δεν τα κόβω τα κρατώ χώρια σε άλλο μπόλ.
Τα μικρά και πιο νόστιμα ((Λαρδάκια) όπως τα λένε στην Πάρο και μου θύμισε ο φίλος
Ο ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ
είναι που θέλουν αυτή τη διαδικασία!


Τους κόβω το καβούκι και τα ξεπλένω ένα -ένα στο νερό που έβρασαν για να φύγουν μικρά υπολείμματα που μένουν μετά το κόψιμο.
Σ'αυτό το στάδιο αν κάνω μεγάλη ποσότητα τα φυλάω στην κατάψυξη και τα'χω έτοιμα "ξεκολιασμένα" για μαγείρεμα όταν τα χρειαστώ.

Στο μεταξύ κόβω 3-κρεμμύδια σε φέτες τα βάζω σε καθαρή ανοιχτή κατσαρόλα με λίγο νεράκι να μαραθούν και να φύγει η σπιρτάδα τους.
Μ'αυτό τον τρόπο γίνεται πιο ελαφρύ το φαγητό.
Αφού μαραθούν προσθέτω λάδι 1-2φυλλαράκια δάφνης και τα τσιγαρίζω να καραμελώσουν όπως λένε οι Σέφ στις τηλεοπτικές εκπομπές!
Προσθέτω 1κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη (κονκασέ) καλό είναι φρέσκια αλλά οι ντομάτες αυτή την εποχή έχουν τα χάλια τους καλύτερα λοιπόν κονσέρβα.
Και 1/2κουτί χυμό ντομάτας να πάρει η σάλτσα το επιθυμητό χρώμα.


Αλάτι,πιπέρι φρεσκοτριμμένο και μια πρέζα ζάχαρη όπου μπαίνει ντομάτα πάντα βάζω ζάχαρη
για να ισορροπεί την ξινίλα της ντομάτας.

Αφού βράσει η σάλτσα για 5-10λεπτά προσθέτω πρώτα τους Καραβολους (μεγάλους σαλίγκαρους) να βράσουν 5-8λεπτά περισσότερο σαν πιο μεγάλοι.




Προσθέτω και τα μικρά και αφού βράσουν κανένα 15λεπτο και εξατμιστεί το νερό είναι έτοιμοι για σερβίρισμα!


Και προσκαλώ για γεύμα:
Τον Heliotypon που τους έχει αδυναμία την Και λοιπόν;E allora?τον Ευρύνοο ,την stavroulazerva,τον AATON , τον ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ,τον bear  και όποιος άλλος τα τρώει ας κοπιάσει!

34 σχόλια:

  1. δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί η μάνα μου δεν τα μαγειρεύει αλλά αν περισσεύει κάνα πιάτο βάλε και σε εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χοπ χοπ

    ήρθαμεεεεεεεεεεε

    βάλε τους κοχλιούς (απο τον κοχλία στο καβούκι τους) και θέλει ΠΟΛΥ κρασί!!

    τα έφτιαχνε η μάνα μου μιά και τα μάζευε αλλά εγώ δέν έχω ασχοληθεί ακόμη..
    πρέπει να βγώ, αλλά να ρίξει και καμιά βροχούλα..
    πολύ μπελαλίδικο είναι αλλά θα τα καταφέρω με τέτοιες οδηγίες..!

    να είσαι καλά zoyzoy να μας φιλεύεις..
    ασπασμοί και απο τους δυό μας!

    καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ta alanirika saligarakia fagate simera orea sto piato fenonte ke apo grfsi tha eine telia giati eise kali magirisa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω τι λιχουδιά!!!!! Και μόνο από την εικόνα μου ήρθαν οι μυρωδιές!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά και σε ευχαριστώ για το προσκάλεσμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλενάδα, αυτό δεν ήταν απλά μονάχα μια οποιαδήποτε συνταγή, αυτό λέγεται "kitchen Tips & Tricks Tutorial" με τον τρόπο που το παρουσίασες.
    Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια, τότε που εκτός ότι τα σαλιγκάρια θεωρούνταν μεζές, υπήρχαν και νοικοκυρές που καταπιάνονταν.
    Τσουκνίδες χυλόσουπα έχεις δοκιμάσει ποτέ; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έχω δοκιμάσει βατραχοπόδαρα αλλά ποτέ σαλιγκάρια, χμμ έτσι όπως τα βλέπω όμως μαγειρεμένα μια χαρά μου φαίνονται :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρον!!
    Να μια συνταγή για ξεπατήκωμα!!
    Καλημέραααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Στο μεταξύ διαβάζοντας, είχα μια σιελόροια άλλο πράμμα... Θέλω να τα φτιάξω κι εγώ, μόνο που είναι αυτό που λες: μπελαλίδικο το φαΐ και με ζορίζει ιδιαίτερα το ξεκώλιασμα. 'Εχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω ένα ηλεκτρικό εργαλείο με μικρό τροχό που κόβει σκληρά υλικά. Η μάνα μου έβαζε και πολύ μαϊντανό. Δεν τον είδα στη συνταγή σου. Το χρησιμοποιείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γλιαααααατς!!!Μόνο ένας Πόντιος ΑΑΤΟΝ θα μπορούσε να νοστιμευτεί τέτοιο πράμα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω στρώθηκα μαζί και το φλουρί κανόνισε να μην δω έναν !!!
    θα περιμένω με την οδοντογλυφίδα στο χέρι....μμμμμμμ θαύμα γεύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν περισσέψει λίγο, κράτησε έστω δυο τρία...
    Χλωμό μου φαίνεται να πρόφτασα..
    Είναι και η ΦΟΥΛΗ που καραδοκεί..
    Καλή σας όρεξη παιδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω "ξεκόλιασμα" και αηδιάζω:)
    Παρ' όλα αυτά θα κάτσω στο τραπέζi σας. Πιάσε καμια αθερίνα για 'μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμένα, καλού-κακού, ετοίμασέ μου καμιά γλαρόσουπα για το βράδυ των εκλογών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ♥mahler76
    Και βέβαια θα σου βάλω να δείς τι χάνεις τόσα χρόνια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ♥Ευρύνοος
    Καλώς τα παιδιά!!

    Αμα σου πω ότι τ'αηδιάζω γυμνά χωρίς καβούκι θα γελάς:))

    Αλήθεια οι γυμνοσάλιαγκες γιατί δεν τρώγονται?
    Δεν θέλει πολλές βροχές με την πρώτη όσο βρέχει τόσο τρώνε αυτοί και θέλουν ανάλογη νηστεία:))

    Να τους φτιάξεις και να μου πείς εντυπώσεις!!

    Να'στε καλά φιλιά θαλασσινά στο Σαββινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ♥nansy
    Με μπερδεύεις εσύ με τα grrekclish!
    Έπρεπε να τιμωρηθούν:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ♥stavroulazerva
    Ήξερα ότι τα τρως γιαυτό σε κάλεσα:))

    Καλό ΠΣΚ με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ♥ AATON
    Ξέρω πόσο σου'χουν λείψει αυτές οι γεύσεις γιαυτό σε κάλεσα ελπίζω να μη σου τρέχουν τα σάλια:))

    Δεν την ξέρω μα ακούγεται ενδιαφέρουσα και δυναμωτική η σούπα αν σκεφτώ ότι απ'την αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τις τσουκνίδες για θεραπευτικούς λόγους.
    Θα το ψάξω να την βρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ♥ Σταλαγματιά
    Πολύ προχωρημένη σε βρίσκω!
    Ε...μπροστά στα βατραχοπόδαρα τα σαλιγκάρια είναι λουκούμι:))

    Καλό ΠΣΚ με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ♥ΝΑΝΤΙΑ
    Κράτα την για αργότερα τώρα δεν είναι καιρός για τέτοια φαγητά!

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ♥Heliotypon
    Καλώς τον!
    Να σου πω και'γω σκέφτηκα την ηλεκτρική λίμα που φτιάχνω τα νύχια μου αν είχε ένα πριονάκι αλλά τα τρίμματα? (εννοείται του καύκαλου όχι των νυχιών:)
    Οχι! εδώ δεν βάζω μαϊντανό τους βράζω με θυμάρι και προσθέτω κανένα κλαδάκι και στη σάλτσα που ξέχασα γιατί δεν είχα φρέσκο αυτή τη φορά.
    Αντε φτιάξτους να μου πείς τ'αποτέλεσμα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ♥ VAD
    Γιατί υποτιμάς το πιάτο μου?
    Είσαι και μερακλής:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ♥ΦΟΥΛΗ
    Οκ!Μη σ'εχω στην αναμονή με την οδοντογλυφίδα θα τους δείς σήμερα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ♥ Γιαγιά Αντιγόνη
    Και βέβαια δικαιούσαι μεζέ!
    Η Φούλη τρώει ταχτικά άστην να περιμένει με την οδοντογλυφίδα:))

    Καλό ΠΣΚ με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ♥ kaliteros
    Τώρα όπως το γράφεις το "ξεκόλιασμα"χτυπάει πολύ άσχημο για βρές μου μια πιο κόσμια λέξη:)

    Έχω και γαύρο μαρινάτο και σαρδέλα παντρεμένη δεν θα πεινάσεις:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ♥ Ασκαρδαμυκτί
    Γιατί βάζεις υποψηφιότητα και θέλεις να'σαι προετοιμασμένος:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλά έκανες και δεν με φώναξες, αφού δεν τα τρώω! Σου το ξανάγραψα αυτό παλιά.
    Και ευτυχώς δηλαδή, γιατί αυτό δεν είναι μαγείρεμα. Αυτό ήταν βασανιστήριο, μέσα από τις συνταγές της Ιερής Εξέτασης.
    Τιμωρία 7 ημερών… αναγκαστικό και εξαντλητικό πλύσιμο και δεινό αλάτισμα ώστε να σφυρίζουν από απόγνωση… Και ενώ είναι ταλαιπωρημένα με τόσα βάσανα, έρχεται και το… ξεκώλιασμα! Για σκέψου! Μετά βούτα στο κρύο νερό και απανωτά βραστό στο φούλ! Τα έβραζες και μου θύμιζες την κόλαση των χριστιανών ή εκείνων των αγρίων που βράζουν τους ανθρώπους στα καζάνια μες στην άγρια ζούγκλα!
    Μα αυτός καλέ, δεν είναι τσελεμεντές. Αυτό είναι βασανιστήριο και απορώ που βρίσκετε την όρεξη να απολαύσετε τέτοιο φαγητό!
    Κακόμοιρα σαλιγκαράκια, ούτε με τα σάλια δεν μπορείτε να απωθήσετε τους διώκτες σας!
    Αλήθεια, ο θεός της αγάπης, δεν μερίμνησε καθόλου για τον πόνο αυτών των άκακων ψυχών…;
    Α, το ξέχασα… τα ζώα, είπε, δεν έχουνε ψυχή!
    Όμως, δεν πονάει κανείς με την ψυχή (ανύπαρκτο πράγμα και στον άνθρωπο) αλλά με τα νεύρα και τον εγκέφαλο που τέτοια, έχουν και τα ζώα.
    Αλλά τι κάθομαι και λέω… το στιφάδο μοσχομύρισε όλο το σπίτι…
    Καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ♥ Άθεος
    Δεν έχεις και άδικο :)) αλλά για βάλε ένα χασάπη να σου περιγράψει την διαδικασία που έρχεται η μοσχαρίσια μπριζόλα στο πιάτο σου!
    Τυραννία, δυστυχία τα έρμα!
    Και να φανταστείς ότι νευριάζω με τον εαυτό μου αν κατά λάθος πατήσω ένα ζωντανό:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ...δεν έχω δοκιμάσει ποτέ! Και φαντάσου ζω με την οικογένειά μου "μακριά" από τον πολιτισμό. Μαζεύω πάντως κατά καιρούς σαλιγκάρια και τα δίνω σε φίλους στην πόλη.
    ...απλά δεν μου κάνει κλικ να τα φάω...
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ♥ Γιάννης
    Δοκίμασέ τα μια μέρα!
    Αξίζουν πολύ περισσότερο απο άλλες αηδίες που τρώμε!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. εγώ τρώω 2 τέτοια πιάτα.....μάλιστα τη σάλτσα την τρώω σκέτη χωρίς ψωμούλες για να μην μπουκώνω χαχαχα και να τρώω περισσότερα σαλιγκάρια

    και το δε θα έδινα για ένα πιάτο και το κρασί!!!!!!!


    αχ αχ αχ...... πολλά φιλιά και ευχαριστώ για την αφιέρωση :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Και λοιπόν;E allora?♥
    Ξέρεις να τρώς και καλά κάνεις η μισές απολαύσεις μας είναι στις γεύσεις μας όπως και να το κάνουμε!

    Καλή Κυριακή με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και γω τα τρώω με τρέλα! Κράτησέ μου λιγάκι, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αλίμονο έχεις και γενέθλια και δεν θα σε κεράσω ένα πιατάκι :))

    Με θαλασσινά @@

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού έκανες τον κόπο και το διάβασες πες μου και τη γνώμη σου με δικά σου λόγια...
Δε'ν'κακό!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top